Буџет на Република Македонија 2009

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
More, neka ima za plati be, ionaka site pari ni odat po kafani, na kurche tamburche, pa neka ima pojke za pesna i rakija!!!!!!

Uzas. Selo gori, a nie plakame javna jebena nekvalitetna i dzinovska i nesposobna administracija, mesto da kupime ceshel za babickata da se zacheshla.

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
2.600.000.000 евра / 2.000.000 жители = 1300 евра се цицаат од секој жител .. од кои

93% се финансираат од тековни приходи, што во превод значи дека: 0,93*1330= 1240 евра ќе плати секој од нас во просек за активнонстите на владата в година.. другите 7 проценти или 93,31 евро по жител ќе ги платат нашите деца и тоа со камата.

Е сега запамтете дека по 700 евра годишно секој од нас во просек плаќа за плата на државниве административци, покрај тоа што половина скоро и не ги користат нивните услуги тие што ги користат знаат дека за тие 700 евра не добиваат апсолутно ништо.

Поради тоа што има рамни даноци може да се рече дека сите плаќаме тука некаде - што не е сигурно точно, и со рамни даноци повеќе трошок отпаѓа на оние кои создаваат повеќе вредности - побогатите.

Дали сте да си ја укиниме владава и да ни зема на секој по 1240 евра во просек ?

SuicideMessiah

Советник
Член од
7 јули 2008
Мислења
5.572
Поени од реакции
292
Таков СДСМ каков што е...и без кампања губи...
А буџетот...гломазен ми е некако...
Нека е и толкав, ама со 50% за изградба на инфраструктура (патишта, железница, гасна мрежа и сл.)
Ne bitno dali SDSM gubi ili ne bitno e kako ovaa vlada gi troshat parite od budzetot kako na primer Pero Stojanovski Ministerot za Obrazovanie i drugite ministri si podelile nenormalno visoki honorari, iako mediumite zboruvaat deka bandata od VMRO si podelile po 300.000 evra za honorari za edna godina.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Не сум економист, но од она малку што го знам, тоа е дека токму сега, во овие околности е примелива Кејнзовата теорија, т.е. инвестиција во јавни работи од инфраструктурата.
Мислам дека државата требаше многу повеќе да даде за такви работи како што реков во погорниот пост.
А за плати и социјални трансфери...мммм...ми се чини дека ќе се донесе споменуваниот закон за предвремено пензионирање.

Потврдувам.

Неможам да разберам како може толку да не чини администрацијата. Па со дел од тие пари доколку се инвестираат во други гранки како енергетски ресурси ќе го решиме најголемиот проблем.

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Потврдувам.

Неможам да разберам како може толку да не чини администрацијата. Па со дел од тие пари доколку се инвестираат во други гранки како енергетски ресурси ќе го решиме најголемиот проблем.
Не не, не треба државата да ги инвестира во енергетски ресурси... треба само да му ги остави на фирмите, ти ќе спојат, ќе акумилираат капитал и тие ќе ги инвестираат во енергетски ресурси....

Позната е една изјава на Милтон Фридман:
"Она што можи да го направи Владата, приватните фирми можат за половина цена"

800 милиони буџет нас ни треба... помалце од 1/3 од сегашниов

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Тоа се реални пари.
Не се имагинарни или некои хартии од вредност.
Од каде доаѓаат тие пари ?
Од граѓаните на РМ.
Ако државата успеава на разни начини да ги земе тие пари и ако со тие пари се финансира неспособноста на државниот апарат да функционира реформски и развојно, тогаш чуму ни е толкав буџет ?
Граѓанинот на РМ е рекетиран во секој сегмент од работењето на државата од општинско до државно ниво.
Дали 3 пати поголемиот биџет на РМ даде 3 пати подобра услуга на граѓаниниот на РМ ?
Не, услугите се на ниво од 1945.
Те рекетираат во сите сегменти каде ти се потребни документи од било кој тип.

Како се наполни буџетот 2008 година?
Ви пуштаат инспектор од УЈП во фирма со јасна цел да те казни по било која основа.
По член 53 ти вели иако е платена фактурата на правното лице, иако таа поминала низ финансискиот систем на државата и е платен ДДВ од 18%, поради немање на адреса на примачот, за истата фактура повторно треба да се плати ДДВ 18%.
АКо тоа не е рекет на државата, тогаш незнам што е.
Така не се полни буџетот.

ZIKS

Ај за убо да е.
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.582
Поени од реакции
39
  • Плати на јавна администрација, пензии и социјални надоместоци - 1,5 милијарди ерва
  • Исплата на субвенции на земјоделските производители - 70 милиони евра
  • Пари за претседателски и локални избори - ???
Не многу со економски познавања, ама мислам дека глупаво е што толку субвенциите ги зголемуваат, кога секогаш завршуваат без резултат во регионите каде што треба највеќе да има придобивки од земјоделието, а е погодено од некои поројни дождови, и 60% од тие субвенции одат во неповрат. Значи подобро, да се зголемат платите на администрацијата и пензиите, со оглед на големата инфлација годинава.

Mr.Deni

Животна грешка си ми ти...
Член од
4 мај 2007
Мислења
3.564
Поени од реакции
2.777
Не многу со економски познавања, ама мислам дека глупаво е што толку субвенциите ги зголемуваат, кога секогаш завршуваат без резултат во регионите каде што треба највеќе да има придобивки од земјоделието, а е погодено од некои поројни дождови, и 60% од тие субвенции одат во неповрат. Значи подобро, да се зголемат платите на администрацијата и пензиите, со оглед на големата инфлација годинава.
Да бе друга работа немаат на што да мислат само ке зголемуваат плати на администрација и на пензионери.Остај што администрацијата е 3 пати поголема него што треба па уште и плата да им се зголемува :nenene: Има и многу други поважни приоритети на кој треба да гледа Владата али со оглед дека сега доаѓаат избори се знае кај ке се трошат највеќе пари.

P

Princ

Гостин
Навистина немаш економски познавања :icon_lol:
Ако за плати на оваа администрација им требаат 1.5 МИЛИЈАРДИ евра, со 70 милиони можат само една вечера да ги частат. Сите, колективно. Сепак, нека си седат субвенциите за земјоделците.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Vsusnost ovde treba onoj krik od drugiot topik...: ОВИЕ НЕ СЕ НОРМАЛНИ !!!

Член од
12 февруари 2007
Мислења
892
Поени од реакции
4
Vsusnost ovde treba onoj krik od drugiot topik...: ОВИЕ НЕ СЕ НОРМАЛНИ !!!
E moj concrete...
Inaku najloso nesto sto vakvi budgeti pravat e oglupavuvanje na lugje.
Sekoj si vika sto ce se matkam js so biznis eve nesto drzavno ce se najde...
I to se uceni...koi bi trebale da bidat b-meni...
I posle ce sme se tepale so GR...
Ebati drzavata.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Ne bitno dali SDSM gubi ili ne bitno e kako ovaa vlada gi troshat parite od budzetot kako na primer Pero Stojanovski Ministerot za Obrazovanie i drugite ministri si podelile nenormalno visoki honorari, iako mediumite zboruvaat deka bandata od VMRO si podelile po 300.000 evra za honorari za edna godina.
Ич не е важно...точно, работава е друго, како што подоле вели Мистичен, ама ти одма се фаќаш како слеп за плот за СДСМ, не за друго, туку дека ти го спомнав, во смисла, дека парите не се за кампања:

Пак ќе почнете меѓупартиски?

Дискутирајте за ставките во буџетот, за која треба да има помалку, за која повеќе и зошто.

Пример...мора да се стесни ременот за државна администрација. Факт е дека е прегломазна и дека ги цица парите кои можат да се вложуваат во здравство, образование и слично.
Така...
И, подоле јас претпоставувам зошто е буџетот толкав, последниот пасус, а погоре давам идеја како да се искористи истиот:

Не сум економист, но од она малку што го знам, тоа е дека токму сега, во овие околности е примелива Кејнзовата теорија, т.е. инвестиција во јавни работи од инфраструктурата.
Мислам дека државата требаше многу повеќе да даде за такви работи како што реков во погорниот пост.
А за плати и социјални трансфери...мммм...ми се чини дека ќе се донесе споменуваниот закон за предвремено пензионирање.
Значи, треба да размислуваш за доброто на Македонија, а не на политичката опција за која си се определил, и дека вистината не е секогаш она што за сопствени потреби го пласираат дека е.
Со други зборови, размислувај со сопствена глава, согледувај и анализирај!

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Низок ни бил стандардот...УА ВЛАДА!!!

Сакаат да ни покачуваат плата... УА ВЛАДА!!!

Ич не ја сакам владава, ама ич!! Ама пљукајте по што треба да се пљука...а не по тоа што самите го бараме еднаш, и кога ќе го дадат, пљукаме.

P

Princ

Гостин
Се јавија вработени во јавна администрација изгледа :icon_lol:
Друже, јас сум сопственик на приватен бизнис. Мене нека ми ја покачи платата. А искрено речено, почнав да размислувам за затварање на бизнисот.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Се јавија вработени во јавна администрација изгледа :icon_lol:
Друже, јас сум сопственик на приватен бизнис. Мене нека ми ја покачи платата. А искрено речено, почнав да размислувам за затварање на бизнисот.
Сам ќе си ја покачиш платата :)
Државата ќе ти помогне единствено со персоналниот и данокот на доход, кои ќе се намалат од 01.01.2009...

Kajgana Shop

На врв Bottom