Добар ден на сите кој сте присутни на овој форум !
Како што обеќав дека после мојата посета во понеделник која била за целта да ја финализирам постапката за БП , односно за добивање на Указ за кој не сум сакал да чекам додека го добијат во Амбасада и искуство кое го споделувам со Вас !
Во Недела навечер тргнав од Скопје со приватен возач, пред тоа преку Airbnb.comрезервирав апартамент , станче за 3 особи – таму се нај поволни и убави сместувањата.
Стигнавме во Софија и отидовме да си вечеравме во HappyBarsGrill, од таму му се јавив на мојот посредник дека сум стигнал, кога го спомнувам посредник , тоа значи дека за прв пат се обратив кај него, оти пред тоа како што порано Ви реков дека сум поднел преку Амбасада во Скопје и каде што на против од влезот на Б.Амбасада во агенција кај Камелија ги имав препремено документи и превод ( за нејзе е посебна благодарност за висок професинализам и умение да соработува со странки ).
Посредник ми го препорача еден добар пријател кој имал со него одлична соработка и бил добро докажен и проверен на дело - кој се вика Јонче, тоа го сторив од искуство,плати си на професионалец и поефтино ќе си пројдеш и плус 100 % резултат.
Со него се пазаривме дека за 2- дена ќе завирши својот дела а тоа е :
-подигање на Указ , ко е рано сабаеле во 4 часот веќе имал фатено ред пред Мин. За Правда.
- вадење на ЕМБ или ИГН
-сликање за пасош и лична карта тоа е финале , после кое околу 30 дена ги подигате Пасош и лична карта.
Во 8 ч на утро дојдов и влегов во редот каде ми го имал обезбедено посредник место, но од искуство кое ви го опишувам – советувам да се фаќа ред и во 2,5 или 3ч , оти бевме веќе 10-на ред ,
95% се Молдавци и Украинци и они како вампирчниња рано обезбедуват ред.
Во 9-30 Полицајка или обезбедување ( во главно се жени како терменатори , се дереа врз лугево а и беа во право ) почна да ги прашуват кој има закажано за во тој термин,се јавеа 3-мина но тие не се од нашиот ред , оти наш ред бил само за оние кој немали закажено.
После викна 2 од наш ред, после 20 мин уште 2 и така негде во 10-45 влеговме ние, после тоа престанаа да повикуват од редот дури до 12 не викаа, затоа ви советувам да бидете мегу први,да не го ризикувате ни време ни пари,тоа е нај важно од тука се започнува...
Внатре исто има ред , но веќе си безбеден штом си внатре,влегуваш и слушаш како по некој кандидат ги вреѓат службенички за незнаење на Булгарски .Таму те барат во папки и ја кажуваш адреса , односно пополнуваш документ.
Ако не може да те најде во папките бидете стрпливи оти таму им е хаус,така и нас ни кажаа дека не можела да ги најде предмети а и биле на прозорче – јас реков не мрдам и точка,после ја пронашла папка.
Излеговме во 11-25ч каде посредник веќе бил спремен и пред тоа се припремил ни го грабна Указ и одлета, рекол во 3ч да се чекаме кај Полиција за сликање а он за тоа време да го избирка ЕГН Матичен број , тој сум требал односно он да го добиеме во 14-30 Ч.
Ние отидовме во Молл да касниме нешто , прошетавме и ни се јавува во 14-30 посредник полека да си тргниме према полиција за сликање.
Во полиција чекавме до 17и10ч , чекавме електронски да им стигне предметот кој бил обработен и комлетиран, фативме ред и ако немало гужва ( но во други денови рекоа дека и таму е хаус )
Во 17:10 влеговме пополнивме формулар, се сликавме и го земавме документ за подигање на пасош и лична карта за 30 дена, односно во мај....
Тоа мои заеднички пријатели од овој Форум , за еден ден се вршат работи но повеќето викат за 2-3 дена и самиот посредник рекол дека тоа е редкост за еден ден, господ бил со нас и Благодарам му на Бога.
Совет:
Многу рано да се фати ред да , бидете меѓу први, оти после 12 многу бавно се одело и нормално за следни постапки е веќе е касно.
Бидете позитивни и без нервози, оти многу сили се трошат во оптеретување.
Рано бидете добро облечени и држите во раци водичка.
Не штедите на посредник за финалето,повеќе ќе заштедите и време и пари...
На сите ви посакувам радост ,среќа и нај важно здравје...