Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
kako da zaboravivme.... koga dojde noviot viceprezident, pobara site pak nanovo da se provervet i deka ce isprati nejzini ljugje vo komisijataStariot dokument go podnese zaveren, povrzan si direkno vertikalbo nagore po stebloto(ne preku brachedi vujkovci i slichno) so dedo ti da recime, koj ima originalen dokument i te pratija na dopolnitelna?
Malku mi e nelogichno da mu go ostavis originalniot star dokument. Da odis i lichno da mu go pokazish da. Vidi nekoj broj da se javish da prashash vo ambasada shto kje ti kazat. I te molam pisi shto si napravil.
Kolku vreme beshe na finalna?
Jas koga podnesuvav mi rekoja originalniot dokument nema potreba. Ama mozi kje ti go pobaraat da go odnesam da go.vidat vo Sofija. Shto i da znaci toa... Tolku mozam da ti pomozam.
So srekja
Stariot dokument go podnese zaveren, povrzan si direkno vertikalbo nagore po stebloto(ne preku brachedi vujkovci i slichno) so dedo ti da recime, koj ima originalen dokument i te pratija na dopolnitelna?
Malku mi e nelogichno da mu go ostavis originalniot star dokument. Da odis i lichno da mu go pokazish da. Vidi nekoj broj da se javish da prashash vo ambasada shto kje ti kazat. I te molam pisi shto si napravil.
Kolku vreme beshe na finalna?
Jas koga podnesuvav mi rekoja originalniot dokument nema potreba. Ama mozi kje ti go pobaraat da go odnesam da go.vidat vo Sofija. Shto i da znaci toa... Tolku mozam da ti pomozam.
So srekja
kolku so imase od iskustvo na drugi a i preporakata bese ako na vremeto si dostavil zaverena kop. umno bi bilo da se dostavit i originalnio dokument so molba vo mp.Друже пошо бев преку посредник тој ми ја вршеше целата работа. знам дека имаше произход некои молби и уште еден куп документи. Дали внатре имало заверена копија од документот стварно незнам. Инаку во ДАБЧ предадов заверена копија од оригиналот и добив произход. Од една страна во амбасада велат нема потреба, од друга добиваш штур статус што не кажува ни што треба да правиш, трето те ставаат во протокол да носиш дополнителни документи. Хаос чоече. Инаку сум со лична карта бугарска од прадедо.
Druze bidejki smwtam deka si upaten I seriozen I prakticen baram sovet? Posle podnesena potvrda od voen arhiv dali da vadam I pratam potvrda od BKK od lazar strum??????Постојат две можности за новиот протокол, едната е дека ќе излезе до 6 ноември, друга дека ќе биде фебруари. Оваа недела се очекува до 30 укази за МК. Први и втори брачеди дефинитивно одпаѓаат
jas sum so ist status,isto povrzan vertikalno nagore so rodeni baba i dedo-nivna vencanica od bugarska egzarhija i jas isto ostaviv overeni kopii od originalot.Па кога поддавав документи ги поддавав преведени и легализирани изводите во Министерството.. Само од оригиналниот документ имам предадено заверена копија. Значи треба само молба, и оригиналниот документ да се носи. УПМ:
Еве што ми пишува на преписката:
![]()
а бројот од преписката го има овде. Значи комплет изводи и пак превод во БГ. Незнам веќе што да правам, и што треба да се носи. аман.
ako e do dabc so velis, ne mojt dabc da e toj so namerno ja vleckat rabotata.... use lani zaharieva pobara site stari udostovarenie da se prepravet vo novi i da im se daet vo mp....kolku bea koj znae .... 20000 prepiskiЈас мислам дека овде ДАБЧ ја дупи целата работа. Ако дополнителната е за удостоверението од ДАБЧ, МП од ДАБЧ нели ги бара документите врз база на кои е издадено удостоверението за бугарско потекло, изводи, документи ако има све. ДАБЧ треба да ги информира кандидатите да достават дополнителни документи за докажувања на потекло и нека потенцираат ВСХОДЈАШТ да нема забуни за тие кои веќе поднеле преку братучеди, вујни итн. за да не ги прекратуваат од МП. Не дека ќе поминат со потврда ама преку сребрена линија нема шанси, нели ни во конзулат не ги примале сега преку братучеди, некој даде инфо тука.
А оние информации на веб страната од ДАБЧ се баш тоа ама се од пред 10 години, сега ништо нема.
Дополнителна проверка од надворешни институции не мора да значи само ДАНС, еве еден пример ама ова е од вицепрезидента за еден случај каде од Мин. за спорт не била доставена дополнителна информација за спортската дејност и ангажманите на некое лице, поврзани со Р. Бугарија. Можеби малку лош пример ама може да има други основи за проверка, мвр на пр. итн.
http://www.parliament.bg/pub/PK/138657отговор354-06-396.pdf
Иако сметам дека нема потреба, поднеси да не те јади јанзаDruze bidejki smwtam deka si upaten I seriozen I prakticen baram sovet? Posle podnesena potvrda od voen arhiv dali da vadam I pratam potvrda od BKK od lazar strum??????
Кај едниот ке го приложите оригиналот, а кај другиот во молбата ке наведете бројот на преписката каде што е поддаден оригиналот (т.е твојта преписка). Потоа тие по службена должност кога преписката на сестра ти ке дојде на ред, ке го побараат оригиналот во твојата преписка. Тоа е тоа.jas sum so ist status,isto povrzan vertikalno nagore so rodeni baba i dedo-nivna vencanica od bugarska egzarhija i jas isto ostaviv overeni kopii od originalot.
kaj mene e problem sto dvajca sme so identicna prijava.kako kje go prilozime originalniot dokument vo dve dosiea-moeto i na sestra mi...
Se molat lugeto sto sirat depresija na forumot da go napustatНјама гражданство и тоа е то.
И покрај строгите наредби на обвинителите и затегнатиот режим, продолжуваат обидите да се добие бугарско државјанство со фалсификати.Не е баш така, овде пишува дека по барање на надворешни институции кои учествуваат во советот за државјанство преписки се вадат за дополнителна проверка која е над 6 месеци, и дека некои преписки се извадени за дополнителна проверка од страна на ДАНС.
https://mjs.bg/Files/info_full.pdf
Исто така дополнителна значи дека кандидатите што не можеле да докажат потекло, за да не бидат прекратени се вадат на дополнителна проверка и службено се бараат документите од ДАБЧ врз база на кои е издадено удостоверението за бугарско потекло.
На кандидатите исто така се дава можност да ги достават потребните документи (статусот "Достави документ до таа дата")
http://defakto.bg/2016/05/07/от-началото-на-годината-21-фалшификата/
Ова пак е за проверката од вицепрезидента
Прегледај го приврзокот 179641
Pasos od striko,izvod od maticna od tatko uredno zavedeni od Petar Kolev.ne gledam problem tuka