Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
17 август 2016
Мислења
506
Поени од реакции
580
jas sum so ist status,isto povrzan vertikalno nagore so rodeni baba i dedo-nivna vencanica od bugarska egzarhija i jas isto ostaviv overeni kopii od originalot.
kaj mene e problem sto dvajca sme so identicna prijava.kako kje go prilozime originalniot dokument vo dve dosiea-moeto i na sestra mi...
ko ce go nosite originalnio dok vo mp zaedno so molba ce kazis, ovoj dokument vazi i za sestra mi nejziniot broj od prepiska e broj XXXX/YYYY... i pod obavezno da gi nosis dvete kartoncinja so gi dobi so brojcinja na prepiska na inervjuto ....tvojto i na sestra ti
Ради таквите фалсификатори што мислат дека ДАНС пие вода, и дека ке поминат фалсификат документи, го јадеме стапот сеаи ни бараат да носиме документи пак.. :(
ne vazit to za nas mk od mk.... jas, ti, petre, klime, stanko.... se znaet koj sme i so sme i od kaj sme... nam ne ni trebet falsifikati .... ako nemame stari dok vo zamena ce izvaime potvrda od zdruzenie samo so izvodi na rodnini rodeni rodeni pre 1920.
a i tie si znaet koi set ovie 20-30 umni glavi so nekoi gi prelazal.... po imeto i prezimeto ce gi poznais

Член од
21 октомври 2015
Мислења
405
Поени од реакции
369
Abe ko dojdovme do stepen da im se lizime na ovie gnasive smrdeni(две червени),i plus ne igret ko so saket(ti izlegvis so navednata gla od na intervju)i na kraj da te prekratet...?da zejme da se otepame
Ova sega go kaza i nikogas povece.Hitno da se banira ovoj izrod.Zatoa ne dobivas bidejci te prepoznale kakov si vo dusata.

Член од
8 февруари 2016
Мислења
400
Поени од реакции
396
ko ce go nosite originalnio dok vo mp zaedno so molba ce kazis, ovoj dokument vazi i za sestra mi nejziniot broj od prepiska e broj XXXX/YYYY... i pod obavezno da gi nosis dvete kartoncinja so gi dobi so brojcinja na prepiska na inervjuto ....tvojto i na sestra ti

ne vazit to za nas mk od mk.... jas, ti, petre, klime, stanko.... se znaet koj sme i so sme i od kaj sme... nam ne ni trebet falsifikati .... ako nemame stari dok vo zamena ce izvaime potvrda od zdruzenie samo so izvodi na rodnini rodeni rodeni pre 1920.
a i tie si znaet koi set ovie 20-30 umni glavi so nekoi gi prelazal.... po imeto i prezimeto ce gi poznais
Tocno Masha, po ie i prezime gi prepoznavas, jas toa odamna go napisav.... ama ete sega zaglavivme i uspori rabotava i za nas poradi niv[DOUBLEPOST=1509531596][/DOUBLEPOST]
Ova sega go kaza i nikogas povece.Hitno da se banira ovoj izrod.Zatoa ne dobivas bidejci te prepoznale kakov si vo dusata.
Bas taka Vlado, kade molis ne plukaj!
Eve gi tie sto javno plukaat, a pose zosto ne ni davale ukazi, epa zosto de

Член од
1 јули 2017
Мислења
202
Поени од реакции
177
Se molat lugeto sto sirat depresija na forumot da go napustat :)

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
Hahaha ne e toa depresija samo realnosta a ti prodolzi da sonuvas .ke zemaat samo tie preku roditel I stari dokumenti a tie so potvrdi I rodnini nemaat nikakva sansi.ako si vo prvive ok,ama ako si vo vtorive kako Jas zaboraj na grazdanstvo.

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099

kje go odnesam,no posle sto? dali ima nekoj sto prilozil originalen star dokument,isteral postapka,zemal drzavjanstvo i si go dobil stariot dokument nazad?

Stolee

INFINITY TEAM SatelItIN
Член од
3 април 2017
Мислења
265
Поени од реакции
319
kje go odnesam,no posle sto? dali ima nekoj sto prilozil originalen star dokument,isteral postapka,zemal drzavjanstvo i si go dobil stariot dokument nazad?
Кога го зимаш Указот тогаш ти го дават и стариот документ

Sent from my SM-A510F using Tapatalk

Член од
10 октомври 2017
Мислења
57
Поени од реакции
79
Дали некој знае дали има издадено происходи од 2017 година. Јас имам поднесено уште од 12.01.2017 година, одобрено ми е и сеуште чекам да ми се изработи

Член од
5 јануари 2015
Мислења
773
Поени од реакции
1.643
.
Некoгaш зaбoрaвaaт дa гo врaтaт кaкo вo мoјoт случaј пa пoтсети ги нa шaлтер и ќе ти врaтaт без прoблем

Член од
18 август 2017
Мислења
276
Поени од реакции
260
Zdravo dali ima nekakvi promeni za prepiskite od 2014.jas sum od maj 2014 nema nikakvi promeni.

Член од
2 октомври 2016
Мислења
349
Поени од реакции
294
Hahaha ne e toa depresija samo realnosta a ti prodolzi da sonuvas .ke zemaat samo tie preku roditel I stari dokumenti a tie so potvrdi I rodnini nemaat nikakva sansi.ako si vo prvive ok,ama ako si vo vtorive kako Jas zaboraj na grazdanstvo.
Ti mozes da sonuvas jas imam izvod od baba rodena vo sofija i krstenoca od tatko i cicko vo bugarska egzarhija taka da za mene ne se sekiraj i olus imam i potvrda od klub ne sum jas sitna dusa kako vas da se mislam za 1800 denari plusm minus nego ne gi lazete lugeto deka ne davaat drzavjanstva ne davaat samo na luge kriminalci i so falc donumenti toa e toa

Член од
27 септември 2010
Мислења
737
Поени од реакции
453
Na tie so gi nemat vo protokolon od 02.10( vklucuvajki me i mene)ne e bas rabotava za radvenje.to valda znacit deka nasite prepiski ne se uste stignati na dneven red.ako bea razgledani statusot ke ni bese smenat.intervju vo avgust 2016,finalna od Maj 2017.kaj da e trebit da se menit.ali vo so, ke vidime
so sto dokumenti si

Член од
24 септември 2011
Мислења
27
Поени од реакции
15
Luge, odnesete gi istite dokumenti sto gi odnesovte za da vadite proishod ako nemate od baba, dedo, tatko, majka i ne gi slusajte drugite. Veke koga sme dosle do pola pat za 50eu li ke se tegavime. Eve jas vcera pak odnesov izvod od tatko mi, brat mu i bratucetka mi , kako i kopija od nejziniot pasos. Pa sto saka neka bide. AKo gi slusav drugite deka nema da dobijam pasos nemase ni voopsto da apliciram, ebate!!!

Член од
21 јуни 2016
Мислења
1.934
Поени од реакции
2.068
Luge, odnesete gi istite dokumenti sto gi odnesovte za da vadite proishod ako nemate od baba, dedo, tatko, majka i ne gi slusajte drugite. Veke koga sme dosle do pola pat za 50eu li ke se tegavime. Eve jas vcera pak odnesov izvod od tatko mi, brat mu i bratucetka mi , kako i kopija od nejziniot pasos. Pa sto saka neka bide. AKo gi slusav drugite deka nema da dobijam pasos nemase ni voopsto da apliciram, ebate!!!
Pa kazi kakva e postapkata.Dali treba da zakazis,kako te pustija na recepcia,dali se podnesuvaat na istiot salter kade podadovme barajne,dali treba nesto da se popolni nekoe barajne ili samo I'm gi predade,objasni ako sakas.

Член од
20 септември 2017
Мислења
920
Поени од реакции
1.347
ako e do dabc so velis, ne mojt dabc da e toj so namerno ja vleckat rabotata.... use lani zaharieva pobara site stari udostovarenie da se prepravet vo novi i da im se daet vo mp....kolku bea koj znae .... 20000 prepiski
mozit sega dae pak nekoja nova kontrola daena da se prajt od Jotova....
se e samo preptpostavka.... nikoj od nas ne znajt tocno.... a tie so znat si molcat.... ..... samo edna vanga imame tuka so znaet ce bidet
Па гледаме што прават, а што правеле порано ич да не зборувам катастрофа. Банда корумпирана што ја заболе за блгарите во Македонија, со ретки исклучоци. Сега не сме ние во нивната агенда, штама. Една веб страна не сакаат да ја ажурираат, информации па да дадат, што е тоа... Во МП си тераат законски, а што е противзанонски во Министерството за правда? Законски ли е всходјашт блгарин да е вујко ми, внук на сестра ми итн.? Е неможе така. Сега се осетија па не примаат по сребрена линија, епа нека кажат за тие што поднесле по тој основ и висат во МП, молк и само молк.[DOUBLEPOST=1509545302][/DOUBLEPOST]
И покрај строгите наредби на обвинителите и затегнатиот режим, продолжуваат обидите да се добие бугарско државјанство со фалсификати.

Од почетокот на годината се откриени 21 случаи на фалсификувани или неистински документи за бугарско потекло на кандидати за државјанство од Македонија. Ова беше објавено од De Facto Legal од Министерството за правда. Фалсификатите се утврдени од страна на експерти на Институтот за криминалистика и криминологија при МВР.

Ова се случаи на аплицирање за државјанство според поедноставена постапка врз основа на потекло. Се однесува на директните потомци на Бугарите кои добиваат националност под пократки рокови.

Интересот на De Facto Legal специјално на македонските кандидати беше предизвикан од два наврати. Прво, освен дека традиционално држат првенството по молби, по оваа линија Врховната административна обвинителство утврди и најмногу прекршоци во големата проверка пред 2 година иконите стана примерот со "Бугаринот" со талибански вид и несловенски име, се здобил со пергамент за бугарски семејство издадено од Дирекцијата за Бугари во странство.

Второ, неодамна во изјава од собраниската говорница од ВМРО обвинија ресорните дирекција на Министерството за правда дека саботиран добивањето на државјанство на Бугари од Македонија, побараа оставки и ревизија на апликациите. Исто така, рекоа дека дури спрема роденденски сестри е спроведен различен аршини - едната добила државјанство, на другата тоа е одбиено.

Обвинувањата направени од партнерот во управувањето секогаш звучат сериозно. Затоа побаравме конкретни препораки од Министерството за правда.

Одговорите ја прикажаа следнава слика.

За вистински сестри нема проблеми

Не е точно дека е подобавам поинаку кон роденденски сестри, категорични се од министерството. И објаснуваат: кандидатите за државјанство врз основа на потекло, кои немаат директни докази за бугарски предци (пр воени книшки, лични карти, сведочи за обука, вработување и осигурување книги, сведочи за свето крштевање на искачување), можат да се повикаат на добиено веќе бугарско националност на натурализација од страна на нивниот брат или сестра. Службената се врши проверка во Национална база на податоци "Демографија" и при потврда на податоците, Советот за државјанство при Министерството за правда смета дека законските услови се исполнети. И нуди на потпретседателот да издаде декрет за добивање на државјанство. Ако сепак проверката побие тврдењата за роденденски сестри или браќа Бугари,

Слична е и состојбата на родител-дете во бракови помеѓу луѓе од различни националности. Ако едно дете, на пример, добило бугарско државјанство од татковиот дом, мајката не може да стане Бугарин со повикување на националноста на своето дете.

Потребни се проверки

По проверката од 2014 година Врховната административна обвинителство со резолуција задолжува Министерството за правда и Советот за државјанството сами да собираат податоци за бугарско потекло на кандидатите за државјанство. И советот дава мислење за петициите само по поднесување документи за бугарски предци. Одделно по закон се сакаат и писмени мислења од МВР и ДАНС.

Рокот за обработка на апликациите е 12 месеци. Меѓутоа, поради големиот број фајлови, постојат доцнења до 15 месеци за задоволување на барањата. Во исто време, досиејата на кандидатите кои не се докажале дека се искачуваат на бугарскиот јазик не се прекинати - во нивна корист. Тие се одземаат за понатамошна инспекција и документите од Државната агенција за бегалци врз основа на кои се издава уверение за бугарско потекло се бараат од нивни. Кандидатите исто така добиваат дополнителна можност да ги презентираат потребните документи. Ако случајот не е поднесен, датотеките се прекинати.

509 "да" против 33 "не". Што саботажа!

Според статистичките податоци, саботажата против Бугарите во Македонија очигледно не е. Од 1 февруари до 1 април оваа година. Добиени се 1059 апликации, од кои 509 се македонски државјани од бугарско потекло.

Откажување на кандидати од Македонија се 33. Како стана јасно во 21 од овие случаи се утврдени фалсификати. За други 6 од кандидатите имало воведен сигнал во Шенген информатичкиот систем со активна забрана за влез и престој на територијата на Шенген, а за двајца МВР испратило писмено мислење дека смета за нецелес'образно почитување на нивните апликации.

Поради неподнесување на документите во дополнителниот период од 18 месеци, престанаа 53 случаи на македонски државјани. Шест документи на граѓаните на Република Македонија беа отстранети за понатамошни истраги.

Такви се фактите. Останатите се емоции и политички дивиденди со патриотски рефрен. Лажно!

Прво, највеќе фалсификати имаше пред неколку години и тоа 6000+ само за една година, 90% од кои беа на Молдавци и Украинци ама тоа се сведе на минимум. Дека има фалсификати од македонци нормално дека има ама се во минимален број, проверки се прават од секогаш и ќе се прават, после тоа што се деси пролетта со тие на листата од ИНТЕРПОЛ сега има уште поригорозни проверки.
Исто така проверката во дабч од страна на прукуратурата пред некоја година знаеме што утврди-Криминал. Имаме дискутирано многу пати за ова.

Последно уредено:

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Oвa е рекoрд нa фoрумoв,5 месеци без престaн дa се пишувa зa еднa те истa рaбoтa,зa стaрите и дoпoлнителните дoкументи.Кaкo мoжете тoлку енергијa дa трoшите јaс не ве рaзбирaм.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom