Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.

palekrstic

Модератор
Член од
14 ноември 2016
Мислења
2.041
Поени од реакции
5.540
Денес ми беше интервјуто во абасада во Скопје,приложено:
-Удостоверение за блгарски происход
-Потврда оригинал од БККС
-Извод,потврда за неосудуваност,лекарско ,автобиографија,венчаница -преведени
-Копии од пасош-3
-Слики-3
Интервјуто помина одлично,ги поставуваа истите прашања кои кружат на форумов,и на google play store.
Е сега ми рекоа да се јавам во мај да ми даделе бројче со пин?
Нели е тоа многу?Неможам ли некако по дата на поднесубвање да си проверувам порано?

Член од
20 септември 2017
Мислења
920
Поени од реакции
1.347
Ne e kriv DABC,tie spored zakon ni davaat potvrda deka imame bugarsko poteklo,problem e MP sto povtorno vrsi preispituvajne na bugarsko poteklo sto e nezakonski zatoa sto spored zakon DABC ima funkcija da utvrduva bugarsko poteklo. Na primer vo zakonot stoi deka potvrdi od zdruzenija se dokaz za bugarsko poteklo,DABC zakonski ni dava proishod, dodeka MP ni veli toa ne e dokaz za bugarsko poteklo,e sega prasajneto e koj raboti nezakonski,jas bi rekol MP.
Ако сме реални ДАБЧ противзаконски ни издаваат удостоверенија, а во МП работат строго законски, за жал така е.
НАРЕДБА.png

Последно уредено:
Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
Ne e kriv DABC,tie spored zakon ni davaat potvrda deka imame bugarsko poteklo,problem e MP sto povtorno vrsi preispituvajne na bugarsko poteklo sto e nezakonski zatoa sto spored zakon DABC ima funkcija da utvrduva bugarsko poteklo. Na primer vo zakonot stoi deka potvrdi od zdruzenija se dokaz za bugarsko poteklo,DABC zakonski ni dava proishod, dodeka MP ni veli toa ne e dokaz za bugarsko poteklo,e sega prasajneto e koj raboti nezakonski,jas bi rekol MP.
Така е, не велам не.

Член од
21 јуни 2016
Мислења
1.934
Поени од реакции
2.068
Ако сме реални ДАБЧ противзаконски ни издаваат удостоверенија, а во МП работат строго законски, за жал така е.
Прегледај го приврзокот 181198
Pa ako da recime nekoj e so potvrda od zdruzenie dostaveni se site original I izvodi do predok roden pred 1918g, spored zakonot za Bugarite vo cuzdina dokaz za Bugarski proishod se dokazuva so stari dokumenti,dokumenti od Bugarska crkva I potvrdi od zdruzenia znaci zakonski e izdaden proishod of DABC,kade e zakonskoto rabotejne na MP, ili sto e protivzakonski vo proishodot od DABC?

Член од
20 септември 2017
Мислења
920
Поени од реакции
1.347
Pa ako da recime nekoj e so potvrda od zdruzenie dostaveni se site original I izvodi do predok roden pred 1918g, spored zakonot za Bugarite vo cuzdina dokaz za Bugarski proishod se dokazuva so stari dokumenti,dokumenti od Bugarska crkva I potvrdi od zdruzenia znaci zakonski e izdaden proishod of DABC,kade e zakonskoto rabotejne na MP, ili sto e protivzakonski vo proishodot od DABC?
Една од причините за кои преписките се враќаат на дополнителна се всушност барање испратено од МП до ДАБЧ за да наведат врз основа на кои документи е утврден блгарскиот произход на лицето и да ги приложат тие документи, значи статистика на население не докажува туку оригинален документ конкретно за лицето на кое се повикуваш, ако имаш оригинален документ законски е во ред, ама тука може други проблеми да настанат, промена на презимиња кои не секогаш може да се утврди дека станува збор за исто лице, фалсификувани документи итн.
Еве ако ти аплицираш преку прадедо ти кој според статистиката на Кнчов е роден во чисто бугарско село, вадиш потврда/удостоверение се поврзуваш со изводи, а на изводите пишува националност македонец. Ако одат ултра законски на никој нема да даваат.

Член од
23 октомври 2013
Мислења
102
Поени од реакции
101
Дали некој има искуство или знае како треба да изгледа изјава на нотар со двајца сведоци дека лицето прадедо ( имам крштеница ) и истото лице на изводот но со различна дата е едното исто. Затоа што у крштеница една дата у матична книга друга дата и сеа проблем.. :)

Член од
21 јуни 2016
Мислења
1.934
Поени од реакции
2.068
Една од причините за кои преписките се враќаат на дополнителна се всушност барање испратено од МП до ДАБЧ за да наведат врз основа на кои документи е утврден блгарскиот произход на лицето и да ги приложат тие документи, значи статистика на население не докажува туку оригинален документ конкретно за лицето на кое се повикуваш, ако имаш оригинален документ законски е во ред, ама тука може други проблеми да настанат, промена на презимиња кои не секогаш може да се утврди дека станува збор за исто лице, фалсификувани документи итн.
Еве ако ти аплицираш преку прадедо ти кој според статистиката на Кнчов е роден во чисто бугарско село, вадиш потврда/удостоверение се поврзуваш со изводи, а на изводите пишува националност македонец. Ако одат ултра законски на никој нема да даваат.
Kncov vrsel popis ispraten I platen od togasnata Bugarska vlast,toj bil oficialno lice, I od segasnata vlast vo Bugarija toj popis e priznaen. Isto taka zakonot za bugarite vo cuzdina kade stoi deka I potvrdi od zdruzenia se dokaz za poteklo tie go izglasaa vo parlament I se uste e vo sila.Sve e zakonski I tie treba da si go pocituvaat zakonot. Kazi mi na primer zosto ucenicka kniska od 1942 e dokaz za bugarsko poteklo a potvrda od zdruzenie da ne e, pa vo 1942 ovde bile bugarite I site deca dobivale bugarski kniski na skolo duri I decijnata Turci,Romi,Vlasi,Srbi,Albanci site, I sega site ovie sto ne se Bugari slobodno moze da apliciraat za Bugarsko drzavjanstvo zatoa sto babamu Turcinka ja cuvala ucilisnata kniska,smesno e. Sakam samo da kazam deka treba na site da ni se dade I da prestanat da igraat igri, barem vo ovaa zemja da go vidam imeto I prezimeto na covekot I odma se znae I koj e I sto e, ako velat deka Makedoncite se Bugari togas bi trebalo da e dovolno da I'm odnesime document kade pisi nacionalnost Makedonec I da dobieme Bugarsko drzavjanstvo, zborot Makedonec treba da se cita Bugarin, zatoa sto ovde nasite predci ne mozele da se kazuvaat Bugari vo minatoto odma gi redele vo zatvor Srbite a podocna vo komunizmot gi proglasuvale za Bugarski spiuni I Stalinisti,bukvalno luge bile ubivani za toa, treba ova da se razberi vo Bugarija.

Член од
21 мај 2017
Мислења
101
Поени од реакции
49
Да се пофалам на сите.. после месец и нешто проверка кај Вицепрезидент, потпишан ми е указот! Во петок ми се смени статусот. Број на преписка 185х/2014. Сите да си дочекате. Инаку бев со ученичка книшка на баба ми од 1942 година. Заврши мојата голгота по 4 години. Уште еднаш поздрав до сите и благодарам за сите корисни информации кои ги споделувавте тука.
Од мое лично искуство препорачувам многу да не слушате посредници, туку сами да си бркате работата - јас така направив и успеав.
На почетокот од процедурата бев измамен од посредник.
Стојам отворен за совети. Повремено ке бидам вклучен. Поздрав до сите уште еднаш.
Cestitki. Koj broj Ukaz e potpisan?

Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
Дали некој има искуство или знае како треба да изгледа изјава на нотар со двајца сведоци дека лицето прадедо ( имам крштеница ) и истото лице на изводот но со различна дата е едното исто. Затоа што у крштеница една дата у матична книга друга дата и сеа проблем.. :)
Тоа е поголем прооблем одколку презимиња... ти препорачувам, да одиш во државен архив, да најдеш кога биле промените, ќе ги запишеш ДАТИТЕ, БРОЈ НА КНИГА И РЕФЕРЕНТЕН БРОЈ НА ПРОМЕНА. Со тие информации ќе одиш во матично и таму ќе ти дадат уверение за промените.
ИЗЈАВА, нотарите имаат искуство знаат како да ја формираат, но ги вреднуваат многу малку
Јас така направив

Stolee

INFINITY TEAM SatelItIN
Член од
3 април 2017
Мислења
265
Поени од реакции
319
zdravo,za kolku vreme odgovara Landzhev.
Некој пат одговара брзо некој пат ке почекаш кога му праќаш порака треба
Да го напишеш бројот на преписката
За да може да ти одговори

Sent from my SM-A510F using Tapatalk

maac

evil scientist
Член од
10 март 2010
Мислења
134
Поени од реакции
61
Страдалници дали некој има сличен проблем?
Имам однесено оригинал бугарска л.к од пра-пра дедо на која пишува роден 1873,
а на нашава умреница пишува дека е роден 1857.
Бидејќи се документи издадени од различни држави,ЧАРЕ или кому иде па што биде?

Преписка 53xx/2014 вратен на дополнителна 10.2015, се комплет сум поврзан со изводи и умреници(освен проблематичнава) преведени и легализирани однесени документи директно во правосудие 02.2016 и чисто информативно уште сум на дополнителна

Член од
8 февруари 2015
Мислења
315
Поени од реакции
298
Некој пат одговара брзо некој пат ке почекаш кога му праќаш порака треба
Да го напишеш бројот на преписката
За да може да ти одговори

Sent from my SM-A510F using Tapatalk
Ti Blagodaram,da napisav.

Член од
23 октомври 2013
Мислења
102
Поени од реакции
101
Тоа е поголем прооблем одколку презимиња... ти препорачувам, да одиш во државен архив, да најдеш кога биле промените, ќе ги запишеш ДАТИТЕ, БРОЈ НА КНИГА И РЕФЕРЕНТЕН БРОЈ НА ПРОМЕНА. Со тие информации ќе одиш во матично и таму ќе ти дадат уверение за промените.
ИЗЈАВА, нотарите имаат искуство знаат како да ја формираат, но ги вреднуваат многу малку
Јас така направив
Та проблемот е што мислам оти нема промени у матична книга, затоа барам ваква солуција...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom