Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

Sikimco

Подобро ужасен крај, одколку ужаш без крај
Член од
25 јули 2011
Мислења
525
Поени од реакции
243
Ti blagodaram na odgovorot. Konkretno mojata situacija e vakva: jas dobiv bugarsko drzavjanstvo pred mesec dena, i sakam da ja zamenam makedonskata vozacka dozvola (B kategorija) za bugarska (znaci ne prevod, zamena) so cel da ja koristam vo Svajcarija. Dali e potreben 6 mesecen prestoj vo Bugarija ili e drzavjanstvoto dovolno za zamena. Me interesira koj bi bil najlesen nacin za da dobijam evropska vozacka dozvola.
Државјанство е доволно но го имаш многу краток период, мислам (но не сум сигурен) треба да имаш дравјанство барем 6 месеци за да поднесеш. Кај и да идеш во европа првите 6 месеци доколку си со меѓународна и македонска возачка нема да ти прават проблем, во меѓувреме може да ангажираш некој посредник да ти ја истера работата во бг за возачка. Инаку братучед ми кога ја менуваше ги приложуваш меѓународната и македонската, пополнуваш барање, се чека неколку недели и после ти ја задржуват македонската и ти дават бугарска.

Член од
30 мај 2018
Мислења
84
Поени од реакции
69
Здраво на сите, среќна Нова и среќни празници. Јас сум во процедура за добивање на пасош скоро две години. Во меѓувреме сестра ми сака да аплицира тука во амбасадата во Скопје, но мене оригиналната крштеница ми е во Софија. Дали може да се спојат два предмети со молба? Какви се досегашните искуства? И доколку може како треба да изгледа таа молба?
Molba nemam ama sigurno ke ti kazat vo ambasada imat tie molbi za dopolnitelni mora i za ova da imat. Ke go povrzis brojot na tvoe dosie so na sestra ti i ke kazis deka tamu e originalot i deka e za istiot predok, ostanatite dokumenti od sestra ti t.e izvodi mora da imat ista data na raganje, preziminja na site pomegu predokot i vas dva kako sto e vo tvojte dokumenti. Jas povrzav 2 predmeti so eden dokument no na ist den apliciravme. Mislam deka ke mozis i ti, sepak prasaj vo ambasada/konzulat za tocno, jas se vodev po nivni nasoki za site dokumenti

Член од
26 октомври 2020
Мислења
19
Поени од реакции
34
Blagodaram za informacijata,samo uste toa ako moze da mi kazete kako moze da bide priznaen graganskiot brak vo bg,dali e toa so internacionalna vencanica ili treba nekoj drug proces za priznavanje na graganskiot brak.
Zd
Podolu na slikata ti se dadeni dokumentite shto treba da gi dadesh po podignuvanje na ukazot, za da se zapishesh vo registarot na drzhavjani.

Прегледај го приврзокот 433490

Na veb stranata go ima ova:

ВАЖНО!!!! ДЕЦА, РОДЕНИ СЛЕД КАТО ЕДИН ОТ РОДИТЕЛИТЕ Е ПОЛУЧИЛ Б'ЛГАРСКО ГРАЖДАСТВО И Е ВПИСАН В РЕГИСТРИТЕ НА НАСЕЛЕНИТО НА РЕПУБЛИКА Б'ЛГАРИја, АВТОМАТИЧНО СТАВАТ Б'ЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ.

ЗА ДА Б'ДАТ ВПИСАНИ В РЕГИСТРИТЕ НА НАСЕЛИНИЕТО НА РЕПУБЛИКА Б'ЛГАРИја И ДА ИМАТ ПРАВО НА Б'ЛГАРСКИ ДОКУМЕНТИ ЗА САМОЛИЧНОСТ, Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ ПРЕДСТАВИ Препис от акта за раждане, издаден от с'ответнија чуждестранен компетентен орган, ПРЕД ОБштИНСКИТЕ ОРГАНИ ПО ПОСТОјаНЕН АДРЕС НА РОДИТЕЛја, КОјТО Е Б'ЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН – АКО И ДВАМАТА РОДИТЕЛИ СА Б'ЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, ДЕЦАТА СЕ ВПИСВАТ ПО ПОСТОјаНЕН АДРЕС В РЕПУБЛИКА Б'ЛГАРИја НА МАјКАТА.

Znachi ti treba izvod od deteto, megjunaroden i preveden kaj ovlastenite preveduvachi i gorenavedenite dokumenti (pasosh od roditelot i deteto isto):

Ova slikata ti se odnesuva ako aplicirash preku Ambasadatata.
Ako odish vo Sofija vidi ovde :
https://forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.110035/page-1203#post-9492309

Pozdrav,
Dali bi mozelo bidejki nemozam da odam za bg,da se sredi preku posrednik,da mu se dade izvod od deteto od kade sto e rodeno
Blagodaram mnogu,ubav den.
Dali bi mozelo da se prijavi na adresata kaj sto e prijaven roditelot so bg pasos i deteto kako sto razbrav za da mu izdadat izvod so maticen broj za da se slika za pasos,preku posrednik i da se registrira brakot vo bg vo bg t.e. da se prevede na bugarski makedonskiot izvod na vencani.Bidejki nekoi kazuvat deka mozelo se toa da se sredi predhodno za potoa samo da ostane slikanje za pasos.Posto stanuva zbor za bebe i ne e momentalno vo makedonija.Fala odnapred.

Член од
16 јули 2024
Мислења
36
Поени од реакции
53
Здраво на сите, среќна Нова и среќни празници. Јас сум во процедура за добивање на пасош скоро две години. Во меѓувреме сестра ми сака да аплицира тука во амбасадата во Скопје, но мене оригиналната крштеница ми е во Софија. Дали може да се спојат два предмети со молба? Какви се досегашните искуства? И доколку може како треба да изгледа таа молба?
Не знам дали може. Најдобро да прашаш. Но кога си аплицирал требаше да направиш заверена копија на крштеницата во амбасадата. Јас кога аплицирав ме прашаа дали некој друг ќе аплицира и им реков дека не знам и ми рекоа да направам заверена копија на крштеницата за секој случај. И така направив.
Инаку друга опција можеби е да појдеш во Софија, кај Министерството за правда, да го побараш предметот твој да дадеш изјава дека ќе ја земеш крштеницата времено за да направиш заверена копија пред бугарски нотар. Но дали вака може не знам.
И трето да прашаш дали може да аплицира сестра ти со незаверена копија на крштеницата и да се напомени дека оригиналот е во твоето досие, или преписка, на пример да го копираш документот кога ти го дадоа пинот.
Четврта опција е да аплицира кога ќе го земеш указот. Тогаш крштеницата ќе ти ја вратат.

Член од
9 јануари 2025
Мислења
2
Поени од реакции
0
Поздрав свим члановима,
Молба, ко може да ми пошаље образац за допуну предмета који се добиja на шалтеру Министарства правде...како је најбоље доставити копију новог пасоша, лично или поштом?
Тренутно сам на првом статусу, интервју новембар 2023?

Член од
9 јануари 2025
Мислења
2
Поени од реакции
0
[КУОТЕ="Софианина, пост: 10214720, члан: 181541"]
Поздрав свим члановима,
Молим вас ко може да ми пошаље образац за допуну предмета који се може добити на шалтеру Министарства правде...како је најбоље доставити копију новог пасоша, лично или поштом?
Тренутно сам на првом статусу, интервју новембра 2023?
[/КУОТЕ]

Kajgana Shop

На врв Bottom