Да може у право си, не сум толку запознаен како иде со потпис, ама како и да е, моето мислење беше насочено за тоа дека човекот се нервира дали не однел посредникот или однел, дополнителни документи, а јас тие не ги доставив.
А за потпис, здравје..
Кај тебе е друга ситуацијата, кај тебе документите беа во ред,и се си беше доставено како треба од почеток.
Но има случаи кои на интервју не ги доставиле сите документи, водејќисе по старата процедура каде што сите документи комплет се доставуваа во ДАБЧ,а во Правосудие се доставуваа само происход,извод од апликант и потврди за неосудуван и лекарско.Но за жал најголемите кривци се т.н. посредници кои поим немаат од процедурата и сите новини поврзани со неа.Така да новата процедура каде Правосудие не ги зима по службена должност документите од ДАБЧ ,важи уште од месеците при крај на 2017,каде уште при интервју треба да се дадат истите документи врз основа на кои е добиен происход,но за жал посредниците чекаа да ги стават кандидатите на дополнителна проверка ,а не да им кажат порано,и да изгубат кандидатите уште 1 година чекање.Овој статус Дополнителна проверка за среќа или несреќа на оние кои не се информирани,а немаат начин да бидат освен самоиницијативно да погледнат на овој форум,повеќе го нема!!!!!
И затоа од финална одма или отказ или ја уважуваат молбата.Јас како што ги следам преписките,по многуте откази лани од Вицепрезидент ,на преписки кои веќе се одобрени од совет по граѓанство ,посредниците се освестија ,и меѓусебе си споделика инфо за достава на дополнителни документи ,па така за да се оправдаат ете дека се грижат за своите кандидати ,кривицата кај Јотова ја префрлаа.
Но сега ситуацијата е поинаква,со новиот начин на работа,синхронизирани се Министерството за Правосудие и Вицепрезидентот ,околу начинот на одобрување на документите ,така да нема да има повеќе одобрен од совет на положително,а отказ од Вицепрезидентот .
Сега за сега ,што е за пофалба, има и многу малку откази од совет по граѓанство, значи се работи за мал процент на апликанти ,во споредба со одобрените.
Не викам дека нема добри посредници,има,но сепак тие се исклучок во споредба со многуте кои не се информирани, и што секој се фатил за работа да биде посредник,а ни самиот не ја знае процедурата........
Кога почнаа да одбиваат ,додека да прифатат луѓето дека тоа е поради не носењето на оригиналите од сите документи кои веќе еднаш ги имале доставено,и беа тврдоглави,велеа дека се имаат предадено,се ширеа шпекулации од типот ете не даваат сега со потврда,џабе ја вадите,ако немате страр документ,па бевме напаѓани ние членовите дека сме посредници ,и дека си собираме клиенти,дека продаваме потврди и сл,за на крај да сфатат,полека но сигурно дека работата е од техничка природа,а не е во тоа фали некој е со стар документ или не.
Во конкретниот случај нема што да се направи,освен да се поднесат на ново документи.
За сите нови апликанти,вратете се неколку страни наназад,одете во срч менито горе десно за дополнителни документи,и ќе видите колку постови има,барем јас лично како важно соопштение го споделував.Морате сами да се информирате,бар овде ќе добиете точни информации.
На крај краева ме радува тоа што форумов си ја постигнува својата цел,а тоа е да се цени како веродостоен извор на корисни информации за процедурата за вадење на Бугарско државјанство