Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
3 мај 2017
Мислења
251
Поени од реакции
171
Decki 8660/2015 mi e brojot, do vcera cekav potpis od vicepretsedatelot od mart mesec sum na potpis za ukazot.
Denes mi e promenet statusot,potpisan mi e ukazot i ideme dajle vika treba da se zakaze za licno da go podignam udostoverenieto.
Znaci deka trgnala rabotata
So sreka na site, sekoj da si doceka
(Dokumenti inaku,od dedo i baba izvod od vencanie original na bugarski jazik od 1943 godina,vencani vo bugarska egzarhija
Супер почнале! Честитки :) Беше преку амбасада или директно во Софија имаше поднесено?

Член од
9 февруари 2009
Мислења
16
Поени од реакции
17
Decki 8660/2015 mi e brojot, do vcera cekav potpis od vicepretsedatelot od mart mesec sum na potpis za ukazot.
Denes mi e promenet statusot,potpisan mi e ukazot i ideme dajle vika treba da se zakaze za licno da go podignam udostoverenieto.
(Dokumenti inaku,od dedo i baba izvod od vencanie original na bugarski jazik od 1943 godina,vencani vo bugarska egzarhija
[DOUBLEPOST=1497966776][/DOUBLEPOST]Jove ako ne e tajna koga bese na intervju i kolku vreme bese na finalna iti i jas sum tuka blisku do tebe so brojot 103/2015

Член од
5 јуни 2017
Мислења
50
Поени од реакции
14
So sreka drzavjanstvo jas so broj 87**/2015 se nadevam ke me izraduvaat so potpis

Член од
20 јуни 2017
Мислења
36
Поени од реакции
16
Ke moze li da mi kazete ili da mi pustite link kako i kade da zakazam online vo DABC?

Член од
21 мај 2017
Мислења
101
Поени од реакции
49
Cestitki, i jas cekam potpis. Ke sakas li da spodelis koj e brojot na ukazot sto e potpisan?

Член од
25 март 2014
Мислења
717
Поени од реакции
733
Koga bese na intervju? i so srekjja!

Член од
4 април 2017
Мислења
26
Поени од реакции
41
Mozes da mi kazes dali bese na dopolnitelna ili od finalna direktno na potpisuvanje ukaz? I dali originalniot dokument go dade tamu ili samo kopija. Ti blagodaram i so sreka neka ti e !!!

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Пoлекa бре луге гo убивте чoвекoт:) немoже дa пoстигне дa oдгoвoри нa тoлку прaшaњa:P oстaјте гo ден двa дa се пoрaдувa:D

Член од
21 октомври 2009
Мислења
1.533
Поени од реакции
2.411
Здраво на сите
Денес бев на интервју. Лујге работите се многу сменати, него што ми кажувале и што ве читам овде.
Прва работа документи: Јас имам потврда од БКК од Струмица за тоа дека селото на прадедоми било бугарско бла бла. Дополнително имам и оргинална воена книшка од прадедоми (по права линија, на татко ми - мајка - татко е) каде што си пишува националност Блгарин. Си ги извадов сите документи изводи и умреници и доставив до ДАБЧ кога го вадев произходот. НА документот што ми го дадоја си пишува по кој основ земам происход, дека и со оргинален стар документ и дека со потврда од БКК. Кога го однесов документите во министерство напоменаа дека НЕ ИМ ТРЕБА оригинален документ и дека ДАБЧ служи за тоа и не им ја предадов оригиналната воена нишка.

Денес на интервју беше побарано од мене да го доставам оригиналниот документ и сите изводи и умреници во оригинал + преведени на бугарски. (иако еднаш се однесени и оставени во ДАБЧ)
Ми рекоја дека е најдобро да ги донесам овие документи со цел да не ме прекрателе, па дополнително да ги носам истите документи и да губам време само со постапки.

Втора работа интервју. Има нови прашања, овој лист ни го дадоја предходно во таа агенцијата да си го препрочитаме пред интервјуто. 19388566_10209167568176082_3659040456976147040_o.jpg

Интервјуто траеше 30 мин. Тој што ме интервјуираше пишуваше од збор до збор што кажував.
1. Се што знаеш за бугарската историја. (Прва втора трета држава, години кога траеле)
2. Бугарски цареви и владетели (Кан Аспарух, Борис 1, Самоил, Петар и Асен, Борис 3 )
3. Одбери еден и кажи повеќе за него. (Јас кажав за Самоил нешто повеќе по сејкавање)
4. Бугарски револуционери (Васил левски и некои македонски револуционери )
5. Бугарски писатели ( Ги кажав воглавно македонските просветители )
6. Дали знаеш некое нивно дело (Константин и Димитар Миладинов - Зборник на блгарски нардони песни. тоа ми текна во моментот)
7. Со кои земји граничи бугарија по земја.
8. Влез на Бугарија во НАТО и ЕУ. Датуми
9. систем на управување на бугарија, знаме, грб, прецедател
10. Државни празници во Бугарија.
11. Што си по народност, националност и гражданство.
Блгарска народност, Блгарска националност, Македонско гражданство.
12. Зошто сакаш да земиш државјанство.
13. Што ќе ти смени тебе државјанството.
14. Дали си бил во Бугарија, каде зошто. Опиши го местото со збор два.
15. Дали планираш да живееш во Бугарија
14. Дали знаеш кои ти се правата и задолженијата ако земиш државјанство
15. По што е позната Бугарија во светот
16. Како ќе придонесеш за развој на Бугарија и бугарското општество
17. Дали ќе ги браниш интересите на Бугарија дококлу биде побарано. (Ќе ги бранам интересите на Р.Бугарија на секој начин на кој ќе биде побарано од мене)

Мене не ми останува друго освен да си ги извадам сите изводи пак и ќе ги пратам на превод и во министерство преку посредникот. Подобро сеа да ја завршам таа работа отколку да ме вратат на дополнителна.

Тоа е тоа. Со срејќа на сите сега.

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
Здраво на сите
Денес бев на интервју. Лујге работите се многу сменати, него што ми кажувале и што ве читам овде.
Прва работа документи: Јас имам потврда од БКК од Струмица за тоа дека селото на прадедоми било бугарско бла бла. Дополнително имам и оргинална воена книшка од прадедоми (по права линија, на татко ми - мајка - татко е) каде што си пишува националност Блгарин. Си ги извадов сите документи изводи и умреници и доставив до ДАБЧ кога го вадев произходот. НА документот што ми го дадоја си пишува по кој основ земам происход, дека и со оргинален стар документ и дека со потврда од БКК. Кога го однесов документите во министерство напоменаа дека НЕ ИМ ТРЕБА оригинален документ и дека ДАБЧ служи за тоа и не им ја предадов оригиналната воена нишка.

Денес на интервју беше побарано од мене да го доставам оригиналниот документ и сите изводи и умреници во оригинал + преведени на бугарски. (иако еднаш се однесени и оставени во ДАБЧ)
Ми рекоја дека е најдобро да ги донесам овие документи со цел да не ме прекрателе, па дополнително да ги носам истите документи и да губам време само со постапки.

Втора работа интервју. Има нови прашања, овој лист ни го дадоја предходно во таа агенцијата да си го препрочитаме пред интервјуто.Прегледај го приврзокот 173127

Интервјуто траеше 30 мин. Тој што ме интервјуираше пишуваше од збор до збор што кажував.
1. Се што знаеш за бугарската историја. (Прва втора трета држава, години кога траеле)
2. Бугарски цареви и владетели (Кан Аспарух, Борис 1, Самоил, Петар и Асен, Борис 3 )
3. Одбери еден и кажи повеќе за него. (Јас кажав за Самоил нешто повеќе по сејкавање)
4. Бугарски револуционери (Васил левски и некои македонски револуционери )
5. Бугарски писатели ( Ги кажав воглавно македонските просветители )
6. Дали знаеш некое нивно дело (Константин и Димитар Миладинов - Зборник на блгарски нардони песни. тоа ми текна во моментот)
7. Со кои земји граничи бугарија по земја.
8. Влез на Бугарија во НАТО и ЕУ. Датуми
9. систем на управување на бугарија, знаме, грб, прецедател
10. Државни празници во Бугарија.
11. Што си по народност, националност и гражданство.
Блгарска народност, Блгарска националност, Македонско гражданство.
12. Зошто сакаш да земиш државјанство.
13. Што ќе ти смени тебе државјанството.
14. Дали си бил во Бугарија, каде зошто. Опиши го местото со збор два.
15. Дали планираш да живееш во Бугарија
14. Дали знаеш кои ти се правата и задолженијата ако земиш државјанство
15. По што е позната Бугарија во светот
16. Како ќе придонесеш за развој на Бугарија и бугарското општество
17. Дали ќе ги браниш интересите на Бугарија дококлу биде побарано. (Ќе ги бранам интересите на Р.Бугарија на секој начин на кој ќе биде побарано од мене)

Мене не ми останува друго освен да си ги извадам сите изводи пак и ќе ги пратам на превод и во министерство преку посредникот. Подобро сеа да ја завршам таа работа отколку да ме вратат на дополнителна.

Тоа е тоа. Со срејќа на сите сега.
18. Што си во хороскоп?
19. Кој победи на Евровизија 2003-та?
20. Објасни ја Питагоровата теорема.
21. Изрецитирај песна од Азис.

Мислам...ах беееееее... БСП, никогаш на власт веќе!
:facepalm:

Член од
18 септември 2014
Мислења
828
Поени од реакции
747
Што бе пак почнаа да бараат оригинали? До кога ова ке трае, де еднаш ни велеа не требаат, сеа пак ги бараат. Дај нека се одлучат дали им требаат или не им требаат.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom