Бугарштината против Македонската национална посебност

Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
220
Антички :pos2: :pos2: :pos2: :pos2:

A

anaveno

Гостин
гледам колку и што учите..
за тој збор на Македонците од Беломорска МК не им треба речник..
од Хомер наваму си го употребуваат секојдневно..
ама на татаро-монголи кои не ги познаваат дијалектите (што е нормално) им треба грецки речник...
побарај го ЕТИМОЛОШКИОТ грецки речник па потоа тропај зелени..

Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
220
И как се е казвал наследник'т на Самуил???

Член од
18 јули 2007
Мислења
107
Поени од реакции
0
Мног барате брате

Бараме од вас да признаете дека едноставно самуиловот кралство започнало како такво и после било преименувано во бугарско, кога самуил ја освоил бугарија бидејќи само на тој начин ќе се здобиел со круна, а буграската круна била најлесна за освојување.
Исто бараме да признаете дека терминот бугари за време на турското владеење на балканот не означувал етничка одредница туку верска и дека не сите што тогаш биле како бугари идентификувани се етнички бугари кои себе си се идентификуваат според буграскиот денес дефиниран и од другите јужнословенски јазици одделен јазик. И исто бараме да признаете дека ВМОРО има две фракции, една врховистичкакоја ја застапувала идејата за ослободување на Македонија и припојување кон бугарија и централистичката која сметала дека македонија треба да биде автономна и од бугарија независна држава, која што фракција и нејзини иделози ние ги славиме како народни херои.
1.Как да признаем за Самуил, като историјата го е признала. Ако беше така, монетите, които са сечени преди повече от 1000г. штјаха да пишат "Василиј Втори Македоноубиец", разбираш ме добре.
2. Термин'т Бугари се е изплзвал точно в това значение. Така го пише и по турските и гр'цките документи по време и след турското робство.
3. ВМОРО или ВМРО питаш, показваш големи празноти по историја на ВМОРО.
4. Р.Македонија с'штествува от 1991г. и така е записано даже в сајта на ЦРУ - никаква историја и т.н. Зашто не тр'гнем от там, а постојанно т'рсиме под вола теле.
5. Онези момчета от Благоевград са по-големи б'лгари и от мене сигурно. Какви еничари, расли са си по к'штите, както и сега си раста с'штите хора там.

A

anaveno

Гостин
Д.Ангелов.."Создавање на бугарската народност.Народна армија.Софија,од 5 декември 1968 год.на
ПРАШАЊЕТО ШТО САМИОТ СИ ГО ПОСТАВИЛ –
ШТО ЗНАЕМЕ ЗА СОЗДАВАЊЕТО НА БУГАРСКАТА НАРОДНОСТ ?
самиот и одговара –
"Тоа е еден од најзначајните
И СЕ УШТЕ МАЛКУ ПРОУЧЕНИ ПРОЦЕСИ
во бугарската историја,што со право предизвикува жив интерес".
ЗНАЧИ во 1968 год. НЕ Е ЈАСНА БУГАРСКАТА НАРОДНОСТ ?!

Магдалена Елчинова (Софија, Република Бугарија)
ЕТНИЧКИ ДИСКУРС И ГРУПНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА ВО МОДЕРНОТО
БУГАРСКО ОПШТЕСТВО
Вовед
Проучувањето на различните етнички и религиозни групи кои живеат во Бугарија започна пред само 10 години, кога во бившите социјалистички земји започнаа демократските промени...
значи..
ШТО ЗНАЧИ ОВА?..

N

n/a

Гостин
И накраја пак питам - какво точно искате от нас - ние само доб'т с'сед и спиране с идиотизмите по отношение на Б'лгарија. Вие - не знам (вие става в'прос за форумджиите - нормалните хора това в'обште не ги интересува и са доста обиколки пред вас).
Kakvo iskame ot vas?
Az li4no...4esno kazvam...nishto ne o4akvam i nishto ne iskam...
Mojebi sporovete za istoriata i politikata v minaloto da gi ostavite tam...da gi mahnete ot tv zritelite i obiknovenite hora...i da gi raspravite na visoko nivo na istorici...
Da ne ostavite na rahat nie menagerite da si svurshim nashata rabota...tia shte gi obedinni horata mnogo posilno i poiako ot edi koia istori4eska kauza na balkanite...
Eiii...tolkuva iskam...i da pomolia...kogato sam v Bulgaria...da ne probvat da mi obiasniavat 4e sam Bulgarin...Molia vi se...nedeite...:toe: ..niama smisol!
Koi me smuti...sus stranen glas...
koi me gori vuv sun studen...
edin monah...edna jena...
edna ljubov...edna sudba...

Te sa pred men...dve senki ogneni...
te sa vuv men...dve bolki pla4eshti...

:smir: Ai stiga ste si 4eshali ezicite...

Член од
18 јули 2007
Мислења
107
Поени од реакции
0
опсаа

Даже и Катаревуса отворих - пак си е с'штото, ама штом ти казваш - сега се обаждам в Г'рција да му сменјат значението. Или искаш да кажеш, че и на г'рците ти си им дал език и азбука?

A

anaveno

Гостин
2. Термин'т Бугари се е изплзвал точно в това значение. Така го пише и по турските и гр'цките документи по време и след турското робство.

а тоа МЕШАНЕЦ..MIX???????
заборави?..
не учите тоа?..
од ШТО МИКС?...

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
бациле дај поне един пример, дето нјакој тв'рди, че всички славјански (разбираш, че словенски ни ограничава до Словенија) народи говорјат б'лгарски? Нјама бе братче - ти к'де го видја това.
Точно ниту јас ниту моите сонародници зборат бугарски , затоа неможеш ти и мене да ме разбереш како што треба. РЕКОВ ПОДЕЛБАТА ИДЕ ПО ВЕРА А НЕ ПО ЈАЗИК во турската империја, и следствено сите што ги посетувале егзархиските бугарски цркви, во кои богослужбата идела на старословенски, што им бил како јазик поразбирлив за македонците од грчкиот во црквите на патријаршијата, следствено биле нарекувани и евидентирано од турската администрација како бугари.

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
28
бадијала се обидувате да им докажете нешто на татариве, при самото нивно раѓање извршена им е лоботомија

A

anaveno

Гостин
море новокомпониран ПАПАК..
како сакаш да пишува во грецки речник?..
произход од Македонскиот јазик?..
толку ли си глуп..
тој збор си е од МАКЕДОНЦИТЕ..
како пишува во вашиот речник за БЕЛ..БЕЛО..
бугарски збор?..
славјански?..
а БЕЛА ЗОРА (Б(В)ИЛА ЗОРА)?????????????
грчки се МАЛАКАС..ГАМОТИ..ФУСТАНИ (машки?)..
какво е тоа грчко анавено..онадено..распродадено..заборавено..
??????????????????????????????????????

Член од
18 јули 2007
Мислења
107
Поени од реакции
0
Е това е приказака

Зевсе, гр'мовержецо! Ами точно това - никоооога, ама никога не с'м објаснил на гражданин на Македонија, че е б'лгарин. Нјама и да го направја. По нашите телевизии и радиа Македонија почти не прис'ства, за разлика от вашите. штом работиш и тука, поне си најасно, че ако нјакој се опитва да ти објасни нешто, това е само на ниво битовиз'м. И това ште мине. Проблеми видјал ли си, като си објаснил, че си македонец, а не б'лгарин. Ама това е рефлексија, којато идва от постојанната антиб'лгарска капанија от Латас и компанија. И тука има подобни лумпени, дето само чакат да се хванат на хорото. За историја ние не спорим, даже според американците нашите учебници са написани нај-толерантно спрјамо с'седите.
пак не знам за кој п'т казвам - Македонија и Б'лгарија са и ште б'дат две отделни и независими д'ржави. Но в едната зависимостите са все уште ногу големи...

A

anaveno

Гостин
По нашите телевизии и радиа Македонија почти не прис'ства, за разлика от вашите...
СТРАВОТ ЛОЈЗЕ ЧУВА?..
антиб'лгарска капанија от Латас и компанија...:pos2:
а ШУТЕЛ?..:pos2:
тешко нас Латас ако не "брани"..

Член од
1 февруари 2007
Мислења
183
Поени од реакции
0
и следствено сите што ги посетувале егзархиските бугарски цркви, во кои богослужбата идела на старословенски, што им бил како јазик поразбирлив за македонците од грчкиот во црквите на патријаршијата, следствено биле нарекувани и евидентирано од турската администрација како бугари.
Se soglasuvam. Turskite popisi se pisuvali ednostavno po podatoci od crkvite vo regionot. Bugarskata egzarhija sepak postoj od 1870. Po toa vreme poveketo luge nemale pojma sto se, tie znaele samo "nasiot jazik" i grckiot jazik, hristieni i muslimani. Popametnite luge se smetali ili za bugari, grci, srbi i eden mal del i za etnicki makedonci (kako Georgija Pulevski). Normalno e toa, prerodbata vo tie strani se e slucila nekolko veka porano.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
КАН СјуБИГИ ОМУРТАГ Е ОТ БОГА АРХОНТ В ЗЕМјаТА, ГДЕТО СЕ Е РОДИЛ.
ОБИТАВАјКИ СТАНА НА ПЛИСКА, С'ГРАДИ МАЛ'К СТАН НА ТИЧА И ПРЕМЕСТИ (ТАМ) ВОјСКАТА СИ СРЕштУ Г'РЦИ И СЛАВјаНИ..ВЛАДЕЕ НАД МНОГОТО Б'ЛГАРИ ..

Надпис на БУГАР , ХАН на Бугарите ..најголемите врагове на СЛОВЕНИТЕ ..

Кан Омуртаг изпратил на Михаил II војски на помошт срешту Тома Славјанина
Участие на хан Омуртаг в ликвидирането на бунта на Тома Славјанина, направил опит да узурпира византијскија трон. 824, ..

Три (3) народа - ЕТНОСА во еден текст ..9 век

Ова се се случувало 38 години пред “БУГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ“ од КИРИЛ И МЕТОДИЈА ..
41 год.пред покрстувањето на ОРДАТА КОЈА ГО БИЕЛА ТОМА СЛАВЈАНИНА - НЕКРУНИСАНИЈА ЦАР НА РОМЕЈСКАТА ИМЕРИЈА ..

како можат вакви СИТНИЦИ да ги маргинализирате вов ИСТОРИЈАТА на народа ви , ..
историјата на БУГАРИТЕ ????????
Ето зашто са били нападнати славјаните от Омуртаг:
"
През 823 г. избухва бунт'т на византијскија п'лководец Тома Славјанина, којто обсажда Константинопол с војските си с цел да се в'зкачи на императорскија престол. Омуртаг оказва военна помошт на император Михаил II Балба и удрја бунтовническите војски в гр'б.
Веројатно през 823 или 824 година, славјанските племена браничевци и абодрити, населјавашти средното течение на река Дунав, се отцепват от б'лгарската д'ржава и т'рсјат покровителството на франкската империја. Три последователни години – 824, 825 и 826, хан Омуртаг провожда мирни пратеничества при франките. След като те не постигат резултат, през 827 и 829 б'лгарски војски навлизат в земите по Средни Дунав. Отцепилите се славјански племена са отново подчинени. Франките изпраштат војски, но не успјават да се намесјат ефективно. На мјастото на разбунтувалите се славјански вождове хан Омуртаг поставја свои довереници, нај-веројатно праб'лгари. Отношенијата между Б'лгарија и франкската д'ржава са уредени с мирен договор около 830."

Когато в Тетово се разбонтуваха албанците вие пратихте војски там,нали?Други страни помогнаха ли ви?Така е направил и хан Омуртаг,п'рво е сакал с преговори,но после видел,дека нема избор и нападнал тиа племена.

Kajgana Shop

На врв Bottom