Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
20 септември 2017
Мислења
920
Поени од реакции
1.347
A da im kazam podatoci dali ke mi dadat
За да видиш за селото имаш три книги што ги знам, сигурно има и некои други, статискиката од Васил Кнчов од 1900, од Димитар Мишев од 1905 каде подетално е наведено и србомани и патријарписти итн и имаше една за Полог ако си од таму. За во архив во Велико Трново убаво е да наведиш кога служел војска, кој род и слично. Ако не знаеш мислам дека пак можеш некои податоци да им дадеш име презиме дата на раѓање и е побараат во архивата ама некој друг нека ти одговори за ова последново.[DOUBLEPOST=1510265626][/DOUBLEPOST]
Ako im kazam podatoci dali k mi dadat izvod
Извод?

Член од
30 ноември 2014
Мислења
469
Поени од реакции
948
До сега немав проверено во статистиката за селата каде се родени моите родители како и моите баби и дедовци. Постарите членови знаат за тоа како добив јас Бг државјанство а за оние кои незнаат ќе повторам дека поминав со документ од Б'лгарска екзархија од брат на дедо ми. Но сега од радозналост ја отворив статистиката од 1900 год и забележав дека во сите села ама баш сите, од каде потекнуваат моите предци се запишани 100 % со Бугарско население. Можеби има некаква вистина во донесувањето на одлуките за добивање државјанство со какво население биле населени родните места на нашите предци, покрај сите останати документи вклучително и самото инервју за секого поединечно.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Zsh be taka :( Jas pa se mislev deka si zakazuvas i mesto kaj da go podignes ukazot. Znaci jas treba da se vrakjam vo Mk za da go zemam ukazot ko ke dojdi, nema sansi da go pustat vo nivnata ambsada vo London primer, poso ziveam Britanija?
Мoже дa ти гo препрaтaт

Член од
10 март 2009
Мислења
1.300
Поени од реакции
1.161
Zsh be taka :( Jas pa se mislev deka si zakazuvas i mesto kaj da go podignes ukazot. Znaci jas treba da se vrakjam vo Mk za da go zemam ukazot ko ke dojdi, nema sansi da go pustat vo nivnata ambsada vo London primer, poso ziveam Britanija?
Zakazuvaat termin tie sto pravele intervju vo Sofija. Na mene koga ke mi go
potpise ukazot kuckata jotova nema da mi stoi termin da rezerviram nego ke pisuva deka uverenieto e isprateno vo ambasadata vo Skopje.
Dali i kako bi mozelo da se isprati vo druga ambasada ne znam. Moras da prasas vo ministerstvo za nadvoresni raboti preku niv odi postata do ambasadite

Член од
6 јануари 2015
Мислења
1.308
Поени од реакции
1.249
Da ne se zabraime.... pred 2 nedeli izleze doklado od zasedanieto na komisijata kaj so direktorot na dabc rece... - da kaza i ova....okolu onie 10000 prekrateni nemojt da bidat rekratveni zs sudot se proiznese oti mp potocno agenc za grazdanstvo pri pm (direkcijata so gi odobravat grazdanstvata) nemet ustavno pravo da gi prekratvit prepiskite ako pred to se odobreni i dobile udostovarenie (potvrda) za bg proizhod od dabc.... vrska so ova gore site poftorno se vrateni vo procedura

i samo se prasvam zs i p.k. i l.m. i site silni tie posrednici na fejsbuk so se falet oti se prijateli so niv molcea za ova i ne go kazvea ova?
Tie ne znaeja oti ima sudsko resenie za prekratvenite deka se vrateni nazad? ili trebase pari da se zemvet preku pustanje bolva za --pojdi kaj advokato vo sofija ii ce ti zavrset rabota za 50 evra....
pa ne se samo tie pari ... da pojsis do sofija ne vozat za badijala... e vaka gi izgereja komsikata i mazot nejzin i bracedata i use kolku od tie 10000 .... tie si znat....
сакаш да кажеш дека оние што се прекратени от 2012 се вратени во процедура пак назад????тоа ли????[DOUBLEPOST=1510269012][/DOUBLEPOST]
Imame novi stari clenovi(jasnovidci)sto od prva raka ni kazuvaat kako mozeme da zememe pasos.evo i doktori ni se pridruzija na forumot se so cel da vnesat svezina i malku da ne "ohrabrat".
ништо лошо брат ни влеваат малку НАДЕЖ:)(y)

Последно уредено:

E2E

Член од
11 март 2017
Мислења
79
Поени од реакции
47
Денес променет статус од задолжителна на финална. Интервју крајот на Октомври

Член од
6 јануари 2015
Мислења
1.308
Поени од реакции
1.249
Ako moze broj od jone od ohrid da mi prati nekoj
немој бе брат ке заглавиш[DOUBLEPOST=1510269938][/DOUBLEPOST]се чудам,,,сретнав едно бате каде ми кажа дека на него и негов пријател им побарале дополнителни документи,батево што зборев не однел никакви документи от лутина но сепак добил државјанство,а неговиот пријател однел допол.доку.и го одбиле,,што ли прават???ова почнува да ми гледа ова како пијана лотарија...

Последно уредено:
D

Drexel

Гостин
a mora li po linija na dedo pradedo moze li prababa ili mora dedo[DOUBLEPOST=1510265106][/DOUBLEPOST]
ne ne nema samo ovie gi ima
Можеш и преку баба и дедо, За разлика од други држави Бугарија нема законско ограничување само за машка линија :) само треба да е директна, ништо друго

Член од
24 април 2012
Мислења
7
Поени од реакции
18
Ne moze ako ti e za prv pat ako nemas dorekno poteklo mozes so potvrda od zdruzenie da pocnea postapka momentalno ne moze so bratucedi cickovci vujko tetki na baba setra na dedo brat i tn
Veke imam podneseno od 2013ta, imam dostaveno i dokument od bugarsko drustvo pred 1 godina,megutoa sakam da probam i so prv bratucet, veke 1 godina sum na dopolnitelna . . .

Последно уредено:
Член од
17 август 2016
Мислења
506
Поени од реакции
580
Veke imam podneseno od 2013ta, imam dostaveno i dokument od bugarsko drustvo pred 1 godina,megutoa sakam da probam i so prv bratucet, veke 1 godina sum na dopolnitelna . . .
Se so imas odnesi[DOUBLEPOST=1510289744][/DOUBLEPOST]
сакаш да кажеш дека оние што се прекратени от 2012 се вратени во процедура пак назад????тоа ли????[DOUBLEPOST=1510269012][/DOUBLEPOST]
ништо лошо брат ни влеваат малку НАДЕЖ:)(y)
Tebe ti e drugo prasanjeto....
Ti si prekratven ama ne so tie toptan so bea lani.... od pred to si i si pocvavte i ti i drugi so pametam od novo postapka. Ama i za tie isto bi trebalo zakonski po odlukata na sudo ko so glasit isto da vazit. Najubo ce se znajt ko ce gi sredet i zavrset povtornive proverki za ''cisti dokumenti'' so gi praet so komisija od potpresednikot Jotiva na site.l 53000... i prekratvenite i na tie so pisvet na dopolnitelna ...

evo go pak tekstot kaj so pisvet po odluka na sudo site so se prekratveni se vrateni ako aplikantot pred to vece uredno dobil udostovarenie za proizhod od dabc
http://www.parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members/2597/steno/ID/4753

ПЕТ'Р ХАРАЛАМПИЕВ: Само да Ви кажа, че в'в вр'зка с около 10 хилјади молби за б'лгарско гражданство, които бјаха на С'вет по гражданство прекратени, използвам думата прекратени, б'лгарскијат с'д окончателно се произнесе, че те не могат да б'дат прекратјавани, т'ј като по гражданство не е с'ответнија орган и нјама право да прекратјава. Б'лгарскијат с'д се произнесе, че всички удостоверенија, които са издадени в нашата Агенција те са по собствено производство и представлјават индивидуален административен акт, и с'ответно всички тези 10 хилјади, т'ј наречени „прекратени преписки“ не са прекратени, а са в'в висјашто с'стојание и в момента подлежат на с'ответна процедура, којато е в Министерство на правос'дието и впоследвашта процедура, така че нека да гледаме и законодателството, нека да гледаме и б'лгарскијат с'д как се произнасја и така да се стремим максимално добре да работим с'с законоустановените правила, норми и практика на Република Б'лгарија, заштото тези 10 хилјади преписки не са преустановени. Тези хора прод'лжават да чакат за своја произход и не го чакат на базата на това, че нјама издадено удостоверение за произход, а го чакат на базата на усложненија, които са наст'пили в последно време, които не са на базата на законодателството. Говорим за промјана в законодателството, тези нешта преди не се случваха, нјамаше ги, сега се случва в определен момент, те са св'рзани според мен – влијание и на чужди д'ржавни интереси и от интереси, св'рзани с нјакакви такива частни, политически, но в никак'в случај не са св'рзани с'с законодателната уредба, така че нека да гледаме и б'лгарскија национален интерес. Благодарја Ви.[DOUBLEPOST=1510291756][/DOUBLEPOST]
Zdravo na site forumdzii
ovoj status go imam edna godina...

,,С'вет'т по гражданство не е уважил молбата С'гласно представеното становиште № 04-/22.07.2016 г. на Председателја на ДАБЧ к'м удостоверение № 014190 данните в представените документи не са достат'чни, за да се установи по категоричен начин б'лгарскијат произход на зајавителја.,,

Otkako se smeni od dopolnitelna postapka vo ovoj status, dostaviv dok od mojot brat bidejki toj vo meguvreme mu izleze drzavjanstvoto.
Ima nekoj vakvo iskustvo, ili nema veke nadevam a mene?
te odbile zs dabc dal mislenje oti nemas dokumenti so ce dokazvet oti imas bg poteklo
da si proveris ubo ama mislam oti ako dabc ne daet zeleno svetlo za nekoj predmet vo pravda ce trebit od novo da si pocvis i ce si dobies sgurno zs sega ko ce podvesvis dokumenti vo dabc ce si dajs i potvrda od klub i ce dostais i dok od bratti i togaj na udostovarenieto za proizhod dabc ce navedit liceto to i to go dokzvet svoeto bg poteklo so predstaveni dokumenti potvrda i bg pasport na brat itn.

Последно уредено:
Член од
4 октомври 2017
Мислења
23
Поени од реакции
12
Dobar den
intervju avgust 31vi 2016,finalna bev od septemvri do denes sabajle smenet status na dopolnitelna inaku sum so dokument od dedo koj bl vojnik bugarski.sto e sledno ?

Член од
25 август 2014
Мислења
144
Поени од реакции
225
Denes promenet status na dopolnitelna, so kopija od licna karta i pasos od dedo. So dopolnitelni dokumenti treba da dostavam?

Преписката е разгледана от С'вета по гражданството. Извадена е за доп'лнителна проверка, за да представите документ, удостоверјавашт наличието на в'зходјашт б'лгарин, с'гласно изискването на § 2, т. 1 от Доп'лнителните разпоредби на Закона за б'лгарското гражданство. , в срок до 02.03.2018

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom