Вегетеријанство

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Човек се раѓа во основа добар,станува садиста и деструктор под влијание на околина.
Не верувам дека мало дете било момче или девојче кое е воспитано добро од родители дека ќе здроби или мачи мало пиленце,сигурно ќе си заигра со него.
Има нешто што се вика гени, не е сѐ до воспитување а дека човек се раѓа во основа добар е една голема заблуда. Некои се раѓаат така а некои не :).

energichen

EOTL
Член од
19 септември 2007
Мислења
519
Поени од реакции
75
Бев оволакто вегетаријанец 3 месеци и за жал ја прекинав заради новогодишните празници и божиќ, вчера почнав пак но сега како веган и јадење само сурова храна.
--- надополнето: 9 јануари 2012 во 16:01 ---
Пред некое време ми падна в раце книгата на Хелмут Вандмакер чиј наслов во „оригинален превод“ гласи „Желиш бити здрав, заборави кухање“ па би прашал дали некој ја има читано и какви се мислењата околу тезата дека човекот треба да се храни исклучиво со сирова храна, односно сао со она што може да го конзумира онака како што го наоѓа во природата. Пријатели од други форуми и дискусиони групи тврдат дека го практикуваат, а од друга страна има многу тврдења дека организмот има потреба од материи што не се содржани во овој вид на храна. не знам дали правилата дозволуваат да се поставуваат линкови до сервиси за „шерување“ инаку би ве упатил од каде може да се преземе оваа книга во пдф-формат...
Моментално ја читам оваа книга во хрватска верзија, има интересни податоци, ако е некој заинтересиран можам да му дадам линк во порака :)

factotum

конвертит
Член од
3 јануари 2012
Мислења
121
Поени од реакции
38
Бев оволакто вегетаријанец 3 месеци и за жал ја прекинав заради новогодишните празници и божиќ, вчера почнав пак но сега како веган и јадење само сурова храна.
Доколку навистина мислиш да преминеш на сирова храна, мислам дека е најдобро да ги следиш препораките на Вандмакер - значи најпрвин да се испостиш на вода четири дена а потоа да преминеш на сирово. Исто мислам дека е неопходно (по здрав разум:), зошто јас и покрај сите фалења сепак сеуште се хранам „по старо“) многу движење и престојување надвор под отворено небо. Претпоставувам дека зимата не е вистински период за таков крупен чекор ама сепак ти честитам на одлуката и се надевам дека ќе истраеш...

energichen

EOTL
Член од
19 септември 2007
Мислења
519
Поени од реакции
75
Доколку навистина мислиш да преминеш на сирова храна, мислам дека е најдобро да ги следиш препораките на Вандмакер - значи најпрвин да се испостиш на вода четири дена а потоа да преминеш на сирово. Исто мислам дека е неопходно (по здрав разум:), зошто јас и покрај сите фалења сепак сеуште се хранам „по старо“) многу движење и престојување надвор под отворено небо. Претпоставувам дека зимата не е вистински период за таков крупен чекор ама сепак ти честитам на одлуката и се надевам дека ќе истраеш...
Јас директно преминав на сурова храна без почетно постење. Инаку си зададов цел која сакам да ја исполнам до лето ако биде се во ред зошто и да не продолжам, инаку не ми пречи што е зима напротив сметам дека е вистински период од моја гледна точка, почнав да се движам по 2-3 часа на ден, пјам вода стандардно по 2 шишиња дневно, практикувам и сангајзинг, така да се надевам дека ќе истрајам без да "мамам" :cool:.

Член од
23 октомври 2010
Мислења
243
Поени од реакции
86
Дали соините топчиња и трошки се штетни по здравјето?

Член од
5 јануари 2012
Мислења
117
Поени од реакции
75
Дали соините топчиња и трошки се штетни по здравјето?
Сојата ти е мешунка која е многу опасна од причина што самото растение влече многу алуминиум од земјата и го складира во семенките од соја,плсу има многу големо количество на фитоестрогени и се ова за Органската Соја.

Но денес имаш колеми количества на Генетски модификувана соја од Монсанто,на која за да биде поиздржлива на пестициди и отпорна на инсекти е модифицирана со неколку гени.Знам дека Bt Сојата во себе содржи Бацилиус турингиенсис бактерија која произведува инсектицид и има цел заштита од инсекти,потоа Ген највероватно од Лебарка или Бубашваба,едни од најотпорните организми на планетава и ако дојде до некоја катаклизма само тие имаат големи шанси да преживеат.Исто така ген отпорен на пестициди од типот на Round up еден од најсилните пестициди.Се на се многу страшно мешунче ти е сојата.

Денес сакаат да ја престават како замена на месо во однос на протеинска вредност,ама мој совет и совет на се поголем број на биотехнолози на кои не им е најважен џебот и парите од Монсанто е да не ја користиш ама ич во исхраната,не ти треба ни најмалку.

Е сега друго е што не можеме да ја избегнеме оти ја има скоро во секој продукт.Имаш кашкавали,мајонези,соини млека(ко да има соина Крава) плус се става во детска храна,абе чудесии што да ти кажувам.Плус Лецитин од неа се добива,со еден збор ја има од најмало чоколадо до производи од месо.

Мој совет пак ќе кажам,бегај од соја како пес да те брка.

• Ми се допаѓа
Reactions: H8R

Milla*

100% Milla
Член од
15 јуни 2009
Мислења
254
Поени од реакции
41
Само од една причина почнав да го избегнувам месото. Начинот на кој ги хранат животните низ фармите, во какви се места ги чуваат и после доаѓа кај нас како свежо мевце во месарите. Тоа ми е најгадна ствар.
А јадамјајца и лечни производи и мед, тоа се продукти од нив јас не ги убивам за да го добијам тој продукт :)
А ги сакам животните и мислам дека е многу поубаво да си вегетеријанец, многу поздав живот се води.
А не како Мелита - ги штити животните а на неа секоја будна со кразно :)

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Несвесно избегавам месо више месец дена. Од толкава пропаганда изглеа потсвесно ми го упикале тоа да не јадем месо :D

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
грдотијата е генетска....нема врска со исхраната

Член од
22 јануари 2012
Мислења
76
Поени од реакции
23
ah toa meso meso najubo mh mh mh...:D nz nekni dali slusnavte za to mesoto pileshko mislam bese od Brazil sto go nosele.. 3-4 pati zamrznuvano odmrznuvano duri da dojdi do tuka.. gadotija be lugje i posle oti lugjeto se razbolvale.. e oti de..p.m.:cenzura: a inace za temava.. spored mene ova e poveke za Zapadot, ne e za nas. Nie sme naviknati sekoj den ili sekoj vtor barem edno pashtetche ili neso slicno da kasnime:D Jas nikogas ne bi probal da bidam vegetarijanec nz nekako ne me vleci bez meso:D

I

Intex

Гостин
Тотално аутсајдерско прашање: здраво е да бидеш веган?

Сите протеини, минерали, курци-палци кои му се потребни на организмот можат да се добијат преку сирова храна?

Kajgana Shop

На врв Bottom