Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
Денес на интервју беше побарано од мене да го доставам оригиналниот документ и сите изводи и умреници во оригинал + преведени на бугарски. (иако еднаш се однесени и оставени во ДАБЧ)
Ми рекоја дека е најдобро да ги донесам овие документи со цел да не ме прекрателе, па дополнително да ги носам истите документи и да губам време само со постапки.
Е да, истото што го споделив овде минатиот месец, а беше оквалификувано како "кромид инфо".

Член од
27 септември 2010
Мислења
737
Поени од реакции
453
Здраво на сите
Денес бев на интервју. Лујге работите се многу сменати, него што ми кажувале и што ве читам овде.
Прва работа документи: Јас имам потврда од БКК од Струмица за тоа дека селото на прадедоми било бугарско бла бла. Дополнително имам и оргинална воена книшка од прадедоми (по права линија, на татко ми - мајка - татко е) каде што си пишува националност Блгарин. Си ги извадов сите документи изводи и умреници и доставив до ДАБЧ кога го вадев произходот. НА документот што ми го дадоја си пишува по кој основ земам происход, дека и со оргинален стар документ и дека со потврда од БКК. Кога го однесов документите во министерство напоменаа дека НЕ ИМ ТРЕБА оригинален документ и дека ДАБЧ служи за тоа и не им ја предадов оригиналната воена нишка.

Денес на интервју беше побарано од мене да го доставам оригиналниот документ и сите изводи и умреници во оригинал + преведени на бугарски. (иако еднаш се однесени и оставени во ДАБЧ)
Ми рекоја дека е најдобро да ги донесам овие документи со цел да не ме прекрателе, па дополнително да ги носам истите документи и да губам време само со постапки.

Втора работа интервју. Има нови прашања, овој лист ни го дадоја предходно во таа агенцијата да си го препрочитаме пред интервјуто.Прегледај го приврзокот 173127

Интервјуто траеше 30 мин. Тој што ме интервјуираше пишуваше од збор до збор што кажував.
1. Се што знаеш за бугарската историја. (Прва втора трета држава, години кога траеле)
2. Бугарски цареви и владетели (Кан Аспарух, Борис 1, Самоил, Петар и Асен, Борис 3 )
3. Одбери еден и кажи повеќе за него. (Јас кажав за Самоил нешто повеќе по сејкавање)
4. Бугарски револуционери (Васил левски и некои македонски револуционери )
5. Бугарски писатели ( Ги кажав воглавно македонските просветители )
6. Дали знаеш некое нивно дело (Константин и Димитар Миладинов - Зборник на блгарски нардони песни. тоа ми текна во моментот)
7. Со кои земји граничи бугарија по земја.
8. Влез на Бугарија во НАТО и ЕУ. Датуми
9. систем на управување на бугарија, знаме, грб, прецедател
10. Државни празници во Бугарија.
11. Што си по народност, националност и гражданство.
Блгарска народност, Блгарска националност, Македонско гражданство.
12. Зошто сакаш да земиш државјанство.
13. Што ќе ти смени тебе државјанството.
14. Дали си бил во Бугарија, каде зошто. Опиши го местото со збор два.
15. Дали планираш да живееш во Бугарија
14. Дали знаеш кои ти се правата и задолженијата ако земиш државјанство
15. По што е позната Бугарија во светот
16. Како ќе придонесеш за развој на Бугарија и бугарското општество
17. Дали ќе ги браниш интересите на Бугарија дококлу биде побарано. (Ќе ги бранам интересите на Р.Бугарија на секој начин на кој ќе биде побарано од мене)

Мене не ми останува друго освен да си ги извадам сите изводи пак и ќе ги пратам на превод и во министерство преку посредникот. Подобро сеа да ја завршам таа работа отколку да ме вратат на дополнителна.

Тоа е тоа. Со срејќа на сите сега.
AMAN BE STO IM STANA SEA STO SAKAAT POVEKE OD NAS DRUZE KAKO BESE IMASE LI GUZVA DALI SI VLEZE U TVOJOT TERMIN ILI IMASE ZAEBANCII, STO VIKAA DRUGITE KOA VI GI DADOA NOVITE PRASANJA SE CUDEA ILI ? POSREDNIKOT PRE D DA DOJDES NE TI KAZA DA SI GI IZVADIS POVTORNO IZVODITE ?

Член од
18 септември 2014
Мислења
828
Поени од реакции
747
AMAN BE STO IM STANA SEA STO SAKAAT POVEKE OD NAS DRUZE KAKO BESE IMASE LI GUZVA DALI SI VLEZE U TVOJOT TERMIN ILI IMASE ZAEBANCII, STO VIKAA DRUGITE KOA VI GI DADOA NOVITE PRASANJA SE CUDEA ILI ? POSREDNIKOT PRE D DA DOJDES NE TI KAZA DA SI GI IZVADIS POVTORNO IZVODITE ?
Можеш да пишуваш со мали букви како секој нормален човек ?

Член од
8 март 2017
Мислења
22
Поени од реакции
51
Jove, dali pred da ti potpiše ukaz statusot ti beše "na proverka kaj viceprezidenta"?
Ne,nemase takva promena, od finalna vlegov vo potpis od viceprezidenta, znaci skoro 4 meseci cekav potpis i vcera mi izleze noviov status da si zakazam den za podignuvanje licno.
Nemav proverka od viceprezidenta,znaci nikakva promena na status vo meguvreme

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Здраво на сите
Денес бев на интервју. Лујге работите се многу сменати, него што ми кажувале и што ве читам овде.
Прва работа документи: Јас имам потврда од БКК од Струмица за тоа дека селото на прадедоми било бугарско бла бла. Дополнително имам и оргинална воена книшка од прадедоми (по права линија, на татко ми - мајка - татко е) каде што си пишува националност Блгарин. Си ги извадов сите документи изводи и умреници и доставив до ДАБЧ кога го вадев произходот. НА документот што ми го дадоја си пишува по кој основ земам происход, дека и со оргинален стар документ и дека со потврда од БКК. Кога го однесов документите во министерство напоменаа дека НЕ ИМ ТРЕБА оригинален документ и дека ДАБЧ служи за тоа и не им ја предадов оригиналната воена нишка.

Втора работа интервју. Има нови прашања, овој лист ни го дадоја предходно во таа агенцијата да си го препрочитаме пред интервјуто.Прегледај го приврзокот 173127

Интервјуто траеше 30 мин. Тој што ме интервјуираше пишуваше од збор до збор што кажував.
1. Се што знаеш за бугарската историја. (Прва втора трета држава, години кога траеле)
2. Бугарски цареви и владетели (Кан Аспарух, Борис 1, Самоил, Петар и Асен, Борис 3 )
3. Одбери еден и кажи повеќе за него. (Јас кажав за Самоил нешто повеќе по сејкавање)
4. Бугарски револуционери (Васил левски и некои македонски револуционери )
5. Бугарски писатели ( Ги кажав воглавно македонските просветители )
6. Дали знаеш некое нивно дело (Константин и Димитар Миладинов - Зборник на блгарски нардони песни. тоа ми текна во моментот)
7. Со кои земји граничи бугарија по земја.
8. Влез на Бугарија во НАТО и ЕУ. Датуми
9. систем на управување на бугарија, знаме, грб, прецедател
10. Државни празници во Бугарија.
11. Што си по народност, националност и гражданство.
Блгарска народност, Блгарска националност, Македонско гражданство.
12. Зошто сакаш да земиш државјанство.
13. Што ќе ти смени тебе државјанството.
14. Дали си бил во Бугарија, каде зошто. Опиши го местото со збор два.
15. Дали планираш да живееш во Бугарија
14. Дали знаеш кои ти се правата и задолженијата ако земиш државјанство
15. По што е позната Бугарија во светот
16. Како ќе придонесеш за развој на Бугарија и бугарското општество
17. Дали ќе ги браниш интересите на Бугарија дококлу биде побарано. (Ќе ги бранам интересите на Р.Бугарија на секој начин на кој ќе биде побарано од мене)

Мене не ми останува друго освен да си ги извадам сите изводи пак и ќе ги пратам на превод и во министерство преку посредникот. Подобро сеа да ја завршам таа работа отколку да ме вратат на дополнителна.

Тоа е тоа. Со срејќа на сите сега.
Кoлку пoвеќе пaтриoтите се зaлaгaaт oд петни жили леснo дa стигaме дo држaвјaнствo,тoлку пoвеќе oвие oд БСП гледaaт дa се прaви спрoтивнoтo.Мoжеби пoдoбрo ич дa не се зaлaгaa пaтриoтите зa нaс пa немaше сегa зaрaди нивни спрoтистaвени пoлитики ние дa гo јaдеме.Ке си oстaнеше се пo стaрo...Сликaње нa премиерите,зaедничкo слaвење нa прaзници,дoбрoсoседски oднoси a прoцедурите се пoтешки нaместo oбрaтнo....Дa не се финaнсиите вo прaшaње мoжеби?

Последно уредено:
Член од
17 јуни 2017
Мислења
1
Поени од реакции
0
Prepiskata e razgledana od sovetot po grazdanstvo so polozitelno stanoviste,sledi izdavane na ukaz od viceprezidenta na R.Bugarija,bi zamolil znae li nekoj sto znaci ova inaku stoi vaka 1godina I nesto plus,inaku brojot e 39../2014[DOUBLEPOST=1498029327][/DOUBLEPOST]Ve molam znae li nekoj,sto znaci prepiskata e razgledana od sovetot na grazdani so polozitelno stanoviste,pretstoi izdavane na ukaz od viceprezidenta na R.Bugarija,vaka stoi 1god.I nesto povece,inaku brojot e 39../2014 podneseno e preku ambasada oktomvri 2013 god.

Последно уредено:
Член од
7 мај 2007
Мислења
169
Поени од реакции
119
Prepiskata e razgledana od sovetot po grazdanstvo so polozitelno stanoviste,sledi izdavane na ukaz od viceprezidenta na R.Bugarija,bi zamolil znae li nekoj sto znaci ova inaku stoi vaka 1godina I nesto plus,inaku brojot e 39../2014[DOUBLEPOST=1498029327][/DOUBLEPOST]Ve molam znae li nekoj,sto znaci prepiskata e razgledana od sovetot na grazdani so polozitelno stanoviste,pretstoi izdavane na ukaz od viceprezidenta na R.Bugarija,vaka stoi 1god.I nesto povece,inaku brojot e 39../2014 podneseno e preku ambasada oktomvri 2013 god.
Ова значи дека одобрено ти е барањето за указ, само треба Вицепрезидентот да го потпише и после да си закажеш термин за подигнување. Честитки :)

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Кoлку пoвеќе пaтриoтите се зaлaгaaт oд петни жили леснo дa стигaме дo држaвјaнствo,тoлку пoвеќе oвие oд БСП гледaaт дa се прaви спрoтивнoтo.Мoжеби пoдoбрo ич дa не се зaлaгaa пaтриoтите зa нaс пa немaше сегa зaрaди нивни спрoтистaвени пoлитики ние дa гo јaдеме.Ке си oстaнеше се пo стaрo...Сликaње нa премиерите,зaедничкo слaвење нa прaзници,дoбрoсoседски oднoси a прoцедурите се пoтешки нaместo oбрaтнo....Дa не се финaнсиите вo прaшaње мoжеби?
Oкoлу 2 милјoнa еврa ке се слеaт зa еднa гoдинa вo Бугaријa aкo требa истите дoкументи пoвтoрнo дa се пoднесaт.Нaјлoшo ке биде тие штo се нa финaлнa aкo ги стaвaт нa дoпoлнителнa и дa мoрa и oни дa ги дoстaвaт тие дoкументи пoвтoрнo

Член од
9 јуни 2017
Мислења
27
Поени од реакции
25
Koš jedno 4 meseca pa potpis

Послато са 5010D уз помоћ Тапатока

Член од
20 април 2017
Мислења
20
Поени од реакции
9
Ako ti e isti status edna godina iste sme,brojot moj blizu e ka tvojot a i jas dolgo cekam potpis ama nema uste.

Член од
20 октомври 2014
Мислења
16
Поени од реакции
23
Kaj mene eve sto pisuva od 2014 sum
Преписката е разгледана от С'вета по гражданството. Извадена е за доп'лнителна проверка, за да представите документ, удостоверјавашт наличието на в'зходјашт б'лгарин, с'гласно изискването на § 2, т. 1 от Доп'лнителните разпоредби на Закона за б'лгарското гражданство. , в срок до 19.09.2016
Imam odneseno dokument uste pred datumot ama nisto da mrdni nesaka

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk
i jas sum ist koe brojce si i od koga pomina intervju ?

Член од
27 септември 2010
Мислења
737
Поени од реакции
453
LOSA INFORMACIJA VO AMBASADATA NA SKOPJE POCNALE DA VRAKAAT LUGE KOI TREBALO DA IDAT NA INTERVJU SO BILE PREKU CICKOVCI BRATUCEDI .... LOSO LOSO LOSO

Член од
21 октомври 2009
Мислења
1.533
Поени од реакции
2.411
немаше гужви, одма си влеговме сите. Многу касно не предупредија за новите прашања. Дојдовме во софија во 8 часот, во 10 часот ми беше интервјуто. Па ајде таму читав, барав на википедија...
Не знаеа за оваа новост. После моето интервју, вработена во канцеларијата спомна дека од битолска амбасада ги врајкале ако немале документи оригинални со нив. (тие што се преку стари документи)
Ме советуваа да си ги извадам и да им ги пратам најбрзо што можи, заедно со стариот документ.

Подобро сеа 100 евра отколку да ме прекратат па да чекам +2години и пак да дадам 100 евра. :unsure:
Незнам, можеби сакаат тие со стари документи да ги селектираат и да ја забрзаат постапката за нив. Да не не врајкаат на дополнителна, секако истите документи и тогаш ги поднесуваме, вака во еден преглед само.

Последно уредено:
Член од
15 септември 2014
Мислења
232
Поени од реакции
129
Вчера една моја пријателка од Софија, се јавила кај вицепрезидентот и и рекле дека се е во ред со моите документи и дека се чека да влезат во указ. Читајќи ве..шубе ми е сеуште. Со венчаница сум од баба ми, но неа не ја поднесов во правосудие, сепак ми беше одобрено државјанството.... чекам указ од 7 февруар.... навистина хаос, требало-нетребало,нека кажат услови и чао...кој исполнува нека поднесува...кој не...ич нека не се мачи....вака, за еден е мајка за друг маќеа...

Член од
10 март 2009
Мислења
1.300
Поени од реакции
1.161
Вчера една моја пријателка од Софија, се јавила кај вицепрезидентот и и рекле дека се е во ред со моите документи и дека се чека да влезат во указ. Читајќи ве..шубе ми е сеуште. Со венчаница сум од баба ми, но неа не ја поднесов во правосудие, сепак ми беше одобрено државјанството.... чекам указ од 7 февруар.... навистина хаос, требало-нетребало,нека кажат услови и чао...кој исполнува нека поднесува...кој не...ич нека не се мачи....вака, за еден е мајка за друг маќеа...
Moze li brojot da go napises na koj se javila? :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom