Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
10 март 2009
Мислења
1.300
Поени од реакции
1.161
Да замолам некој да сподели или ако е запознат во случај кога
во умреницата кај прапрадедоми тој е запишан како пр.Трајко Стојановски и неговата жена Цвета Стојановска а кај умреницата кај прабаба ми(нивна ќерка) се запишани(татко) Трајко Стојанов и (мајка)Цвета Стојанова значи само ски е додадено на презимето инаку се друго си е исто и во умреницата на прабаба(нивната ќерка)моминското презиме и е запишано како Стојанова а не Стојановска.Исто така и двајцата се родени во едно исто село тс и прапрадедо ми и неговата ќерка и се починати во ист град и ова го пишува во умрениците.Што може да се направи во ваков случај,всушност дали ова представува проблем и ако да,како да се реши?
Na notar se pravi izjava so dvajca svedoci sto ne se vo krvna vrska so tebe i sto ne se vo krvna vrska so predcite i pomegu svedocite da ne se vo krvna vrska.
Problemot e sto toa nekoj go uvazuva nekoj ne.
Nisto ne gubis ako go napravis. Mene mi uspea no posnavam kade sto ne im uspea...

Член од
28 јуни 2014
Мислења
721
Поени од реакции
694
Na notar se pravi izjava so dvajca svedoci sto ne se vo krvna vrska so tebe i sto ne se vo krvna vrska so predcite i pomegu svedocite da ne se vo krvna vrska.
Problemot e sto toa nekoj go uvazuva nekoj ne.
Nisto ne gubis ako go napravis. Mene mi uspea no posnavam kade sto ne im uspea...
Знам за овој пример со двајца сведоци....но ме интересира мислењето на некој конкретно како во мојов случај.Дали има некој поднесено документи без да ја носи таа потврда и каков одговор добил?Дали му правеле проблем и барале потврда или покажале толерантност кон вакви случаеви зошто станува збор само за додавката ''ски'' на презимето а знаеме дека тие промени на презимињата се случувале во периодот после 1945 кога сме биле дел од Југославија и мислам дека овој факт им е познат и на бугарите ама дали ги толерираат ваквите случаеви или не,ако има некој да сподели добро би било.

Член од
10 март 2009
Мислења
1.300
Поени од реакции
1.161
Знам за овој пример со двајца сведоци....но ме интересира мислењето на некој конкретно како во мојов случај.Дали има некој поднесено документи без да ја носи таа потврда и каков одговор добил?Дали му правеле проблем и барале потврда или покажале толерантност кон вакви случаеви зошто станува збор само за додавката ''ски'' на презимето а знаеме дека тие промени на презимињата се случувале во периодот после 1945 кога сме биле дел од Југославија и мислам дека овој факт им е познат и на бугарите ама дали ги толерираат ваквите случаеви или не,ако има некој да сподели добро би било.
Abe najubavo e da si dades takov dokument. Moze da ispadne posle toa problem da ti bide i da ti odaeme samo vreme. Do kade si so procedurata?

Член од
28 јуни 2014
Мислења
721
Поени од реакции
694
Abe najubavo e da si dades takov dokument. Moze da ispadne posle toa problem da ti bide i da ti odaeme samo vreme. Do kade si so procedurata?
Статус кво.....на дополнителна еве веќе 2 месеци.Инаку прашувам за ова пошто ако по новиот закон се бара или ако почнат да даваат државјанство со умреници ќе морам да докажувам потекло на овој начин преку прапрадедо пошто прабаба ми е родена после 1918.
Да речеме дека со новиот закон нема да бараат да докажуваш потекло(не ми се верува предпоставувам дека сепак ќе бараат некаков документ но ова е само мое мислење) не верувам дека вицепрезидентот ќе соработува пошто еве на форумов има луѓе со документи од брат,братучед што чекаат потпис со месеци и најверјатно вицепрезидентот одбива да ги потпише указите.

Член од
23 септември 2013
Мислења
23
Поени од реакции
22
Да ли има некој инфо дали им е паднат системот заради промена на истиот заради новите пасоши па затоа неможат да ги спроведат веќе потпишаните укази? јас имам таква информација.

Член од
10 март 2009
Мислења
1.300
Поени од реакции
1.161
Статус кво.....на дополнителна еве веќе 2 месеци.Инаку прашувам за ова пошто ако по новиот закон се бара или ако почнат да даваат државјанство со умреници ќе морам да докажувам потекло на овој начин преку прапрадедо пошто прабаба ми е родена после 1918.
Да речеме дека со новиот закон нема да бараат да докажуваш потекло(не ми се верува предпоставувам дека сепак ќе бараат некаков документ но ова е само мое мислење) не верувам дека вицепрезидентот ќе соработува пошто еве на форумов има луѓе со документи од брат,братучед што чекаат потпис со месеци и најверјатно вицепрезидентот одбива да ги потпише указите.
Ne go cekaj noviot zakon. Tie od vmro lazat. Kako i minatiot pat taka i sega... isto bese vetyvanjeto za nekolku dena ke go vneseme proektot poninaa nedeli a togas cekavme skoro godina i pak ne go zavrsija do kraj a go oatavija na pola do prvo citanje...

Член од
18 септември 2014
Мислења
828
Поени од реакции
747
Ама напнавте со документиве.. Олабавете и чекајте трпеливо. Ама сте напнале како Бугарија да ви е должна да ви даде државјанство. Секој 2 праќа мејлови и го прашувате истото прашање по милион пати. После се чудите зошто сте добивале генерични одговори од нив. Размислите.

Член од
1 октомври 2011
Мислења
828
Поени од реакции
785
Ама напнавте со документиве.. Олабавете и чекајте трпеливо. Ама сте напнале како Бугарија да ви е должна да ви даде државјанство. Секој 2 праќа мејлови и го прашувате истото прашање по милион пати. После се чудите зошто сте добивале генерични одговори од нив. Размислите.
Пријателе, можи мене , тебе , на Рајко Петко не ни треба одма државјанство ама пред да напишиш ваков коментар прво стависе на нивно место , има некој што едвај чека да добие бидејќи му е единствен спас. Не гледај себично. Вистина е дека едно исто прашање по сто пати е напишано ама секој си се надева на најдобро.

Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
Од ко дојде животов некако понестрпливи станавте... туку всичко си има процедура. Очекувајте промени по 25/07

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
во умреницата кај прапрадедоми тој е запишан како пр.Трајко Стојановски и неговата жена Цвета Стојановска а кај умреницата кај прабаба ми(нивна ќерка) се запишани(татко) Трајко Стојанов и (мајка)Цвета Стојанова значи само ски е додадено на презимето инаку се друго си е исто и во умреницата на прабаба(нивната ќерка)моминското презиме и е запишано како Стојанова а не Стојановска.Исто така и двајцата се родени во едно исто село тс и прапрадедо ми и неговата ќерка и се починати во ист град и ова го пишува во умрениците.Што може да се направи во ваков случај,всушност дали ова представува проблем и ако да,како да се реши?
Jас имав слична ситуациja и веке напишаното дека со изjава на нотар го решаваш истото е точно.

Фино лепо си го завршив тоа на нотар, а каде што бев, нотарот веке jа знаеше процедурата пошо мн де поминале пред мене. Хехех[DOUBLEPOST=1499750915][/DOUBLEPOST]
Од ко дојде животов некако понестрпливи станавте... туку всичко си има процедура. Очекувајте промени по 25/07
Политичките досетки остави си ги за во некоj друг форум. ;)

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Вo мoјoт случaј дедo ми е вo умреницa стoјaнoвски,вo екзaрхијa венчaницaтa гo пишaле ивaнoв зaштo тaткo му ивaн се викaл,a oвие пa oд дaбч вo прoизхoдoт пишaле свидителствo зa венчaние нa стoјaнoв,тoa ски сaми гo тргнaле и пoсредникoт и вo мп ми рекoa немa прoблем ни нoтaр ни ништo вaжен бил мaтичниoт брoј ми рекoa.aкo се пoјaвел рaзличен мaтичен брoј тoa билo прoблем.Еднa девoјкa oд кoмшии штo земa држaвјaнствo пред еднa гoдинa се презивa aтaнaсoскa a вo извoдoт нa мaјкa и згрешиле aнaстaсoвскa и без никaкви испрaвки пoминa.[DOUBLEPOST=1499755436][/DOUBLEPOST]
Jас имав слична ситуациja и веке напишаното дека со изjава на нотар го решаваш истото е точно.

Фино лепо си го завршив тоа на нотар, а каде што бев, нотарот веке jа знаеше процедурата пошо мн де поминале пред мене. Хехех[DOUBLEPOST=1499750915][/DOUBLEPOST]

Политичките досетки остави си ги за во некоj друг форум. ;)
Другaр немoже дa ти пишaм вo привaтни ептен сме блиску сo интервјуaтa,aкo ти се пoјaви прoменa нa дaтумoт зa интервју пиши a aкo имa кaј мене и јaс ке ти пишaм

Последно уредено:
Член од
8 февруари 2016
Мислења
400
Поени од реакции
396
Da jas zborev so nejzinata posrednicka i mi kaza: STO SAKATE PRAVETE. Ne znae nikoj sto se slucuva tamu vnatre ne znae ni taa pa zatoa kazuva kako sakate taka pravete. I ako odnesete pak nema garancija deka drzavjanstvo ke dobiete. Toa mi kaza mendeka
Jas ja prasav suzanagb bidejki taa kaza deka posrednickata i rekla "nema da se bara poteklo itn"... I deka ke se zavrsi rabotata za site nas. Ova sto ti go kazuvas deka istata posrednicka go kazala e sosem sprotivno- t.e. deka ustvari veze nema sto se slucuva i sto sakame da pravime!!!
Sega posrednickava ima veze ili nema veze sto se slucuva??? Ke davaat bez poteklo (pretpostavuvam bez da gnjavat kako do sega posto site imame nekakov dokument) ili pak neznae ni dali da nosime dopolnitelni ili ne a kamoli nesto poveke da znae???
Od tebe slusnav odgovor , ja prasuvam suzanagb, moze e pobliska so nea i ke i kaze poubavo.
Suzanagb please answer?

Член од
10 март 2009
Мислења
1.300
Поени од реакции
1.161
Jas ja prasav suzanagb bidejki taa kaza deka posrednickata i rekla "nema da se bara poteklo itn"... I deka ke se zavrsi rabotata za site nas. Ova sto ti go kazuvas deka istata posrednicka go kazala e sosem sprotivno- t.e. deka ustvari veze nema sto se slucuva i sto sakame da pravime!!!
Sega posrednickava ima veze ili nema veze sto se slucuva??? Ke davaat bez poteklo (pretpostavuvam bez da gnjavat kako do sega posto site imame nekakov dokument) ili pak neznae ni dali da nosime dopolnitelni ili ne a kamoli nesto poveke da znae???
Od tebe slusnav odgovor , ja prasuvam suzanagb, moze e pobliska so nea i ke i kaze poubavo.
Suzanagb please answer?
Posrednickata rece deka ne znae zatoa kaza sto sakate pravete ako sakate nosete ako ne ne. Rece deka nikoj ne znae sto se slucuva vnatre vo MP. Ne moze taa da mi kaze sto e pravilno zosto i taa sama ne znae. Kaza deka nisto ne dava garancija i zatoa nase da bide da odlucime sto ke pravime dali ke nosime ili nema. Jas za sega konkretno odluciv da ne nosam a za ponataka ke vidime

Член од
1 јули 2017
Мислења
32
Поени од реакции
23
Decki be sto e problemot sega :( posle celata maka da vadam tie umrenici baranje vrski i sl. Utrovo bev vo ambasada vo sk da predadam dopolnitelen dokument potvrdata od strumica i se so nea povrzano i tie na salter na nekoj nacin me odbija. Mi vika taa deka veke toj dokument e ednas dostaven i zaveden vo udostoverenie za proizhod. Da se informiram vo ministerstvoto za pravda okolu toj dokument zosto da se daval istiot pak gubelo smisla.
Pomos?!

Член од
10 март 2009
Мислења
1.300
Поени од реакции
1.161
Decki be sto e problemot sega :( posle celata maka da vadam tie umrenici baranje vrski i sl. Utrovo bev vo ambasada vo sk da predadam dopolnitelen dokument potvrdata od strumica i se so nea povrzano i tie na salter na nekoj nacin me odbija. Mi vika taa deka veke toj dokument e ednas dostaven i zaveden vo udostoverenie za proizhod. Da se informiram vo ministerstvoto za pravda okolu toj dokument zosto da se daval istiot pak gubelo smisla.
Pomos?!
I mene me vratija pred edna nedela samo mi rekoa nema potreba da davas dokumenti i toa bese se. Sea ekspertite ke ti pisat deka siris dezinformacii :lolzz:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom