Па, и дечкото на сликата нема македонско потекло, не знае македонски, до пред некое време појма немал дека ќе биде Македонец. Ама ете, судбина.Не е проблем што зимате пасош од друга земја само за да киднете од државава, има доста луѓе и кај нас што не се Македонци,а имаат македонски пасош. НО, кај нас у пасош им стои дека се Албанци, Срби или што и да се, а кај Бугариве треба Блгарин да се пишеш за да ти даат пасош.
Ја разбирам дека секој гледа да се снајде, да си обезбеди подобар животец, АЛИ толку ниско да падне некој и да се пише нешто што НЕ Е, стварно е мизерија.
И не ми е јасно како до сега никој не ја казни Бугарија за овој пазар со пасошиве што го праи.
Ок, ќе се праиме наудрени малку ако така ти одговара. Јас пишав, ако прочита добро, дека и кај нас има луѓе со македонски пасош, но кои не се Македонци и тоа никој не им го спори. Се изјаснил негде Мекелеб дека е Македонец за да земе пасош? НЕ.Се знае како се дава пасош на странци ако има државата интерес од тоа, во случајов спортот.Па, и дечкото на сликата нема македонско потекло, не знае македонски, до пред некое време појма немал дека ќе биде Македонец. Ама ете, судбина.
Не знам колку и текст да изнапишеш, нема да ти стане јасно дека за да добиеш било каков пасош од било која земја, прво треба да добиеш државјанство од истата. Толку едноставно е.Ок, ќе се праиме наудрени малку ако така ти одговара. Јас пишав, ако прочита добро, дека и кај нас има луѓе со македонски пасош, но кои не се Македонци и тоа никој не им го спори. Се изјаснил негде Мекелеб дека е Македонец за да земе пасош? НЕ.Се знае како се дава пасош на странци ако има државата интерес од тоа, во случајов спортот.
Ај сеа кажи по кој основ зимаат Македонци бугарски пасош? Не се родени во Бугарија, не живееле икс години таму... како добиваат? Мора некој критериум да исполнат, неможе на лепе очи да си зима пасош некој од кај му текне.Критериумот у овој случај се знае кој е, треба да се изјаснат дека се Бугари, еве нека пише некој што има бг пасош дека не морал негде, у некое пусулче да пише дека е Булгарин/Булгарка, скоро освестен/а наравно.
Види, постојат услови за да некој добие државјанство на некоја земја, така? Јас прашав, не тебе директно, кој услов го исполнуваат Македонциве што земаат бг пасош, по кој критериум го добиваат државјанство. Ете, толку е едноставно.Не знам колку и текст да изнапишеш, нема да ти стане јасно дека за да добиеш било каков пасош од било која земја, прво треба да добиеш државјанство од истата. Толку едноставно е.
Муабетов, сакам прашам ама појма немам како.Види, постојат услови за да некој добие државјанство на некоја земја, така? Јас прашав, не тебе директно, кој услов го исполнуваат Македонциве што земаат Бг пасош, по кој критериум го добиваат државјанство. Ете, толку е едноставно.
Родени се во Бугарија - НЕ, престојувале/живееле таму икс години колку што се бара во закон, - НЕ, во брак се со бугарски државјанин - НЕ .... како тогаш?