Букурешки договор - пеколен за Македонија!

Член од
28 јуни 2006
Мислења
65
Поени од реакции
1
Pred 93 god. ili potocno na 10 avgust 1913 godina bese potpisan famozniot Bukureskiot dogovor za podelba na Makedonija vtora vo rok od dve godini pomegu sojuznicite Srbija, Bugarija i Grcija. Se do toj den hristijanska Makedonija opstojuvase na 67.741.2 km2.

Букурешката конференција го усвоила текстот [FONT='CIAPE E+ Myriad Pro']на Договорот за мир, во кој била извршена конечна поделба на териториите кои дотогаш биле под османлиска власт (Македонија, Косово и Метохија, Васојевиќи, Санџак, Тракија и Северен Епир). Србија ги добила Вардарскиот дел на Македонија, Косово, дел од Метохија и од Санџак, со што била зголемена за 39.000 км и за 1.290.000 жители. Црна Гора ја добила територијата Васојевиќи, дел од Метохија и од Санџак, зголемена за 7.000 км. и за околу 260.000 жители.

Грција го добила Северен Епир, Егејскиот дел на Македонија, дел од Западна Тракија, полуостровот Халкидики со Солун и бројни острови во Егејското Море, зголемена за 51.300 км и за 1.624.000 жители. Бугарија го добила Пиринскиот дел на Македонија, Струмица со околијата и дел од Западна и Источна Тракија, зголемена за 21.000 км и за околу 600.000 жители. Романија ја добила Јужна Добруџа, се зголемила за 800 км и за 303.000 жители.

До Балканските војни територијата на Македонија го претставувала централниот и најзначајниот дел на Балканскиот Полуостров. Таа се граничела на север со Шар Планина, Скоп-ска Црна Гора, Козјак и Рила. Западните граници се протегале преку планините Кораб, Јабланица, Грамос и Пинд, на југ по реката Бистрица до Егејското Море и на исток до сливот на реката Места. Во рамките на овие географски граници Македонија зафаќала површина од 67.741,2 км.

Со Букурешкиот мировен договор од 10 август 1913 година, Македонија била поделена на тој начин што најголемиот дел, односно Егејскиот дел на Македонија со површина од 34.356 км, го добила Гр-ција, Вардарскиот дел на Македонија со површина од 25.342 км го добила Србија, Пиринскиот дел на Македонија со 6.798 км го добила Бугарија и Албанија добила 1.115 км.

Со распарчувањето во Букурешт, Македонија од централен и најзначаен дел на Балканот станала периферија и провинција на балканските земји. Веднаш потоа почнало асимилирањето на македонското население во Јужни Срби, Бугари, Славофони Грци и Албанци. Дури и во пребројувањето на жртвите и загубите од Балканските војни македонското име не се употребувало, иако војната главно се водела во Македонија.


ФАКСИМИЛ ОД ПРВАТА СТРАНИЦА НА АНТИДЕМОКРАТСКИОТ БУКУРЕШКИ ДОГОВОР: ИМАЛ ЦЕЛ И ДА ЈА УНИШТИ СВЕСТА НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ЗА НЕГОВА НАЦИОНАЛНА ПОСЕБНОСТ


Ova e izvadok od intervjuto na dr. Vance Stojcev itrazuvac na voenata istorija na Makedonija.

Pa dragi forumdzii mislam deka ke ja prifatite temata bidejki za 7 godini mu vrvi rokot na Bukureskiot Dogovor, pa bas bi sakal da razmenime mislenja okolu toa dali nasite lideri imaat potencijal i zelba za otovranje na Bukureskiot Dogovor. Bidejki vo svetot imame primeri za vrakanje na taka da se izrazam okupirani teritorii sto najsvez primer so Anglija i Kina.
 
Член од
11 јуни 2006
Мислења
315
Поени од реакции
0
Во 1991 година, бившото кралство СХС, подоцна познато како СФРЈ, престана да постои. Одкога СР Југославија се преименува во Србија и Црна Гора, и подоцна се распадна, еден од потписниците на тој договор престана, трајно, да постои.
Од тој момент, договорот веке не важи. По ниедно меѓународно правило!

Треба да се изврши ревизија на Букурешкиот договор.

Овој факт се крие од македонците еве веке 15 години, од запоредните квинслиншки влади во Македонија, која што,под водство на Киро, не само што се одкажа од македонцитѕе, предимно во Грција, уште се преименува во БЈРМ.
Ако ДПМНЕ се навистина македонци, како што се представуваат, треба пред светската (не европската) јавност да го срушат овој срамен договор и да бараат (и ке добијат) негова ревизија.

Се друго е национално предавство, од причини што, поради неспособност, не можат да ја подобрат економијата па се надеваат некој да им даде пари...се разбира од тоа нема ништо!

Итака не не земаат во ЕУ, барем да ја ослободиме цела Македонија!
 
Член од
28 јуни 2006
Мислења
65
Поени од реакции
1
Pa i jas velam deka treba da se izvrsi revizija na Bukureskiot dogovor, ama nekako ne mi se veruva deka nekoj od nasite lideri ke pokrene inicijativa. Bidejki mislam deka vo nego se veli deka ako edna od okupiranite strani oformi drzava dogovorot mozi da se otvori i pred istekot na rokot od 99 god.. A eve veke nie sme drzava a nikoj ne pokrenal toa prasanje. A Grcite mnogu se plasat bidejki tie go imaat dogovorot na grcki jazik i znaat koj delovi ne se nivni. Ako drzavnicite nasi ne im teknuva togas nie obicnite smrtnici treba da prezemime nesto za da gi potsetime...
 
Член од
11 јуни 2006
Мислења
315
Поени од реакции
0
Види, ние сме само форумџии. Еве им кажавме, за да после не кажат дека не знаеле!
Историјата македонска, ке цени кој што направил.

Затоа, јас било каква асоцијација со Грција, под било кој претекст, а приори ја одбивам, бидејки тие се сега во состојба и прават потези кои долгорочно нам ни штетат. Треба да преминеме во офанзива, особено кога се знае дека денес Европа веке не ја води Англија, туку Германија.

Тоа што нашите политичари така се однесуваат е резултат на две работи.
Нивна некомпетентност, и подмачкани се дебело од грците, и излажани дека, наводно, тие ке инвестирале овде и ке ни помагале. НЕМА ВЕЗА, ниту пак некогаш ке има!

Ние сме со нив во конфликт уште од времето пред Александар Македонски! Никогаш не биле со нас ниту пак некогаш ке бидат...

Потсети се дека типови како грко-цинцарот Хари Костов и слични, не само што не се македонци, туку имаат и грчки државјанства, како и вили на територијата на Грција. Тоа не ли ти зборува доволно?
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
878
0405037957 напиша:
Во 1991 година, бившото кралство СХС, подоцна познато како СФРЈ, престана да постои. Одкога СР Југославија се преименува во Србија и Црна Гора, и подоцна се распадна, еден од потписниците на тој договор престана, трајно, да постои.
Од тој момент, договорот веке не важи. По ниедно меѓународно правило!
Треба да се изврши ревизија на Букурешкиот договор.
Овој факт се крие од македонците еве веке 15 години, од запоредните квинслиншки влади во Македонија, која што,под водство на Киро, не само што се одкажа од македонцитѕе, предимно во Грција, уште се преименува во БЈРМ.
Ако ДПМНЕ се навистина македонци, како што се представуваат, треба пред светската (не европската) јавност да го срушат овој срамен договор и да бараат (и ке добијат) негова ревизија.
Се друго е национално предавство, од причини што, поради неспособност, не можат да ја подобрат економијата па се надеваат некој да им даде пари...се разбира од тоа нема ништо!
Итака не не земаат во ЕУ, барем да ја ослободиме цела Македонија!
За тоа треба силна волја во народот.
А волја народот има колку што Вардар е чист.
Прво треба да се разбуди националната свест за таков потег.
 
Член од
11 јуни 2006
Мислења
315
Поени од реакции
0
Токму така. Ако веке сме го потпишале капитулантскиот рамковен договор, треба пропорционално да се застапени малцинствата насекаде - ОК.

Ама кај нас, се сведува на грко-цинцари, продадени србомани, српски колонисти, како и деца од мешани бракови меѓу нив.

Се разбира дека шиптарот ке си тегли на нивната страна, а грко-цинцарот ке влече на грчка (бидејки нема цинцарска држава, тие се лепат во сите земји каде што живеат, и така, се на власт и во Грција и во Македонија и во Албанија и пробуваат и во Србија и Бугарија).

Ако е така, а Македонци има две третини, треба да сме застапени со две третини насекаде, и во системот, државните претпријатија итн. Македонци. Не грко-цинцари и срби, кои велат дека се Македонци!

И така ни се јавуваат разни типови како Зоран Вранишковски (грко-цинцар со тапија). Кој му даде епархија во македонска црква? Тој не е никогаш не бил и никогаш нема да биде македонец. А се знае дека студирал во Грција, та дури и на литургиите во црква наводно носел некакво смешно грчко капче. Значи, колку и да се декларира тој како македонец, тој е грко-цинцар и ништо друго. И ќе влече за Грција. И никој друг. На кого ова не му е јасно, треба да се лечи!

Затоа, треба да бараме две третини од пратениците во парламентот да се етнички македонци, а челнови на македонски партии. Јани Макрадули беше во македонска партија ама не е македонец! И имаше позиција.

Затоа што нив, квинслиншките македонски влади ги гледаа како природни сојузници на анти македонска основа. Затоа имаше и Јани, и Таки Фити, и Стошиќ и долг ред такви..во сред македонија под парола македонец - нема врска!
Ете, тоа е!
 
Член од
22 мај 2006
Мислења
400
Поени од реакции
4
Knight Templar напиша:
Pred 93 god. ili potocno na 10 avgust 1913 godina bese potpisan famozniot Bukureskiot dogovor za podelba na Makedonija vtora vo rok od dve godini pomegu sojuznicite Srbija, Bugarija i Grcija. Se do toj den hristijanska Makedonija opstojuvase na 67.741.2 km2.
Do toj den Makedonija opstojuvase kako turska prostitutka t.e. turska islamska provincija.

PS. I drugite koi bea pod tursko.
 
Член од
22 мај 2006
Мислења
400
Поени од реакции
4
0405037957 напиша:
Во 1991 година, бившото кралство СХС, подоцна познато како СФРЈ, престана да постои. Одкога СР Југославија се преименува во Србија и Црна Гора, и подоцна се распадна, еден од потписниците на тој договор престана, трајно, да постои.
Од тој момент, договорот веке не важи. По ниедно меѓународно правило!
:tapp:

Територијата Македонија е поделена помеѓу Кралството Грција, Царството Бугарија и Кралството Србија.

Во тоа време не постои, т.е. СХС, како и СФРЈ немаат никаква врска со Кралството Србија. И напротив денешна Србија без Црна Гора е всушност директен наследник на Кралството Србија.

Денешна Република Македонија постои на тогашното српско парче, со што Букуешкиот договор е веќе нарушен и ништожен. Гладни птици просо сонуваат...
 
Член од
16 февруари 2007
Мислења
84
Поени од реакции
1
Здравејте,предварително се извинјавам ,че не ползувам вашија правопис, но в Б'лгарија тој не се преподава ник'де.
Имам едно прашане: от к'де знаете,че Букурешткија договор е с'с срок 99г.?
Това в самија договор ли е записано или нјак'де другаде?
Другото по важно е какво следва след като изтече неговија срок?
Предварително благодарја за информацијата!
 
Член од
1 август 2006
Мислења
91
Поени од реакции
1
El CId напиша:
:pos2:

Do toj den Makedonija opstojuvase kako turska prostitutka t.e. turska islamska provincija.

PS. I drugite koi bea pod tursko...
Исто ко мајкати што е. Така и Македонија била.

Иначе прочитај малце за младотурска ке ти стане јасно...
 
Член од
26 јануари 2007
Мислења
201
Поени од реакции
1
Букурешки договор не подлежи на промeна и нeма срок 99 години макар и на б'лгарите да им се иска да е така.Така поне пише навсјак'де дори и в една македонска страница на МПЦ но не с'м виждал целија текст на договора
Незнам какво очакват в Македониja при положение че те не са страна по договора.
Некој може ли да даде линк с текста на договора или поне прословутиja член 29 .
 

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.342
Букурешкиот договор, Стојане, ако останеше на важност, и Вие, и Грците и Србите требаше да се откажете од својот дел во корист на независна Македонија. Некаде читав дека подоцна бил ставен вон важност, со тоа што окупираните територии оставуваат на окупаторите.

Македонија е Македонска, а најмалку Бугарска, Грчка или не дај Боже - Српска.
Така да, бидете си спокојни, никој Пиринот нема да ви го земе, а тоа што мојот народ го снашла таква несреќа. Тоа е друго прашање.

Да, Македонија не го потпишала, ама Македонија е ПРЕДМЕТ на тој договор, а во контекст на тоа погоре напишаното. А да важеше сеуште...е, тогаш ќе ви видев и вас, и Грците а и Србите.
 

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.160
Поени од реакции
44.896
Do toa vrakjanje teritorija tesko deka ke dojde da ne se zalazuvame Grcite sakate da ni go vratat Solun odkako go napravija metropola??Edinstveno ostanuva da se borime za pravata na nasite vo porobenite delovi na Makedonija za i tie da mozat da imaat dostoinstven zivot vo tie dve zemji i da se ramnopravni so okupatorskite narodi!!!
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
878
itar pejo напиша:
Edinstveno ostanuva da se borime za pravata na nasite vo porobenite delovi na Makedonija za i tie da mozat da imaat dostoinstven zivot vo tie dve zemji i da se ramnopravni so okupatorskite narodi!!!
Ма имаат они многу подобар живот отколку што ние имаме тука.

А да имаа толку голема национална свест и самосознавање, а Грците да не беа толкави националисти, Грција ќе беше мултинационална држава, со рамковен договор и двојазичност во парламентот.

Хм...Каде всушност фали таа национална свест?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom