- Член од
- 4 септември 2008
- Мислења
- 844
- Поени од реакции
- 214
Мисирков, дека си? Казни го овоj! Нели си принципен? Или не си?Епа еве сум, копиле мое чувашко, елај при мен уште еднаш да ти ебам матер.
Мисирков, дека си? Казни го овоj! Нели си принципен? Или не си?Епа еве сум, копиле мое чувашко, елај при мен уште еднаш да ти ебам матер.
Ти јавно ни смјаташ всички за п'рвосигнални с'штества.Тука пак си во заблуда - проблемот ти е што „понјатија като род, Татковина и с'вест„ се разлиќуваат од мојте... добро знам кој сум и каков сум за разлика од тебе кој уште не го сфатил тоа, па доаѓа на овој форум со тајната цел да бара одговор на питањата каков е и што е.
Сакаш да видиш како твоите родители станале од Македонци чисти Бугари ? Гледај подолу:
Колку е лесно само а ? После пописот во канцеларија зацртуваш Македонец и пишуваш Бугарин на негово место и кога ке завршипописот Македонци нема. За оваа татковина ли ми зборуваше оти не те сфатив добро?
Ти јавно ни смјаташ всички за п'рвосигнални с'штества.
Мога да ти покажа тук една селска ц'рква ,
в којато са се черкували Гоце Делчев и јане Сандански.
С'штата ц'рква, в којато Сандански е кр'стник на едно новородено момче.
Мога да ти покажа документи от моја род,к'дето наистина пише,
че са граждани на Б'лгарија, по народност - македонци.
Но бих мог'л да разкажа и затова, как половината род е изселен,
заштото не пожелали насила да се пишат македонци
при пор'чковото пребројаване от комунистите.
/Директивата е била поне 70 % да се изкарат "македонци" /
И о, чудо. Двама п'рви братовчеди - по народност - различни !?
Такива чудеса само при нашија народ се срештат...
А ако ти трјабват документи, и ако наистина си от Гоце Делчев,
дај да те заведа в таја ц'рква,
к'дето в старите ц'рковни регистри пише на кој род с'м наследник,
и какви са били по народност прабаба ми и прадјадо ми,
когато са се венчавали.
Ајде после да ме заведете в една ц'рква в Егејска Македонија
в старо наше село.
Заведете ме после в една ц'рква в'в Вардарска Македонија.
Покажете ми старите ц'рковни регистри...
Дали ште можете ? Г'рците и с'рбите се погрижиха да ги нема...
Това не минава при мислешти луге, братко.Не сум од Гоце Делчев, макар на неколку пати да сам бил таму.Чим збориш за цркви , појди во Сандански, има една црква на баирот над градот(до гробиштата), влези внатре и ќе ја видиш ѕвездата од Вергина насликана пред 100 години во црквата. А документи не ми требат на мене зошто јас не се сомневам во мојта национална припадност, ти ако се сомневаш барај документи , во нив е вистината. Ама ги читај и меѓу редовите, а не така како што ти кажуваат трети лица. Тоа со црковните регистри не чини зошто навремето е имало такви директиви - кој оди во Бугарска црква да го пишуваат Бугарин, кој оди во Грчка - Грк и така. А Македонците се оделе најголем дел во Бугарската црква бидејки им е бил најблизок старословенскиот јазик а и Султанот за да потисне Македонската свест дозволува во Македонија секоја соседна држава да има црква, само Македонска црква нема.
А за секој еден што ќе разкажеш дека насила е бил теран да се пишува Македонец требе да знаеш оти јас ке ти докарам по 10 што насила ги терале да се пишуват Бугари , и некој не биле изселени, а направо стрелани и фрлени во Струма. Си гледал статистика на пописот од тоа време ? Во Благоевград половина се пишани Македонци, половина Бугари. Ај кажи ми сега како така само половината биле терани на сила да се пишат Македонци а на другата половина им било дозволено да се пишат Бугари ? Тоа со присилното терање е само уште една Бугарска лага. Тоа е првиот демократски попис во Бугарија после војната и секој , Македонци , Евреи , па дури и Турци имале право да се пишат кој како сака. Пак ти кажувам ако имаш некој питања или мислиш дека сум во заблуда дојди отворено да дискутираме по секое едно прашање да ти ги отворам очите малце зошто живееш во тоталитарна држава во која цензурата е постоела секогаш и уште постои , и така тотално се асимилирани луѓето че дури кога гледат неспорни докази дека се Македонци пак не веруваат на очите си .
Ова во коj година било?а и Султанот за да потисне Македонската свест дозволува во Македонија секоја соседна држава да има црква, само Македонска црква нема.
Принципиелен по македонска линија.Мисирков, дека си? Казни го овоj! Нели си принципен? Или не си?
Ова во коj година било?
Jа кажи ОМО од коja година е овоj документ? До 1946 (пресилниот попис) или после, кога станало jасно дека Балканска федерациj нема да има?Сакаш да видиш како твоите родители станале од Македонци чисти Бугари ? Гледај подолу:
Колку е лесно само а ? После пописот во канцеларија зацртуваш Македонец и пишуваш Бугарин на негово место и кога ке завршипописот Македонци нема. За оваа татковина ли ми зборуваше оти не те сфатив добро?
Значи во 1767 година имало Макдонска држава, но македонците одиле во "соседните" цркви, понеже султанот сакал да потисне Македонската свест? Значи имало Грчка и Бугарска држава во оваа време да? Штом ОМО зборува са црквите на соседните држави.. требе да е имало.. Ова требе да е некоjа нова теориjа.1767, укината од Мустафа трети.
Почнувајќи од тогаш па се до 2 С.В. се водени различни црковни јурисдикции од соседните православни цркви.
Ти сосила се правиш глуп?Значи во 1767 година имало Макдонска држава, но македонците одиле во "соседните" цркви, понеже султанот сакал да потисне Македонската свест? Значи имало Грчка и Бугарска држава во оваа време да? Штом ОМО зборува са црквите на соседните држави.. требе да е имало.. Ова требе да е некоjа нова теориjа.
Питаш вапроси на кои и сам ги знаеш одговорот - црта со црвено пенкало и поправка : Бугарин. По твојата теза дека сакаш да помине меѓу поглупите и заблудени Македонци значи дека през 1946 г. И Турците биле пишани насила Турци . Оти во наредниот попис кога изчезнуват Македонците ги снемва и Турците и Циганите ? Се осознале дека се Бугари ? :pos2::pos2::pos2: Ако си од мислештите луге , како сакаш да ме убедиш ке размислуваш логички , а нема да ми цитираш напамет Бугарски приказки.Това не минава при мислешти луге, братко.
Казвам ти брат, заштото дали сакаш, или не,
дали ме мразиш, или не, все едно - ние сме един народ
и никој не може да промени този факт.
А пребројаването в Пиринско вс'штност е нај-јасното доказателство
на онова, което ти писах по-горе.
Ти знаеш фактите, в това с'м сигурен. Сигурен с'м и зашто
ги използваш по коварен начин.
Но аз искам да попитам другите на този форум
/ и дано не б'де избришано преди да ми отговорат /
Искам да попитам зашто в Софија, к'дето се с'средоточи огромната маса от македонските бежанци,
предимно хора от Драмско, Серско, Леринско, Костурско, Кукушко и Дебарско,
тоест хора, родени много по-најуг и запад в Македонија,
зашто при пребројаването тези хора не се писаха македонци
така масово както в Пиринско ???
Зашто бежанците в Бургаско, Варненско, Русенско с'што не се писаха
македонци, а б'лгари ???
Абе грешко на природата, ти кажав да не ми се обраќаш! Не само си глуп, ами и безобразен. Оди играј си со другарчињата на Велика Блгарија и не ме замарај мене .Jа кажи ОМО од коja година е овоj документ? До 1946 (пресилниот попис) или после, кога станало jасно дека Балканска федерациj нема да има?
Да, постоела е Грчка Патриаршиjа и Бугарска Екзархиjа.Ти сосила се правиш глуп?
Дали постоела Грчка,Бугарска црква под Турско?