Вампири, Гроф Дракула, Носферату...

Што за вас претставува Дракула

  • Историска личност (преувеличена од легендите и митовите)

    Гласови: 37 86,0%
  • Милениумски талкач кој се храни со крвта на своите жртви

    Гласови: 6 14,0%

  • Вкупно гласачи
    43

Toxic Boy

I'M MACEDONIAN!
Член од
27 јуни 2008
Мислења
215
Поени од реакции
3
јас не верувам во вампири и такви ствари. само тоа имам да го казам.
 
Член од
27 јуни 2008
Мислења
93
Поени од реакции
5
Вампирите постојале и ке постојат, само што тие не се како оние во филмовите со заби и цицат крв,кога некој ке умрел (мислам за понапред не за денешно време) во тоа време ретко одел поп на гробишта да прочате или пак домашните си го закопувале дома и тој човек подоцна се повампирувал и пак си доагал дома. Еве знам една случка како на една жена и умрел мажот и потоа го прескокнала мачка и откако го погребале човекот почнал секоја вечер да да доага дома и да ја мачи жената и велел да му направила јадење па потоа си спиел на креветот ја плашел жената и тропал секоја вечер и на крај жената кажала на комшиите дека секоја вечер и доагај покојниот маж,кажала дека се повампирил и ти и рекле целата кука да ја загради со ограда од трње и така биднало и веке не доагал.

btw ако сакате да прочитате нешто повеке за вампирите (и други такви работи) земете си ја од Марко Цепенков книгата ``Сказни и створенија`` !!!
Ајде ако ми текне друга случка ке ви пишам
 

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Типов на клипот стварно личи на ВАМПИР, и не знам зошто ама некако верувам во оваа "приказна" на клипов.:toe:
 
Член од
27 јуни 2008
Мислења
53
Поени од реакции
5
А дали некој го има гледано филмот: ''обезглавениот коњаник'' мислам дека така се викаше, е во него се работи за еден вампир всушност што е обезглавен и проколнт од кралицата која исто така е вампирка и го има затворено во коренот на едно дрво во шумата крај замокот..... и така натака и ке треба да ја најде неговата глава која е само череп и да ја испие кралицата која го проколна..... и таа ке има една при керка која ке сака да ја убие ама на крајот во цела брканица ке се сретнат во шумата една вечер конјаникот, кралицата, момчето на таа керката на кралицата кое пред тоа ке ја украде главата од конјаникот и прикерката паштерката така ли му иде? и конјаникот ке ја земе паштерката пошо нема да ја разликува која е која но ова момчето ке му ја даде главата и тој ке ја стави на вратот и ке му се направи лицето и ке ја позна после и ка ја пушти на девијката а ке ја земе таа кралицата и ке ја касне на врат и ке се затворат во коренот на дрвото.... уууууу многу е морничав филмов гледјте го .
 
Член од
2 јули 2008
Мислења
109
Поени од реакции
1
Mnogu interesna tema,za Drakula,no dali seuste postoi,ako navistina postoel ili go izmislile za da gi plasat decata?ostanuva misterija:)
 
Член од
4 јули 2008
Мислења
78
Поени од реакции
2
Бил Роден Во 1431 год . Мајка Му Била принцеза , А Татко Му ДраКула || . Имал Двајца Браќа ....Али Едниот Му Бил ПолуБрат .
Постоја Повеќе ПрикаЗни , За Тоа Како Умрел ДракУла ||| .
Се Мисли Дека уМрел Во ДекеМври Во 1476 Год , Во Борба ПротиФ НезНам Кое Царство .
Постој Верување И дека Умрел во Бој И Бил ОпркужеН Со Телата На СвОјте верни ТелоХранитеЛи .
Аа Другата ПрикаЗна е Дека Турците Му Ја отсекле Главата ,И Ја праТиле Во Инстанбул , И Таму СултаНОт Ја ПкаЖувам Како Доказ Дека Тој КОне4но е Мртов .


П.с. Не Го Измислив Ова, Туку Го Прочитав ....

Иначе Ја Си Верувам Дека Постоел И Дека Ги Гризел ЛуѓеТо За Врат Со Тоа Им Ја Кинел Артеријата И Им Ја Пиел Крвта , Потоа Сите Луѓе Кој Ги Убил , Ги 4увал Зо Замокот ..... =) Али Ова Си е Мое ВеРување ... :)

Ааа Некој ПретХодно Искоментира Декаа Блинд Не Бил Начитан и Некој Такви Глупости ...
Прфо Не Го Знаеш ДоволНО Добро Детето За Да Збориш Тоа За Него , а Ко Втор ТемаФа Баш Му е ИнТРеСна ...
 

Тикви4ка

Нарцис со сина крв
Член од
1 март 2007
Мислења
3.134
Поени од реакции
273
Drakula postoel no bil samo obicen covek koj bil psihicki poremeten i spiel za vreme na denot a se budel za vreme na nokta.
значи јас сум психички пореметена затоа што спијам дење?

нема врска

мислам дајте нешто интересно за Влад Тсепеш
Сите знаеме дека постоел.. дека ги набивал луѓето на кол и коа стигнале Турциве кај него ко виделе што се дешава си напрајле филм дека е таму незнам што и си се вратиле назад во страв...
тоа можеби е ЕДНА од МНОГУТЕ причини што турците не навлегле подлабоко во Европа
 

CafeLatte

Sieger
Член од
23 октомври 2007
Мислења
60
Поени од реакции
2
Grofot Vlad Tepesh kolku shto imam chitano postoel.. ozhenet i najmnogu od se vo zhivotot si ja sakal zhenata...mnogu veruval vo svojata religija i gi podrzhuval i finansiral crkvite vo sekoj pogled....najmnogu im veruval na popovite koi ustvari se i negoviot juda...za vreme na edno negovo otsustvo od doma.. (odenje vo vojna) i donesuvaat pismo na negovata zhena deka vlad e ubien.. poradi toa shto taa ne mozhela da se soochi so toj fakt deka e ubien.. i ne mozhejki poveke da zhivee bez nego...odi do edna provalija kade shto izvrshuva samoubistvo. Po vrakanjeto na Vlad doma razbira shto se se sluchilo... iznerviran od predavstvoto od onie na koi najmnogu im veruval i gi pomagal se zakolnuva na krstot vo crkvata deka na site ke im se osveti.. i pochnal so nabivanje na kol na predavnicite.....i taka zapochnuva legendata za Grofot Drakula...
 

Чекич

Мајкл Оливер судиски боготац
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.998
Поени од реакции
6.305
влад тепеш ( дракула ) бил син на турски вазал во валакија(романија). како мал бил испратен во турција заедно со брат му раду . времето што го поминал таму имало големо влијание врз неговиот живот бидејќи бил постојано измачуван од турците поради непослушност за разлика од брат му кој му станал марионета на султанот мехмет II. оттука неговата омраза према брат му (кој подоцнаму станува и главен ривал за тронот на валакија) и турците како и одличното познавање на начинот на кој војувала турската армија што му овозможило да оствари значајни победи против турците. потоа со помош на унгарија го презема тронот во својата татковина и оттаму е се политика склучување сојузи , намалување на економоската и политичка моќ на племството во романија (некои сметаат дека нивното предавство е причина за неговата смрт)протерувања во трансилванија , преземање на тронот од раду,битки со турците, повторно враќање во валакија итн итн итн .....сепак карактеристично за него е што бил праведлив човек и познат по строгите казни за сите престапници ( набивања на кол и пиење на крвта на неговите жртви од чаша , варење во масло , ослепување итн) како и по неговата суровост. пспоред некои легенди и кесе полно со злато оставено на улица луѓето одбивале да го земат од страв. познато е и неговата "шума од колци" кога наденал преку 20000 турски војници на колец. сепак се ова е во домен на легенди и преувеличувања. сите тие монструозни дела дела се опишани во германските приказни за влад со цел да се оцрни неговиот имиџ. од друга страна пак во руските и романските приказни за војводата дракула ваквите елементи се скоро отсутни.и во мемоарите на турските јаничари никаде не се спомнува т.н "шума од колци". и се разбира дека влад тепеш ја стекнува популарноста преку брам стокер кој користејќи ги легендите за суровоста на на овој владетел го создава митот за дракула,
 

Toxic Boy

I'M MACEDONIAN!
Член од
27 јуни 2008
Мислења
215
Поени од реакции
3
абе каков вампир. тој си бил обичен војвода. тоа што ја пиел крвта на неговите жртви незначи дека е вампир. а всушност вампирите не ни постојат. се е една обична измислица.
 

YuZe

Fortune favors the Brave
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.258
Поени од реакции
1.083
Иначе Ја Си Верувам Дека Постоел И Дека Ги Гризел ЛуѓеТо За Врат Со Тоа Им Ја Кинел Артеријата И Им Ја Пиел Крвта , Потоа Сите Луѓе Кој Ги Убил , Ги 4увал Зо Замокот ..... =) Али Ова Си е Мое ВеРување ... :)
Епа бев во замокот на Дракула, не видов скелети или остатоци од луѓе таму, значи се е тоа измислица. Дракула бил многу суров владетел, негова специфичност била да ги наденува луѓето на кол и да ги гледа како страдаат. Бил толку суров и доколку си го погледнел погрешно ќе си завршел на кол.

Инаку ова што го кажав не е извадок од научно фантастично романче туку се зборовите на водичот од замокот во Бран.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom