Братко многу брзо се надеваш на промена јас сум едно 6 месеца пред тебе , се уште немам никаква промена.
Година и 4 месеци на дополнителна, интервју 09.01.2018. Со среќа на тие што се на дополнителна, многу ке ни треба изгледа...
Како година и кусур? Истите документи му ги носи човек... не можам да разберам што е различно впрочем па да треба уште година и кусур... веќе се чека за происход од ДАБЧ за година дена... штом ти го даваат шукурац од правосудие пак бараат оригинал документи кога во една институција веќе ги поминале тие документи и се' било во ред.
Во право бев кога реков на темата наназад дека побрзо ќе одиш во странство (било каде) со мкд пасош и врз основа на твојот престој таму за неколку години ќе добиеш странски пасош и курац ти треба бугарскиот. Ептен растегнета процедура.
Германија мислам дека за 7-8 години земаш германски пасош, а со мкд пасош после 2 година мислам дека можиш да добиеш дозвола за престој на 5 години.
Англија исто.... после 5 години живеење можеш да добиеш дозвола за постојан престој (иако таму со мкд пасош потешко освен ако некоја компанија салам не ти гарантира - така мислам беше)...
Бугарија дури да земиш пасош ќе се окозиш... година и кусур дабач, уште толку дополнителна ако те стават (а ќе те стават), уште година и кусур после потпис од вицепрезидент... заминаа 5+ години.
Да се крстиш кога ќе речи некој зедов пасош за 3-4.... ред никаков ниту има ниту пак се очекува да има.
Со среќа другар, фала ти што пиша.