Да ти објаснам нешто смрдло една срдосана и за штракнатите како тебе. Според закон за добивање Бг гражданство како документ е потребно само происход од ДАБЧ нотаријална изјави За Блгарско самосознание и нормално лични документи за идентификација. Ова што ти се правиш паметна цело време и јадеш трици без врска ние сме го поминале веќе. Не е проблемот дали треба или нетреба да се носат оригинали, туку за тоа што во рок од три години ги сменија стопати аршините за добивање државјанство. Имаше периоди кога беа потпишувани укази без никакви документи па поради проблеми со ДАБЧ почнаа да бараат оргинали и се поминуваше само со стари документи од екзархија од бг лични карти сведителства воени книшки архивот во велико трново и родители. После почнаа да пуштаат и со роднини за на крај до пред април да пуштат на ангро све живо и диво, од април мај па до сега пак е заглавена работата. Во меѓувреме баш ради такви како тебе требало нетребало ....мене една тетка од МП ми рече не треба па посредникот ми рече нетреба дрн дрн дрн ....појма немаат ......еден куп луѓе се на дополнителна и заглавени по 3-4 години. на крај краева за кој к.р ти се дома документите .....сакал некој носел сакал неносел ја се обидов да објаснам дека тие што си имаат исправни оргинални стари документи да си ги достават во нивните преписки, па да не се мислат уопште дали се сменила власта дали се сменил вицепрезидентот дали ДАБЧ имал соработка со МП или немал дали ќе го сменеле законот итн итн. И да има вратени на дополнителна и со стари документи ама проблеми околу тоа има милјон... се разлокиваат имиња на родители во стар документ пишан стеван а во извод стефче таткому во стар документ томе во извод тони.... и после напишаново ако не сваќаш тогаш стварно ти треба терапија...Da ne ispadne deka jas namernuvam informacii zosto ima na forumov nekolku eksperti sto ne si gi pijat apcinjata na vreme pa zamaraat... sekoj moze da se javi da prasa, jas licno prasav i vo ambasada vo skopje i od tamu mi rekoa deka nema potreba... ne znam samo spodeluvam sto doznavam ne go zemajte za 100% tocno
jas mislam deka ne e vistina toa i na mene posrednikot mi kaza taka ama jas pisav email vo bg i mi vratia deneska so vakva porakaПрочитај назад, за тоа се дискутира неколку страни веќе.. Кај 10+ души го има тој статус (вклучувајки ме и мене). Се проверува дали си осудуван или не од ДАНС.
Да споделиш кога беше на интервју и со какви документи си?jas mislam deka ne e vistina toa i na mene posrednikot mi kaza taka ama jas pisav email vo bg i mi vratia deneska so vakva poraka
След като Вашата преписка е в процедура по Доп'лнителна проверка, за да прод'лжи процедурата по придобиване на б'лгарско гражданство. Необходимо е да предоставите официален документ, издаден от б'лгарски или чуждестранен компетентен орган в'з основа на акт за раждане, регист'р на населението и др., в којто се с'д'ржат данни относно Вашијат б'лгарскија произход.
a statusot momentalen mi e vakov
Преписката е разгледана от С'вета по гражданството. Извадена е за доп'лнителна проверка,
Пред некој месец на тие што се со брат/сестра ги враќаа на дополнителна и им бараа да однесат Удостоверение за родствени врски коешто може да се извади од општината во Бугарија кадешто брат ти е регистриран.Во твојот случај ништо не е конкретизирано затоа најдобро посредникот нека праша во Министерството каков документ бараат.na intervju bese na 28 mart 2016 so dukumenti od brat
pred pola saat se vidov so posrednikot mu ja pokazav porakata sto ja dobiv preku email i toj se cudese i ne mu e jasno za sto stanuva zbor
mi kaza deka ke prasa vo bugarija so treba da se odnese i da mu objasnat i deka za den dva ke mi kaze so treba da se odnese LUDA RABOTA mizerija
So dokumenti od vujko od majka brat, ti so sto dokumenti si[DOUBLEPOST=1498774005][/DOUBLEPOST]Со какви документи си ти ?
A sto ti vika posrednikot zasto ni se smeni na proverka od vicetoДечки јас се слушнав со посредникот ќе доставам и стара лична карта од прадедо, значи може и кај вицепрезидентот да се достават плус документи ако ги имаш за да бидеш на сигурно чекање. Преписката продолжувала од таму кај што си застанат. Така да ако имате плус документи не се оставајте на веќе постоечките со кои сте аплицирале.