Zdravo.. Intervju na 29.03.2018, polozitelno na 05.11.2020.
Potpishano drzhvjanstvo na 23.06.2021 vkluchen vo ukaz 117 a istiot objaven na 02.07.2021.
Istiot den online zakazhav za podignuvanje na drzhavjanstvoto na den 08.07.2021 t.e. denes, vo 09:30.
Denes pristignav pred ministerstvo na pravosudije vo 07:45 po bugarsko vreme i togash veke imashe naredeno okulu 100 do 150 dushi. Jas neli zakazhan so rezerviran chas si se trgnav na strana i si chekav, vo 09:00 policaecot za vospostavuvanje red postavi prashanje:
- Rezerviran chas za 09:00h ima li? (Tishina)
Pushtija dvajca od redot bez termin a potoa prasha dali voopshto ima nekoj rezerviran chas, jas si krenav raka, mu go pokazhav isprintaniot mail i vo 09:20 me pushti i si podignav drzhavjanstvo. Vo opshtinata srediv se so adresa.so posrednikot ama poradi guzhvata mi rekoja deka seushte nema zapis za mene od mvr i nema ni da ima i da ne chekam dzabe da si odam i da se vratam narednata nedela samo za slikanje. Taka i napraviv. Vtornik se vrakam ( ponedelnik mi rekoja nema.shansi da se sredi poradi "den posle izborite" i toa da vi kazham da si imate predvid).
Nadvor od mojata situacija da vi pruzham info, razgovarav so chovek, Bugarin, chlen na zdruzhenie za Bugari.vo Makedonija, komisija za finalen pregled ima formirano i rabotat konstantno, za brzo ke ima objaveni promeni vo statusot za finalna. Noviot zakon za da podignish drzhavjanstvo bez termin (neoficijalno) mi kazha, najverojatno za brzo ke go snema, ama bez panika, site ke mozhite da si zakazhite termini od denes za utre. I ponatamu celata procedura ke se poednostavi i ubrza, 1 godina do godina i pol max ke si imate pasoshi vo raka..
Dali informaciite se logichni i verodostojni, neznam, ne me sudete.. jas sakav da pomognam na site, dojdov vo kontakt so chovekot shto stoeshe tamu, se zapoznavme, porazgovaravme, i mi odgovori na.site prashanja nesebichno i trpelivo.. Kako i da e, ke bidi podobro vo sekoj sluchaj, idat svetli denovi, spored razgovorite vo koi denes ufrlav po edno uvo.. pozdrav do site i so sreka ponatamu..
Ako naucham ushte neshto, ke ve izvestam..