Вахабизам - општо

Musab

konekting pipl
Член од
26 јуни 2007
Мислења
244
Поени од реакции
20
Jas samo pamtam deka ednas imam procitano deka tatko mu na Vehab ( i samiot hodza-teolog ako ne se lazam ) se otkazal od nego t.e. ne go opravduval.
Kolku e tocno, ne znam. :):toe:

p.s. referenci ne mi barajte... nit pamtam kaj go imam procitano, nit od kogo bilo napisano... minimum 6-7 godini se pominati od togas. :)

Znaeme de, no ete, bas toa ( osobeno mene ko musliman ) ni preci. :)
Да таткото на вехаб бил чист и добар алим во Медина,исто така и неговиот брат Сулејман како и учителите на Вехаб биле свесни што се случува ,така да покасно алими на сите четири мезхеби ,вклучувајки го и неговиот брат Сулејман кога прочитале книгите на Вехаб, почнале да пишуваат одговори на неговите пишувања која биле деструктивна за ислам.Тие напишале книги кои се добро документовани со силни докази ,кој ги подбивал неговите отпаднички пишувања.Значи книгата кој ја напишал неговиот брат Сулејман се вика Sava’ik-ul ilahijje firredd-i alel-vehhabijje.

Член од
1 декември 2009
Мислења
187
Поени од реакции
27
Ај вака,
Ако Вехаб бил бранител на чистиот Ислам а денес никој не се декларира како Вехабист значи дека денешните муслимани се фејкери:toe:
pa ne se deklarira poradi toa sto ako kaze deka e vahabist togas toj e vernik za pari odnosno slab vernik.pa se znae deka vahabistite imaat ogromna finansiska podrska od SAD, UK pa i od nekoi organizacii od s. arabija.poveketo vahabisti sto gi znam od makedonija do vcera ne veruvale vo nisto a denes se "golemi" vernici

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.006
Поени од реакции
83.388
ТМРО: Македонските власти сериозно да ги сфате вахабистите

ТМРО ги повикува Исламската верска заедница во Македонија, како единствен легитимен верски претставник на граганите со исламска вероисповед и Македонските државни институции сериозно да ја сфатат опасноста и агресивноста на Вахабизмот, и вахабистите, како активни келии на Ал Каеда во Македонија и на Балканот,
“ТМРО предупредува дека не случајно САД и пред се Израел ја потенцираат Македонија како мета на вахабизмот и веке не е тајна нивното присуство во некои места и агитирањето и врбувањето на граганите од исламска вера. Ако досега беше познато нивното делување во северо-западниот дел од државата, сега планинскиот дел на Плачковица во делот од Радовиш до Штип, планинскиот дел околу Дојран и Валандово се до повардарието и Криволак се упориште и епицентер на екстремните вахаби.“, се наведува во денешното партиско соопштение.

http://www.netpress.com.mk/vest.asp?id=68441&kategorija=3

A

amco2009

Гостин
ТМРО ги повикува Исламската верска заедница во Македонија, како единствен легитимен верски претставник на граганите со исламска вероисповед и Македонските државни институции сериозно да ја сфатат опасноста и агресивноста на Вахабизмот, и вахабистите, како активни келии на Ал Каеда во Македонија и на Балканот,
“ТМРО предупредува дека не случајно САД и пред се Израел ја потенцираат Македонија како мета на вахабизмот и веке не е тајна нивното присуство во некои места и агитирањето и врбувањето на граганите од исламска вера. Ако досега беше познато нивното делување во северо-западниот дел од државата, сега планинскиот дел на Плачковица во делот од Радовиш до Штип, планинскиот дел околу Дојран и Валандово се до повардарието и Криволак се упориште и епицентер на екстремните вахаби.“, се наведува во денешното партиско соопштение.

http://www.netpress.com.mk/vest.asp?id=68441&kategorija=3
ТМРО ТАЈНА МАКЕДОНСКА РЕВОЛУЦИОНЕРНА ОРГАНИЗАЦИЈА ај те молам ова кажува се ..........

ЗА мене е вехабизам да не им се дозволи на лугјето во ПП да се молат во верски објект и тоа Христијнански Вехабизам ако ТМРО се повикува на ваков Вехабизам онда треба да го бара во своите редови или уште подобро во Владата :nesum:

Да појасниме

ТАЈНА- зошто е тајна од кого се крие се знае кои организации се тајни тие што се забранети , значи во основата на оваа организација има нешто забрането,
МАКЕДОНСКА- значи орагнизацијата цел на делување и е Македонија а нејзините членови се Македонци уште посомнително и по Вехабистички настроено
РЕВОЛУЦИОНЕРНА- е сега е откриено целото значење само против кого револуција во Македонија па нели Македонија е слободна ослободена земја на Македонците, Револуција али против кого се плашам да не е на верска основа ааааа????
ОРГАНИЗАЦИЈА- Значи се работи за добро Организирана структура. Зошто се организира за Револуција , Против кого? Против Муслиманите во Македонија,
Зошто ? Не е спремна да прифати разлики .....

Вехабизам је Чафирско погрдно име за Муслиманите ,
Нема Вехабии има само верници кои се спреми да се жртвуваат за достоен живот..

Во Прилеп нема достоен живот за Муслиманите им се забранува основното човеково право , право на Молитва од кого ? тебе ке те прашам? Зошто не им се дозволува изградба или возобновувње на Џамијата која ја Урна оваа Државаа.

Против кого се Бореше Македонија 2001ва потсетиме пошто мене не ми е јасно уште против Албанците или против Муслиманите

S

smart ass

Гостин
ТМРО е партија-точно е дека вахабизмот полека пенетрира-но не верувам дека нашите муслимани ќе бидат излоботомирани....ќе има исклучоци но генерално ал-каеда ,Иран,сауди арабиа џабе ќе фрлаат Пари...

Предупредувањето од Мосад доаѓа по основ на фактот што во Косово после повлекувањето на ЈБС беа уништени над 200 манастити,а некои од 15 век,и покрај обидите за реновирање тие повторно ги рушат...додека пак сауди и Иран даваат пари за изградба на џамии(моментално над 200 се во завршна фаза) а сауди шири и омразувачка литература(ма не е литература БУЛШИТ Е.

Мосад долго време ги следи и финансиските трансакции а ја има погодноста да има свои луѓе кои сепак муслимани(овде на балканот) не се лобоси(ко Иран,Сирија...) па така да ги знаат израелците и "Хуманитарните организации" како и одредени локации на ќелии како и нивна евентуална намена.

Во случајов кај нас знаат вахабитите дека нема муслиманите во Македонија да се радикализираат,имало соживот и ЌЕ ИМА...повеќе верувам дека целта е во случај на агонија и пораз на ал каеда(која изгуби 2000 борци(а имаше околу 5000) во авганистан(а талибанци над 30 000 и тоа во почетокот на нападите....па сега се поставува првен логистика за потоа кога како што знаеме рането животно е најопасно,па треба да се земе предвид опоасноста од бомбашки напади и тоа во повеќе помали држави,а се со цел да ги повлечат трупите и има логика за ал-каеда оти македонија не е во НАТО...така да ГТЦ,Бит пазар..и низа објекти се потенцијално загрозени но сега засега на најниско можно ниво.

ИВЗ на Р.Македонија воопште не е радикална ниту пак негативно настроена,а за тоа доказ е меѓусебната почит и разбирање со МПЦ како и честитањето на празниците фејс ту фејс,исто така и Официјални лица Од државата го прават истото-во македонија нема дискриминација по верска основа.....генерално.

Против кого се Бореше Македонија 2001ва потсетиме пошто мене не ми е јасно уште против Албанците или против Муслиманите
Согласно ООн и Меѓународните конвенции како и женевската конвенција Македониаја се бореше против терористи-но секој тероризам е со некоја цел овде конкретно имаше првобитни сепаратистички мотив,очигледно методите беа такви работниците...хотелот,масакри...да не повторуваме тоа.

Нема Вехабии има само верници кои се спреми да се жртвуваат за достоен живот..
Јас колку што прочитав во темата прашања за исламот куранот не бара човечка жртва...плус чуму е логиката во умирањето за достоен живот кога ќе треба да ве собират со пинцета.

А за ТМРО...па тие се послаби и од партија на пензионерите бе...батали ги:pos2:

pa ne se deklarira poradi toa sto ako kaze deka e vahabist togas toj e vernik za pari odnosno slab vernik.pa se znae deka vahabistite imaat ogromna finansiska podrska od SAD, UK pa i od nekoi organizacii od s. arabija.poveketo vahabisti sto gi znam od makedonija do vcera ne veruvale vo nisto a denes se "golemi" vernici
Е немаат поддршка од САД и УК...Уствари кој му помогна на израел со снабдување муниција за време на конфликтите против 3 джави заедно + терористи??

УСА ги помагаше талибанците се со цел да ги изрезили совјетите....но тоа помина-многу сметки се блокирани,всушност САД им наплатија на русите за виетнам.

A

amco2009

Гостин
ТМРО е партија-точно е дека вахабизмот полека пенетрира-но не верувам дека нашите муслимани ќе бидат излоботомирани....ќе има исклучоци но генерално ал-каеда ,Иран,сауди арабиа џабе ќе фрлаат Пари...

Предупредувањето од Мосад доаѓа по основ на фактот што во Косово после повлекувањето на ЈБС беа уништени над 200 манастити,а некои од 15 век,и покрај обидите за реновирање тие повторно ги рушат...додека пак сауди и Иран даваат пари за изградба на џамии(моментално над 200 се во завршна фаза) а сауди шири и омразувачка литература(ма не е литература БУЛШИТ Е.

Мосад долго време ги следи и финансиските трансакции а ја има погодноста да има свои луѓе кои сепак муслимани(овде на балканот) не се лобоси(ко Иран,Сирија...) па така да ги знаат израелците и "Хуманитарните организации" како и одредени локации на ќелии како и нивна евентуална намена.

Во случајов кај нас знаат вахабитите дека нема муслиманите во Македонија да се радикализираат,имало соживот и ЌЕ ИМА...повеќе верувам дека целта е во случај на агонија и пораз на ал каеда(која изгуби 2000 борци(а имаше околу 5000) во авганистан(а талибанци над 30 000 и тоа во почетокот на нападите....па сега се поставува првен логистика за потоа кога како што знаеме рането животно е најопасно,па треба да се земе предвид опоасноста од бомбашки напади и тоа во повеќе помали држави,а се со цел да ги повлечат трупите и има логика за ал-каеда оти македонија не е во НАТО...така да ГТЦ,Бит пазар..и низа објекти се потенцијално загрозени но сега засега на најниско можно ниво.

ИВЗ на Р.Македонија воопште не е радикална ниту пак негативно настроена,а за тоа доказ е меѓусебната почит и разбирање со МПЦ како и честитањето на празниците фејс ту фејс,исто така и Официјални лица Од државата го прават истото-во македонија нема дискриминација по верска основа.....генерално.

Согласно ООн и Меѓународните конвенции како и женевската конвенција Македониаја се бореше против терористи-но секој тероризам е со некоја цел овде конкретно имаше првобитни сепаратистички мотив,очигледно методите беа такви работниците...хотелот,масакри...да не повторуваме тоа.

Јас колку што прочитав во темата прашања за исламот куранот не бара човечка жртва...плус чуму е логиката во умирањето за достоен живот кога ќе треба да ве собират со пинцета.

А за ТМРО...па тие се послаби и од партија на пензионерите бе...батали ги:pos2:
Ako добро си ги читал моите одговори ке си свател дека и јас сум против самоубиоство и такви грозни работи , И Исламот е против тоа.

И пак ке ти повторам 2001ва Се палеа Џамии со Амин на полицијата тоа не е добро за мегју религиска толеранција Баталиги Албаниците не се само тие Муслимани . Се палеа Не Албански Куќи и Дуќани во Битола, Кочани пак со Амин на Државата т.е полицијата и што е нај трагично уште не се дозволува возобновување на Една така запалена Џамија зар тоа не е нетолеранција (Мрѓурелигиска се разбира) од такви напади ние ке се браниме , Не со оружје него со Аргументи .

Вехабизам је измислен Термин

Ама Верска нетолеранција е постојан термин и моментално за жал кога најмалку ни треба се користи во Македонија за ситно политички поени тое е Вехабизам за мене и тоа многу опасен

S

smart ass

Гостин
Знам дека Исламот е против самоубиства ми одговори омар ел фарук мислам...

Значи грешно сум те разбрал.

Види вака што се однесува за палењето куќи на невини луѓе...тоа е слично како и ОНА-која додека имаше примирје вршеше етничко чистење и бркаше и христијани...па и муслимани кои беа против војна+ крадеа..

Е сега ако ме прашаш мене помеѓу тие терористи и овие кои палеа куќи нема некоја голема разлика....

Но во едно ГРЕШИШП палењето не беше со амин од полиција и тогашниот устав,па и денес гарантира и тврди дека полицијата е да ги ЗАШТИТУВА ГРАЃАНИТЕ И НИВНИОТ ИМОТ...значи ако утре некој ти се закани или пак претепа со палка...ќе си добие што заслужува...мо во случајов ако МВР не беа способни бе пријателе да го спречат тоа,едно немаа солзавец,водени топови...значи само огнено оружје-а Македонија не е Иран па на протести да пука по свои граѓани...исто е и со низа демонстрации на граѓани,било албанци власи,роми....Македонци...стечајци-памтиш дека за малце сами ќе се испотепаа Лавовите со МВР...ахх тој татарофило љуБчо...тој ја утна сета...и веруј албанските партии немаат ни тронка придонес за албанците-Покојниот Трајковски е човекот кој понуди прифатливо решение кое е веќе имплементирано...албанските партии само гледат да добиваат поени лажејки(па и македонските-веруј колку ахмети и тачи ги сакаат албанците...толку бране и гвујо ги сакаат македонците...ахмети се вози во мерцедес скопје тетово и гледа на автопатот чесни граѓани македонци,албанци срби...кои нудат за џабе компири,грав...нешто кое го дала оваа земја благодарение на нивната пот...ете тоа ти е...

Што се однесува до кочани...види вака,македонија бирократска држава,еден печат може живот да те кошта,а не верувам со амин од полиција да има палење цивилни објекти....знаеш...сакаат МИТО,па тогаш ќе ја градат:toe:

....абе мој другар едвај одеше лекар го одби бе оти немаше 400 денари за општ преглед(т.е ЕДНА ФАКИНГ КНИШКА) а станува збор за живот па знаеш дека законска обврска на секој граѓанин во Р.Македонија е ако недај боже се случи несреќа,ил сообрачајка не да бега ко пизда...туку да помогне-во спротивно ем државата го тужи,ем евентуалните жртви од несреќата,а може и затвор да опне....а овој лекарот...толку од заклетвата,а го памтам копиљот-на такви зимање дипломата...

Г

Господ

Гостин
Чекај значи слаби верници се оние кои го шират чистиот Божји збор а силни се оние кои ги извртуваат неговите зборови тоест фанатиците и така натаму.

A

amco2009

Гостин
[
quote=smart ass;3340465]Знам дека Исламот е против самоубиства ми одговори омар ел фарук мислам...

Значи грешно сум те разбрал.

Види вака што се однесува за палењето куќи на невини луѓе...тоа е слично како и ОНА-која додека имаше примирје вршеше етничко чистење и бркаше и христијани...па и муслимани кои беа против војна+ крадеа..

Е сега ако ме прашаш мене помеѓу тие терористи и овие кои палеа куќи нема некоја голема разлика....

Но во едно ГРЕШИШП палењето не беше со амин од полиција и тогашниот устав,па и денес гарантира и тврди дека полицијата е да ги ЗАШТИТУВА ГРАЃАНИТЕ И НИВНИОТ ИМОТ...значи ако утре некој ти се закани или пак претепа со палка...ќе си добие што заслужува...мо во случајов ако МВР не беа способни бе пријателе да го спречат тоа,едно немаа солзавец,водени топови...значи само огнено оружје-а Македонија не е Иран па на протести да пука по свои граѓани...исто е и со низа демонстрации на граѓани,било албанци власи,роми....Македонци...стечајци-памтиш дека за малце сами ќе се испотепаа Лавовите со МВР...ахх тој татарофило љуБчо...тој ја утна сета...и веруј албанските партии немаат ни тронка придонес за албанците-Покојниот Трајковски е човекот кој понуди прифатливо решение кое е веќе имплементирано...албанските партии само гледат да добиваат поени лажејки(па и македонските-веруј колку ахмети и тачи ги сакаат албанците...толку бране и гвујо ги сакаат македонците...ахмети се вози во мерцедес скопје тетово и гледа на автопатот чесни граѓани македонци,албанци срби...кои нудат за џабе компири,грав...нешто кое го дала оваа земја благодарение на нивната пот...ете тоа ти е...

Што се однесува до кочани...види вака,македонија бирократска држава,еден печат може живот да те кошта,а не верувам со амин од полиција да има палење цивилни објекти....знаеш...сакаат МИТО,па тогаш ќе ја градат:toe:

....абе мој другар едвај одеше лекар го одби бе оти немаше 400 денари за општ преглед(т.е ЕДНА ФАКИНГ КНИШКА) а станува збор за живот па знаеш дека законска обврска на секој граѓанин во Р.Македонија е ако недај боже се случи несреќа,ил сообрачајка не да бега ко пизда...туку да помогне-во спротивно ем државата го тужи,ем евентуалните жртви од несреќата,а може и затвор да опне....а овој лекарот...толку од заклетвата,а го памтам копиљот-на такви зимање дипломата...[/quoте]
Јас се сложувам со тебе во многу работи, мене не ме интересираат партии и политичари, Јас не го бранам ставот околу Албанското прашање во Мк тоа си е нивно тие нека си го бранат ама Македоците и Албанците се тепаа запалија други Куќи во Битола таму немаше војна таму Владееше власт полицијата ги следела во чекор овие што палеа и немој да ми кажеш дека небило со Амин на полицијата, Кој ја запали Џамијата во Прилеп Пак демостранти придружувани од Полицајци, нејсе ја забораваме 2001ва било што било примирје се слкучува примирје Албанците и Македонците се смируваат а другите треба да Амортизираат само Кажими Зошто уште не се обновува Џамијата во Прилеп нема војна сега , Зошто и кому му требаше Скоје 2014 кога од небо се гледаше дека подбуцнува меќу религиска нетолеранција Тоа е Брате Лошо на премногу мал простор живееме за да се делиме на наши и ваши,

Да ги остаиме да си фукнционираат Религиите и да се почитуваме меѓусебно, во Македонија никад немало плодна почва за такви идеи на насилство а овие повикувања на ТМРО е само палење на ситуацијата кај што нема оган опасна работа е тоа , и јас како не подржувач на такви девијантни однесувања утре кога катаден на Телевизија и по новини ке гледам дека ми се плука по религијта (по достоинството) верувај ако не од срце ама со збор ке ги обправдам тие (девијантни однесувања)

salome

Пали-Баба
Член од
8 март 2010
Мислења
46
Поени од реакции
2
Вехабии во Македонија

Џамии во Скопје контролирани од екстремистички групи

Катерина Гетева
28.03.2010 18:28
„Сандеј Тајмс“
Саудиска Арабија слева стотици милиони фунти во исламистички групи на Балканот за да шират немири во овој дел од Европа, пишува денеска престижниот лондонски неделник „Сандеј Тајмс“.
Фундаменталистички групации познати како Вахаби и Салафи се финансирале од разни саудиски хуманитарни организации, за кои владини извори од Македонија за „Сандеј Тајмс“ тврдат дека се определени да работат на ширење екстремизам.
Во неделникот и првиот човек на ИВЗ Сулејман Реџепи изјавува дека мнозинството од џамиите во балканските земји се изградени со пари од радикални групи, а 4 џамии во Скопје тврди поглаварот дека не се веќе под контрола на ИВЗ.
Дека Ал Каеда и други исламистички екстремни групи се обидуваат да воспостават бази на Балканот, го предупреди Груевски и израелскиот министер за надворешни работи Авигдор Либерман.
При посетата на македонскиот премиер на Ерусалим, од израелскиот шеф на дипломатијата доби насоки институциите во Македонија да ја следат трагата на парите од муслимански хуманитарни програми на балканот кои финансираат градење на џамии и општествени центри.

Во последно време доста се зборува за оваа екстремистичко исламско крило и негово присуство во Македонија. Ме интересира, како овдешните муслимани гледаат на оваа појава, дали се дистанцираат од вехабизмот или напротив, го одобруваат. :mist:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.006
Поени од реакции
83.388
Еве ја ќе ти кажам у нивно име (Ме овласти шеикот што стаи фатва врз фудбалот):

-Западот лаже:

или лаже дека вехабиите се срање, они се супер кул фаци всушност
или лаже дека ги има тука, нив ги нема тука и све е супер

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Џамии во Скопје контролирани од екстремистички групи

Катерина Гетева
28.03.2010 18:28
„Сандеј Тајмс“
Саудиска Арабија слева стотици милиони фунти во исламистички групи на Балканот за да шират немири во овој дел од Европа, пишува денеска престижниот лондонски неделник „Сандеј Тајмс“.
Фундаменталистички групации познати како Вахаби и Салафи се финансирале од разни саудиски хуманитарни организации, за кои владини извори од Македонија за „Сандеј Тајмс“ тврдат дека се определени да работат на ширење екстремизам.
Во неделникот и првиот човек на ИВЗ Сулејман Реџепи изјавува дека мнозинството од џамиите во балканските земји се изградени со пари од радикални групи, а 4 џамии во Скопје тврди поглаварот дека не се веќе под контрола на ИВЗ.
Дека Ал Каеда и други исламистички екстремни групи се обидуваат да воспостават бази на Балканот, го предупреди Груевски и израелскиот министер за надворешни работи Авигдор Либерман.
При посетата на македонскиот премиер на Ерусалим, од израелскиот шеф на дипломатијата доби насоки институциите во Македонија да ја следат трагата на парите од муслимански хуманитарни програми на балканот кои финансираат градење на џамии и општествени центри.

Во последно време доста се зборува за оваа екстремистичко исламско крило и негово присуство во Македонија. Ме интересира, како овдешните муслимани гледаат на оваа појава, дали се дистанцираат од вехабизмот или напротив, го одобруваат. :mist:
Однапред треба да го знаеш одговорот :smir: Сети се на Косоварите само:tapp: Или ќе си ги прифата или ќе си ќутат плашејќи се д акоментираат проитв нив :toe:

O

Omer el Faruk

Гостин
Веќе имаме една ваква тема, па не е лошо модераторите да ја спојат,за да имаме подобар увид на настаните и кажувањата.

Еве ја ќе ти кажам у нивно име (Ме овласти шеикот што стаи фатва врз фудбалот):

-Западот лаже:

или лаже дека вехабиите се срање, они се супер кул фаци всушност
или лаже дека ги има тука, нив ги нема тука и све е супер
Лош портпарол одбрал шеикот.:toe:
Ако постои таква групација овде, сметам дека тоа е работа на надлежните органи. Мене веста повеќе ми мириса на продукт на глобалната исламофобија која што се шири во Европа под покровителство на Израел и Америка.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.006
Поени од реакции
83.388
Лош портпарол одбрал шеикот.:toe:
Ooo кој си па ти да се сомневаш во одлуките на uberчесниот најбољи шеик?

Ако постои таква групација овде, сметам дека тоа е работа на надлежните органи. Мене веста повеќе ми мириса на продукт на глобалната исламофобија која што се шири во Европа под покровителство на Израел и Америка.
Епа да де, ко што реков: западот лаже.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
The west is zionistic blasphemic idiocracy

Kajgana Shop

На врв Bottom