Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
18 септември 2014
Мислења
828
Поени од реакции
747
АКО СИ ИСКРЕН мада ке излажеш??!!!!!!!ДАЛИ СИ ОСУДУВАН----(казна за паркинг)----без разлика дали си крив или прав,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,?????????!„!!!!!!
Казна за паркинг е прекршочна пријава, не кривична . Низ ги интересира кривичната евиденција, не прекршочната. :)

Член од
3 април 2017
Мислења
44
Поени од реакции
19
Луѓе еднаш прашав и никој не ми одговори еве пак ќе прашам може некој знае. На проверка сум кај вицепрезидента, во меѓувреме најдов свидетелство од основно училиште на мој дедо поточно БРАТ на мојот дедо каде пишува дека е блгарин, дали може да ми послужи како документ за добивање на државјанство, и уште нешто од раѓање дедо ми и брат му имале друго презиме кое подоцна е променето, во свидетелството е првото презиме. Ве молам помош

Член од
4 ноември 2017
Мислења
341
Поени од реакции
379
Abe zasto GI lazete lugeto za potvrdi so mnozinsko naselenie, Jas imav potvrda kade 100% naselenieto e popisano Bugarsko I toa Ohridsko Selo I pak Molbata Ne e uvazena, potvrdute spored mene nemaat nikakvo znacenje, neka se Javi Nekoj I neka prilozi dokaz, Deka samo so potvrda zel graganstvo, se somnevam Deka IMA takvi

Sent from my Xtouch using Tapatalk
Na dopolnitelna te stavija pa ti ja prekratija ili kako? jas sum na finalna samo so potvrda od bkk pred edna nedela, inace isto taka i jas sum od ohrid.

Член од
17 август 2016
Мислења
506
Поени од реакции
580
Луѓе еднаш прашав и никој не ми одговори еве пак ќе прашам може некој знае. На проверка сум кај вицепрезидента, во меѓувреме најдов свидетелство од основно училиште на мој дедо поточно БРАТ на мојот дедо каде пишува дека е блгарин, дали може да ми послужи како документ за добивање на државјанство, и уште нешто од раѓање дедо ми и брат му имале друго презиме кое подоцна е променето, во свидетелството е првото презиме. Ве молам помош
od ona sto sum citala na forumov, eden nacin e podaj izvod od dedo ti i brat mu ako mojt da se najdet i za nego.... na izvodite ce se videt oti imet ista majka i tatko === prevedeni i legalizirani
vtora opcija da najdis 2 svdoci i na notar da potvrdet oti dedo ti i toj iks iks se braca ---- prevedenni i legalizirani
i treta opcija i dvete moznosti od dokumenti ako mozis napraj gi i dostaj gi
nemet drugo

Член од
4 ноември 2010
Мислења
127
Поени од реакции
54
Случајот со мене, обжалив, со нови документи до петок треба да знам што ќе биде..... се надевам
Kako obzali imas da mi pratis vo privatna poraka formata so tekstot za zalbata I na koja adresa ili direkno vo pravosudie sofia

Sent from my Xtouch using Tapatalk

Член од
11 декември 2011
Мислења
82
Поени од реакции
73
Уважаема госпожо
Уведомјаваме Ви, че на основание В'трешните правила за оборот на документи на хартиен носител и на електронни документи в Д'ржавна агенција „Архиви”, утв'рдени с'с заповед № 135/29 јули 2015 г. на Председателја на ДА „Архиви”, следва да изпратите /по електронен п'т или по пошта/ ЗАјаВЛЕНИЕ до дирекција „Д'ржавен военноисторически архив”, което да с'д'ржа следните данни: имената на зајавителја /лицето, което ште използва издаденото удостоверение/, точен поштенски адрес за кореспонденција, описание на проблема, за којто е необходимо да изв'ршим проучване, институцијата пред којато ште послужи изготвенија документ и ЕЛЕКТРОНЕН ПОДПИС на зајавителја /лицето, което ште използва издаденија документ/. В случај, че зајавителјат на информацијата не разполага с електронен подпис, тогава Е НЕОБХОДИМО ДА Б'ДЕ ИЗПРАТЕНО ПО ЕЛЕКТРОННА ПОштА ДИГИТАЛНО КОПИЕ НА ЗАјаВЛЕНИЕ, КОЕТО С'Д'РЖА НЕГОВИја ПОДПИС.
След получаване на описаното зајавление, с'штото ште б'де регистрирано в дирекција „ДВИА” и при наличие на необходимите данни ште се предприеме издирване на исканата информација.
За изв'ршване на проучването относно службата на граждани на Македонија в б'лгарската армија е необходимо да разполагаме с'с следните сведенија:
- трите имена на лицето /име, презиме, фамилија/;
- кога и к'де е роден и на кое населено мјасто е бил жител по време на службата си в б'лгарската армија;
- в која војскова част / ПОЛК, ДРУЖИНА, РОТА/ е служил и от кога до кога.
АРХИВНИТЕ ДОКУМЕНТИ В ДИРЕКЦИјаТА СА СИСТЕМАТИЗИРАНИ ПО ВОјСКОВИТЕ ЧАСТИ ОТ С'СТАВА НА Б'ЛГАРСКАТА АРМИја, КОЕТО НАЛАГА ПРИ ИЗДИРВАНЕ НА ИНФОРМАЦИја ЗА КОНКРЕТНО ЛИЦЕ ДА ЗНАЕМ ТОЧНАТА ВОјСКОВА ЧАСТ, В КОјаТО Е СЛУЖИЛО.
Необходимо е зајавителјат да удостовери родствена вр'зка с лицето или да представите п'лномоштно от законен наследник.
Издирването и предоставјането на справки се изв'ршва срештузаплаштане, с'гласно Тарифата на д'ржавните такси и Цените на услугите, предоставјани от Д'ржавна аген-ција “Архиви”. Това важи и при отрицателен резултат от изв'ршеното издирване.
Подробна информација за услугите и техните стојности можете да намерите в Цените на услугите, предоставјани от Д'ржавна агенција “Архиви”, с'гласно чл. 28, ал. 2, т. 2 от Закона за Националнија архивен фонд (приети с ПМС № 7 от 18.01.2012 г., обн. ДВ., бр. 8 от 27.01.2012 г. изм. ДВ, бр. 52 от 2015 г. в сила от 11 август 2015 г.). С'с с'д'ржанието на цитиранитенормативни документи можете да се запознаете и на интернет страницата на Д'ржавна агенција “Архиви”(www.archives.government.bg) в раздел “Правна рамка”.

Д. Вачевa

Im isprativ podatoci od dedo mi ama ne znam godina koga tocno ima sluzeno :( i nisto ne mi e jasno sto baraat izvodi li po meil da im pratam i moi li podatoci kakvo zajavlenie kakvi molbi?

Член од
28 февруари 2015
Мислења
346
Поени од реакции
460
Уважаема госпожо
Уведомјаваме Ви, че на основание В'трешните правила за оборот на документи на хартиен носител и на електронни документи в Д'ржавна агенција „Архиви”, утв'рдени с'с заповед № 135/29 јули 2015 г. на Председателја на ДА „Архиви”, следва да изпратите /по електронен п'т или по пошта/ ЗАјаВЛЕНИЕ до дирекција „Д'ржавен военноисторически архив”, което да с'д'ржа следните данни: имената на зајавителја /лицето, което ште използва издаденото удостоверение/, точен поштенски адрес за кореспонденција, описание на проблема, за којто е необходимо да изв'ршим проучване, институцијата пред којато ште послужи изготвенија документ и ЕЛЕКТРОНЕН ПОДПИС на зајавителја /лицето, което ште използва издаденија документ/. В случај, че зајавителјат на информацијата не разполага с електронен подпис, тогава Е НЕОБХОДИМО ДА Б'ДЕ ИЗПРАТЕНО ПО ЕЛЕКТРОННА ПОштА ДИГИТАЛНО КОПИЕ НА ЗАјаВЛЕНИЕ, КОЕТО С'Д'РЖА НЕГОВИја ПОДПИС.
След получаване на описаното зајавление, с'штото ште б'де регистрирано в дирекција „ДВИА” и при наличие на необходимите данни ште се предприеме издирване на исканата информација.
За изв'ршване на проучването относно службата на граждани на Македонија в б'лгарската армија е необходимо да разполагаме с'с следните сведенија:
- трите имена на лицето /име, презиме, фамилија/;
- кога и к'де е роден и на кое населено мјасто е бил жител по време на службата си в б'лгарската армија;
- в која војскова част / ПОЛК, ДРУЖИНА, РОТА/ е служил и от кога до кога.
АРХИВНИТЕ ДОКУМЕНТИ В ДИРЕКЦИјаТА СА СИСТЕМАТИЗИРАНИ ПО ВОјСКОВИТЕ ЧАСТИ ОТ С'СТАВА НА Б'ЛГАРСКАТА АРМИја, КОЕТО НАЛАГА ПРИ ИЗДИРВАНЕ НА ИНФОРМАЦИја ЗА КОНКРЕТНО ЛИЦЕ ДА ЗНАЕМ ТОЧНАТА ВОјСКОВА ЧАСТ, В КОјаТО Е СЛУЖИЛО.
Необходимо е зајавителјат да удостовери родствена вр'зка с лицето или да представите п'лномоштно от законен наследник.
Издирването и предоставјането на справки се изв'ршва срештузаплаштане, с'гласно Тарифата на д'ржавните такси и Цените на услугите, предоставјани от Д'ржавна аген-ција “Архиви”. Това важи и при отрицателен резултат от изв'ршеното издирване.
Подробна информација за услугите и техните стојности можете да намерите в Цените на услугите, предоставјани от Д'ржавна агенција “Архиви”, с'гласно чл. 28, ал. 2, т. 2 от Закона за Националнија архивен фонд (приети с ПМС № 7 от 18.01.2012 г., обн. ДВ., бр. 8 от 27.01.2012 г. изм. ДВ, бр. 52 от 2015 г. в сила от 11 август 2015 г.). С'с с'д'ржанието на цитиранитенормативни документи можете да се запознаете и на интернет страницата на Д'ржавна агенција “Архиви”(www.archives.government.bg) в раздел “Правна рамка”.

Д. Вачевa

Im isprativ podatoci od dedo mi ama ne znam godina koga tocno ima sluzeno :( i nisto ne mi e jasno sto baraat izvodi li po meil da im pratam i moi li podatoci kakvo zajavlenie kakvi molbi?
Ne se zamaraj ako ne znaes tocni podatoci koj rod, vod,polk iod koga do koga sluzel nema sansi bidejki se preplaveni so prepiski inaku ti kazuvaat da skeniras izvodi od tebe do dedoti i podatoci os vojna sluzba a ima i slucaevi vo toj period da e zapisan pod drugo prezime bidejki imeto na totkoto e prezime.

Член од
10 март 2009
Мислења
1.300
Поени од реакции
1.161
Jas @Candy da rabotam vo MP koga ke mi dojdete vaka nepismeni i izgubeni slucai so sipka ima da ve zgazam od kjotek
eh ama da bev tamu imase da gi opravam rabotite ama ne sum, steta[DOUBLEPOST=1510570155][/DOUBLEPOST]Koj saka da pomine bez kotek samo so navredi ke treba da plati mito :pipi:
@Candy love mito

Stolee

INFINITY TEAM SatelItIN
Член од
3 април 2017
Мислења
265
Поени од реакции
319
Jas @Candy da rabotam vo MP koga ke mi dojdete vaka nepismeni i izgubeni slucai so sipka ima da ve zgazam od kjotek
eh ama da bev tamu imase da gi opravam rabotite ama ne sum, steta[DOUBLEPOST=1510570155][/DOUBLEPOST]Koj saka da pomine bez kotek samo so navredi ke treba da plati mito :pipi:
@Candy love mito
Епа да си тамо сигурно ќе добијеш отказ оште првиот работен ден :)

Sent from my SM-A510F using Tapatalk

Член од
21 јуни 2016
Мислења
62
Поени од реакции
27
Pisav i emai oti veke sum na dopolnitelna proverka a nosev 3 pati dokumenti i mi vrnaa ovoa:

Вашата преписка е в процедура по доп'лнителна проверка. Процедурата по доп'лнителна проверка приклјучва след като Вашата преписка заедно с приложените доп'лнителни документи б'дат повторно разгледани от С'вета по гражданство.

Taka da ke si pocekame 2013-2014 dodeka ponovo razgledat pa ne stavat na finalna :(

Член од
7 август 2017
Мислења
109
Поени од реакции
134
Pisav i emai oti veke sum na dopolnitelna proverka a nosev 3 pati dokumenti i mi vrnaa ovoa:

Вашата преписка е в процедура по доп'лнителна проверка. Процедурата по доп'лнителна проверка приклјучва след като Вашата преписка заедно с приложените доп'лнителни документи б'дат повторно разгледани от С'вета по гражданство.

Taka da ke si pocekame 2013-2014 dodeka ponovo razgledat pa ne stavat na finalna :(
Bidejki si I ti od dalecnata2014 zaglaven bi sakal da te prasham koga ti vrakjaat na mejlot ti gi pishuva site datumi sto si gi dostavil dop dok .(Te prashuvam bidejki I jas imam dva pati dop dok dostaveno a mi vrakjaat mejl i mi go pishuva samo edniot datum koj gi dostaviv prvite dop dok vtoriot datum ne mi go pishuva zoshto nz)?!

Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
@Candy love mito
Јас ти предвидувам блескава кариера како баба сера

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom