Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
24 мај 2015
Мислења
400
Поени од реакции
281
Тогаш на интервју ќе ти требаат сите изводи и пожелно е да го дадеш оригиналот. Јас кога поднесував стари документи во министерството после интервју пробав со копија заверена на бг нотар не ми уважија. Иако не ми бараа дополнителни документи јас ги доставив за секој случај. Да не те обесхрабрат овие работи така стојат работите гледаш секој ден измислуваат нешто
Еден другар па вика он кога пробал да подаде дополнителни документи, не сакале да му ја земат оригиналната туку му барале заверена копија од крштеницата. Нема откажување во никој случај. Мене ми е страв што произходот ми е добиен врз база на потврда од здружение и поради тоа на документот Произход не ми пишува врз база на кој документи ми е издаден произходот. Ми пишува само она - Да послужи през МП за получавање на бг државјанство. Ама нема врз кој документи ми го издале произходот, па незнам ни дали ќе ми дадат да подадам дополнителни документи.

Мислам дека за ова, најдобро би било да прашаш во амбасада, делот со поднесување документи. Без да го бараш одговорот наоколу. Некаде низ форумов прочитав дека оригинал се бара/поднесува, па на крај ти ги враќаат документите, но сигурно другите дека нема тебе да чекаат.

Јас би направил копија на нотар, судски преведена и легализирана и плус на еден А4 формат скенирана со додаден watermark дека е скениран оригинал. И исто би напрaвиле сите што би подале документи од овој извор. Ова јас.

Туку, кажи ми, во автобиографијата спомна мајка, татко, брат, сестра или само usual CV?[DOUBLEPOST=1489018061][/DOUBLEPOST]

И ова држи вода.
Денес си поднесов барање у матично за мој извод, решив и мој оргинал да дадам пак, за секој случај. Него друго ме интересира доколку знаете. Што уствари треба да им се направи на секој од овие документи посебно. На пр. дали изводите од матичново наше се преведуваат само? Или само се легализираат? Или пак и 2те? И истото прашање и за самата крштеница. Дали првин треба да ја заверам на МК нотар, Па таа мк заверка да ја дадам на БГ нотар? Или пак треба да се легализира само? Фала ви и на 2цата :)

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
Еден другар па вика он кога пробал да подаде дополнителни документи, не сакале да му ја земат оригиналната туку му барале заверена копија од крштеницата. Нема откажување во никој случај. Мене ми е страв што произходот ми е добиен врз база на потврда од здружение и поради тоа на документот Произход не ми пишува врз база на кој документи ми е издаден произходот. Ми пишува само она - Да послужи през МП за получавање на бг државјанство. Ама нема врз кој документи ми го издале произходот, па незнам ни дали ќе ми дадат да подадам дополнителни документи.

Денес си поднесов барање у матично за мој извод, решив и мој оргинал да дадам пак, за секој случај. Него друго ме интересира доколку знаете. Што уствари треба да им се направи на секој од овие документи посебно. На пр. дали изводите од матичново наше се преведуваат само? Или само се легализираат? Или пак и 2те? И истото прашање и за самата крштеница. Дали првин треба да ја заверам на МК нотар, Па таа мк заверка да ја дадам на БГ нотар? Или пак треба да се легализира само? Фала ви и на 2цата :)
Секој документ што се поднесува треба да е на БГ јазик (hence превод) и да се легализира истиот (hence нотарот) со цел да се докаже дека документот е вистински. Што значи, и двете. И за второто (крштеница) истиот муабет, со таа разлика што за крстеницата правиш копија заверена и на нотар и во Македонија. Па на превод и легализација во БГ.

Убаво е да си нотар. :)

Член од
24 мај 2015
Мислења
400
Поени од реакции
281
Секој документ што се поднесува треба да е на БГ јазик (hence превод) и да се легализира истиот (hence нотарот) со цел да се докаже дека документот е вистински. Што значи, и двете. И за второто (крштеница) истиот муабет, со таа разлика што за крстеницата правиш копија заверена и на нотар и во Македонија. Па на превод и легализација во БГ.

Убаво е да си нотар. :)
Не разбирам само зашто би требал превод на крштеницата. Зарем бараат превод од Бугарски на Бугарски xD

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
Не разбирам само зашто би требал превод на крштеницата. Зарем бараат превод од Бугарски на Бугарски xD
Упс, моја грешка. Хахах...

Прашај кај нотарите како оди за копија на твојот документ, бидејќи е на бугарски јазик. ОК, ај некој друг помош тука, со слично искуство... Хахах...

Член од
11 септември 2016
Мислења
52
Поени од реакции
10
Некој да оди за Софија во Април, да делиме трошоци, или да договориме превоз?
Одобрено ми е државјанство, па треба да си резервирам термин, па прашувам за датум кога требате да одите за да пробам на истиот да закажам..
Cestito !!!Mozes da spodelis koe brojce si ?

Член од
9 март 2017
Мислења
42
Поени од реакции
5
Земаjте смело пасоши. Вие не сте предавници.Предавници се тие шо ви го смениjа идентитетот па сега морате да земате пасоши шо си се ваши по крв и право.

D

Drexel

Гостин
http://m.focus-news.net/?action=news&id=2372298

Уште една партија ќе се бори за нас, незнам колку е популарна "Обединети Патриоти" ама рекоа ќе им помогнат на блгарите зад граница во нивната политичка програма :icon_mrgr:

Член од
20 декември 2015
Мислења
226
Поени од реакции
84
http://m.focus-news.net/?action=news&id=2372298

Уште една партија ќе се бори за нас, незнам колку е популарна "Обединети Патриоти" ама рекоа ќе им помогнат на блгарите зад граница во нивната политичка програма :icon_mrgr:
"Обединети Патриоти" не е партија,току е коалиција помеѓу ВМРО,НФСБ и Атака.

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
"Обединети Патриоти" не е партија,току е коалиција помеѓу ВМРО,НФСБ и Атака.
Точно.

И како "мала надеж" за сите оние што сметаат дека ќе се смени нешто во однос на давањето државјанства за нас, имајте го ова на ум - на претседателските избори во ноември, во првиот круг на гласањето (кога и сите алијанси и партии учествуваа - па може да се повлече некоја си паралела) резултатите беа следни:

1. Румен Радев - 973,754 (БСП)
2. Цецка Цачева - 840,635 (ГЕРБ)
3. Красимир Каракачанов - 573,016.

Па сега вие видете дали или нема "Обединети патриоти" да е во власта. ;):)

Член од
20 декември 2015
Мислења
226
Поени од реакции
84
Точно.

И како "мала надеж" за сите оние што сметаат дека ќе се смени нешто во однос на давањето државјанства за нас, имајте го ова на ум - на претседателските избори во ноември, во првиот круг на гласањето (кога и сите алијанси и партии учествуваа - па може да се повлече некоја си паралела) резултатите беа следни:

1. Румен Радев - 973,754 (БСП)
2. Цецка Цачева - 840,635 (ГЕРБ)
3. Красимир Каракачанов - 573,016.

Па сега вие видете дали или нема "Обединети патриоти" да е во власта. ;):)
Се разбира дека "Обединети Патриоти" са многу битен фактор во бугарската политика, според сите истражувања они ќе бидат трета политичка сила во наредниот Парламент.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
Дали некој знае во која банка во Софија можам најбрзо да завршам работа со отварање сметка и вадење потврда за достапни средства (онаа што ја бараат за дозвола за постојан престој)?

Член од
23 февруари 2016
Мислења
415
Поени од реакции
581

@dvladev jas i ti zaedno u isto vreme gi terame rabotive i mizam da ti kazam deka sigurno imas original izvod dadeno vo MP. kopija zaverena na notar ne bila nikogas opcija. Barem jas taka znam.

Член од
24 мај 2015
Мислења
400
Поени од реакции
281
@dvladev jas i ti zaedno u isto vreme gi terame rabotive i mizam da ti kazam deka sigurno imas original izvod dadeno vo MP. kopija zaverena na notar ne bila nikogas opcija. Barem jas taka znam.
Здраво колега, заборавив на вас дека заедно ја тераме постапката (временски). Знам дека кај посредникот ги праќав документите по пошта, и знам дека само 1 оригинален извод мој испратив. Дали кога ќе завршат ДАБЧ го враќаат тој оригинален извод или не? Затоа не сум сигурен што сум дал, односно дали сум предал оригинал или препис од изводот. Башка, изводот не беше интернационален, такада како е можно да сум предал оригинал кога е на македонски xD ?

PS кој датум си на интервју ти?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom