- Член од
- 13 февруари 2012
- Мислења
- 826
- Поени од реакции
- 1.322
Не знам дали ќе признаат, и јас ќе аплицирам во ДАБЧ на таа основа.А ќе признаат во ДАБЧ сега ако однесеш од прв братучед? Или мора директно потекло, од татко/мајка, или баба/дедо?
Не знам дали ќе признаат, и јас ќе аплицирам во ДАБЧ на таа основа.А ќе признаат во ДАБЧ сега ако однесеш од прв братучед? Или мора директно потекло, од татко/мајка, или баба/дедо?
ДАБЧ не го признава произходот од родител, ако бил издаден само на основ на декларација. Јас поседувам таков произход издаден во 2012, го однесов во ноември 2014, на крај од јануари бев прекратен. Службеничката го разгледа произходот и ме праша дали имам стари документи од баба и дедо, кога и кажав дека немам, ми рече не сум сигурна дека овој документ ќе ти помогне, треба да ми донесеш стари документи од баба и дедо. Се испостави дека имала право.А ќе признаат во ДАБЧ сега ако однесеш од прв братучед? Или мора директно потекло, од татко/мајка, или баба/дедо?
И јас сум прекратен од јануари.. .Се надевам сега на документ од Архивот, тоа ми е последна шанса !!ДАБЧ не го признава произходот ниту од родител, ако бил издаден само на основа на декларација. Јас поседувам таков произход издаден во 2012, го однесов во ноември 2014, на крај од јануари бев прекратен. Службеничката го разгледа произходот и ме праша дали имам стари документи од баба и дедо, кога и кажав дека немам, ми рече не сум сигурна дека овој документ ќе ти помогне, треба да ми донесеш стари документи од баба и дедо. Се испостави дека имала право.
Не ги збунувајте луѓето одговарајќи им за нешто трето од она што го зборуваат, сосема различни случаи сте. Тој никаде не рече за аплицирање со произход од родител, туку за аплицирање за добивање произход преку директен предок (во кои спаѓаат родителите) и прв братучед.ДАБЧ не го признава произходот од родител, ако бил издаден само на основ на декларација. Јас поседувам таков произход издаден во 2012, го однесов во ноември 2014, на крај од јануари бев прекратен. Службеничката го разгледа произходот и ме праша дали имам стари документи од баба и дедо, кога и кажав дека немам, ми рече не сум сигурна дека овој документ ќе ти помогне, треба да ми донесеш стари документи од баба и дедо. Се испостави дека имала право.
MILION POSTO DOBIVAS ZNACI..tatko mi e so bugarsko drzavjanstvo od2008 vrz osnova na izjava deka e se cuvstvuva kako takov i jas imam podadeno za drzavjansvo so kopija od pasos vo vtora procedura i sea spored vas treba da me odbijat![]()
Така е во законот децидно стои дека потекло се докажува со претходник, проблем е ако детето има тогаш родителот неможе да земе. А тие што имаат макар еден родител со БГ државјанство сигурно добиваат и доказ повеќе е тоа што кога јас бев на интервју тие со потекло од родител завршуваа за 5 минути а мене ме гњавеа пола саат.MILION POSTO DOBIVAS ZNACI..
Narode de ke ve molam ne zborete od rakav i ne vadete dezinformacii ako nekoj doboe pasos toa e preku roditeli najlesno.
дан работиш ти таму во архивот или имаш роднина кој работи таму??од каде знаеш по сумата дали имаат нешто најдено или не????Штом е 17 лева, дефинитивно ти имаат најдено документи. Ако немаа најдено, сумата ќе беше 5 лева, толку се плаќа за пребарување. За провизијата знам, прав грабеж, ама тоа е друг муабет.[DOUBLEPOST=1429015423][/DOUBLEPOST]
Нема да ти важи. Тој произход може само да ти послужи да одиш во ДАБЧ да ти издадат нова копија (дубликат) од произходот и таму да им дадеш дополнителни документи за потекло, ако имаш такви.
Каква дрскост!! Сигурно е информиран.дан работиш ти таму во архивот или имаш роднина кој работи таму??од каде знаеш по сумата дали имаат нешто најдено или не????
Jas na intervju bev 2 minuti samo poglednaa na kompjuter za tatkomi i mi rekoa "da razbiram tatkoti e bugarin" potpisav i izlegov .Така е во законот децидно стои дека потекло се докажува со претходник, проблем е ако детето има тогаш родителот неможе да земе. А тие што имаат макар еден родител со БГ државјанство сигурно добиваат и доказ повеќе е тоа што кога јас бев на интервју тие со потекло од родител завршуваа за 5 минути а мене ме гњавеа пола саат.