Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
29 октомври 2017
Мислења
135
Поени од реакции
125
Abe ko dojdovme do stepen da im se lizime na ovie gnasive smrdeni(две червени),i plus ne igret ko so saket(ti izlegvis so navednata gla od na intervju)i na kraj da te prekratet...?da zejme da se otepame

Член од
17 август 2016
Мислења
506
Поени од реакции
580
Stariot dokument go podnese zaveren, povrzan si direkno vertikalbo nagore po stebloto(ne preku brachedi vujkovci i slichno) so dedo ti da recime, koj ima originalen dokument i te pratija na dopolnitelna?
Malku mi e nelogichno da mu go ostavis originalniot star dokument. Da odis i lichno da mu go pokazish da. Vidi nekoj broj da se javish da prashash vo ambasada shto kje ti kazat. I te molam pisi shto si napravil.
Kolku vreme beshe na finalna?
Jas koga podnesuvav mi rekoja originalniot dokument nema potreba. Ama mozi kje ti go pobaraat da go odnesam da go.vidat vo Sofija. Shto i da znaci toa... Tolku mozam da ti pomozam.
So srekja
kako da zaboravivme.... koga dojde noviot viceprezident, pobara site pak nanovo da se provervet i deka ce isprati nejzini ljugje vo komisijata

ova sto pisvet DOPOLNITELNA PROVERKA e za povtorna proverka vo mvr, dans i drugite sluzzbi sto set koga molbata e vo mp (isto kako koga pisvet na zadolzitelna) i nemet vrska so dostavenje na dop dok. Ako bese taka i ce pisvese - da se dostavet dop. dok. za dokazvanje na vzhodjast blgarin.[DOUBLEPOST=1509516956][/DOUBLEPOST]
Stariot dokument go podnese zaveren, povrzan si direkno vertikalbo nagore po stebloto(ne preku brachedi vujkovci i slichno) so dedo ti da recime, koj ima originalen dokument i te pratija na dopolnitelna?
Malku mi e nelogichno da mu go ostavis originalniot star dokument. Da odis i lichno da mu go pokazish da. Vidi nekoj broj da se javish da prashash vo ambasada shto kje ti kazat. I te molam pisi shto si napravil.
Kolku vreme beshe na finalna?
Jas koga podnesuvav mi rekoja originalniot dokument nema potreba. Ama mozi kje ti go pobaraat da go odnesam da go.vidat vo Sofija. Shto i da znaci toa... Tolku mozam da ti pomozam.
So srekja
Друже пошо бев преку посредник тој ми ја вршеше целата работа. знам дека имаше произход некои молби и уште еден куп документи. Дали внатре имало заверена копија од документот стварно незнам. Инаку во ДАБЧ предадов заверена копија од оригиналот и добив произход. Од една страна во амбасада велат нема потреба, од друга добиваш штур статус што не кажува ни што треба да правиш, трето те ставаат во протокол да носиш дополнителни документи. Хаос чоече. Инаку сум со лична карта бугарска од прадедо.
kolku so imase od iskustvo na drugi a i preporakata bese ako na vremeto si dostavil zaverena kop. umno bi bilo da se dostavit i originalnio dokument so molba vo mp.

Последно уредено:
Член од
4 октомври 2017
Мислења
178
Поени од реакции
127
Постојат две можности за новиот протокол, едната е дека ќе излезе до 6 ноември, друга дека ќе биде фебруари. Оваа недела се очекува до 30 укази за МК. Први и втори брачеди дефинитивно одпаѓаат
Druze bidejki smwtam deka si upaten I seriozen I prakticen baram sovet? Posle podnesena potvrda od voen arhiv dali da vadam I pratam potvrda od BKK od lazar strum??????

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
Па кога поддавав документи ги поддавав преведени и легализирани изводите во Министерството.. Само од оригиналниот документ имам предадено заверена копија. Значи треба само молба, и оригиналниот документ да се носи. УПМ:

Еве што ми пишува на преписката:

а бројот од преписката го има овде. Значи комплет изводи и пак превод во БГ. Незнам веќе што да правам, и што треба да се носи. аман.
jas sum so ist status,isto povrzan vertikalno nagore so rodeni baba i dedo-nivna vencanica od bugarska egzarhija i jas isto ostaviv overeni kopii od originalot.
kaj mene e problem sto dvajca sme so identicna prijava.kako kje go prilozime originalniot dokument vo dve dosiea-moeto i na sestra mi...

Член од
17 август 2016
Мислења
506
Поени од реакции
580
Јас мислам дека овде ДАБЧ ја дупи целата работа. Ако дополнителната е за удостоверението од ДАБЧ, МП од ДАБЧ нели ги бара документите врз база на кои е издадено удостоверението за бугарско потекло, изводи, документи ако има све. ДАБЧ треба да ги информира кандидатите да достават дополнителни документи за докажувања на потекло и нека потенцираат ВСХОДЈАШТ да нема забуни за тие кои веќе поднеле преку братучеди, вујни итн. за да не ги прекратуваат од МП. Не дека ќе поминат со потврда ама преку сребрена линија нема шанси, нели ни во конзулат не ги примале сега преку братучеди, некој даде инфо тука.
А оние информации на веб страната од ДАБЧ се баш тоа ама се од пред 10 години, сега ништо нема.
Дополнителна проверка од надворешни институции не мора да значи само ДАНС, еве еден пример ама ова е од вицепрезидента за еден случај каде од Мин. за спорт не била доставена дополнителна информација за спортската дејност и ангажманите на некое лице, поврзани со Р. Бугарија. Можеби малку лош пример ама може да има други основи за проверка, мвр на пр. итн.
http://www.parliament.bg/pub/PK/138657отговор354-06-396.pdf
ako e do dabc so velis, ne mojt dabc da e toj so namerno ja vleckat rabotata.... use lani zaharieva pobara site stari udostovarenie da se prepravet vo novi i da im se daet vo mp....kolku bea koj znae .... 20000 prepiski
mozit sega dae pak nekoja nova kontrola daena da se prajt od Jotova....
se e samo preptpostavka.... nikoj od nas ne znajt tocno.... a tie so znat si molcat.... ..... samo edna vanga imame tuka so znaet ce bidet

Член од
18 септември 2014
Мислења
828
Поени од реакции
747
jas sum so ist status,isto povrzan vertikalno nagore so rodeni baba i dedo-nivna vencanica od bugarska egzarhija i jas isto ostaviv overeni kopii od originalot.
kaj mene e problem sto dvajca sme so identicna prijava.kako kje go prilozime originalniot dokument vo dve dosiea-moeto i na sestra mi...
Кај едниот ке го приложите оригиналот, а кај другиот во молбата ке наведете бројот на преписката каде што е поддаден оригиналот (т.е твојта преписка). Потоа тие по службена должност кога преписката на сестра ти ке дојде на ред, ке го побараат оригиналот во твојата преписка. Тоа е тоа.

Stolee

INFINITY TEAM SatelItIN
Член од
3 април 2017
Мислења
265
Поени од реакции
319
Денес во Б'лгарија државен празник 1 ноември ден на народните будители :)

Sent from my SM-A510F using Tapatalk

Член од
29 октомври 2017
Мислења
135
Поени од реакции
125
Na tie so gi nemat vo protokolon od 02.10( vklucuvajki me i mene)ne e bas rabotava za radvenje.to valda znacit deka nasite prepiski ne se uste stignati na dneven red.ako bea razgledani statusot ke ni bese smenat.intervju vo avgust 2016,finalna od Maj 2017.kaj da e trebit da se menit.ali vo so, ke vidime

Член од
2 октомври 2016
Мислења
349
Поени од реакции
294
Не е баш така, овде пишува дека по барање на надворешни институции кои учествуваат во советот за државјанство преписки се вадат за дополнителна проверка која е над 6 месеци, и дека некои преписки се извадени за дополнителна проверка од страна на ДАНС.
https://mjs.bg/Files/info_full.pdf
Исто така дополнителна значи дека кандидатите што не можеле да докажат потекло, за да не бидат прекратени се вадат на дополнителна проверка и службено се бараат документите од ДАБЧ врз база на кои е издадено удостоверението за бугарско потекло.
На кандидатите исто така се дава можност да ги достават потребните документи (статусот "Достави документ до таа дата")
http://defakto.bg/2016/05/07/от-началото-на-годината-21-фалшификата/
Ова пак е за проверката од вицепрезидента
Прегледај го приврзокот 179641
И покрај строгите наредби на обвинителите и затегнатиот режим, продолжуваат обидите да се добие бугарско државјанство со фалсификати.

Од почетокот на годината се откриени 21 случаи на фалсификувани или неистински документи за бугарско потекло на кандидати за државјанство од Македонија. Ова беше објавено од De Facto Legal од Министерството за правда. Фалсификатите се утврдени од страна на експерти на Институтот за криминалистика и криминологија при МВР.

Ова се случаи на аплицирање за државјанство според поедноставена постапка врз основа на потекло. Се однесува на директните потомци на Бугарите кои добиваат националност под пократки рокови.

Интересот на De Facto Legal специјално на македонските кандидати беше предизвикан од два наврати. Прво, освен дека традиционално држат првенството по молби, по оваа линија Врховната административна обвинителство утврди и најмногу прекршоци во големата проверка пред 2 година иконите стана примерот со "Бугаринот" со талибански вид и несловенски име, се здобил со пергамент за бугарски семејство издадено од Дирекцијата за Бугари во странство.

Второ, неодамна во изјава од собраниската говорница од ВМРО обвинија ресорните дирекција на Министерството за правда дека саботиран добивањето на државјанство на Бугари од Македонија, побараа оставки и ревизија на апликациите. Исто така, рекоа дека дури спрема роденденски сестри е спроведен различен аршини - едната добила државјанство, на другата тоа е одбиено.

Обвинувањата направени од партнерот во управувањето секогаш звучат сериозно. Затоа побаравме конкретни препораки од Министерството за правда.

Одговорите ја прикажаа следнава слика.

За вистински сестри нема проблеми

Не е точно дека е подобавам поинаку кон роденденски сестри, категорични се од министерството. И објаснуваат: кандидатите за државјанство врз основа на потекло, кои немаат директни докази за бугарски предци (пр воени книшки, лични карти, сведочи за обука, вработување и осигурување книги, сведочи за свето крштевање на искачување), можат да се повикаат на добиено веќе бугарско националност на натурализација од страна на нивниот брат или сестра. Службената се врши проверка во Национална база на податоци "Демографија" и при потврда на податоците, Советот за државјанство при Министерството за правда смета дека законските услови се исполнети. И нуди на потпретседателот да издаде декрет за добивање на државјанство. Ако сепак проверката побие тврдењата за роденденски сестри или браќа Бугари,

Слична е и состојбата на родител-дете во бракови помеѓу луѓе од различни националности. Ако едно дете, на пример, добило бугарско државјанство од татковиот дом, мајката не може да стане Бугарин со повикување на националноста на своето дете.

Потребни се проверки

По проверката од 2014 година Врховната административна обвинителство со резолуција задолжува Министерството за правда и Советот за државјанството сами да собираат податоци за бугарско потекло на кандидатите за државјанство. И советот дава мислење за петициите само по поднесување документи за бугарски предци. Одделно по закон се сакаат и писмени мислења од МВР и ДАНС.

Рокот за обработка на апликациите е 12 месеци. Меѓутоа, поради големиот број фајлови, постојат доцнења до 15 месеци за задоволување на барањата. Во исто време, досиејата на кандидатите кои не се докажале дека се искачуваат на бугарскиот јазик не се прекинати - во нивна корист. Тие се одземаат за понатамошна инспекција и документите од Државната агенција за бегалци врз основа на кои се издава уверение за бугарско потекло се бараат од нивни. Кандидатите исто така добиваат дополнителна можност да ги презентираат потребните документи. Ако случајот не е поднесен, датотеките се прекинати.

509 "да" против 33 "не". Што саботажа!

Според статистичките податоци, саботажата против Бугарите во Македонија очигледно не е. Од 1 февруари до 1 април оваа година. Добиени се 1059 апликации, од кои 509 се македонски државјани од бугарско потекло.

Откажување на кандидати од Македонија се 33. Како стана јасно во 21 од овие случаи се утврдени фалсификати. За други 6 од кандидатите имало воведен сигнал во Шенген информатичкиот систем со активна забрана за влез и престој на територијата на Шенген, а за двајца МВР испратило писмено мислење дека смета за нецелес'образно почитување на нивните апликации.

Поради неподнесување на документите во дополнителниот период од 18 месеци, престанаа 53 случаи на македонски државјани. Шест документи на граѓаните на Република Македонија беа отстранети за понатамошни истраги.

Такви се фактите. Останатите се емоции и политички дивиденди со патриотски рефрен. Лажно!

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Член од
18 септември 2014
Мислења
828
Поени од реакции
747
Ради таквите фалсификатори што мислат дека ДАНС пие вода, и дека ке поминат фалсификат документи, го јадеме стапот сеаи ни бараат да носиме документи пак.. :(

Член од
29 октомври 2017
Мислења
135
Поени од реакции
125
Pasos od striko,izvod od maticna od tatko uredno zavedeni od Petar Kolev.ne gledam problem tuka[DOUBLEPOST=1509530281][/DOUBLEPOST]Kako so imase nekoj pogore objaveno na forumov od bugarski vesnik:problem bilo falsifikuvani dokumenti i lica vrz koj se vodi krivicna postapka.navodno samo na 31 im bile prekrateni baranjata vrz taa osnova.gospod znae sto ke bide

Последно уредено:
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom