Вахабизам - општо

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Исламофоб...сум.
Нетолерантен...па не до толку.
И најписмениот човек не може да најде контра-докази кои го правдаат исламот:toe:

Може, ама не неписмени вахабити од дебарските села, Кичевијата и копачијата!

Може, не е исламот толку лош, барем јас не мислам така, но редно време е да се демистифицира.

Плус, премногу слобода си земаа вахабитине, па уште и почнаа спрдачини да тераат со другите религии, немаре, Муахемд се, надлуѓе, а сите ние други сме мајмуни.

Порано мислев дека е исламот толерантен, сега веќе не знам што да мислам.

Треба демистификација од една страна, а од друга конечна и комплетна елиминација на вахабитите, особено неписмените вахабити од форумов, за да можеме, ние нормалните, да си комуницираме меѓусебно, без разлика дали сме евреи, рисјани, муслимани, будисти, телемисти, виканци, вудунци, многубошци или атеисти и тн.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Па јас одамна не гледам издржана дискусија на темава туку само фрламе мудрости, кој колку знае, и повремено спомнување на вехабии.
Сакав да бидам прочитан, успеав.
Hahahahaha!
Па што ни преостанува освен да уживаме во животот? Why so serious?
Од кога велам: живеј и пушти ги другите да живеат!
Нема религија, нема Бог, нема вера која одобрува било каква присила!
Бог или го има или го нема. Не знам. Но, ако некој верува длабоко, во себе, таа вера му ја почитувам...до моментот кога ќе почне да напаѓа друг кој не верува или вео друг верува или на инаков начин верува!

Мислам дека демистификацијата е еден индивидуален чин, каде ти и Бог, мора да имате посебен комуникативен процес, на градење и "соживот", на сознавање, и така дефинирање кроз твојата оптика на здраворазумното акме на твојата ментална физиономија.
Тоа не е лесна ствар. Многумина веруваат, т.е. следат морални кодови и само така мислат дека се верници. Верата е многу јака работа, и многу љубоморен и до крајност тајна и лична работа. Ти само знаеш колку е убав портокалот што го јадеш, и тоа што ќе го пренесеш, е само еден фрагмент од импресијата на чуствување и живеење со таа стварност, како комплементарен дел од твоето битие.

Затоа и го сакам мистицизмот, во било која форма, во било која религија... Затоа што сум индивидуалист. :)
Сарафијанизам брате.
Едноставно, философија на живеење, индивидуално, во срцето свое, некаконски, со цел една и единствена, полн, плоден и добробитено, добродетелен живот!
Плус мистицизам! А бе, крај!

П.С. Него, напнаа ко пролив некои луѓе, па, дека нема да се праша тука кој е 12-от апостол, јасно, нели!

П.П.С.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Сето тоа убаво, ама ние овде демистифицираме вехабии и ислам, а не збориме за мистицизмот :)

Вехабиите се кул.
Ислам не се демистифицира! Може вехабиите ДА.
Не се многу тешки. И ти се една различна форма на лоши средовековни крстоносци, со една добра медиумска и менторска пропаганда, на една шовинистичка платформа, се перат до немајкаде.
Вехабиите, се само една лоша дамка во искреноста и вистината за исламот. Во убавиот песочен рај за очите, местото од каде што потекнуваат сите убави средовековни прикаски на Шехерзада (не оваа на А1) и големите воинтсвени Асасини на чело со големиот и неповторлив Салахудин Ејуби.

Тие се само една гребнатинка на оригиналниот пејсаж, склепан од божјите убавини и неповторливите звуци на гласот создаден од месхебите, повикувајќи на молитва, во зајдисонце...

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Според некои мислители, вехабизмот се здобива со плодна почва поради желбата на ал Сауд, првиот, чинам Мухамед ал Сауд, да ги обедини и потчини арапските племиња во саудија, па склопил договор со Ал Вахаб, за помош и поддршка, особено поради суровите и свирепи методи на Вахаб, кои се состоеле од клање на сите кои не сакаат да се вратат на корените на таканаречениот изворен Ислам, ас акординг то Вахаб!

А таа интерпретација а исламот, погрешна, доведува до денешните состојби, луѓето, априори да го отфрлаат исламот и да го перцепираат како многу насилен!

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Ej fala Bogu se smirivte malku.

Garfield, druze, te molam citaj i informiraj se malku poveke za Vehabizmot.

Vehab bil samo branitel na cistiot Islam, potpiran samo na Koran i Sunnet.

Vehabizmot imal za cel samo da gi otstrani site novotarii sto izniknaa vo Islamot, najgolemit del kaj Osmanliite.

A uste eden fakt mnogu vazen e deka Britancive i Francuzive imale tesni vrski so Vehabistite i namerno go upotrebile nivniot bunt, revolucia protiv Osmanliskoto Carstvo koja do toa vreme bese simbol za Islam no Islam koj pocna da se iskrivi so sekakvi novotarii (primer: dervishi, bektashi itn) sto na kraj dovede i do totalno otcepuvanje na Arapite od Osmanliite i do raspad na Turskoto Carstvo.

Sega ke te prasam, zosto Vehabiite ne vojuvaa protiv Risjanite (Britancite i Francuzite) tuku protiv Turcite?!

Znaci ne e taka kako sto velis! I da bese vistina deka Islamot propoveduva direktno ubivanje, bez pricina na hristijanite i evreite do sega Islamot ke bese propadnat.

Ako se vrakame niz istorija, vekovi nanazad ke vidis deka Hristijanite na celo so Papata gi imaat napraveno najgnasnite raboti, pocnuvajki nad samite nivni vernici, a istotaka i kon muslimanite, krstonosnite vojni.

Tie ajeti sto gi citas vo Koran i gi zimas zdravo za gotovo nemaat vrska so toa sto ti so sigurnost go tvrdis. Za da gi razberes tie raboti, treba prvo da znaes sto bilo pricinata za objavuvanje na tie ajeti od strana na Boga.

Treba da znaes deka na Muhamed podocna mu se objavi od Boga deka moze da se cuva so borba protiv politeistite koi vo toa vreme pravele masakar nad muslimanskoto malcinstvo, se dodeka Boga ne objavil deka doslo vremeto da se borat protiv niv.

Ne pamtam kako bese ajetot, no ke improviziram malku:

"I borete se vo patot Bozji, protiv tie sto ve napagaat (prvi pocnuvaat) no nemojte da preteruvate bidejki Allah ne gi saka tie sto preteruvaat"

O

Omer el Faruk

Гостин
Насловот на темата ти е утописки.

Промени го веднаш во: Вехабизам, општо за него, бидејќи милион пати ти е кажано дека не постои муслиман кој за себе тврди дека е вехабија.

П.С. Кога ќе пишуваш нешто давај референци, бидејќи погорното што си го напишал е како прераскажување на македонските народни приказни.

P

Princ

Гостин
Насловот јас го поставив. Ми требаше да ги преместам расфрлените мислења за Вехабиите, а во моментов не ми текнуваше подобар наслов.
Ако има некој подобар предлог, пишете.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Насловот на темата ти е утописки.

Промени го веднаш во: Вехабизам, општо за него, бидејќи милион пати ти е кажано дека не постои муслиман кој за себе тврди дека е вехабија.

П.С. Кога ќе пишуваш нешто давај референци, бидејќи погорното што си го напишал е како прераскажување на македонските народни приказни.

Тоа на Принц кажи му!

МОРА ЛИ БЕ ОДМА СО НАПАД, А?? ТАКА ЛИ СЕ КОМУНИЦИРА??

И референците останаа во една друга тема.

O

Omer el Faruk

Гостин
Тоа на Принц кажи му!

МОРА ЛИ БЕ ОДМА СО НАПАД, А?? ТАКА ЛИ СЕ КОМУНИЦИРА??

И референците останаа во една друга тема.
Видов дека автор на темата си ти, затоа.

-Кај виде напад хљеба ти? Само држам рамниште на твоето,како што вели Жика Павловиќ: " Да будемо на нивоу!" :vozbud:

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Елем, ниедне муслиман не би признал дека е вехабија, а?? Зошто срам им е? Или се срамат од зулумот на Вахаб? Или од сегашните зулумќари кои се подведуваат под кредото на Вахаб?

O

Omer el Faruk

Гостин
Елем, ниедне муслиман не би признал дека е вехабија, а?? Зошто срам им е? Или се срамат од зулумот на Вахаб? Или од сегашните зулумќари кои се подведуваат под кредото на Вахаб?
Само ненормална и недоволно упатена личност во исламот би рекла за себе дека е вехабија.

Вехабизмот во суштина е движење, покрет,не е никаков правец . Секој што размислува поинаку од тоа и од муслиманите и од немуслиманите, греши.

saman

Раскажувачот
Член од
1 август 2009
Мислења
367
Поени од реакции
91
Vehab bil samo branitel na cistiot Islam, potpiran samo na Koran i Sunnet.

Ако може накратко за тоа кој е Вахаб личност или што е ?

Vehabizmot imal za cel samo da gi otstrani site novotarii sto izniknaa vo Islamot, najgolemit del kaj Osmanliite.

Која цел денес ја имаат Вахабистите кој дел од исламот сакаат да го остранат ? Поздрав

Член од
1 декември 2009
Мислења
187
Поени од реакции
27
Може, ама не неписмени вахабити од дебарските села, Кичевијата и копачијата!

Може, не е исламот толку лош, барем јас не мислам така, но редно време е да се демистифицира.

Плус, премногу слобода си земаа вахабитине, па уште и почнаа спрдачини да тераат со другите религии, немаре, Муахемд се, надлуѓе, а сите ние други сме мајмуни.

Порано мислев дека е исламот толерантен, сега веќе не знам што да мислам.

Треба демистификација од една страна, а од друга конечна и комплетна елиминација на вахабитите, особено неписмените вахабити од форумов, за да можеме, ние нормалните, да си комуницираме меѓусебно, без разлика дали сме евреи, рисјани, муслимани, будисти, телемисти, виканци, вудунци, многубошци или атеисти и тн.
kako prvo izgleda ne si imal kontakt so vahabisti pa kazuvas deka se nepismeni,naprotiv postojat mnogu obrazovani i mnogu bogati vahabisti. nemoj da misles deka ako bea nepismeni ke se plasea od niv.sum bil niz cela evropa,SAD, i vo nekolku drzavi od istokot i mozam da ti kazam deka toa e edno sovrseno organizirano dvizenje, organizacija,sekta ili neznam kako da go narecam. go znam ova zosto sum imal prilika da kontaktiram sluzbeno no i privatno so del od niv. znaes kolku hristiani i prvoslavni se priklucuvaat kon niv a da ne zboram za muslimani. i site tie dobivaat pari a ako uspeat da donesat nekoj drug ili da zeme use edna ili dva zeni pokraj taa so ja ima e togas si dobivale golem bonus. no ako malku si skrsnel od patot e togas:angry1::violent1:

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Jas samo pamtam deka ednas imam procitano deka tatko mu na Vehab ( i samiot hodza-teolog ako ne se lazam ) se otkazal od nego t.e. ne go opravduval.
Kolku e tocno, ne znam. :):toe:

p.s. referenci ne mi barajte... nit pamtam kaj go imam procitano, nit od kogo bilo napisano... minimum 6-7 godini se pominati od togas. :)

kako prvo izgleda ne si imal kontakt so vahabisti pa kazuvas deka se nepismeni,naprotiv postojat mnogu obrazovani i mnogu bogati vahabisti. nemoj da misles deka ako bea nepismeni ke se plasea od niv.sum bil niz cela evropa,SAD, i vo nekolku drzavi od istokot i mozam da ti kazam deka toa e edno sovrseno organizirano dvizenje, organizacija,sekta ili neznam kako da go narecam. go znam ova zosto sum imal prilika da kontaktiram sluzbeno no i privatno so del od niv. znaes kolku hristiani i prvoslavni se priklucuvaat kon niv a da ne zboram za muslimani. i site tie dobivaat pari a ako uspeat da donesat nekoj drug ili da zeme use edna ili dva zeni pokraj taa so ja ima e togas si dobivale golem bonus. no ako malku si skrsnel od patot e togas:angry1::violent1:
Znaeme de, no ete, bas toa ( osobeno mene ko musliman ) ni preci. :)

Г

Господ

Гостин
Ај вака,
Ако Вехаб бил бранител на чистиот Ислам а денес никој не се декларира како Вехабист значи дека денешните муслимани се фејкери:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom