Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
1 декември 2014
Мислења
217
Поени од реакции
247
jas mislam deka se uste nema takov
mene deneska me uvazija
Со среќа нека ти е.[DOUBLEPOST=1422911982][/DOUBLEPOST]
Мене ми заврши работа за происход сега чекам указ па ќе видиме дали ќе помине Lorena е пред мене со таков документ па ќе пише ако и се промени статусот. Плус тоа прадедо ти го пишува на документот сигурно а тој секако е татко на дедо ти.
Кај мене се по старо..уште сум во задолжителна...но со оглед на тоа што веќе 3 соопштение излегува и што се 2000 броеви над мојот, се надевам на позитивен исход..Кога ќе има промена веднаш ќе ве информирам.

Член од
25 ноември 2009
Мислења
692
Поени од реакции
191
Јас контактирав со нив преку маил. Многу се покажаа ажурни, веќе наредниот ден ми одговорија. Потребни се доста информации-име татково име и презиме, која година служел војска и во кој одред, воена единица или сл., каде живеел додека бил на служба. Јас не успеав да ги соберам сите информации, меѓутоа читав претходно дека за 2 недели откако ќе платиш, уверението ти го испраќаат на домашна адреса. Ако има некој друго искуство нека допише![DOUBLEPOST=1422904597][/DOUBLEPOST]
да точно е тоа дека бараат доста информации. но и самиот архивот е доста богат со информации..треба да прочитате историја нивна и да разгледате во страната. за секој полк има дадено точно од која година до која и какви видови информации се зачувани. тие нема да ви пребараат според местото каде бил туку му се сортирани според полкови.секој полк си има свое таканаречно број на фонд. тие ви се достапни на самата веб страна. значи име на полкот и негов број.
иначе за одговор на пребарувањето праќаат слика дека треба да извршите плаќање. потоа откако ќе платите и испратите скениран налог од извршената странсакција ви праќаат писмо. по обична пошта трае 2-3 недели. како што прашав во амбасада тоа е доволен доказ за тоа што го бараат во бугарија затоа што е доказ издаден од бугарски орган. така ми кажаја ќе видиме како ќе биде :) секој со среќата а некој и без неа :)

Член од
25 април 2009
Мислења
369
Поени од реакции
136
aj ve molam ako znajte kazete kaj mozam da izvadam lekarsko za pari ( ne deka imam nekoja bolest. no takov coek sum so nejki ispituvanja i zaebancij) sakam samo da odam da si zemam i da si zaminam.. ako znajte nekoj kazete ve molam[DOUBLEPOST=1422902724][/DOUBLEPOST]@truckerinsoul ti spomnuvase nekoj od PP. ako sakas da kazis broj od nego
не си ме разбрал другар, ПП мислев на приватна порака =пп :)

Член од
3 февруари 2015
Мислења
2
Поени од реакции
0
vcera mi se javi posrednikot i mi kaza deka sum dobil proishod.sledno treba na intervju....e sega me interesira kolku se ceka posle intervjuto za drzavjanstvo odnosno pasos?
na 15.09.2014 pobarav duplikat bidejki vo 2007 ja pocnav procedurata pa me izigra posrednikot i mi rece deka nema da dobijam pasos se razocarav i bataliv ama dojde noz do koska pa sega prodolziv so drug posrednik

Член од
3 јули 2012
Мислења
22
Поени од реакции
12
vcera mi se javi posrednikot i mi kaza deka sum dobil proishod.sledno treba na intervju....e sega me interesira kolku se ceka posle intervjuto za drzavjanstvo odnosno pasos?
na 15.09.2014 pobarav duplikat bidejki vo 2007 ja pocnav procedurata pa me izigra posrednikot i mi rece deka nema da dobijam pasos se razocarav i bataliv ama dojde noz do koska pa sega prodolziv so drug posrednik
kako prvo cestitki i kako vtoro kakvi dokumenti poddade ?[DOUBLEPOST=1422929029][/DOUBLEPOST]se izvinuvam mnogu znam deka temata e za bugarski pasos(drzavjansto) no dali nekoj znae kako se odviva nostrifikacija na diploma za med.sesra od sredno vo bugarija i polaganje na strucen/drzaven ispit ? barem nekoja web stranica nekoj ako znae da mi dade nisto nemozam da najdam ic ne baratam bugarski fala mnogu i uste ednas izvinete

Член од
3 февруари 2015
Мислења
2
Поени од реакции
0
со последното одење имав мак.пасош од мајка ми и лична карта каде стои дека е родена во Бугарија и бугарска крштеница бидејки мајка ми е родена во Софија...за други документи точно не се сеќавам од 2007....кога отидовме во софија посредникот ми рече да си побарам дупликат на 4 спрат беше во агенцијата,таму ме најдоа во компјутер ми дадоа едно бројче и толку...останатото посредникот си брка работа.[DOUBLEPOST=1422930658][/DOUBLEPOST]е сега ме интересира колку треба да чекам додека добијам дежавјанство односно да извадам пасош?????
Ако знае некој СО СИГУРНОСТ ок,да не е одговорот од типот на баба ванѓа

Последно уредено:
Член од
1 декември 2014
Мислења
217
Поени од реакции
247
kako prvo cestitki i kako vtoro kakvi dokumenti poddade ?[DOUBLEPOST=1422929029][/DOUBLEPOST]se izvinuvam mnogu znam deka temata e za bugarski pasos(drzavjansto) no dali nekoj znae kako se odviva nostrifikacija na diploma za med.sesra od sredno vo bugarija i polaganje na strucen/drzaven ispit ? barem nekoja web stranica nekoj ako znae da mi dade nisto nemozam da najdam ic ne baratam bugarski fala mnogu i uste ednas izvinete
Нострификација и државен испит има логика да се полага ако медицинската сестра бара работа во Бугарија. За друга земја нострификацијата не важи.

macedon89

Провокатор по вокација
Член од
22 јули 2008
Мислења
783
Поени од реакции
582
Здраво на сите. Имам поддадено за бг државјанство во септември 2014и денеска ми го исконтактираја бројот за проверка. Шо би можело да значит ова:
Преписката се намира в зад'лжителна процедура за с'гласуване с'с заинтересуваните институции.

Член од
19 ноември 2013
Мислења
15
Поени од реакции
3
Dali ke moze da mi gi pustis meilot preku koj konataktiras I veb stranata. Fala!!
да точно е тоа дека бараат доста информации. но и самиот архивот е доста богат со информации..треба да прочитате историја нивна и да разгледате во страната. за секој полк има дадено точно од која година до која и какви видови информации се зачувани. тие нема да ви пребараат според местото каде бил туку му се сортирани според полкови.секој полк си има свое таканаречно број на фонд. тие ви се достапни на самата веб страна. значи име на полкот и негов број.
иначе за одговор на пребарувањето праќаат слика дека треба да извршите плаќање. потоа откако ќе платите и испратите скениран налог од извршената странсакција ви праќаат писмо. по обична пошта трае 2-3 недели. како што прашав во амбасада тоа е доволен доказ за тоа што го бараат во бугарија затоа што е доказ издаден од бугарски орган. така ми кажаја ќе видиме како ќе биде :) секој со среќата а некој и без неа :)

Член од
25 ноември 2009
Мислења
692
Поени од реакции
191
Dali ke moze da mi gi pustis meilot preku koj konataktiras I veb stranata. Fala!!
e-mail: dvia@archives.government.bg ова ви е емаил преку кој би комуницирале
http://www.archives.government.bg/288-Спис'к_на_фондовете ова е страната каде ќе видите кој полк кој бр на фонд е
http://212.122.187.196:84/FundSearch.aspx а тоа е да видите за кој полк кои информации се зачувани

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
310
e-mail: dvia@archives.government.bg ова ви е емаил преку кој би комуницирале
http://www.archives.government.bg/288-Спис'к_на_фондовете ова е страната каде ќе видите кој полк кој бр на фонд е
http://212.122.187.196:84/FundSearch.aspx а тоа е да видите за кој полк кои информации се зачувани

Како даваат информации ? Одговараат и воопшто ?

Член од
25 ноември 2009
Мислења
692
Поени од реакции
191
Како даваат информации ? Одговараат и воопшто ?
да даваат. првиот пат кога ќе им пишете веднаш другата ден ќе вратат емаил кои информации треба да му ги доставите.
еве емаил
Уведомјаваме Ви, че за издирване на исканата информација относно службата на Вашија родственик в б'лгарската армија е необходимо да разполагаме с'с следните сведенија:
- трите имена на лицето /име, презиме, фамилија/;
- кога и к'де е роден и на кое населено мјасто е бил жител по време на службата си в б'лгарската армија;
- в која војскова част / ПОЛК, ДРУЖИНА, РОТА/ е служил и от кога до кога.
Молја, да ни информирате за ТРИТЕ ИМЕНА НА ПОЛУЧАТЕЛја И ТОЧЕН ПОштЕНСКИ АДРЕС, на којто да изпратим резултатите от проучването, след като сте ни предоставили посочените по-горе данни.
Дирекција "ДВИА", изв'ршва услуги срешту заплаштане.
информации му испраќате емаил и чекате одговор. само да напоменам дека некогаш дедовците не се заведени буквално како што знате мислам можеби би имале мали разлики..
по две три недели испраќаат одговор во вид на слика скенирана и ви кажуваат на која сметка треба да платите за да ви го испратат.

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
310
Интересно е како така преку интернет даваат информации. Е да и се плаќа. Убаво е да видиме и цени колку чини тоа

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom