Sto fora ke bese ova potvrdava od BG klub i kako moze toj mojot posrednik shupak OD STRUMICA da ne me informira deka i toa trebalo kako dokument!? Ali nema veze bitno parite si gi zema a ja stapiv u kontakt so edna advokatka od Sofija koja na sestrami i zakaza intervju za April 2020 posto shupakot posrednik NE GO BIVA (pred 1 mesec OTKAZ)
Не си ни прв ни последен...
На почеток пред аплицирање секој што е неупатен директно носи заклучок дека му треба посредник. Со тек на време, земајќи го во предвид фактот што Бугарија од пасошиве напрај парам-парче, како лото да чекаме, и никој да не знае кога ќе му дојде неговиот ред... одма ќе ги научиш сите потребни информации и процедури. Посредник според мене може да биде само што е некој стациониран во Софија и да помогне со пополнување на документи и да ти го покаже патот до институциите.
Мора луѓето да сватат дека повеќе не постои тоа - ќе фрлам кеш и ќе ме пикнат преку ред. Добро можеби постои, ама екстремно ретко во споредба со тоа што се случуваше до 2012/2013 негде...
Од 2014 па навака, доволно е да го посетиш форумов и буквално не ти треба никаков ебан посредник/адвокат или нешто слично. Значи да не ве лажат, тоа е само бизнис.
Од ко се деси "фајтот" помеѓу МП и ДАБЧ, заврши приказната за посредувачи.
Све што на идните апликанти им треба го има на форумов и све се тоа јавно достапни информации. Ви кажувам од искуство, и од мн други луѓе што се на терен (во Софија).
Во моментов статистички потврдата од БКК Струмица (Лазар се вика човекот), е голем фактор во добивањето на указ. Секако добредојдени се секакви документи што укажуваат на бугарски корен, но тоа мора да е директна крвна линија, без вујко/чичко/тетка метка.
Дури и да се работи за брат/сестра, ако пасошот го добиле со происход изваен пред 2013 (да речам на жими мајка), пак може да ве одбијат.
Катастрофална грешка е посредник од Струмица да не ти укаже на потврдата од бугарскиот клуб што се наоѓа баш таму.
Све друго се мал милион познати и непознати фактори, дел политички, дел безбедносни, дел историски итн итн.. што БУКВАЛНО никој не ги познава детално, и затоа никој неможе со точност да каже кога како и што ќе се случи со вашата апликација.
Значи не паѓајте на манипулации, земете прво образовајте се, бејзикот, па после трчајте по посредници кои да повторам практично веќе не се ни потребни!
Позз