Бугарштината против Македонската национална посебност

A

anaveno

Гостин
цитат и одговор во едно..
Писал с'м дипломна работа "Комплекса на Мајк'л Джекс'н"...
и тој пустиот сака да биде бел..

Член од
18 јули 2007
Мислења
107
Поени од реакции
0
Ајде бре

Абсолјутно си прав, забравих че предпочиташ друг език. Ali shta da radim prema mom mishlenju ono shto se sad deshava na tlu makedoniji jeste ono shto srbi su sredili, posle toga ono 6to su albanci i najzad grci i bugari. Е сега си доволен, сметам ке ти биде убаво да читаш...
Никој, ама никој в Б'лгарија не се занимава с глупости от рода на обединенија, разделенија или други подобни фантастики с Македонија. Ние си имаме проблеми, вие - с'што. Само трјабва наистина да станете НЕзависима от с'рбите д'ржава и тогава ште си решите всички проблеми. Иначе - лошо, ама то си го знаете, подобно на словенци, х'рвати, босанци, черногорци, косовари и маджари.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.690
Поени од реакции
48.908
Абсолјутно си прав, забравих че предпочиташ друг език. Ali shta da radim prema mom mishlenju ono shto se sad deshava na tlu makedoniji jeste ono shto srbi su sredili, posle toga ono 6to su albanci i najzad grci i bugari. Е сега си доволен, сметам ке ти биде убаво да читаш...
Никој, ама никој в Б'лгарија не се занимава с глупости от рода на обединенија, разделенија или други подобни фантастики с Македонија. Ние си имаме проблеми, вие - с'што. Само трјабва наистина да станете НЕзависима от с'рбите д'ржава и тогава ште си решите всички проблеми. Иначе - лошо, ама то си го знаете, подобно на словенци, х'рвати, босанци, черногорци, косовари и маджари.
Ајде златен објасби ја нашата зависност од Србите па да видиме дали знаеш што збориш??

Член од
18 јули 2007
Мислења
107
Поени од реакции
0
ок

1. Това J какво е - ништо, истинска кирилица.
2. Чети Латас - тој пише, че само С'рбија е спасението за Македонија, не аз. А Латас и компанија са ТОПжурналистите ви, или се л'жа?
3. Вижте си вноса, а после и износа. Дисбаланс'т показва кој от кого зависи.
4. Ти самијат може да изброиш всички партии, които са ср'бски или проср'бски в македонија, аз само ште ти помогна - почват като цјало с'с С.
5. Не накраја, ама не мога да си кривја душата, че откакто сменихте владата има подобренија и с'рбите малко ги наст'пахте.
6. И сега в Белград а и в цјала С'рбија прод'лжава да се шири мнението, че Тито ви е направил д'ржава и народ и считат македонија за јужна с'рбија.
7. От десет радиа - 5 пускат 90% ср'бско, к'де е македонската музика - в девета глуха.
8. Когато јуНА ви прибра и последната пушка - един ред не написахте против с'рбите. Забравих, че главните ви редактори са в голјамата си част с'рби. А после помоштта от Б'лгарија бе оплјута дружно.
9. Зашто по вестниците ви за Б'лгарија се пишат само негативните новини, а за С'рбија - масло и мед.

И последно, ништо против вас, ама ништо разбираш ли. Пак повтарјам истински независима македонија е нај-доброто за вас, нас и всички останали на Балканите.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.690
Поени од реакции
48.908
1. Това J какво е - ништо, истинска кирилица.
2. Чети Латас - тој пише, че само С'рбија е спасението за Македонија, не аз. А Латас и компанија са ТОПжурналистите ви, или се л'жа?
3. Вижте си вноса, а после и износа. Дисбаланс'т показва кој от кого зависи.
4. Ти самијат може да изброиш всички партии, които са ср'бски или проср'бски в македонија, аз само ште ти помогна - почват като цјало с'с С.
5. Не накраја, ама не мога да си кривја душата, че откакто сменихте владата има подобренија и с'рбите малко ги наст'пахте.
6. И сега в Белград а и в цјала С'рбија прод'лжава да се шири мнението, че Тито ви е направил д'ржава и народ и считат македонија за јужна с'рбија.
7. От десет радиа - 5 пускат 90% ср'бско, к'де е македонската музика - в девета глуха.
8. Когато јуНА ви прибра и последната пушка - един ред не написахте против с'рбите. Забравих, че главните ви редактори са в голјамата си част с'рби. А после помоштта от Б'лгарија бе оплјута дружно.
9. Зашто по вестниците ви за Б'лгарија се пишат само негативните новини, а за С'рбија - масло и мед.

И последно, ништо против вас, ама ништо разбираш ли. Пак повтарјам истински независима македонија е нај-доброто за вас, нас и всички останали на Балканите.
1За Ј-то не навлагам
2 Латас е јасен како ден кого фаворизира и каква е неговата националност не е толкав фактор како што на вас ви се чини дека е
3 ке ти ја избројам и ВМРО народна со Љупчета ваш го знаеш кој е така со монголоидните очи-Бугарска партија само што партијата на Србите си кажува дека е партија на Србите и не се крие позади Македонски симболи и не пропагира делење на Македонија како Народна ВМРО
6 никој не го интерсира што се мисли за нас во Белград-(читај го 9)
7Истите тие пет радија ги пуштаат и Азис и Малина па за нив не се жалиш
9 За Србија после тоа со црквата никој не пишува ништо добро сите веќе се освестија дека сте исти
8 не ти разбрав што пишува

Член од
18 јули 2007
Мислења
107
Поени од реакции
0
Казна поред казна

ТРН ВО ОКО знам дека сум гост и сигур ке ме банираш. Ама откак се помнја сите ми викат македонец. Ти ме казниш дека користим ово, ама то не е мој проблем. Ама ти не знаеш што е да те изтерат со едно магаре и крава от куката, што е твоја и да бегаш со три деца на р'цете око 400 км. Тоа ми е спомен от баба и дедо. И да оцелееш. Е тоа сме истинските македонци, никога не се предаваме или продаваме. А ти банирај, пак ке си бидам македонец.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.690
Поени од реакции
48.908
ТРН ВО ОКО знам дека сум гост и сигур ке ме банираш. Ама откак се помнја сите ми викат македонец. Ти ме казниш дека користим ово, ама то не е мој проблем. Ама ти не знаеш што е да те изтерат со едно магаре и крава от куката, што е твоја и да бегаш со три деца на р'цете око 400 км. Тоа ми е спомен от баба и дедо. И да оцелееш. Е тоа сме истинските македонци, никога не се предаваме или продаваме. А ти банирај, пак ке си бидам македонец.
Овде има цели населби и блокови на згради со луѓе кои имаат потекло и какво што тврдиш дека имаш ти Егејско, ама кога рекле дека се Македонци си останале Македонци не се побугарчиле како тебе.

Член од
18 јули 2007
Мислења
107
Поени од реакции
0
Е добро е

Видим дека си пропустил нека и друга поена, ама нема как, домачин си.
За оно под број 8 - кога ви југословенската армија (јуНА) отнесе всичкото ор'жие - ништо, а после тенковите и топовете из Бугарска - боклук. Вистина е да ни су били баш квалитетни, ама подаракот е без паре. На харизан кон, з'бите не се бројат.
А за ВМРО-НП ти го казваш, че са бугари. Аз пак ти велам, дека кај вас нема политичка партија, која е бугарска или пробугарска. И то е много добро за нас.
Малина - не ја познавам. Азис - не го понасјам, ако ги пускат, много лошо. Ама процентите са си с'штите.

Член од
18 јули 2007
Мислења
107
Поени од реакции
0
Опаа

Итар Пејо кој се побугарчил - не знам, ама кај мен са документите и на прадедо и прабаба, кој са родени во Драма. На грчки су и пише - б'лгари, на грчки, со печат и датум. За вас не знам, ама за оно време во Егејска Македонија су били г'рци, б'лгари и турци. македонци са сите, пошто су били на ово географско место. Аз сум си б'лгарин, али кај нас македонец е географски назив. Исто као шоп, тракиец, мизиец, родопчанин и т.н. Това е много просто и не разбирам как не го проумјаваш.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Слушај ваму, тоа што си попотекло македонец како регионална одредница не ти дава за прави на другите Македонци (како регионална одредница) да им кажуваш кој им е мајчин јазик и која е нивната народна припадност. По не знам кој пат морам да кажам дека треба да си тотален идиот за да поверуваш дека србите создале народ кој е различен од нив само за бугарите да не можат да ја освојат нивната територија. На такви конспирациски глупости можат да поверуваат само луѓе кои не се способни малку подалеку да пголеднат.
Трето во македонија секогаш постоела мешавина на различни етникуми кои по повикот на ВМРО се бореле за осамостојување на македонија како независна држава и од турција, и од србија, и од бугарија и од грција. Тоа е доволен доказ дека славофоното население во регионот македонија, од каде што потекнуваат и твоите баба и дедо, не се чувствувало етнички исто со славофоното население во р. бугарија.
И ако земеш лингвисти кои ќе го разработата дијалектот на кои збореле твоите баба и дедо, ќе ти покажат дека многу поблиску е до Македонскиот јазик отколку до бугарскиот, но ти тоа веднаш ќе го отфрлиш, бидејќи уште кога си тргнал на училиште почнале да ти кажуваат дека сите дијалекти во регионот македонија се дијалекти на бугарскиот, и тоа толку ти е врежено во главата што ти си способен малку пообјективно да ја согледаш проблематиката.
И за на крај азбуката која се користи за пишување на некој јазик воопшто не го дефинира јазикот, јазикот е дефиниран преку неговата граматика, синтакса, фонетика, и речник, а за кој и да сакаш јазик можеш да ја земеш која и да сакаш азбука и малку да ја адаптираш кон фононемите на јазикот, со што би можел да се користиш и со таа азбука. И ако не си знаел македонски може да се пишува и со латиница , и со грчката алфабета, ама пак ќе си остане македонски јазик, кој е различен од бугарскиот.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.690
Поени од реакции
48.908
Видим дека си пропустил нека и друга поена, ама нема как, домачин си.
За оно под број 8 - кога ви југословенската армија (јуНА) отнесе всичкото ор'жие - ништо, а после тенковите и топовете из Бугарска - боклук. Вистина е да ни су били баш квалитетни, ама подаракот е без паре. На харизан кон, з'бите не се бројат.
А за ВМРО-НП ти го казваш, че са бугари. Аз пак ти велам, дека кај вас нема политичка партија, која е бугарска или пробугарска. И то е много добро за нас.
Малина - не ја познавам. Азис - не го понасјам, ако ги пускат, много лошо. Ама процентите са си с'штите.
Ги пропуштив бидејќи не разбрав али ајде кога појасни ке ти кажам
Македонија во тоа врме беше немоќна да се спротивстави (или па не ни проба) на Слободан Милошевич и неговата Југосавија па Киро сакаше независност по секоја цена затоа дозвои таков грабеж кој не е само од оружје.
Додека за вашите тенкови стварно мислам дека се заебаваш со мене кога ги спомнувш нив и сам знаеш дека Бугарија требаше да се ослободи од тоа оружје, а подарок(помош) на Македонија беше поевтино него давање пари за топење на тие тенкови кои во НАТО каде што влегувавте во тие денови беа неприфатливи
Малина не ја познаваш ама ја слушаш Азис е најпопуларниот бугарски производ и слика и прилика на вашата народна култура
Значи со други зборови вашиот најполуларен пеач е Циган- педер знаејки го ова повеќе од смешно кога ке кажете дека Јовано Јованке е Бугарска песнаsd

Член од
18 јули 2007
Мислења
107
Поени од реакции
0
Да де да

нивгаж ни сам одредил за некој какав да се чуствува и што да користи. Нивгаж. За лингвистика нема смис'л да зборуваме. Виж п'рво зашто само б'лгарски и македонски не ползват падежи, както е во сите словенски народи. Има падежни форми, но те са остат'к. В'в Варшава - к'дето е центт'ра за изследване на славјанските езици, и в Москва - не б'лгари, а чужди професори считат, че македонски и б'лгарски са един език, просто различен диалект и изкуствена промјана. Кажи к'де отиде ј - има го по всички знамена на ВМРО. Апропо, зашто според вас ВМРО е основана преди 117г. Тогава е основана ВМОРО, ВМРО става много по-к'сно. Ако искаш може да поспорим на тази тема.
И накраја пак ште ти кажа - аз с'м горд, че с'м б'лгарин от Македонија, както ти, че си македонец. Аз не обиждам, а ти - доста здраво. Зашто?

Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
220
Живеете с много извратена представа за Б'лгарија. Ето, мислиш че в Б'лгарија всички харесват тази отвратителна "музика" наречена чалга. В Б'лгарија се слуша всјакаква музика - хип-хоп, поп, рок, чалга, автентичен фолклор, класическа музика, джаз. За всеки влак си има п'тници. Лошото е че в Македонија гледате само 2 от б'лгарските музикални канали, и то тези които дават чалга. Дори не знаете за MM, M2, The Voice и City TV и колко популјарни са те.
Малина ја знам като име - все пак чета вестници. За Азис нјама какво да коментирам - видја ли го - превклјучвам канала. Да, вјарно е че има много фенове, но с'што така има и много хора които не могат да го понасјат.
Аз слушам предимно рок и поп, малко джаз и никога, ама никога чалга. И като мен са много б'лгари.
Бил с'м в Македонија и останах изненадан че у вас тези долнопробни "певци" са не по-малко популјарни отколкото в Б'лгарија. Прости хора има навсјак'де.
Това беше малко отклонение от темата, за което се извинјавам.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Македонец не знам колку знаеш , ама ниту во словачки ниту во Полски нема падежи.
А за тоа дека се ист јазик пров докажи ми дека српски и хрватски не се ист јазик па после ќе правиме муабет за македонски и бугарски
Освен тоа и на знамињата на ВМРО, ама таа фракција на ВМРО која се бори за автономна македонија како посебна држава независна од Бугарија, на сите е напишано на македонски јазик односон еден од македонските дијалекти, а тоа што е користена словенска азбука која тогаш се користела за пишување во бугарија не ти е никаков доказ дека станува збор за бугарски јазик.
Атила тоа со музиката е друга проблематика кој нема национална основа туку повеќе се базира на тоа колку населението е музички образовано, а и тоа што се слуша српска и хрватска музика толку има сосема поинаква позадина, имено тоа е разултат на слабиот економски развој на државата, што предизвика јака југонсталгија која е вистинската причина за слушање на српска и хрватска музика.
Искрено мене таа музика воопшто не ми се допаѓа и не ни ја слушам. Јас си слушам џез, рок и техно.

Член од
18 јули 2007
Мислења
107
Поени од реакции
0
Е тоа е то

Итар Пејо, ногу си добар, смех голем е паднал.
1. Зборуваш дека е била македонија слаба и немочна да се против Слоба супростави. браво Пејо, браво - и словенија е била, ама се е супроставила. Дека су биле храбри комити? Или вистинските македонци су се загубили. Не такав е бил сценариот на филмот.
2. А дали су користени тенковете и топовете през 2001г. Питај и не одговарај, аз знам.
3. Азис не слушам, ама штом ти казваш - така е. Дали е педер - не знам, аз предпочитам жени.
Пак ти желаја здраве и много к'смет. И четене, на чужда литература.

Kajgana Shop

На врв Bottom