Ваши дела, без помош на Photoshop (Стара тема)

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Odlicni fotografii angelce samo datum trgaj to najpoveke me nervira :)

Член од
8 април 2007
Мислења
725
Поени од реакции
6
Ok flix vidov i na drugi sliki ja imas taa zabelseka pa taka da ke gledam da trgnam datumi ...sepak fala i ti imas super fotki...

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Св. Недела, с. Радожда, Струшко (до самата граница со Албанија). Фотографирано минатиов викенд.

svnedela1.jpg

svnedela2.jpg

svnedela3.jpg

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Пајажина. Успеав да ја исфокусирам (толку тенки линии богами тешко е да ги фати фокусот), иако е сликано со зум. Ми беше 2 метра над глава :)

pajazina.jpg

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Misticen ubavi fotki si napravil, prvata e najdobra i so mrezata isto taka interesna, no fokusot malku pogore treba i loso e sto pozadinata e mnogu svetla inaku se drugo e super ;)

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
FLiX напиша:
Misticen ubavi fotki si napravil, prvata e najdobra i so mrezata isto taka interesna, no fokusot malku pogore treba
По кое правило погоре?
Зошто и со која цел?

Одговори ми, па ќе ти одговорам.

FLiX напиша:
i loso e sto pozadinata e mnogu svetla inaku se drugo e super ;)
Нормално дека ќе биде светла, сликано е нагоре, накај небо.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
E pa pogore za ramnoteza da se vospostavi sfakas, oti vaka cela ramnoteza na fotografijata e dolu gorniot del nekako e bluriran i ne privlekva vnimanie, i probaj da ja fotografiras od poveke agli, bidejki pri makro fotografija sekogas se praktikuva pozadinata da bidi kontrasna vo odnos na glaviot predmet koj sto go fotografiras. i toa e toa vaka objasnato na kratko :)

eve edena moja fotografija vo makro

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
FLiX напиша:
E pa pogore za ramnoteza da se vospostavi sfakas, oti vaka cela ramnoteza na fotografijata e dolu gorniot del nekako e bluriran i ne privlekva vnimanie, i probaj da ja fotografiras od poveke agli, bidejki pri makro fotografija sekogas se praktikuva pozadinata da bidi kontrasna vo odnos na glaviot predmet koj sto go fotografiras. i toa e toa vaka objasnato na kratko :)
При макрофотографија, нема правило дали целиот објект треба да е фокусиран. По секоја логика, фокусиран треба да е предниот дел од објектот, односно делот кој е поблиску до објективот (во случајов, долниот дел од пајажината). Која би била логиката да го поставиш фокусот на крајниот, пооддалечениот дел и делот кој е поблиску да го гледашматно? :)

Инаку, при макрофотографија и фокус на објектот, нормално е позадината да е дефокусирана, знаеш како изгледа "stock photo". Во "stock" фотографиите ретко се практикува праксата позадината да е фокусирана, напротив, се дава да дојде до израз објектот кој е предмет на фотографирањето.

Али ај, тоа си е твое мислење, да бев женски јузер и да поставев слики направени со некоја скапана VGA камера од мобилен која чини 2 долари, без фокус енд шит, ќе ми речеше: "Браво, прекрасна фотографија, прекрасна композиција" :)))

Shooting like a pro! :)

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Nee neubavo se razbravme, :) jas mislev da bidi od drug agol i da bidi fokusirana stredinata na mrezata, inaku se razbira nema logida da e gokusiran gorniot del pro makro bidejki taka ke bidi za nige, se znaj deka se fokusira predniot del, i se razbira deka pozadinata ke bidi blur, no da bidi kontrast rekov inaku nemozi vo makro da bidi ostra pozadinata togas ne e ni makro .
Inaku nema vrska kaj tebew davam po opsirni komentari bidejki se razbiras inaku kaj drugite sto ako im kazam poveke ko ne se razbiraat ke mi recat ne sme profesionalci neznam so.
Mislam sega se razbirame :) i nikogas ne rekov imas losi fotografii super ti se fotografiite edni od najdobrite tuka , a i so odlicen fotoaparat fotografiras . Super si .

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Мистичен напиша:
... да бев женски јузер и да поставев слики направени со некоја скапана VGA камера од мобилен која чини 2 долари, без фокус енд шит, ќе ми речеше: "Браво, прекрасна фотографија, прекрасна композиција" :)))

Shooting like a pro! :)
За малку ќе се премислев да ставам слики, затоа што не се баш најсјаен квалитет ... мамата!:pos2:
Еве нешто што си имам сликано за душа ...

Од музеј го Минхен ...:zaljuben:

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Малку од градината ...

:zaljuben:

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Задната страна на Нотр Дам ... ми сметаа тие пред мене, ама не се фаќаше момент без луѓе ...

Предната страна ...

Врвот ...

Нотр Дам уз Сена ... :zaljuben:

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Pa da kako sto kaza los kvalitet se, i nema da zborvam za toa :) inaku dobri se fali malku kontrast i gledaj bev glavi fotografiraj izbegnuvaj takvi raboti ili krop malku . A prvite se taka ne bas naj naj bidejki ne se gleda toa sto treba , najverovatno se fotografirani na slaba svetlina.

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Фликс, да не пукниш ме поцрвена со критикиве ...
Ама сепак, како аматер, ќе преминам преку тоа дека имам уште некоја слика ... башка, поважно е што има на сликата (за аматери де), отколку квалитетот ... а и како што кажав, на вакви места, невозможно е да сликаш без глави, а да ги тргнам без посебна работа во фотошоп ќе одат цели слики ... :pos2: :baeh:

Еве ти го на пример на лоша слика Лувр, па пак е прекрасен ...

... и новата Триумфална капија

... или па на малку подобра слика прекрасна градина од палата ...

...може лоша слика ама битен момент е тоа тесното праисториско куќарче во кое сеуште некој живее ...

И така ... :vozbud:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom