Ke ви напиша мое мислене коj сака провокации. От ваша и от наша страна. Ако не сам прав, ке ми обjасните.
Колко години сте биле поврзани со Србиа? Ного. Во сите тиа години сте училе дека лошите са бугарите, арните србите. Има ного смесени бракове. Има ного дека са цицали от jугословенската jасла. И сега и них има голема носталгиа по минатото. Има и ного хора работили в полиција и таини служби дека току така нема да скинат поврзаността со Србиjа. Сите тиа хора не сакат добри односи со Бугариа. Добро знаат за симпатиата на хората от Бугариа кум македонците, ама знаат дека секое нешто си има граници. И работат за това. Знаат дека ако двете земи си решат проблемите и земат да соработуват тогаш грците, албанците и србите ке ни го подпират на чапарашка. Пиринскио дел, и половината други бугари имат врска с МК. И ас ке сакам македонец да ми е газда, или да напраам фабрика в Македониа а не во Србиа, Грциа и Албаниа. Е тие са провокаторите от ваша страна. От наша са националистите, политичарите и сите ние дека се фаштаме на провокациите. Да сте видели некои да плука така по србите? Да сте осетили дека ако некој пише за добри односи мегу нас веднаж станува наи лошиот. Излегува дека ние сме ви поголеми душмани от грци, срби и албанци. Говорите за обединуване, за македонци во Пиринско. Абе кој ке сака да е в една земиа со хора како некои провокатори овде, дека кунат умрели хоре, бес да ги знаат. Говора за момчето дека говореше за дедо ми (а он а не е бил воиник и е бежанец от егеиа). И нема доблес на маж да се извини. Ас кога ке навреда некои се извинувам) Мерси, со вакви хора не сакаме обединуване, не сакам в една земиа. Сакам да контактувам со културни и добри хора. И се радувам дека повекето македонци са такива. Арни хора.
Ако неко сам обисил се извинувам.
Ако не сам прав, ке се радувам да ми обиасните културно и со факти.
Поздрав за сите краи Вардаро со една песна на Николина Чакардакова.
http://www.vbox7.com/play:39e46f12