Бугарски Евреин застана на чело на Мосад

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Како? Со блокирање на Битола за да можат да се поапсат сите Евреи? Со транспортот до Треблинка?

Вака, ако вие во Бугарија не чувствувате никаква вина за тоа што ги прогонивте Евреите од Македонија и Тракија тоа е ваш проблем и се надевам дека ќе созреете како нација и ќе си го препрочитате тој дел од ситоријата. Јас тука немам намера да го направам тоа за вас. Евреите од Македонија (ретките кои по некоја случајност преживеале) си имаат кажано, а и историјата си има запишано, кој ги носел и како се однесувал со нив. Се друго е како што ти самиот посочи МИТ. И ако вие не сакате да го срушите, јас стојам на страна.

еве дел од линковите уште еднаш...
http://www.ushmm.org/wlc/en/article.php?ModuleId=10006804
http://www1.yadvashem.org/yv/en/exhibitions/communities/monastir/partisans.asp
http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/vjw/Macedonia.html
http://www.jewishworldreview.com/0300/macedonia1.asp

и секако нема да го заборавам важниот лик од помпезниот
http://books.google.bg/books?id=5azmtjTEQW4C&pg=PA706&lpg=PA706&dq=bulgaria+saved+jews&source=bl&ots=WyqQo9Mjjp&sig=l_oVb7E0uYNbjgclcAj-11yiqxo&hl=bg&ei=EgUKTf-pFIay8gOgp9wT&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4&ved=0CDIQ6AEwAzgU#v=onepage&q=bulgaria saved jews&f=false
Не ние измисливме холокоста и не ние настоувахме да идат во логорите,но ние спасихме 50 000 евреи. Това не можа да направи нито една друга држава во Европа,освен Даниja.
Да не зборуваме дека тези,които ти сметаш дека ги екстрадирали во логорите на 70-80% са били хора от днешна РМ.

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.503
Поени од реакции
1.894
Значи според фемчо по налог на Германците Бугарите ги депортираа Евреите од Македонија,сигурно и по наредба на Германците вршеа асимилицаија во Македонија во периодот 1941-1944:kesa:

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Не ние измисливме холокоста и не ние настоувахме да идат во логорите,но ние спасихме 50 000 евреи. Това не можа да направи нито една друга држава во Европа,освен Даниja.

И пак во кругот.... Спасивте 50.000, пративте во Треблинка 11.000. Значи добро е во плус сте некои 39.000

И навистина ми е доста од темата. Вие само продолжете да го браните неодбранливото

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Значи според фемчо по налог на Германците Бугарите ги депортираа Евреите од Македонија,сигурно и по наредба на Германците вршеа асимилицаија во Македонија во периодот 1941-1944:kesa:
Телеграмите мегу Софиja и Берлин jaсно го покажуват. Берлин дава броjка -20 000 евреи кои мора да даде Бугариja прво,а после уште.

--- надополнето ---

И пак во кругот.... Спасивте 50.000, пративте во Треблинка 11.000. Значи добро е во плус сте некои 39.000

И навистина ми е доста од темата. Вие само продолжете да го браните неодбранливото
А ти заборави,дека 70-80% от армиjaта во днешна РМ беха македонци? Дали и вие не чувствувате вина за това екстрадиране и ваши хора учествуваха реално во полненото на возовите и така натаму...?

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
А ти заборави,дека 70-80% от армиjaта во днешна РМ беха македонци? Дали и вие не чувствувате вита да това екстрадиране и ваши хора учествуваха реално во полненото на возовите и така натаму...?
Добро бе, решено е - Македонците самоиницијативно ги пратија Евреите во Треблинка. Бугарите се обидоа да го спречат тоа и не успеаја. :tapp:
Навистина ми е доста од оваа тема...:kesa:

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Добро бе, решено е - Македонците самоиницијативно ги пратија Евреите во Треблинка. Бугарите се обидоа да го спречат тоа и не успеаја. :tapp:
Навистина ми е доста од оваа тема...:kesa:
Не просто не взимаш некои факти предвид. Това е се.

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.503
Поени од реакции
1.894
Да за се е крив Берлин, а соучесникот и џелат Софија нема никаква вина- правна логика Фемчо нема што:nesvest:

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Не просто не взимаш некои факти предвид. Това е се.
Јас можеби некои факти, ама ти главниот факт - БУГАРСКИТЕ ВЛАСТИ ГО ОРГАНИЗИРАА СОБИРАЊЕТО НА ЕВРЕИТЕ И ИСПРАЌАЊЕТО ВО ТРЕБЛИНКА.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Да за се е крив Берлин, а соучесикот Софија нема никаква вина- правна логика Фемчо нема што:nesvest:
За много работи Софиja се е спротивопоставила на Берлин и за да го постигне е правила сложни дипломатски маневри. Земи прочитаj малко телеграми мегу Берлин и Софиja.
А тиja,кои полнеха возовите и ги собираха,тиja имат вина ?

--- надополнето ---

Јас можеби некои факти, ама ти главниот факт - БУГАРСКИТЕ ВЛАСТИ ГО ОРГАНИЗИРАА СОБИРАЊЕТО НА ЕВРЕИТЕ И ИСПРАЌАЊЕТО ВО ТРЕБЛИНКА.
И македонците во редовете на 5 бугарска армиja(кои беха 70-80%) ги извадиха и ги ставиха во возовите. Затова недеj глупи вина,заштото наредбата беше от Берлин и това е jaсно како бел ден.
От двореца па до простиja селанин се спротивопоставиха на това.Факти-колкото сакаш.

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
И македонците во редовете на 5 бугарска армиja(кои беха 70-80%) ги извадиха и ги ставиха во возовите. Затова недеj глупи вина,заштото наредбата беше от Берлин и това е jaсно како бел ден.
Да бе, чуварот во Аушвиц е повиновен од Адолф Хитлер. Логика = 0.
И нели бе Македонците беа измислени по војната?

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Да бе, чуварот во Аушвиц е повиновен од Адолф Хитлер. Логика = 0.
И нели бе Македонците беа измислени по војната?
Както сакаш ги приемаj -хора от териториjaта на днешна РМ,кои били 70-80% от истата таа армиja.
Дали и те имат вина?
Не зборуваме коj има повеке вина-ако гледаме така работите Хитлер има НАJголема вина за се.

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Както сакаш ги приемаj -хора от териториjaта на днешна РМ,кои били 70-80% от истата таа армиja.
Дали и те имат вина?
Ајде вака - индивидуално да.
Ти сега одговори дали бугарската држава има одговорност и вина?

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Ајде вака - индивидуално да.
Ти сега одговори дали бугарската држава има одговорност и вина?
Бугарската држава има вина до толкова,доколкото не е могла да ги зачува сите до еден врз поверените територии.

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Бугарската држава има вина до толкова,доколкото не е могла да ги зачува сите до еден.
Хехе. Манипулации на друго место...
ОК, ти кажав Македонците (кои што според тебе не постоеле тогаш) се криви. Толку од мене. Со сила ум не се дава.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Хехе. Манипулации на друго место...
ОК, ти кажав Македонците (кои што според тебе не постоеле тогаш) се криви. Толку од мене. Со сила ум не се дава.
След като едните могла да ги зачува,значи вината е дека не могла да ги зачува сите. Не разбирам за каква манипулациja ми зборуваш...
А това во болд не знам от каj си го извади. Може би от задниот джеб.Това не е моjот речник,нито са мои зборове.

Kajgana Shop

На врв Bottom