Ванчо Михајлов бил бугарски комунистички агент

Статус
Затворена за нови мислења.

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
На бугарската ТВ Емисија „Коритаров Шоу”, Константин Чак`ров, главниот советник на комунистичкиот бугарски претседател Тодор Живков, јавно објави дека Ванчо Михајлов бил цело време издржуван т.е. плаќан од КОМУНИСТИЧКА Бугарија. Оваа вест ја пренесува и бугарската новинска агенција „Фокус Њус”. „Мијалов работеше за каузата на Бугарија, зошто да не му даваме пари”, зборува најдобриот соработник на брачната двојка Тодор и Људмила Живкови, нивниот советник Чак`ров. Тој изјави дека тајните комунистички бугарски служби на илјада начини го потпомагале нивниот платеник, Ванчо Михајлов, до крајот на неговиот живот. Михајлов цел свој живот работел за државата Бугарија, прво царска, а потоа и КОМУНИСТИЧКА, за што добивал голема финансиска надокнада.


Со тоа паднаа и маските на „македонските б`лгари” кои тоа станувале само затоа што биле дебело плаќани од бугарската држава, за да шират бугарофилство меѓу Македонците. Ванчо Михајлов, човекот кој цел свој живот пропагираше дека Македонците биле Бугари и дека тој самиот е Бугар, всушност тоа го работел за пари, а не од некоја идеологија. Стотици наслови излегоа од перото на Михајлов против комунистите, со тематика како тие ги „создале” Македонците и македонската нација, а тој лично бил платеник на најголемиот бугарски КОМУНИСТИЧКИ дикататор Живков. Бугар- тоа била професијата на Михајлов. Ако Македонците ги создале комунистите, зошто баш најголемиот бугарски комунистички диктатор Живков ги негираше Македонците, заедно со неговите бугарокомунистички пиунчиња, како Ванчу Михаил и неговата жена Мелпомена Крнчу?

Чак`ров вели дека парите од комунистичка Бугарија, Михајлов не ги добивал директно од Бугарија, туку преку „луѓе кои можеле да помогнат”, а тоа биле бугарски комунистички платеници по светот. Георги Младенов, најголем бугарофилски Македонец во Канада и издавач на еден од весниците „Македонска Трибуна” која пак од Македонската Патриотска Организација- МПО Америка е претставена како неовластена, пишува дека пробугарските македонски иселенички организации, кои пред се биле човек-организација, испраќале пари на Михајлов. Еве што точно пишува човекот кој дојде во Скопје и во центарот на градот го негираше македонскиот народ и го нарекуваше и нарекува србо-комунистички, Младенов:
Бележка на редакцијата. При приклјучването на нјакој от' нашитѣ организации по Сѣверна Америка, всички останали пари се изпраштаха директно на Г-н'. Иван' Михајлов' в' Рим' Италија. В' това писмо на Дјадо Ангел' Безев' до Г-н'. Иван' Михајлов' се вижда това. Много от' парите беха за така наречената Македонска
 
Член од
5 март 2007
Мислења
194
Поени од реакции
4
мислам дека и со терминот "македонски бугарин" понекогаш се манипулира. јасно е дека и тој термин има двојно значење, секако злоупотребен во бугарски цели во различени временски периоди. впрочем како и со термините бугар/бугари/бугарија.

Ванчо Михајлов за едни до забраната на ВМРО, за други до 45, работи под бугарска закрила но за македонски интереси. неговите методи и начинот се за секаква осуда, но идејата за независна македонија (целовита) не може никој да ја оспори.

Што е битно да се знае: нема таков македонец, па бил и најголем бугарофил, кој не го осудува михајлов за она што тој го говорел/пропагирал по 45та, дури и после забраната на ВМРО до пред 1934. Значи таков човек не постои. Вачно Михајло е осуден за тоа, јасно и гласно, без исклучок.

Самиот Михајлов, веројатно потполно сесен, себеси свесно се отпишал од македонската историја.

Парите се отепувачка :)
 
Член од
16 февруари 2007
Мислења
84
Поени од реакции
1
Нешто не сте разбрали плаштали са срешту документи от архива му и донјак'де от уважение.По това време тој вече не се е занимавал с политика пишел е статии от време на време.
 

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
vladimir19 напиша:
Нешто не сте разбрали плаштали са срешту документи от архива му и донјак'де от уважение.По това време тој вече не се е занимавал с политика пишел е статии от време на време.
Normalno, shirel bugarska propaganda i za toa dobival plata. Bil plakjan da se pisuva bugar i da pishuva deka Makedoncite bile bugari. Mnogu ubavo si se razbravme, neli? :helou::helou:
 
Член од
16 февруари 2007
Мислења
84
Поени од реакции
1
Па што друго да шири че е античен македон да му смеат децата на стари години.Он е штипјанин тамо нема атични македони изумрели са преди 2000 годин.
 

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.347
Поени од реакции
46.524
Не кажувај приказни за мали деца не може еден народ да изумре само зашто тоа му одговара не некое Азијско племе, не ce глупирај.
 
Член од
16 февруари 2007
Мислења
84
Поени од реакции
1
Питај дедо си Радко! да ти објасни што е било по штипско може и Т.Александров (линкот е избришан од администратор) те тука прочитај малце па после зборувај!Поздрав!
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
Ovie ispadnaa shpioni site do EDEN od togash do sega - od "Goce" Prvanov, "Ivan" Karakachanov, Stojan Bojadziev, itn. se do prodadeniot Vancho Mihajlov Gavrilov koj pak do 1934 god. zboreshe deka Makedoncite bile potomci na Aleksandar i Filip. :)

Napravija cela fama deka Vancho se borel "protiv komunistite", vo koja situacija sekoj nacionalno-svesen Makedonec e izednachuvan so komunist/Kominterna. No izleguva deka godini na red Vancho jadel od komunistichkite pari na Todor Zhivkov.

Inaku bugarskive sluzhbi imaa cel oddel za "borba protiv makedonski nacionalizam" (IVta uprava).

Mizerija...


Заштитаваше ли Живков децата си от с'ветски посегателства?

06 март 2007 | 09:31 | ”Коритаров LIVE”

Костадин Чак'ров, бивш политически с'ветник на Тодор Живков и Лјудмила Живкова

...
Водешт: Хајде отначало да започнем за ”Културно наследство”, заштото това отклонение, все пак последователно да разположим нештата. Целта не е да реабилитираме режима, а да говорим.

Костадин Чак'ров: К'м 1975 година... не, все пак нјакој да каже нешто. Толкова хора се изредиха - досиеведи, все нјакакви дисиденти и т.н.


Водешт: Отначало започваме, ”Културно наследство”.

Костадин Чак'ров: 1975 година Лјудмила Живкова, којато имаше силно пронационална ориентација, постави в'проса да се с'бира документација, да се с'бират източници, архиви и т.н., които говорјат за автентичност за б'лгарската историја.

Поради това бјаха с'здадени две структури. Една структура в с'става на П'рво главно управление, разузнавателното. Отдел, којто се занимаваше с това културно-историческо наследство.


Водешт: С шеф Емил Александров.

Костадин Чак'ров: Да, с шеф Емил Александров. После тој стана заместник-председател на Комитета за култура. Бјаха пратени, сега да не употребја думата, с'трудници на този отдел и на това управление в'в Ватикана, в Д'мбартон, в САшт, навсјак'де к'дето имаше б'лгарски документи. Влезе се в контакт с Ванче Михајлов, нјама да крија, след толкова години мога да кажа, че ДС му плашташе, изд'ржаше го.Водешт: На кого?

Костадин Чак'ров: На Ванче Михајлов.


Водешт: Д'ржавна сигурност му е плаштала?

Костадин Чак'ров: Да, да, заштото тој даде много... сега, тја не му даваше като с'трудник, тја го подпомагаше, заштото тој не беше в цветушто финансово положение. Тој даваше много ценни документи за б'лгарската историја. Тја не му е давала, грубо и вулгарно едва ли не да го заведе на отчет.

Водешт: Да, нјамам това предвид.

Костадин Чак'ров: Не искам да кажа това, просто го подпомагаше, финансово го подпомагаше.


Водешт: Колко време го е подпомагала ДС?

Костадин Чак'ров: Поне 5-6 години.


Водешт: Преди да умре?

Костадин Чак'ров: Не, от периода 1975-1981, 1982, 1983 година, натат'к нјак'де.


Водешт: Тој знаеше ли, че ДС му помага?

Костадин Чак'ров: Не, едва ли. :))))) Тој беше на в'зраст и работеше за Б'лгарија, а к'де отива целијат този извор от документи и т.н, не е необходимо...


Водешт: Как, по как'в начин са му давани парите? От хора около него?

Костадин Чак'ров: От хора, които могат да го подпомогнат. Това не е прест'пление, те не са му давани като подкуп или като нјакаква такава агентурна изп'лнјавана пор'чка.


Водешт: јасно.

Костадин Чак'ров: Подпомагане по хилјади начини.


Водешт: Но това е било от службите за сигурност.

Костадин Чак'ров: Да, от службите за сигурност.


Водешт: Това Вие с'с сигурност ли го знаете?

Костадин Чак'ров: С'с сигурност го знаја.


Водешт: Това за п'рви п'т ли го казвате?

Костадин Чак'ров: За п'рви п'т го казвам, да.


Водешт: Ванче Михајлов, ами те ште се гр'мнат македонците.

Костадин Чак'ров: Какво лошо има, че б'лгарската д'ржава му е давала? Да не му е давал нјакак'в друг противник, национален или нешто друго?


Водешт: Чакајте тогава малко да направим едно отклонение само.

Костадин Чак'ров: Ванче Михајлов е рожба на б'лгарската кауза, зашто да не му даваме? Зашто, как'в е...


Водешт: Добре де, не, аз не казвам ”зашто да не му давате”.

Костадин Чак'ров: Това е ставало под егидата на служби. Не мога аз и вие да отидем и да му дадем еј-така пари. Установен е контакт, каузата за Б'лгарија, подпомага се...


Водешт: Установен е открит контакт или неоткрит контакт?

Костадин Чак'ров: Контакт, сега не знам как се квалифицира контакт, но от обучени хора, които знајат как да разговарјат на с'ответното равниште. Но да не го преекспонираме този случај, говорим сега за отдела. Това беше едната структура, втората беше ”Културно-историческо наследство”, което беше една дирекција.


Водешт: То това променја много нешта и около тази книга, на којато е бил редактор Георги П'рванов.

Костадин Чак'ров: Да не отиваме сега, да не разтварјаме толкова настрани. Нали имаме днес да говорим за...


Водешт: Само вметвам, заштото нали се заговорихме...

Костадин Чак'ров: Разбира се...


Водешт: Кое разбира се, че променја доста нешта?

Костадин Чак'ров: Променја, разбира се. Б'лгарската емиграција работеше много за Б'лгарија. Една част от тјах беше...


Водешт: Значи по линија на ”Културно наследство” е имало такова проникване в бившата југославска емиграција от б'лгарските служби...

Костадин Чак'ров: Изклјучително. Да, в'в всичките структури емигрантски имахме много сериозна вр'зка.


Водешт: Казвате наистина доста с'штествено. То променја много нешта около редакторската работа. Не само около неја, а изобшто концептуално променја.

Костадин Чак'ров: За с'жаление никој не иска да погледне, че ние бјахме една сериозна д'ржава и доста сериозно си заштитавахме историјата, и настојаштето, и миналото, а и б'дештето. Това беше едната структура.


Водешт: Хајде да не... , заштото ште вземем...

Костадин Чак'ров: Да не отиваме сега, там пак ште кажат нјакои, че отиваме к'м шпиони.


Водешт: Почнахме за Лјудмила Живкова, вижте за Ванче Михајлов почнахме...

Костадин Чак'ров: Това си беше, пак казвам, една нормална, една благородна дејност, да с'берем всичко каквото има по света за Б'лгарија.


Водешт: Има една поговорка: ”К'де го чукаш, к'де се пука”. Говорим за Лјудмила, вижте - Ванче Михајлов, какво се оказа. И другото направление - в'ншно министерство?

Костадин Чак'ров: В'ншно министерство, дирекција ”Културно-историческо наследство”, којато имаше една експертна група. Којато си беше поставила много голјамата задача, което другите страни при други условија са грабили, заграбвали чрез војни, ние да закупим антики, картини, част от документи и т.н.
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Dobro be lugje ova ne e nisto novo!
Pa se znae deka Ruskata KGB ja obucuvase Bugarskata DS!
Licno eden od najgolemite agenti na KGB ucestvuvase vo nivnata obuka -Oleg Kalugin!
 

bluu

Доктор по општесвени науки
Член од
22 февруари 2007
Мислења
213
Поени од реакции
4
bitushanec напиша:
На бугарската ТВ Емисија „Коритаров Шоу”, Константин Чак`ров, главниот советник на комунистичкиот бугарски претседател Тодор Живков, јавно објави дека Ванчо Михајлов бил цело време издржуван т.е. плаќан од КОМУНИСТИЧКА Бугарија. Оваа вест ја пренесува и бугарската новинска агенција „Фокус Њус”. „Мијалов работеше за каузата на Бугарија, зошто да не му даваме пари”, зборува најдобриот соработник на брачната двојка Тодор и Људмила Живкови, нивниот советник Чак`ров. Тој изјави дека тајните комунистички бугарски служби на илјада начини го потпомагале нивниот платеник, Ванчо Михајлов, до крајот на неговиот живот. Михајлов цел свој живот работел за државата Бугарија, прво царска, а потоа и КОМУНИСТИЧКА, за што добивал голема финансиска надокнада.
Со тоа паднаа и маските на „македонските б`лгари” кои тоа станувале само затоа што биле дебело плаќани од бугарската држава, за да шират бугарофилство меѓу Македонците. Ванчо Михајлов, човекот кој цел свој живот пропагираше дека Македонците биле Бугари и дека тој самиот е Бугар, всушност тоа го работел за пари, а не од некоја идеологија. Стотици наслови излегоа од перото на Михајлов против комунистите, со тематика како тие ги „создале” Македонците и македонската нација, а тој лично бил платеник на најголемиот бугарски КОМУНИСТИЧКИ дикататор Живков. Бугар- тоа била професијата на Михајлов. Ако Македонците ги создале комунистите, зошто баш најголемиот бугарски комунистички диктатор Живков ги негираше Македонците, заедно со неговите бугарокомунистички пиунчиња, како Ванчу Михаил и неговата жена Мелпомена Крнчу?

Чак`ров вели дека парите од комунистичка Бугарија, Михајлов не ги добивал директно од Бугарија, туку преку „луѓе кои можеле да помогнат”, а тоа биле бугарски комунистички платеници по светот. Георги Младенов, најголем бугарофилски Македонец во Канада и издавач на еден од весниците „Македонска Трибуна” која пак од Македонската Патриотска Организација- МПО Америка е претставена како неовластена, пишува дека пробугарските македонски иселенички организации, кои пред се биле човек-организација, испраќале пари на Михајлов. Еве што точно пишува човекот кој дојде во Скопје и во центарот на градот го негираше македонскиот народ и го нарекуваше и нарекува србо-комунистички, Младенов:
Бележка на редакцијата. При приклјучването на нјакој от' нашитѣ организации по Сѣверна Америка, всички останали пари се изпраштаха директно на Г-н'. Иван' Михајлов' в' Рим' Италија. В' това писмо на Дјадо Ангел' Безев' до Г-н'. Иван' Михајлов' се вижда това. Много от' парите беха за така наречената Македонска


Samo znam deka Vanco Mihajlov imase sorabotka so Bugarskata Vlada...no koga bugarija izleze od vojnata...toj bese iskoristen kako Joker od Germancite i bese krien vo Zagreb...koga bugarite gi povlekoa svoite vojski od Makedonija...toj bese ispraten og Germancite vo skopje da formira Makedonska drzava koja ke bese priznaena od Germanija...Germanija go storila ova so cel da ne drzi Vojski vo Makedonija i polesno da gi povle4e svoite trupi od grcija...no toj ne uspeal da formira drzava...i znam deka bese odnesen vo Rim kade sto bese krien i izdrzuvan od fasisti4kite rezimi...po kapitulacijata na Italija mu se gubi sekakva traga... :salut:

Tolku... :D
 

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Професијата на Ванчо била: бугар. Земал плата о од царска Бугарија и од КОМУНИСТИЧКА Бугарија да се прави бугар и Македонците да ги прави бугари, да пропагира, да пишува пропагандна литература ко шо кажа бугарон погоре. Тој бил ЃУБРЕ човек.
 

Clarkii

Hold me,Thrill me,Kiss me,Kill me
Член од
13 август 2007
Мислења
252
Поени од реакции
4
Samo znam deka Vanco Mihajlov imase sorabotka so Bugarskata Vlada...no koga bugarija izleze od vojnata...toj bese iskoristen kako Joker od Germancite i bese krien vo Zagreb...koga bugarite gi povlekoa svoite vojski od Makedonija...toj bese ispraten og Germancite vo skopje da formira Makedonska drzava koja ke bese priznaena od Germanija...Germanija go storila ova so cel da ne drzi Vojski vo Makedonija i polesno da gi povle4e svoite trupi od grcija...no toj ne uspeal da formira drzava...i znam deka bese odnesen vo Rim kade sto bese krien i izdrzuvan od fasisti4kite rezimi...po kapitulacijata na Italija mu se gubi sekakva traga... :salut:

Tolku... :D
Не му се губи трагата ако не сте знаеле Ванчо Михајлов умира во Ватикан(под закрила на Папата).
 

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Пак ќе кажам како на милион други постови... Кој и како можел се борел за Македонија, некој направиле грешки, други постигнале успех. Вистината се крие во тоа што по кој и да било пат се упатувале, повеќето ја имале идеата за слободна Македонија. Значи не е важно по кој пат (барем така им изгледало) ами важна им била целтта.
 
Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Без коментар

Ванчо Михајлов бил на црна листа на САДАмериканците знаеле дека лидерот на терористичката ВМРО бил терорист, убиец и дека им служел на нацистите

ВИКТОР ЦВЕТАНОСКИ

Ванчо Михајлов бил на црната листа на САД поради тоа што соработувал со нацистите и поради терористичките акции што ги организирал. Неговите два обида да добие американска виза завршиле без успех. Ова го тврди д-р Иван Гаџев, бугарски емигрант од Гоце Делчев во Америка во книгата „Иван Михајлов – надвор од легендите“, објавена неодамна. „Првиот документ е исполнет со мајсторски лаги за да ја претстави ВМРО - организацијата која тој успеа да ја раководи со цената на илјадници невини жртви - како кротка и скромна организација“, изјави Гаџев за софискиот весник „Стандарт“, образложувајќи го првото барање на Михајлов.

„По завршувањето на војната 1945 година, Михајлов решил уште еднаш да се обиде и да види дали Американците ’заборавиле‘ на него и на неговата мината ’слава‘ на терорист, убиец и заговорник кој им служел на нацистите. Се разбира, американските органи многу добро знаеле кој бил тој и затоа одговорот на неговиот втор обид, исто така, завршува неуспешно. Така, изминатата дејност на Михајлов со лошата слава, која ја стекна со бомбашките атентати, со врските со нацистите и со Мусолини, засекогаш го стави на црниот список“, пишува Гаџев во книгата. Истовремено, тој додава дека е за чудење тоа што Ванчо Михајлов го загубил чувството за човечко достоинство и се понижил како обичен лажго и измамник само за да може да влезе во Америка.

Гаџев во својата документација ги има двете барања што лично ги напишал Михајлов, а ги чува заедно со големиот број архивски материјали што четириесет години ги собирал во САД за македонската емиграција, која ја претставува како бугарска. Истовремено, тој тврди дека книгата не била насочена против ВМРО, туку против луѓето кои за лична полза ја користеле организацијата додека ја раководеле. Него посебно го иритира тоа што Ванчо Михајлов сакал да се споредува со најголемиот бугарски револуционер Васил Левски. „Арогантна и патетична е желбата на Иван Михајлов да го споредуваат по делата со Васил Левски. Читателите на книгата сами можат да дојдат до заклучок преку споредбата дека Левски не бил агент на ниту едно странско разузнавање кое сакало да ја искористи организацијата за туѓи цели. Левски ги броел и се отчетувал за стотинки што му ги дала организацијата, а Иван Михајлов потпишувал многу пати секојдневно признаници за добивање десетици милиони лева и доставки на тони оружје и воена опрема. Цинизам е да се мисли за изедначување меѓу него и Васил Левски“, вели Иван Гаџев.

Бугарскиот емигрант во САД се збогатил формирајќи модерна болница за животни. Тоа му овозможило да собере многу документи и подоцна да ги пренесе во родниот град Гоце Делчев. Бугарскиот весник тврди дека архивата на Гаџев, која се однесува за емиграцијата во северниот дел на Америка за периодот од 1880 година до денес, тежела околу 60 тони. Станувало збор за стотици илјади фотографии, разни документи, облека и книги. „Стандарт“ тврди дека за неа своевремено се заинтересирало и тогашното македонско Министерство за иселеници, кое му понудило 2 милиона долари, но тој не се согласил да ја отстапи богатата архива.

Инаку, Ванчо Михајлов за време на Втората светска војна живееше во Хрватска под покровителство на Анте Павелиќ, а по пропаста на НДХ замина во Рим, каде што почина во 1990 година.
 
Член од
7 мај 2005
Мислења
1.231
Поени од реакции
307
д-р Иван Гаџев, бугарски емигрант од Гоце Делчев во Америка во книгата „Иван Михајлов – надвор од легендите“
За оние што не знаат, дебелиот крмак подоле е Иван Гаџев. Бугарската агентура (тнр. "Агенциjа на Бугарите во чужбина") му додели медал во 2004 година заради успешната кражба на 60 тони материjали за македонските емигранти во САД, и затоа што пишува дека Македонците имале татарско потекло.

Само татарскиов гастербаjтерски шабан не може да го обjасни знамето што го држи во рака... :tapp:

Пазете, не го критикува Михаjлов за суштински работи, дека како бугарско орудие убивал Македонци и работел во спротивност на идеалите на ВМРО. Го критикува за споредни работи дека се "понижил" да конкурира за виза, потоа дека не раководел со пари како што треба, бла бла бла.

 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom