- Член од
- 6 јули 2011
- Мислења
- 3.829
- Поени од реакции
- 7.711
Право збориш, иако не знаеме зошто од сите луѓе го одбираме баш тој човек да ни биде партнер. Настрана дипломите, интересите, изгледот.Прво партнерот треба да ти е мотив за се во животот, инспирација. Потоа мора да имате теми за разговор и забава, интереси, ставови, сексуални дополнувања и фантазии. Јас не верувам најискрено дека луѓе со различни интереси, опкружувања и амбиции би можеле да функционираат заедно на долги патеки.
Има нешто што е невидливо, а пресудно за избор на партнерот.
--- надополнето: 5 септември 2013 во 19:45 ---
Јас сум го забележала обратното. Интелектуалките најчесто се со мажи кои имаат помало образование, ама се фраери.Е, ова е веќе интересна тема.
Има две опции за ваков случај. Во првата случај, мажот интелектуалец, високообразован, таа само со средно или вишо образование. И браков трае, неретко и со години. Зошто? Затоа што егото на (речиси) секој маж бара жена која ќе биде пониско на финансиското или интелектуално скалило. Тоа психолозите уште го викаат и "Пепелашка синдром".
А сега обратното. Случај кога таа е високообразована, интелектуалка. Жената, сакала да признае или не, бара партнер кој ќе биде подобар од неа на интелектуално ниво, бидејќи тоа е добар еволутивен показател за евентуалното нивно потомство. Дури и најголемата феминистка има потреба од маж кому ќе му се восхитува. Се и да ја вади од такт и неподносливо да ја нервира, пак ќе остане со него, вака или онака. Е, затоа на жените интелектуалки им е многу потешко отколку на мажите. Мажот интелектуалец нема да се замара многу-многу дали жена му е интелектуалка или не. Битно му е да има ручек, редовен секс, да е среден, испеглан и дома да е тип-топ......
На пример Радмила Шеќеринска.