Б.Ц. помилува осудени криминалци од СДСМ

Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
По моите скромни правни истражувања, и најдени материјали од разни извори, таква уредба имало мноооогу време пред 1992.
Ама, во тоа време, 1992, таа веќе не важи.
Zatoa shto starata nevazi(vladata na Kljusev ne ja prevzema so Ustavniot zakon),1992 e donesena nova za da so nea se pokrie :prodolzuvanjeto na vodenjeto na starite dosiea i otvoranje na novi.

Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
[acko]®;1557186 напиша:
kaj dosta barem imase zakonska izdrzanost za abolicijata. ja aboilirase za da ne izlezat mnogu drzavni tajni na videlina i do nekade mu go spasi gzeto na BC zatoa sto ako dojdese do sundenje branko ke morase da objasni koj mu gi dal dokumentite so koj on mavtase na pratenickata govornica!
:aplauz::aplauz::aplauz::aplauz:

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Deneska na TV Sitel kazaa deka B.C. pomiluval 188 dusi, megju koi i razni UBIJCI, verojatno site bliski do SDSM.

Bog sepak ja cuval Makedonija dodeka ne vodea komunalcite, pa nie ne sme bile svesni kakvi se ovie komunali!

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Мирослав Миленковиќ и Влатко Стојановски од Прилеп осудени за кривично дело „спречување на избори и гласање“ на казна затвор во траење од по една година и шест месеци, со одлука донесена на 28 февруари 2008 година се помилувани и ослободени“, информираше портпаролот на партијата Александар Бичиклиски.

Тој потсети дека лицата Мирослав Миленковиќ и Влатко Стојановски на локалните избори во 2005-та година со насилство и закани кон членови на избирачкиот одбор, полнеле гласачки кутии со ливчиња на кое стоело името на кандидатот на СДСМ Сашо Пиргановски.

Кога промовирале насилство, рекет и самоволие, кога полнеле гласачки кутии, кога избегнувале данок, краделе од државата, уништувале фабрики и правеле голем капитал, некој стоел зад нив. И денес, кога прават финансиски малверзации и крадат од својата држава својот сопствен народ, повторно истата личност стои зад нив“, рече портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ.
http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?vestID=96202

ВМРО-ДПМНЕ го обвини шефот на државата Бранко Црвенковски дека во повеќе наврати ја злоупотребил функцијата со доделување на помилувања.
„За жал, случаите со аболиција на Заев, помилувањето на Верушевски помладиот, ослободувањето на поранешниот пратеник на СДСМ Ангеловски, се само мал дел од долгата листа на Бранко Црвенковски“, рече партискиот портпарол Александар Бичиклиски.
Со одлука за помилување, објавена во Службен весник, Црвенковски го помилуваше и својот близок соработник и поранешен генерален секретар на СДСМ, Љупчо Поповски.
Станува збор за долгогодишниот партиски функционер, кој како државен секретар за одбрана, поради барање и земање поткуп од 45.000 евра, беше осуден на казна затвор од 2,5 години.
http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=96162

Член од
9 март 2007
Мислења
323
Поени од реакции
21
некако мирно од СДСМ неделава, ниту една прес конференција.... само да знаат вмровците што ги очекува во вторник на пресот на СДСМ..... тогаш ќе мислат дека никогаш не требаше да играат со отворање случаи со Зоран Заев.

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
некако мирно од СДСМ неделава, ниту една прес конференција.... само да знаат вмровците што ги очекува во вторник на пресот на СДСМ..... тогаш ќе мислат дека никогаш не требаше да играат со отворање случаи со Зоран Заев.

Pak komunalcite ke lazat nesto?

Zajakon crnomurest veke lazese deka nekoj mu se zakanuval :tapp:

Член од
16 февруари 2007
Мислења
1.196
Поени од реакции
10
sto ke kazat poveke... site osudeni od redovite na SDSM pomiluvani od strana na BC!! sto ima poveke da se kaze... SDSM=kriminlno duvlo!!

Член од
11 април 2007
Мислења
1.677
Поени од реакции
25
Па нормално, мора да си ги штитат своите членови. Кој направи глупост и биде фатен тука е папата и нема проблем, идемо даље?

head

ЧОВЕКОТ СО МАЛО ТЕЛО
Член од
15 септември 2005
Мислења
1.407
Поени од реакции
591
Гарант ќе објават список на затвореници со партиска книшка на СДСМ кои Б.Ц од Бодрум ги помилувал . И гарант им уплатиле десет дневен аранжман во истиот хотел каде престојува Б.Ц , за да фатат боја и да се опорават од темните ВМРО-вски зандани .
П.С Ако ова со З.З е играње играчки , т.е 8 милиони евра , тогаш што е за нив сериозна сума на пари :toe:

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
БЦ ја одбил молбата за помилување на Нигериецот Џими - расист, осуден е на три месеци затвор поради сообраќајка без жртви. Човек кој има хуматинарен фонд и кој доста има донирано во Македонија за хендикепираните.

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174
izvor ``dnevnik``

Претседателот на државата да се воздржи од од практикување на функцијата на начин индикативен од корупциски аспект, му порачува Комисијата за спречување на корупцијата. Претседателката Мирјана Димовска објаснува кога и зошто Комисијата решила да ги анализира неговите потези кои ја вознемирија не само политичката јавност во земјава. Уште кога претседателот на државата почна зачестено да дава еднопартиски изјави, дури и од меѓународни посети, кога во неговиот кабинет беа одржани партиски консултации, кога беше објавено дека тој никогаш и не ја напуштил партијата што ја основал, заклучивме да го разгледаме неговото практикување на функцијата, која е државничка, односно надпартиска.

* Зошто Комисијата веднаш не излезе во јавноста со овој свој заклучок?

- Токму во деновите кога требаше да го соопштиме заклучокот се случи приведувањето на струмичкиот градоначалник, па нашите ставови можеа да бидат ставени во дневно партиско-политички контекст. Дејствијата во практикувањето на оваа функција ескалираа со неговото одбивање да потпише во законска процедура донесени закони, дојде аболицијата на градоначалникот, кој е висок партиски функционер, што внесува сериозни турбуленции од системски аспект. Нашето укажување го темелиме на неколку битни основи, како што е партизацијата на институциите, во конкретниот случај на институцијата претседател на државата, како и врз нарушувањето на темелните уставни начела на поделба на власта и владеење на правото, со чие почитување Македонија реално има проблем, а кои се потврдени како фактори што генерираат корупција, или се нејзин израз. Поставувањето на една власт над друга дава за право да оцениме дека има индиции и од корупциски аспект.

celosno http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=6E31D4B0AE26674D9207E9E4FBC97BC3

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ОДБИЛ ДА ГО ПОМИЛУВА ЏИМИ ОД ШТИП, ОСУДЕН ЗА СООБРАЌАЈКА БЕЗ ЖРТВИ

Бранко, ти да не си расист?!

Јас не сум криминалец. Не сум убил никого, не сум украл пари, не сум силувал, не сум крадел. Едноставно сум направил сообраќајка, нешто што секому може да му се случи. Никој не загина во сообраќајката. Еден човек беше повреден, но фала му на бога, и тој е добар сега. Минатата година за таа незгода ме осудија 3 месеци" - вели Џими

Симон Гаџида Поликарп, или познат како Џими од К 15, ќе мора да одлежи 3 месеци затвор поради сообраќајна незгода во која немало жртви. Во мај, годинава, Џими писмено се обратил до Кабинетот на претседателот Бранко Црвенковски барајќи да го помилува, но неговото барање без никакво образложение е одбиено.
"Јас не сум криминалец. Не сум убил никого, не сум украл пари, не сум силувал, не сум крадел. Едноставно сум направил сообраќајка, нешто што секому може да му се случи. Никој не загина во сообраќајката. Еден човек беше повреден, но фала му на бога, и тој е добар сега. Минатата година за таа незгода ме осудија 3 месеци" - вели Џими.
Тој не може да го прифати фактот дека претседателот помилувал криминалци, луѓе кои проневериле милиони евра, учесници во изборни инциденти, лица кои убивале, а не сака нему да му ја замени казната барем со условна осуда. Надевајќи се дека ќе успее да добие помилување, Џими во неколку наврати го одложувал издржувањето на затворската казна. Но на 1 септеври тој ќе мора да се појави во затворот во Штип и да ја издржи затворската казна.
"Повторно ќе побарам помилување од Црвенковски. Се надевам овој пат ќе добијам поинаков одговор. Мојата работа многу трпи од оваа судска пресуда" - додава Џими.
Неговиот пасош е одзеден уште во ноември минатата година. Оттогаш трпи и неговата работа. Џими има своја Фондација. Со донациите кои тој ги обезбедил моментално се прави дневен прифатен центар за хендикепирани лица во Волково. Ваков центар Џими обезбеди и во Неготино, а од неговата фондација се донирани возила во болниците во Демир Хисар и Демир Капија.
"Го реновиравме и училиштето во селото Селце, Штипско. Во план ни е реновирање на ште неколку училишта во овој регион. Сметам дека придонесов многу за државата. Поради тоа што го немам пасошот пропуштив донаторска конференција, на која јас бев единствениот поканет од цел Балкан. Три месеци во затвор ќе помнат, но ќе поминат и многу донации не искористени, а сите тие се во корист на државата" - раскажува Џими.

Сообраќајната незгода се случила пред три години. Џими се враќал од Скопје кон Штип. Некаде кај Катланово се поминал поминал покрај човек на велосипед. Но по само некоја минута камионот кој возел со него со песок и од кој капел вода закочил нагло. Иако возел со брзина од 40 километри на час, на пат каде е дозволено 70, при кочењето поради лизгавиот коловоз зализгала колата на Џими. При лизгањето удрил во велосипедистот. Вели веднаш го качил човекот во автомобил, бидејќи никој околу несакал да го префрли во болница.
Јас не знаев ни каде е болницата. Човекот ми кажуваше каде да возам. Го однесов. Двете нозе му беа скршени. Секој ден го посетував во болница. Го платив болничкото лекување. Кога го пуштија дома, повторно му одев во посета. И ден-денес знам да отдам кај човекот да го видам. Тој сега е добар, се движи. Поради тоа што цело време бев со него, не ме ни тужеше. Ме тужеше државата и ме осудија на три месеци затвор" - додава Џими.
Инаку, на листите на помилувани лица од страна на претседателот се јавуваат неколкумина осудени заради сообраќајна незгода, во кои имало и жртви.

Esobar

Македонија над СЕ !
Член од
12 февруари 2008
Мислења
4.895
Поени од реакции
453
тоа што бранко лигушот не го помилува џими е голема грешка.џими донираше мн пари за Македонија и ред други работи

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Neli chuvstvuvash barem malku sram ,koga se obiduvash da pravish tolku mnogu providni manipulacii.
Da ne povtoruvam isti raboti go skrativ odgovorot .Vo tvojot citat, post br.24 ti i samiot si go prenel celiot moj odgovor kade se ubavo pishuva -so dozvola na vladata .....potpishana od togashniot predsedatel....
Значи тогаш како председател на влада со Бранко,Киро можеше да амнестира а сега за амнестија не треба Гвујо да дава дозвола.Премногу контрадикторности во твојот текст.

Kajgana Shop

На врв Bottom