Будизам

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
dA bUDA E ATEISTA a toa e jasno ako si go prostudiral ucenjeto na Buda on jasno vika koga ke se raspadnat 5 setila to est teloto se raspadja i svesta znaci nema dusa u nasa smisla a oni pod dusa podrazbiraat uslovite koi go ovozmozuvaat identitetot, zatoa vo sekoj zivot si drug ako si ti istiot zasto si drug? znaci se raboti za ova, rodot opstojuva i ko sega ti sekoj ke bide jas za sebe svetot mora da bide spoznaen vo nekoj oblik na zivot bez razlika na koe nivo na svest i zatoa Budizmot to est izvornoto ucenje na Buda e ateizam cist ateizam, nego ima edna kontradikcija vo Budizmot imeno poimot somilost koi oni go preferiraat istovremeno so poimot nevrzuvanje a tie dva poima se vo odnos na kontradikcija imeno ako ne se vrzuvas nemas solilost i obratno ako imas somilost ti se vrzuvas emotivno i patis, zatoa celoto mlatenje prazna slama Sopenhauer go svedol na iskazot svetot e zlo sto odgovara na prvata dogma vo Budizmot se e stradanje!
Кога прочитам вакви постови, косата ми се ежит.
Па уште имаш храброст да ги питаш другите дали го простудирале учењето на Буда.Оти сам себе не се попиташ дали Ти си разбрал?
И велиш Буда бил атеист а? Може и си прочитал некоја книшка за него, ама брат , ништо не си разбрал.
Најголем дел од атеистите , зборувам овие на форумов религија, ја прават истата грешка како тебе. Не знаат да ја протумачат добро дефиницијата за атеист, па потоа поврзуваат со Буда (демек прочитале некоја книшка околу тоа) и донасаат некои свои заклучоци кои немаат врска со вистината.
Само едно ќе ти кажам.....како може да биде Буда атеист, кога знаеме дека Будизмот е РЕЛИГИЈА.
Затоа брат, да си ги преиспиташ твоите знаења окулу Буда, и да не донасаш некои твои заклучоци.....

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Кога прочитам вакви постови, косата ми се ежит.
Па уште имаш храброст да ги питаш другите дали го простудирале учењето на Буда.Оти сам себе не се попиташ дали Ти си разбрал?
И велиш Буда бил атеист а? Може и си прочитал некоја книшка за него, ама брат , ништо не си разбрал.
Најголем дел од атеистите , зборувам овие на форумов религија, ја прават истата грешка како тебе. Не знаат да ја протумачат добро дефиницијата за атеист, па потоа поврзуваат со Буда (демек прочитале некоја книшка околу тоа) и донасаат некои свои заклучоци кои немаат врска со вистината.
Само едно ќе ти кажам.....како може да биде Буда атеист, кога знаеме дека Будизмот е РЕЛИГИЈА.
Затоа брат, да си ги преиспиташ твоите знаења окулу Буда, и да не донасаш некои твои заклучоци.....
ova najednostavno ne e podatno za podetalna analiza a kamoli komentar.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
И попаметно ти е да не коментираш.....за да не се брукаш
nema sto da se komentira, ne e podatno za analiza posto nema sustina. Budizmot go znam dobro i toa izvornoto ucenje na Buda, on bil ateist i Budizmot e ateisticka religija( si slusnalk deka postojat ateisticki religii??? pojma nemas) zemi imas internet vidi citati od Buda i on ke ti kaze ne jas deka on bil ateist, toa za reinkarnacija e malku potesko to est za tebe previse komplicirano da svatis za sto se raboti u stvari, a mislam i deka pisuvav samo treba da dopre toa do tebe, ako ne dzabe.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
nema sto da se komentira, ne e podatno za analiza posto nema sustina. Budizmot go znam dobro i toa izvornoto ucenje na Buda, on bil ateist i Budizmot e ateisticka religija( si slusnalk deka postojat ateisticki religii??? pojma nemas) zemi imas internet vidi citati od Buda i on ke ti kaze ne jas deka on bil ateist, toa za reinkarnacija e malku potesko to est za tebe previse komplicirano da svatis za sto se raboti u stvari, a mislam i deka pisuvav samo treba da dopre toa do tebe, ako ne dzabe.
Абе брат....какви атеистички религии...кој ве лаже тоа?
Тоа се приказни за мали деца...
Да не ти ги разложувам поимите сега....што е атеизам а што Будизам.
И незнам за кого е превише комплицирано штом не разликуваш основни поими.
Од цитати на интернет само уште толку ќе се збуниш. Еве имаш и една приказна од Ошовецот за Буда, земи и разбери ја....заеби цитати од интернет
Буда не верувал во Бог, затоа што тој Бог го нашол во себе....велиш дека го знаеш добро Будизмот, а мешаш основни поими. Будизмот верува во реинкарнацијата, и затоа Е религија, а прави атеисти не веруваат , ни во рај ни во пекол ни во реинкарнација. Тие само во пепел знаат дека ќе се претворат.
Околу реинкарнацијата има соодветна тема, и таму имам објаснето што и како, а ти ако си разбрал што е тоа...повели на темата, па ќе видиме кој разбрал кој не.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Тоа се приказна за мали деца...
Од цитати на интернет само уште толку ќе се збуниш. Еве имаш и едан приказна од Ошовецот за Буда, земи и разбери ја....заеби цитати од интернет
Буда не верувал во Бог, затоа што тој Бог го нашол во себе....велиш дека го знаеш добро Будизмот, а мешаш основни поими. Будизмот верува во реинкарнацијата, и затоа Е религија, а прави атеисти не веруваат , ни во рај ни во пекол ни во реинкарнација. Тие само во пепел знаат дека ќе се претворат.
Околу реинкарнацијата има соодветна тема, и таму имам објаснето што и како, а ти ако си разбрал што е тоа...повели на темата, па ќе видиме кој разбрал кој не.
Абе Џурџовец доста веќе со тоа Ошовец, нема таков поим, не постои...И што знаеш ти за реинкарнацијата бе:P, ти следниот живот ќе се родиш за прв пат како дете... :DСе надевам ме разбра што сакам да кажам...:)

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
што е атеизам а што Будизам

повели на темата, па ќе видиме кој разбрал кој не.
Така е Џурџија, така.

А бе, остај, сите сфе само заспани, сетики ти само будениот.

Елем, знајш ли ти всушност што е будизам?

Или одиш по логиката на нашите новокомпоновани учебникари?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Абе Џурџовец доста веќе со тоа Ошовец, нема таков поим, не постои...И што знаеш ти за реинкарнацијата бе:P, ти следниот живот ќе се родиш за прв пат како дете... :DСе надевам ме разбра што сакам да кажам...:)
Многу од овие дискутантиве како телиња ќе се родат...:pos:

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Тоа се приказни за мали деца...
Од цитати на интернет само уште толку ќе се збуниш. Еве имаш и една приказна од Ошовецот за Буда, земи и разбери ја....заеби цитати од интернет
pa ti ne znaes sto e ustvari reinkarnacija toa zasto vo drugiot zivot si drug? si se prasal, ti nemas definirano poimi a gi upotrebuvas znaci ides na ad hominem ne mozes na moite argumenti da dades kontraargument i edno so tebe ne vredi da se zboruvam to est da gubam vreme istoto vazi i ti da go kazes toa za mene.znaci ako sakas da znaes baraj a ako sakas da se majmunisuvas (sea i ja ko tebe ad hominem) togas ok. aj gitla.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
[quote="nihilista, post: 5642560, member: 19718"] pa ti ne znaes sto e ustvari reinkarnacija toa zasto vo drugiot zivot si drug? si se prasal, ti nemas definirano poimi a gi upotrebuvas znaci ides na ad hominem ne mozes na moite argumenti da dades kontraargument i edno so tebe ne vredi da se zboruvam to est da gubam vreme istoto vazi i ti da go kazes toa za mene.znaci ako sakas da znaes baraj a ako sakas da se majmunisuvas (sea i ja ko tebe ad hominem) togas ok. aj gitla.[/quote]
Ти реков...не е темата за реинкарнација...имаш соодветна тема за тоа.
Оди на неа и прашај што не ти е јасно...кога ќе бидам расположен ќе ти одговорам.....вака си ми смешен.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
[quote="nihilista, post: 5642560, member: 19718"] pa ti ne znaes sto e ustvari reinkarnacija toa zasto vo drugiot zivot si drug? si se prasal, ti nemas definirano poimi a gi upotrebuvas znaci ides na ad hominem ne mozes na moite argumenti da dades kontraargument i edno so tebe ne vredi da se zboruvam to est da gubam vreme istoto vazi i ti da go kazes toa za mene.znaci ako sakas da znaes baraj a ako sakas da se majmunisuvas (sea i ja ko tebe ad hominem) togas ok. aj gitla.
Ти реков...не е темата за реинкарнација...имаш соодветна тема за тоа.
Оди на неа и прашај што не ти е јасно...кога ќе бидам расположен ќе ти одговорам.....вака си ми смешен.[/quote]
aj koa ke bidam raspolozen sea sum neraspolozen

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Ete, znae za reinkranacija, znaci e budista, sledstveno i ateista.

Kajgana Shop

На врв Bottom