Бугарија го политизира "Трето полувреме", ја презема улогата на Грција во ЕУ

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Прво велат тогаш немало БДЖ, па после добро имало БДЖ ама логото не било такво :D

Штом за логото од вагонот кој што и не сум слушнал дека е присутен во филмот се фативте јасна е работата :D
Самиот режисер зборува,како проучувал това она,па сакал историската вистина,па обичал историjaта... :D
Jaс ли сум глух или ти не си го чул?!
Не не си глув, туку не познаваш основни нешта. Едно е да каже оти имал документи врз кои се базираат некои настани во филмот, а сосема друго е да кажеш оти филмот е документарец. Во Македонија за видови филмови се учи во 5-6 одделение.

Од документарецот за Евреите депортирани од бугарските власти - The Optimist, за една фотографија со мајка и дете Евреи како ги присилуваат да влезат во возот, се вели:
The Mother and child from Skopje were deported by the bulgarian government
Штом толку овој не ви чини, а ги љубите документарците нека ви е на здравје :D

Член од
6 април 2007
Мислења
1.095
Поени од реакции
443
Jа користите сега судбината на Евреите за некои перфидни цели, нели, таква е владината агенда. Добро. Тогаш требало сите горди и хумани Македонци да се кренат во одбрана на Евреите на чело со партизаните кои биле сила невидена, така. Дали се случило тоа? Бугарите ги спасиjа нивните, вие што направивте со македонските.

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Леа Коен категорично и безапелационно отрича каквато и да било, дори и нај-ништожна заслуга на цар Борис ІІІ, напротив – за неја тој “... вс'штност е бил с'јузник и с'мишленик на Фјурера в плана му за унижожаването на евреите...”
Нешто слично се спомнува и во "Бугарија и рољата на кралот Борис III"
Виновникот за депортација на Евреите од Егејскиот дел на Тракија и Вардарска Македонија е бугарската влада, постапувајќи во согласност со Третиот рајх.
Тоа што не сте депортирале одреден број на Евреи не го менува фактот дека сте директни виновници за смртта на депортираните 7200 од денешната територија на Република Македонија каде што живееле и живеат Македонци, а тука живееле и тие 7200 Евреи.
Од истата книга
Не можете да бидете и спасител во еден дел од Бугарија, и активен соучесник во убиствата во друг дел.

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
ah so bugarive mi se kreva pritisokot 200 a be angeli od nebo da ne bea vo 2 sb vojna kaj nas sred selo ima spomenik podignat vo cest na padnatite heroi od nov od nasata okolija i na taa plocata mnogu jasno e napisano ova spomen poloca se podignuva vo spomen na padnatite borci vo nov imina prezimina na sita i najdolu pisuva koi hrabro go polozija svojot zivot borejki se protiv bugarskite fasisticki sili , e sega toj spomenik e podignat za vreme na SFRJ i po se sto zborite sega vie bugarite na forumov nie sega treba da go rusime spomenikot , mojot pra dedo za vreme na 2 sv vojna sluzese voen rok vo krastvoto jugoslavi , bese zaroben od bugarski sili i preku sofija ispraten na prinudna rabota vo ninberg germanija . za srekja ne bil evrein inace i so nego germancite ke si gi miele nozete e sega da vi kazam jas za nesto koe vie celo vreme begate da go kazete vie bugarite imavte srekja sto kaj vas stalin vleze so moknata crvena armija a nasiot TITO bese tolku dobar diplomat sto uste takov ne e roden vo svetot za da ja dobie naklonosta na stalin so dogovor vi gi otpisa reparaciite sto trebase da gi plakjate ili pak trebase da ja predadete pirinska na jugoslavija ali TiTo ne bese budala toj mnogu dobro znaese sto se fanatici ziveat vo pirinska vi da ne bese stalin i toj proklet kumunizam nikogas nemase da go skrotite pirinskoto srce na makedoncite sto zivejat tamu
--- надополнето: Nov 15, 2011 5:23 AM ---
uste edna rabota sakam da dodadam kolku srekna e bugarija ova i nemora da e tocno no spored nekoi istoricari koi ja analizirale sostojbata na balkanot od zaminuvanjeto na turcite pa do denes bugarija gi izgubila site vojni a segogas dobivala na zelena masa poradi sezaednicki interes taka da 1913 g ne bil interes na pobednickite sili da delat i so bugarija ami interes bil eden avtohton narod da se rasparci na sto e mozno ppoveke delcina i dvete pobednicki znaele deka nikogas nema da vladeat na pirinot i taka bilo bugarija do 1945 nemase vlast nad pirinska makedonija se doeka cvrstata raka na stalin ne cukna na mejdanot isto se sluci i vo prvata sv voja pak bea gubitnici ikoristija na smetka na turcite a za 2 sv vojna najmnogu srekj imaat sto makedoncite od jugoslavija se privrzuvaat za komunistickata partija no i istoto go pravat i onie od egejska e sega spored nekoj ako makedoncite bi bile vo sojuz so germanija kako sto velat nekoi analiticari togas stalin nemal da gleda pred sebe i sovetskoto zname ke se veelo od solun do sara od ohrid do vladivostok i koj znae sto ke se slucese po rspadot na tokmu toj sssr kade ke bevme sega nie fakticki spored mene eu e fasisticka koalicija ako dobro poglednete vo nea ucestvuvaat site nacisticki zemji osven norveska koja bila nacisticka no sega ne e vo eu

Член од
4 ноември 2010
Мислења
305
Поени од реакции
50
Секои може да си прави какви сака филми. Американците со Рамбо какви филми прават? Они арните виетнамците лошите. Со един куршум трима виетнамци тепа, а они от 5 метра со калашников не могат да го погодат.
Да си прават филмови, да криват историата, да навредуват.
Па сетне да чекат комшиите да им са приатели. Бугарите со ништо не са зависими од македонците. А дали македонците са зависими од бугарите? Времето ке покаже.
Русите велат Поживем и увидем

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
Инбтересно што сите стеексперти за Бугарска историја, а тоа што навивачите на еден македонски клуб се викаат балисти го ќутите. Да, Џемо Хаса не беше фашист, само Бугарите беа. Тоа е најголеиот проблем во Македонија, со двоен аршин одите и на крајот ќе дојдеме до пропаст поради тоа.
и мрморецот го виткаше чоколадото
дечко ај прочитај го насловот на темата и врати се пак.
--- надополнето: Nov 15, 2011 8:13 AM ---
не ниту географски немало Македонија и немавте право да сте Македонци меѓу двете светски војни, Македонци во бугарски униформи ги натоварија на вагоните, а бугарските фашисти спасија не само своите 50 000 Евреи туку животот на сите, Македонци''во Македонија
уште малку ќе прочитам дека Евреите од Скопје, Штип и Битола доброволно се напикаа в Монопол, потоа доброволно се настегаа во вагони, и добровлно заминаа во смрт во Треблинка.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Jа користите сега судбината на Евреите за некои перфидни цели, нели, таква е владината агенда. Добро. Тогаш требало сите горди и хумани Македонци да се кренат во одбрана на Евреите на чело со партизаните кои биле сила невидена, така. Дали се случило тоа? Бугарите ги спасиjа нивните, вие што направивте со македонските.
Тогаш би требало и сите Полјаци, Французи, Германци, Чеси, Унгарци и сите останати земји од каде беа депортирани Евреите да ја преземат вината на Германија и нејзините сојузници како Бугарија, бидејќи не ги спречиле навреме.

Не се става под черга делот од историјата кој не ви одговара. Ние сме должни да не ја заборавиме вистината и доколку веќе не сме успеале да ги спасиме тие Евреи од вас, тогаш барем да им оддадеме почит со нивно паметење и раскажување за нивната трагедија.

Бугарите ги „спасија“ своите со тоа што ги ставија во своите концентрациони логори, на присилна работа. Чиста среќа што Русите пристигнаа на време.

А фактот што Бугарија ги испрати во Треблинка Евреите од Македонија и Тракија, говори само тоа дека овие земји не ги чувствувала и НЕ ги сметала за СВОИ.

Тука доаѓа до израз уште една многу силна ваша контрадикторност и подмолна манипулација кога станува збор за вашите историски апетити.

Јас само би додал, дека една слика е еднаква на 1000 зборови:

Член од
6 април 2007
Мислења
1.095
Поени од реакции
443
и мрморецот го виткаше чоколадото
дечко ај прочитај го насловот на темата и врати се пак.
--- надополнето: Nov 15, 2011 8:13 AM ---

уште малку ќе прочитам дека Евреите од Скопје, Штип и Битола доброволно се напикаа в Монопол, потоа доброволно се настегаа во вагони, и добровлно заминаа во смрт во Треблинка.
Коj ти е крив што не знаеш каков бил составот на бугарскиот корпус во Вардарска Македониjа, исто Акционните клубови кои биле мештани. Читаjте пред да зборите.

P.S. Зошто Македонците не ги спасиjа своите Евреи?

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
Коj ти е крив што не знаеш каков бил составот на бугарскиот корпус во Вардарска Македониjа, исто Акционните клубови кои биле мештани. Читаjте пред да зборите.

P.S. Зошто Македонците не ги спасиjа своите Евреи?
ајде објасни ми...гледам начитан си многу.
и сега има бугарофили во Македонија, и тогаш имало.
еве дел од 'апостолските дела' на Бугарските 'ослободители' 1941-1944

Член од
6 април 2007
Мислења
1.095
Поени од реакции
443
Тогаш би требало и сите Полјаци, Французи, Германци, Чеси, Унгарци и сите останати земји од каде беа депортирани Евреите да ја преземат вината на Германија и нејзините сојузници како Бугарија, бидејќи не ги спречиле навреме.
Тие не снимат бугарофобски и манипулативни филми за разлика од други. Свесни се дека требало, ама не го презеле тоа што треба, па и затоа си молчат. Додека источниот сосед не дозволи депортациjа на своите Евреи и нивниот броj за време на воjната дури се зголемил.

Не се става под черга делот од историјата кој не ви одговара. Ние сме должни да не ја заборавиме вистината и доколку веќе не сме успеале да ги спасиме тие Евреи од вас, тогаш барем да им оддадеме почит со нивно паметење и раскажување за нивната трагедија.
Таквите лицемери како тебе не оддават почит, немат хумани подбуди, туку само jа користат евреjската трагедиjа за оцрнување по един невкусен терк што би требало да те натера да се засрамиш од самиот себе.
Бугарите ги „спасија“ своите со тоа што ги ставија во своите концентрациони логори, на присилна работа. Чиста среќа што Русите пристигнаа на време.
Ги спасиjа своите Евреи. Факт. Спасиjа глава бугарските Евреи благодарение на своите соседи и другари Бугари.

А фактот што Бугарија ги испрати во Треблинка Евреите од Македонија и Тракија, говори само тоа дека овие земји не ги чувствувала и НЕ ги сметала за СВОИ.
Тоа се само некакви твои слободни интерпретации. Бугарското царство има изградено многу во подрачjата со кои управувало.

Јас само би додал, дека една слика е еднаква на 1000 зборови:
Па сто пати подобро такви слики одколку депортациjа. Македонските Евреи за жал немаше коj да га спаси од страна на мештаните.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Игнорирајте го жалосниот Бугар. :)

Евентуално можеме гратис влезница да му дадеме за филмот.
--- надополнето: Nov 15, 2011 10:22 AM ---
Тие не снимат бугарофобски и манипулативни филми за разлика од други. Свесни се дека требало, ама не го презеле тоа што треба, па и затоа си молчат. Додека источниот сосед не дозволи депортациjа на своите Евреи и нивниот броj за време на воjната дури се зголемил.
Таквите лицемери како тебе не оддават почит, немат хумани подбуди, туку само jа користат евреjската трагедиjа за оцрнување по един невкусен терк што би требало да те натера да се засрамиш од самиот себе.
Ги спасиjа своите Евреи. Факт. Спасиjа глава бугарските Евреи благодарение на своите соседи и другари Бугари.
Тоа се само некакви твои слободни интерпретации. Бугарското царство има изградено многу во подрачjата со кои управувало.
Па сто пати подобро такви слики одколку депортациjа. Македонските Евреи за жал немаше коj да га спаси од страна на мештаните.
Виде дека нема ти успее замената на тези.

Ги депортиравте нашите Евреи. Факт.

Самиот ти потврдуваш дека се работи за „наши“ и „ваши“ Евреи, доколку нели тежнеете да докажете дека се работи за еден ист народ, иста земја, тогаш зошто правиш поделби само кога ти одговараат?

И сега, кој е лицемерот?

Твојата мотивација да ги сокриваш злоделата кои сте ги направиле кажува повеќе отколку било што ти ќе напишеш.

Член од
4 ноември 2010
Мислења
305
Поени од реакции
50
Bratot, аи кажи ми шо ке станеше ако бугарската воиска одбиеше да ги депортира евреите од териториата на jугославиа( таков дел сметам беше сегашна МКД)?

Не на нивната земиа, а на земи дадени од германците да бидат администрирани от БГ.

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Bratot, аи кажи ми шо ке станеше ако бугарската воиска одбиеше да ги депортира евреите од териториата на jугославиа( таков дел сметам беше сегашна МКД)?

Не на нивната земиа, а на земи дадени од германците да бидат администрирани от БГ.
Е ај ти кажи ми што ќе се случеше ако тимот Македонија барем некогаш не кренаше нацистички поздрав? (ова оди преку твој коментар за ФМИ)
И пак тркалото се врти.

п.с.
Во самиот филм има сцена каде крева самиот евреин (тренерот) рака, дали тој бил нацист?

ЈАС МИСЛАМ дека... треба да се гледа филмот па после да се зборува.

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032

ако добро се сеќавам Германците чистеа Евреи и на територија на Германија (пред да окупира тeритории надвор од неа).

исто така и бугарите се чувствувале како загрозен вид спрема некои 'други'

Законот се состоел од:
  • Сменување на имињата на евреите
  • Правила за нивните места на живеење
  • Конфискација на нивните имоти
  • Исклучување од јавниот живот
  • Забрана за економска и професионална активност

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Ванчо,

Нема што да кажувам бидејќи не можам да се ставам во нечија позиција.

Овде станува збор за изрични историски факти.

Нема изгледи да кажеме дека сте избрале на пр. „помало зло“ дури и ако решиме да ја намалиме вашата вина, бидејќи за да ги задржите окупираните територии, вие избравте да ги депортирате Евреите, како своевидна пропусница од Хитлер.

Луѓето понекогаш се принудени на тешки избори, вие својот го направивте и како таков остана запишан.

Еден пример, како за споредба, кога на управителот на Варшавското гето му било побарано да депортира 20.000 Евреи, тој им го рекол следново на Германците:

„Можам да депортирам само четворица. Мене самиот, мојата жена и двете деца.“

Затоа, подразмислете сериозно на целокупниот ефект од вашиот избор, да ја користите нацистичката Германија, за да дојдете во посед на повеќе земја. Плаќајќи со туѓи животи.

Kajgana Shop

На врв Bottom