- Член од
- 13 февруари 2012
- Мислења
- 826
- Поени од реакции
- 1.322
Да, ама неќам преку амбасада да ја терам процедурата.Мислам дека може во амбасада 15 еур од документ.
Да, ама неќам преку амбасада да ја терам процедурата.Мислам дека може во амбасада 15 еур од документ.
Тоа нема врска кај сакаш носи ги после заверка.Да, ама неќам преку амбасада да ја терам процедурата.
I jas gi legalizirav vo Sofija t.e. toa go napravi posrednikot.Samo vnimavaj daj gi na posrednik ako imas poverenie zatoa sto mene prviot me zezna i zaglaviv 8 meseci na dopolnitelna.Дечки, каде ги легализирате документите што ги давате во ДАБЧ за издавање произход?
Во Македонија ги преведувате на овластен судски преведувач и потоа ги легализирате во Бугарија, или?...
I jas gi legalizirav vo Sofija t.e. toa go napravi posrednikot.Samo vnimavaj daj gi na posrednik ako imas poverenie zatoa sto mene prviot me zezna i zaglaviv 8 meseci na dopolnitelna.Дечки, каде ги легализирате документите што ги давате во ДАБЧ за издавање произход?
Во Македонија ги преведувате на овластен судски преведувач и потоа ги легализирате во Бугарија, или?...
Сѐ едно е, сите архиви спаѓаат под Агенција државни архиви.[DOUBLEPOST=1424086419][/DOUBLEPOST]Јас сите документи ги преведов и легализирав во Бугарија,т.е тоа го направи посредникот[DOUBLEPOST=1424084850][/DOUBLEPOST]Honkong за сведителства од основно училиште да се обратам до Државниот Архив или?
А претходно се преведува кај било кој судски преведувач низ Македонија и тој превод се носи во амбасада на легализација, или и преводот го вршат во амбасада?Тоа нема врска кај сакаш носи ги после заверка.
Во амбасада ке ти дадат телефони со нивни овластени преведувачи и ке си завршиш работа. Не може кај било кој. Дури мислам дека се во близина на амбасадата.Сѐ едно е, сите архиви спаѓаат под Агенција државни архиви.[DOUBLEPOST=1424086419][/DOUBLEPOST]
А претходно се преведува кај било кој судски преведувач низ Македонија и тој превод се носи во амбасада на легализација, или и преводот го вршат во амбасада?
http://www.aba.government.bg/?legal=7Каде може да се провери каков е статусот за происход? пробав на сајтот од Министерството за правосудие и пишува дека молбата е уважена и испратена до конзулатот. но дали е тоа тоа? или бројот од ДАБЧ случајно се поклопил со некојси од министерството.
Точно за деца до 14 години има друга и скратена постапка доколку некој од родителите има веќе БГ државјанство. Според моменталниот закон во БГ а и во било која друга нормална држава во светот родителот нема можност да стане државјанин на некоја земја врз основа на тоа што неговото дете е нивни државјанин.Kolku vreme se ceka za maloletno deca da se dobie proishod dokolku samo edniot roditel ima BG drzavjanstvo.Kolku sto se rasprasuvav porano mi kazaa deka se odi standardna procedura bez razlika kolku god e deteto.Megutoa denes dojdov do sosema druga informacija znaci zboram za deca do 14 godini so eden roditel so bugarski dokumenti deka taa procedura e po skratena postapka bidejki deteto avtomatski se zdobiva so Bg drzavjanstvo.I mozeli dokolku decata imat BG dokumenti roditelite da zemat preku niv.
A kolku vreme se ceka dali kolku sto cekame nie ili da receme tri cetiri meseca.Точно за деца до 14 години има друга и скратена постапка доколку некој од родителите има веќе БГ државјанство. Според моменталниот закон во БГ а и во било која друга нормална држава во светот родителот нема можност да стане државјанин на некоја земја врз основа на тоа што неговото дете е нивни државјанин.
Значи вашите деца можат слободно да аплицираат за Бг државјанство доколку вашиот брачен другар го има истото, но вие на нема да можете да се здобиете со истото на основа на тоа што вашите деца.
Второто.A kolku vreme se ceka dali kolku sto cekame nie ili da receme tri cetiri meseca.