Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

 • https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

  Гласови: 4 50,0%
 • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

  Гласови: 4 50,0%
 • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

  Гласови: 0 0,0%
 • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

  Гласови: 0 0,0%
 • forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

  Гласови: 0 0,0%

 • Вкупно гласачи
  8
 • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
12 март 2015
Мислења
1.506
Поени од реакции
3.198
Исто така за превод и легализација на извод може да средите тука во МК. Преведете го изводот кај овластен преведувач кај нас, и однесете го во амбасада во СК да го легализираат, ќе си го земете другиот ден. Цената е околу 300 ден за превод и 15 евра во амбасада за легализација, многу поефикасно е да средите со изводот тука одколку да губите време во Софија. Е сега ако не сте од СК, тогаш незнам, може во Софија повеќе ќе ви одговара.
Дали легализираат документи и во конзулатот во БТ или мора СК да се оди?

Прашањето ми е следно (околу редоследот на вадењето документи):
1. Одам и вадам од матично посмртници за да се поврзам со роднините
2. Истите ги преведувам кај овластен преведувач и ги носам во БГ здружение
3. Заедно со потврдата од БГ здружението ги носам во амбасада и таму ги легализирам? или доволно е само преводот кај овластен преведувач?

Кој има време и кој поминал сам постапка преку амбасада ќе бидам благодарен ако ми одговори.
Фала
 
Член од
28 јуни 2014
Мислења
705
Поени од реакции
680
Дали легализираат документи и во конзулатот во БТ или мора СК да се оди?

Прашањето ми е следно (околу редоследот на вадењето документи):
1. Одам и вадам од матично посмртници за да се поврзам со роднините
2. Истите ги преведувам кај овластен преведувач и ги носам во БГ здружение
3. Заедно со потврдата од БГ здружението ги носам во амбасада и таму ги легализирам? или доволно е само преводот кај овластен преведувач?

Кој има време и кој поминал сам постапка преку амбасада ќе бидам благодарен ако ми одговори.
Фала
Доволни ти се само изводите/посмртниците за да ти издадат потврда од здружение,не мора да ги преведуваш.Кога ќе одиш во амбасада да поднесуваш за произход изводите треба да ти бидат само преведени од овластен преведувач а во амбасада ќе ги легализираат.
 
Член од
12 март 2015
Мислења
1.506
Поени од реакции
3.198
Доволни ти се само изводите/посмртниците за да ти издадат потврда од здружение,не мора да ги преведуваш.Кога ќе одиш во амбасада да поднесуваш за произход изводите треба да ти бидат само преведени од овластен преведувач а во амбасада ќе ги легализираат.
Фала другар.
 
Член од
24 септември 2015
Мислења
164
Поени од реакции
120
Му испратив само негов извод ми го пратиа следниот документ
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Уважаеми господине,
Уведомјаваме Ви, че на основание В'трешните правила за оборот на документи
на хартиен носител и на електронни документи в Д'ржавна агенција „Архиви”,
утв'рдени с'с заповед № 135/29 јули 2015 г. на Председателја на ДА „Архиви”, следва
да изпратите /по електронен п'т или по пошта/ ЗАјаВЛЕНИЕ до дирекција „Д'ржавен
военноисторически архив”, което да с'д'ржа следните данни: имената на зајавителја
/лицето, което ште използва издаденото удостоверение/, точен поштенски адрес за
кореспонденција, описание на проблема, за којто е необходимо да изв'ршим
проучване, институцијата пред којато ште послужи изготвенија документ и
ЕЛЕКТРОНЕН ПОДПИС на зајавителја /лицето, което ште използва издаденија
документ/. В случај, че зајавителјат на информацијата не разполага с електронен подпис,
тогава Е НЕОБХОДИМО ДА Б'ДЕ ИЗПРАТЕНО ПО ЕЛЕКТРОННА ПОштА
ДИГИТАЛНО КОПИЕ НА ЗАјаВЛЕНИЕ, КОЕТО С'Д'РЖА НЕГОВИја ПОДПИС.
След получаване на описаното зајавление, с'штото ште б'де регистрирано в дирекција
„ДВИА” и при наличие на необходимите данни ште се предприеме издирване на
исканата информација.
За изв'ршване на проучването относно службата на граждани на Македонија в
б'лгарската армија е необходимо да разполагаме с'с следните сведенија:
- трите имена на лицето /име, презиме, фамилија/;
- кога и к'де е роден и на кое населено мјасто е бил жител по време на службата си в
б'лгарската армија;
- в која војскова част / ПОЛК, ДРУЖИНА, РОТА/ е служил и от кога до кога.
АРХИВНИТЕ ДОКУМЕНТИ В ДИРЕКЦИјаТА СА СИСТЕМАТИЗИРАНИ ПО
ВОјСКОВИТЕ ЧАСТИ ОТ С'СТАВА НА Б'ЛГАРСКАТА АРМИја, КОЕТО
НАЛАГА ПРИ ИЗДИРВАНЕ НА ИНФОРМАЦИја ЗА КОНКРЕТНО ЛИЦЕ ДА ЗНАЕМ
ТОЧНАТА ВОјСКОВА ЧАСТ, В КОјаТО Е СЛУЖИЛО.
Необходимо е зајавителјат да удостовери родствена вр'зка с лицето
или да представите п'лномоштно от законен наследник.
Издирването и предоставјането на справки се изв'ршва срешту заплаштане, с'гласно
Тарифата на д'ржавните такси и Цените на услугите, предоставјани от Д'ржавна
аген-ција “Архиви”. Това важи и при отрицателен резултат от изв'ршеното
издирване.
Подробна информација за услугите и техните стојности можете да намерите в
Цените на услугите, предоставјани от Д'ржавна агенција “Архиви”, с'гласно чл. 28, ал.
2, т. 2 от Закона за Националнија архивен фонд (приети с ПМС № 7 от 18.01.2012 г.,
обн. ДВ., бр. 8 от 27.01.2012 г. изм. ДВ, бр. 52 от 2015 г. в сила от 11 август 2015 г.).
С'с с'д'ржанието на цитираните нормативни документи можете да се запознаете и на
интернет страницата на Д'ржавна агенција “Архиви” (www.archives.government.bg) в
раздел “Правна рамка”.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Сакам да побараат не се проблем парите и бадиала да биди. Единствено што знам е дека живеел во село каде бил роден и служел 3 години војска ,се работи за пра дедо и сите синови се починати а моите не знаат многу не биле ни родени.Барав сметка за да уплатам но не најдов дали има некој пресно искуство? фала
istoto i mene mi go prakaa dodeka ne vidov na slika.jas barav mitrevski a on na slika bil k....mladenov petkov taka go vodele vo bg amija koga prativ meil so toa prezime i slika i izvodi od umren od dedo tatko i moj od rodeni odma go najdoa i za 7 mes go zemav passot
 
Член од
21 септември 2008
Мислења
267
Поени од реакции
81
Во врска со преводи на бугарски тука кај нас и после тоа нотаризација во амбасадата во Скопје, преведувачот треба да е во нивната листа на официјални преведувачи и тој штамбил го става на преводот. Доколку преведувачот не е кај нив овластен, преводот може да не ви го признаат во амбасадата и затоа пазете на ова.
 
Член од
16 декември 2013
Мислења
71
Поени од реакции
51
Дали легализираат документи и во конзулатот во БТ или мора СК да се оди?

Прашањето ми е следно (околу редоследот на вадењето документи):
1. Одам и вадам од матично посмртници за да се поврзам со роднините
2. Истите ги преведувам кај овластен преведувач и ги носам во БГ здружение
3. Заедно со потврдата од БГ здружението ги носам во амбасада и таму ги легализирам? или доволно е само преводот кај овластен преведувач?

Кој има време и кој поминал сам постапка преку амбасада ќе бидам благодарен ако ми одговори.
Фала
Mozes postapkata da ja vodis i vo konzulatot vo Bitola. Potpolno e isto kako vo Ambasadata vo Skopje i ne mora voopsto da odis Skopje ili Sofija.
Postapkata se vodi se dodeka ne dobie ukaz i EGN i adresa. Seto toa se pravi preku konzulatot vo Bitola. E poslem ke moras da odisSofija da gi podignes EGN i da se slikas za pasos i licna karta i toa mozis da go napravis so edno odenje Sofija a i po itna postapka da gi zemes pasosot i licna karta za 8 saati.
 
Член од
27 октомври 2015
Мислења
26
Поени од реакции
20
Кога сме кај преводи и легализација... Зборував со еден посредник и ми вика не ми било паметно да ги преведувам и легализирам во Скопје па да ги носам во Софија (за дополнителни). Има некој со вакво искуство да носел Софија документи легализирани во Скопје или подобро да бркам се во Софија?
 
Член од
22 ноември 2019
Мислења
239
Поени од реакции
218
Кога сме кај преводи и легализација... Зборував со еден посредник и ми вика не ми било паметно да ги преведувам и легализирам во Скопје па да ги носам во Софија (за дополнителни). Има некој со вакво искуство да носел Софија документи легализирани во Скопје или подобро да бркам се во Софија?
Нека не те лажат, исто е, и не менува каде ке се преведени, битно е точно да се преведени.
Посредниците само пари сакат да си лапнат.
 
Член од
11 јуни 2009
Мислења
44
Поени од реакции
23
Zdravo jas ve sledam poradi majkami na polozitelno e od 12ti Mart 2019 , denes mi kaza majkami deka nejzina prijatrlka od 3ti February 2019 na polozitelno deneska videla deka I e potpisan, ne znam koj ukaz bidejki nemam kontakt da prasam
 
Член од
26 март 2019
Мислења
177
Поени од реакции
177
Mozes postapkata da ja vodis i vo konzulatot vo Bitola. Potpolno e isto kako vo Ambasadata vo Skopje i ne mora voopsto da odis Skopje ili Sofija.
Postapkata se vodi se dodeka ne dobie ukaz i EGN i adresa. Seto toa se pravi preku konzulatot vo Bitola. E poslem ke moras da odisSofija da gi podignes EGN i da se slikas za pasos i licna karta i toa mozis da go napravis so edno odenje Sofija a i po itna postapka da gi zemes pasosot i licna karta za 8 saati.
Poznavam covek I egn I adresna sto ti nosi mk Bez voopsto da odis za sofija
Автоматски споено мислење:

Кога сме кај преводи и легализација... Зборував со еден посредник и ми вика не ми било паметно да ги преведувам и легализирам во Скопје па да ги носам во Софија (за дополнителни). Има некој со вакво искуство да носел Софија документи легализирани во Скопје или подобро да бркам се во Софија?
Znaci jas sum preveduvacka I znam najsigurno bt ima eden spisok SK drug ako se prevedeni vo mk kaj preveduvac od spisok zadolzitelno se zaverivaat mk vo soodvetnata ambasada ili konzulat a sofija se preveduvaat I legalizirat na notar vo bg koj prevod I legalizacija da go napravis podednakvo to vazi
 
Член од
29 ноември 2018
Мислења
21
Поени од реакции
16
Ima li nekoj na polozitelna od semptemvri mesec?
jas sum od 6septemvri 19’ na finalen eksperten pregled,uste nemam promena poz
 
Статус
Затворена за нови мислења.
На врв Bottom