Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
А ќе признаат во ДАБЧ сега ако однесеш од прв братучед? Или мора директно потекло, од татко/мајка, или баба/дедо?
Не знам дали ќе признаат, и јас ќе аплицирам во ДАБЧ на таа основа.

Член од
31 јануари 2015
Мислења
85
Поени од реакции
126
А ќе признаат во ДАБЧ сега ако однесеш од прв братучед? Или мора директно потекло, од татко/мајка, или баба/дедо?
ДАБЧ не го признава произходот од родител, ако бил издаден само на основ на декларација. Јас поседувам таков произход издаден во 2012, го однесов во ноември 2014, на крај од јануари бев прекратен. Службеничката го разгледа произходот и ме праша дали имам стари документи од баба и дедо, кога и кажав дека немам, ми рече не сум сигурна дека овој документ ќе ти помогне, треба да ми донесеш стари документи од баба и дедо. Се испостави дека имала право.

Член од
23 јануари 2015
Мислења
114
Поени од реакции
143
ДАБЧ не го признава произходот ниту од родител, ако бил издаден само на основа на декларација. Јас поседувам таков произход издаден во 2012, го однесов во ноември 2014, на крај од јануари бев прекратен. Службеничката го разгледа произходот и ме праша дали имам стари документи од баба и дедо, кога и кажав дека немам, ми рече не сум сигурна дека овој документ ќе ти помогне, треба да ми донесеш стари документи од баба и дедо. Се испостави дека имала право.
И јас сум прекратен од јануари.. .Се надевам сега на документ од Архивот, тоа ми е последна шанса !!

Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
ДАБЧ не го признава произходот од родител, ако бил издаден само на основ на декларација. Јас поседувам таков произход издаден во 2012, го однесов во ноември 2014, на крај од јануари бев прекратен. Службеничката го разгледа произходот и ме праша дали имам стари документи од баба и дедо, кога и кажав дека немам, ми рече не сум сигурна дека овој документ ќе ти помогне, треба да ми донесеш стари документи од баба и дедо. Се испостави дека имала право.
Не ги збунувајте луѓето одговарајќи им за нешто трето од она што го зборуваат, сосема различни случаи сте. Тој никаде не рече за аплицирање со произход од родител, туку за аплицирање за добивање произход преку директен предок (во кои спаѓаат родителите) и прв братучед.

Член од
6 февруари 2015
Мислења
56
Поени од реакции
26
tatko mi e so bugarsko drzavjanstvo od2008 vrz osnova na izjava deka e se cuvstvuva kako takov i jas imam podadeno za drzavjansvo so kopija od pasos vo vtora procedura i sea spored vas treba da me odbijat:rolleyes:

Член од
30 јануари 2015
Мислења
247
Поени од реакции
647
tatko mi e so bugarsko drzavjanstvo od2008 vrz osnova na izjava deka e se cuvstvuva kako takov i jas imam podadeno za drzavjansvo so kopija od pasos vo vtora procedura i sea spored vas treba da me odbijat:rolleyes:
MILION POSTO DOBIVAS ZNACI..
Narode de ke ve molam ne zborete od rakav i ne vadete dezinformacii ako nekoj doboe pasos toa e preku roditeli najlesno.

Член од
13 април 2015
Мислења
52
Поени од реакции
28
ako moze link od arhivot od 41-45 god go imam linkot od arhivot od 1912-1913 ama od vtorata sv. vojna go nemam pa ako moze nekoj da mi pomogne da vidam dali imam nekoj dedo so sluzel vojska vo bg.

Член од
30 јануари 2015
Мислења
247
Поени од реакции
647
Znaci da pojasnam nesto tuka lugeto cii roditeli imaat bugarski pasos avtomatski predavat dokumenti i odat na intervju ne cekat proishod i tuka avtomatski bez cekanjeto na proishodot cekaat pomalku i imaat poveke privilegii koga razmisleme i logicno taka treba da bide.
I ne se bunete ako imate roditel so bg pasos ne vi treba proishod vie avtomatski imate poteklo t.e tie ve smetaat za bugari.

Член од
30 ноември 2014
Мислења
469
Поени од реакции
948
MILION POSTO DOBIVAS ZNACI..
Narode de ke ve molam ne zborete od rakav i ne vadete dezinformacii ako nekoj doboe pasos toa e preku roditeli najlesno.
Така е во законот децидно стои дека потекло се докажува со претходник, проблем е ако детето има тогаш родителот неможе да земе. А тие што имаат макар еден родител со БГ државјанство сигурно добиваат и доказ повеќе е тоа што кога јас бев на интервју тие со потекло од родител завршуваа за 5 минути а мене ме гњавеа пола саат.

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
dali moze vo bugarska ambasada vo skopje da se legaliziraat dokumenti namesto vo sofija?
imam izvod od umreni za baba i dedo i treba da se legaliziraat
moze li toa vo skopje,pa da gi odnesam vo DABC
ili mora vo bugarija/sofija toa?
blagodaram

Член од
13 април 2015
Мислења
52
Поени од реакции
28
so da odgovoram ....reading??[DOUBLEPOST=1429032233][/DOUBLEPOST]READING.....so treba da odgovoram na temava i kade da odgovorm ne te razbiram so si mi pratila vo izvestuvanje ..

Последно уредено:
Член од
6 јануари 2015
Мислења
1.308
Поени од реакции
1.249
Штом е 17 лева, дефинитивно ти имаат најдено документи. Ако немаа најдено, сумата ќе беше 5 лева, толку се плаќа за пребарување. За провизијата знам, прав грабеж, ама тоа е друг муабет.[DOUBLEPOST=1429015423][/DOUBLEPOST]
Нема да ти важи. Тој произход може само да ти послужи да одиш во ДАБЧ да ти издадат нова копија (дубликат) од произходот и таму да им дадеш дополнителни документи за потекло, ако имаш такви.
дан работиш ти таму во архивот или имаш роднина кој работи таму??од каде знаеш по сумата дали имаат нешто најдено или не????

Член од
30 јануари 2015
Мислења
247
Поени од реакции
647
Така е во законот децидно стои дека потекло се докажува со претходник, проблем е ако детето има тогаш родителот неможе да земе. А тие што имаат макар еден родител со БГ државјанство сигурно добиваат и доказ повеќе е тоа што кога јас бев на интервју тие со потекло од родител завршуваа за 5 минути а мене ме гњавеа пола саат.
Jas na intervju bev 2 minuti samo poglednaa na kompjuter za tatkomi i mi rekoa "da razbiram tatkoti e bugarin" potpisav i izlegov .

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom