Бугари : Етнос (турко-алтајски) и Етноним (исто)

Член од
17 јануари 2015
Мислења
421
Поени од реакции
194
А бе ова е БОЈ ЦАР - “Цар во борба“, или “Бој на Царот .... “ (името на царот претпоставувам е во откршениот дел).
Вам како во вистински Rorschach тест, во секој текст ви се чита “Болгар“ :) Ама тие тестови се за испитување на психичката состојба кај луѓето... :)
:cuc: Благодарам дека разкри всемирната тајна дека пишува БОј ЦАР !!!
Прашувај македонските историчари што пише и те ке ти кажат. :oeoeoe:
Натписот е "БОЛГАР". Колко пати требва да се каже ова ?!?

Последно уредено:
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
:cuc: Благодарам дека разкри всемирната тајна дека пишува БОј ЦАР !!!
Прашувај македонските историчари што пише и те ке ти кажат. :oeoeoe:
Натписот е "БОЛГАР". Колко пати требва да се каже ова ?!?
Ај погледни ја убаво сликата па после “пали се“.

Член од
17 јануари 2015
Мислења
421
Поени од реакции
194
Нема какво да гледам, и да гледаш и да не гледаш сликата убаво си постои само един натпис. Пала се заштото каквото и да кажеш си стои истото, капиш ?
И да викаш БОј ЦАР и МОј ЦАР веке ти казах - ти можеш да го четеш како си искаш, натписот е "БОЛГАР". Ова е вака не заштото на мен ми аресва, а заштото се правјат отливки и други техники за да се определи. Ако беве секи да гледа убаво сликата и да казва ке има 150 варианта.Ова разбираш ли го ? Вака с гледане не се определа како пише и како не.
Одиш до македонските историчари в археологическиот музеум дека се пази, питаш ги како пише и се вракаш тука с нови HD слики.
Не мога да разбера какво толкова има като пише "БОЛГАР" ? Крајат на светот ли е станал ? Сак'н. Големата работа станала.
Ова е важно за б'лгарската историја и требва да занимава б'лгарските историци. Ништо повеке. :oeoeoe::toe:
---
Пијс | Y |

Последно уредено:
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
А бе може и ВОШКАР да пишува, немам проблеми со тоа, ја сакам само вистината ама таа не е што ми ја кажувате.
Многу рано се радувате. На теракотни икони од Виничко пишува со ЛАТИНИЧНИ букви?!?
А б’лгарските историци не се интересираат за ова, затоа што нешто сепак не им пасува и не сакаат да се залетаат како бумбар на лепешка како некои форумџии.

Член од
17 јануари 2015
Мислења
421
Поени од реакции
194
http://www.kalamus.com.mk/pdf_spisanija/patrimonium_5/008 = 014_1 Patrimonium 2012 Dejan Georgievski.pdf
Всеки може да прочете различно. Седем милиарда души и сите различни.
За ова са измислили технологии, като отливка, за да могат да четат подобни надписи. Како е сложното ? Археолозите са направили отливки и се извлича надписот "БОЛГАР".
Правил ли си отливка на плочката за да знаеш "вистината" ?
Според теб не пише "БОЛГАР". ОК. Нема проблеми, всеки е свободен да мисли како сака.
Аз казвам само, дека на базата на отливка на плочката натписот се чете "БОЛГАР". Тоест вистината е дека пише "BOLGAR" - имаш ли проблем ако отливката показва "БОЛГАР" ?
Молам те, отиди до археологическиот музеј дека се пазат и ги прашувај за ова отливка и качи тука резултатите от неја.
Нема какво повече да се сборува за натписот, ако имаш нешто да кажеш за вр'зката на плочките с б'лгарската историја, заповјадај. :)

Последно уредено:
Член од
17 јануари 2015
Мислења
421
Поени од реакции
194
Много поздрави на археологическиот музеј и Балабанов и Дејан Георгиевски. Живи и здрави да са, че ако беве ти на нивното место да откриеш теа плочки, не само дека отливка немаше да направиш да са види како пише, ала и ке ја строшиш плочката. Жив и здрав да си, п'к ова не е важно. ;)

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Ех, колку артефакти оштетиле и се уште оштетуваат Грците и Бугарите, Албанците и Србите, колку фалсификати имаат направено....
Јас нема потренба да ја строшам плочката - јас не се плашам од историјата, затоа што не крадам историја како вие што правите. ВАМ очајно ви требаат материјални докази каде се споменуваат Бугари. Јас не кријам археолошки материјални наоди, јас не кријам пишани книги крадени од кај нас за да бидат криени од јавноста во депоата, јас не чкртам ои не гребам натписи. Вие сите тоа го правите. И сите вие да биде иронијата поголема тие наоди ги претставувате како свои...

Член од
17 јануари 2015
Мислења
421
Поени од реакции
194
Ех, колку артефакти оштетиле и се уште оштетуваат Грците и Бугарите, Албанците и Србите, колку фалсификати имаат направено....
Јас нема потренба да ја строшам плочката - јас не се плашам од историјата, затоа што не крадам историја како вие што правите. ВАМ очајно ви требаат материјални докази каде се споменуваат Бугари. Јас не кријам археолошки материјални наоди, јас не кријам пишани книги крадени од кај нас за да бидат криени од јавноста во депоата, јас не чкртам ои не гребам натписи. Вие сите тоа го правите. И сите вие да биде иронијата поголема тие наоди ги претставувате како свои...
Виж ми аватара. :)

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Пак ќе кажам, сите теракоти се со старозаветни представи и нема историски представи.[DOUBLEPOST=1422532575][/DOUBLEPOST]
На плочата јасно пишува BOLGAR. Ова е слика на бугарски коњаник. Бугарите се на Балканот од 480 година. Не знам што чудно има во ова. Јас сум сигурен дека не повеќе од 0.0001% од Македонците знаат дека има Бугари на Балканот од 480 година.
Не е на бугарски коњаник, нема ниту една аналогија во бугарија или посеверно кон/во украина.
Инаку да, нема ништо чудно дека се од 480 год. бидејќи доаѓаат малку порано со Атила Хунот бидејќи се брача.[DOUBLEPOST=1422533135][/DOUBLEPOST]
Во 6 век византискиот император Маврикиј организира византиската коњица по аварски образец како воведува во неа аварскo оружје Тоа значи ли дека Византијците се Авари ?
http://www.promacedonia.org/gibi/2/gal/2_273.html

Маврикиј посебно истакнува дека византиската пешадија не треба да употребува бугарски наметки.
http://www.promacedonia.org/gibi/2/gal/2_289.html
Види, "цвилизираниот свет" т.е. "римско-грчкиот" многу често прифаќа оружја и начин на војување, воени тактики од "варварските народи" поучени од поразите кои им биле нанесени. Можам да ти давам примери уште од времето на Втората Пунска војна (gladius hispaniensis) дури уште порано (манипуларната формација на Самнитите) итн. кои Римското кралство - подоцна република а уште - подоцна империја ги прифаќа и инкорпорира свои верзии во сопствената армија.

Кога во армијата имаме варварски единици тие не ја имаат стандардизираната опрема на римската војска туку ја носат својата, матична опрема затоа се знае кој носи спата или гладиус, лорика сегментата, пугио, монтефортино или империјален гаски шлем итн.
Опремата не само што е хронолошки чуствителна туку и кажува за организацијата и културното/етничко потекло на одреден војник.

Ова важи и во доцната антика/ран среден век и дел од полн среден век т.е. во Византија кадешто преживуваат голем дел на воените институции и правила од Римската Империја.[DOUBLEPOST=1422534039][/DOUBLEPOST]
Симболизира бугарски коњаник. Помеѓу 480 и 560 г. Бугарите прават над петнаесет воени походa во балканските територии на Византија, тие се добро познати на Византијците.
Ако симболизираше бугарски коњаник немаше да биде уништена и фрлена заедно со другите теракоти кои имаат старозаветни представи, побогу, чичко ѕевс, зошто би некој во времето на иконоборството би ја уништил оваа теракота ако на неа немало сакрална содржина?[DOUBLEPOST=1422534199][/DOUBLEPOST]
Целосен натпис e зашто и зад последната буква R има одделителeн знак † и така натписот e †BOLGAR†. Овој крст се гледа под кренатaтa рака но е со скршен горен дел.
Не е † туку јаболкницата т.е. горниот дел на рачката на нож/сечиво кое коњаникот го носи на појасот ако не заприметуваш.[DOUBLEPOST=1422534750][/DOUBLEPOST]
Пак ќе кажам, сите теракоти се со старозаветни представи и нема историски представи.[DOUBLEPOST=1422532575][/DOUBLEPOST]

Не е на бугарски коњаник, нема ниту една аналогија во бугарија или посеверно кон/во украина.
Инаку да, нема ништо чудно дека се од 480 год. бидејќи доаѓаат малку порано со Атила Хунот бидејќи се брача.[DOUBLEPOST=1422533135][/DOUBLEPOST]

Види, "цвилизираниот свет" т.е. "римско-грчкиот" многу често прифаќа оружја и начин на војување, воени тактики од "варварските народи" поучени од поразите кои им биле нанесени. Можам да ти давам примери уште од времето на Втората Пунска војна (gladius hispaniensis) дури уште порано (манипуларната формација на Самнитите) итн. кои Римското кралство - подоцна република а уште - подоцна империја ги прифаќа и инкорпорира свои верзии во сопствената армија.

Кога во армијата имаме варварски единици тие не ја имаат стандардизираната опрема на римската војска туку ја носат својата, матична опрема затоа се знае кој носи спата или гладиус, лорика сегментата, пугио, монтефортино или империјален гаски шлем итн. а кој не.
Опремата не само што е хронолошки чуствителна туку и кажува за организацијата и културното/етничко потекло на одреден војник.

Ова важи и во доцната антика/ран среден век и дел од полн среден век т.е. во Византија кадешто преживуваат голем дел на воените институции и правила од Римската Империја.[DOUBLEPOST=1422534039][/DOUBLEPOST]

Ако симболизираше бугарски коњаник немаше да биде уништена и фрлена заедно со другите теракоти кои имаат старозаветни представи, побогу, чичко ѕевс, зошто би некој во времето на иконоборството би ја уништил оваа теракота ако на неа немало сакрална содржина?[DOUBLEPOST=1422534199][/DOUBLEPOST]

Не е † туку јаболкницата т.е. горниот дел на рачката на нож/сечиво кое коњаникот го носи на појасот ако не заприметуваш.

Последно уредено:
Член од
29 јуни 2012
Мислења
118
Поени од реакции
38
Представам си да пишуваше македоникус на теракотата што требаше да стане- Паско Кузман уште еден саатник требаше да си стави сугурно на врата -да мери времето по Тројанската војна -па како рековме Троја да потсетиме од каде му дошло на ума на Јован Малала да пишува во 6 век дека мирмидонците на Ахил се Бугари ????
http://en.calameo.com/read/000675905f2f4bf509d49 - на стр. 48.:aplauz:

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Виж ми аватара. :)
Ти го виждам, ти го виждам аватарот, ама она што е со кармин пишувано не соодветствува со оригиналната слика. А она што е со кармин допишувано е произволно дополнување на буквите како што ви одговара.[DOUBLEPOST=1422543468][/DOUBLEPOST]
Представам си да пишуваше македоникус на теракотата што требаше да стане- Паско Кузман уште еден саатник требаше да си стави сугурно на врата -да мери времето по Тројанската војна -па како рековме Троја да потсетиме од каде му дошло на ума на Јован Малала да пишува во 6 век дека мирмидонците на Ахил се Бугари ????
http://en.calameo.com/read/000675905f2f4bf509d49 - на стр. 48.:aplauz:
Да пишуваше Македоникус сигурно ќе беше пологично. Затоа што претстава на македонски коњаник не е невообичаена за тогашните уметнички прикази, покрај тоа може да е прикажан некој познат старозаветен бој.
А от кај знам што ум го фатило Малала да пишува за Бугари (доколку е така во оригиналот, а не во некој препис, што лично се сомневам - тешко да е зачуван оригинален пергамент или папирус од тоа време)? И само Малала така “пишува“ (во наводници, затоа што треба допрва да се докаже дека така и навистина пишува), а никој друг негов современик не сум чул да пишува такво нешто. Поготово некој современик на Мирмидонците кој верувам дека најдобро треба да ги познава работите какви се. Далеку подобро од Малала 1000 години подоцна.

Последно уредено:
Член од
17 јануари 2015
Мислења
421
Поени од реакции
194
Ти го виждам, ти го виждам аватарот, ама она што е со кармин пишувано не соодветствува со оригиналната слика. А она што е со кармин допишувано е произволно дополнување на буквите како што ви одговара.[DOUBLEPOST=1422543468][/DOUBLEPOST]

Да пишуваше Македоникус сигурно ќе беше пологично. Затоа што претстава на македонски коњаник не е невообичаена за тогашните уметнички прикази, покрај тоа може да е прикажан некој познат старозаветен бој.
А от кај знам што ум го фатило Малала да пишува за Бугари (доколку е така во оригиналот, а не во некој препис, што лично се сомневам - тешко да е зачуван оригинален пергамент или папирус од тоа време)? И само Малала така “пишува“ (во наводници, затоа што треба допрва да се докаже дека така и навистина пишува), а никој друг негов современик не сум чул да пишува такво нешто. Поготово некој современик на Мирмидонците кој верувам дека најдобро треба да ги познава работите какви се. Далеку подобро од Малала 1000 години подоцна.
Това го правих на "ПЕјНТ", нема как да сложа червило на плочката.
Што ти е проблемот с ова надпис ? Аз не чета ништо, а вервам на ВАШИТЕ ИСТОРИЧАРИ, кои са намерили плочката и са направили отливка, за да разберат што пише.
Ако имаш проблем с надписот, обади се на Дејан ЃОРЃИЕВСКИ да го прашуваш, аз не сборувам македонски и нема да се разберем.
Приемај како искаш. Ова не промена факта, дека пише БОЛГАР. Заблуждаваш себе си, никој друг.
Како да ти се обесни, дека е направена отливка ? Знаеш ли што е ова ? Не е да викат 10 човека и да ги прашуват како пише. Сешташ ли се ?
Повеке нема да цитирам твое мнение, заштото си предубеден и пишеш едно и исто како кон с капаци. Натписот е БОЛГАР и ова повеке нема да коментирам.
Пак ти пожелавам да си жив и здрав, другото не е важно:)

Член од
29 јуни 2012
Мислења
118
Поени од реакции
38

И уште еден Јован Цецас се викал и овој за некакви Бугари напишал во 11 век и тоа на територијата на Вардар ... ама сигурно и тој бил залутан или ова е грешка во преводот ?

Член од
17 јануари 2015
Мислења
421
Поени од реакции
194
И уште еден Јован Цецас се викал и овој за некакви Бугари напишал во 11 век и тоа на територијата на Вардар ... ама сигурно и тој бил залутан или ова е грешка во преводот ?
Аз лично вервам на б'лгарскиот източник - Јоан Екзарх потв'рждава, дека тесалијските мирмидонци на Ахил са били б'лгари. Както и заместването на скити с б'лгари. За мен това е много по-ценно от странските автори. Един пример:
1. Има гр'цки извор од преди VII в. дека се пишува за б'лгарите, за които никој не бил чувал досега.
2. 200 години после отново гр'к пишува за б'лгарите, за които "никој не знаел дотогава".
Е, как да не е лага ова ?

Kajgana Shop

На врв Bottom