Болничко искуство!!!

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Е, за да добиете слика колку е мизерно здравството во библиска Македонија, видете колку е мизерен типов. Тука некаде се со мизеријата. over 9000
Остај бугар, бугарско образование и искуство друго не се очекува и да каже. Он ти знаел како функционира Фонд за здравство, зарем 5 денари има дадено во него за да знае. Ни еден ден, ни 5 денари персонален данок и нит 5 денари здравствено осигурување. Батали го.

Нека се слуша девојчето насекаде:

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Болтов е како последица на немањето на пари во фондот за здравство, тоа како домино ги влече останатите точки, додека другите теории на заговор на Бавча се смешни.
фондот има пари и тоа премногу, лошо се трошат

GordonGoldader

Brother Nature
Член од
18 јануари 2014
Мислења
445
Поени од реакции
599
Прво појдете од медицинските факултети.
Што се предава, во какви услов, какви се услови во кои се држат и дали воопшто се држат вежби.
Кои професори предаваат, дали се способни за предавање или не, што предаваат и што матерјал предаваат.
Кои се се асистенти на факс, како ги држат вежбите и нивното понашање.
После и самите студенти, што имат завршено средно, колку се мотивирани да учат, како учат, како се снаоѓаат, дали се главни на сите студентски или учат за знаење а не за оценки, со врски или не.
После сето тоа, ќе го добиете персоналот кој или со партиска книшка или со роднински врски ќе си влезе на државна клиника, а ти си кцај главата у ѕид.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.831
Поени од реакции
8.862
Да не бидам сфатена погрешно - линков го споделувам во врска со сите оние кои го ,,пофалуваат,, здравството во САД, и имаат погрешна претстава за истото - во САД имаш здравство ако 1. Имаш пари приватно да си платиш и 2. Имаш пари да платиш доволно скапа полиса.

Не дека кај нас е добро, одвратно и ужасно е, ама фала, не сакам здравство како американското, пре би да си спијам со бубашваби.
http://www.addictinginfo.org/2014/07/15/this-guy-put-his-hospital-bill-online-now-the-whole-world-is-talking-about-it/

Член од
14 август 2006
Мислења
45.633
Поени од реакции
85.428
Да не бидам сфатена погрешно - линков го споделувам во врска со сите оние кои го ,,пофалуваат,, здравството во САД, и имаат погрешна претстава за истото - во САД имаш здравство ако 1. Имаш пари приватно да си платиш и 2. Имаш пари да платиш доволно скапа полиса.

Не дека кај нас е добро, одвратно и ужасно е, ама фала, не сакам здравство како американското, пре би да си спијам со бубашваби.
http://www.addictinginfo.org/2014/07/15/this-guy-put-his-hospital-bill-online-now-the-whole-world-is-talking-about-it/
Ох, па значи кај нас било океј бе у однос на ова, види какви имало.....
:tapp:

Сериозно, има една мала разликичка, а тоа е - на први секој месец, од платата у САД не ти одбиваат ни приближно толкав процент за здравство, колку во Европа и Македонија.

Втора разлика е, тоа што у Америка, државата не направила казните, давачките, издатоците, кон државта.... да бидат толкав процент од една плата.
Дали у Америка, на пример, казна за преминување улица на непешачки е колку една плата?
Некој би очекувал, кога сето ова цедење, несразмерно на примањата, кое ни го приредува милата држава, е толку големо, барем државата да функционира нормално.

(сега јави се у штаб, да прашаш како да ми одговориш на ова, немој брзоплето да пишуеш)

Последно уредено:
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.831
Поени од реакции
8.862
Ох, па значи кај нас било океј бе у однос на ова, види какви имало.....
:tapp:

Сериозно, има една мала разликичка, а тоа е - на први секој месец, од платата у САД не ти одбиваат ни приближно толкав процент за здравство, колку во Европа и Македонија.

Втора разлика е, тоа што у Америка, државата не направила казните, давачките, издатоците, кон државта.... да бидат толкав процент од една плата.
Дали у Америка, на пример, казна за преминување улица на непешачки е колку една плата?
Некој би очекувал, кога сето ова цедење, несразмерно на примањата, кое ни го приредува милата држава, е толку големо, барем државата да функционира нормално.

(сега јави се у штаб, да прашаш како да ми одговориш на ова, немој брзоплето да пишуеш)
Eве се јавив, ама ми рекоа дека не си разбирал што сум сакала да кажам.
Чукај си ја и ти главата во ѕид понатаму, и посакувај си да ни е како во САД.
Јас ќе си сакам како во Данска да ни е, на пример.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.633
Поени од реакции
85.428
Eве се јавив, ама ми рекоа дека не си разбирал што сум сакала да кажам.
Чукај си ја и ти главата во ѕид понатаму, и посакувај си да ни е како во САД.
Јас ќе си сакам како во Данска да ни е, на пример.
Цитирај ме кај што сум напишал дека сакам да биде ко у САД!

Тоа што сакав да го потенцирам, е фактот кој небрежно го помина:
американската држава не е социјална држава, тоа подразбира ПОВЕЌЕ ПАРИ ВО ТВОЈОТ ЏЕБ, А ПОМАЛКУ ИЗДАТОЦИ ЗА ЗДРАВСТВО ЕНД ШИТ.
Нека ги избијат од плата миљардате издатоци, кои државава ни ги кине, па нека продолжи со неспособноста, која дебело е платена, со наша крв и пот.

Другата опција е, нека биде како во Данска (да речеме)

Кај нас издатоците од плата се со процент поголем од Данска, а здравството и другите државни функции, полоши од САД.

Последно уредено:
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.831
Поени од реакции
8.862
Цитирај ме кај што сум напишал дека сакам да биде ко у САД!

Тоа што сакав да го потенцирам, е фактот кој небрежно го помина:
американската држава не е социјална држава, тоа подразбира ПОВЕЌЕ ПАРИ ВО ТВОЈОТ ЏЕБ, А ПОМАЛКУ ИЗДАТОЦИ ЗА ЗДРАВСТВО ЕНД ШИТ.
Нека ги избијат од плата миљардате издатоци, кои државава ни ги кине, па нека продолжи со неспособноста, која дебело е платена.

Другата опција е, нека биде како во Данска (да речеме)

Кај нас издатоците од плата се со процент поголем од Данска, а здравството и другите државни функции, полоши од САД.
Па што се најде повикан кога беше упатено кон оние кои го земаат САД за пример?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.633
Поени од реакции
85.428
Па што се најде повикан кога беше упатено кон оние кои го земаат САД за пример?
Само бев револтиран од полтронски амеби, кои по вакви катастрофи како оваа со Тамара, излегуваат со патетика, зад која стои небулозата - абе глејте колку е срање у САД (во моменти како овој со Тамара). Демек не сме ние само срање, сегде е. И кон што би требало таа констатација да води? Некој би рекол, па и не треба да се буниме, пошто у најмоќната држава здравството е срање.

Eте затоа се чувствував повикан да посочам, зошто здравството во САД е такво, какво што е, а и покрај тоа боље е од ова.

Веќе видена и чуена тактика, по која веројатно на Еверите у Аушвиц им пуштаат цртежи од пеколот, кои ќе ги наведат на сознанието дека има и полошо....(не се буните, има и полошо!). Дилетантска тактика на идиотите уште од времето на прошлата власт.

Коа има загадување со светски рекорди, оној билбоард у темана, постува како у Атина било ептен срање (во моменти коа Атина не е ни блиску со концентрација на Pm честици, како Тетово и Скопје). Што е поентата на тоа? Mожда сознанието дека и другде е срање, ќе наведе по привлечната линија на помал отпор, некои и да не галамат и покрај тоа што Тетово и Скопје се најзагадени градови.period.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.831
Поени од реакции
8.862
Само бев револтиран од полтронски амеби, кои по вакви катастрофи како оваа со Тамара, излегуваат со патетика, зад која стои небулозата - абе глејте колку е срање у САД (во моменти како овој со Тамара). Демек не сме ние само срање, сегде е. И кон што би требало таа констатација да води? Некој би рекол, па и не треба да се буниме, пошто у најмоќната држава здравството е срање.

Eте затоа се чувствував повикан да посочам, зошто здравството во САД е такво, какво што е, а и покрај тоа боље е од ова.

Веќе видена и чуена тактика, по која веројатно на Еверите у Аушвиц им пуштаат цртежи од пеколот, кои ќе ги наведат на сознанието дека има и полошо....(не се буните, има и полошо!). Дилетантска тактика на идиотите уште од времето на прошлата власт.

Коа има загадување со светски рекорди, оној билбоард у темана, постува како у Атина било ептен срање (во моменти коа Атина не е ни блиску со концентрација на Pm честици, како Тетово и Скопје). Што е поентата на тоа? Mожда сознанието дека и другде е срање, ќе наведе по привлечната линија на помал отпор, некои и да не галамат и покрај тоа што Тетово и Скопје се најзагадени градови.period.
Па од таквите и јас сум револтирана и сега што? Мене ме најде за крива? Дај жити се.

Јас како што напишав - така и мислев - а муабетов овде ни најмалку не го врзав со тој за Тамара - претходно има мислења кои го величаат здравствениот систем на САД, и на нив се однесуваше истото.
Како ти се најде повикан, тоа не знам.

И да, здравството во САД е подобро, ако имаш да си платиш. Не зборувај за нешто што не го знаеш.

За се останато, се согласуваме, само не беше тоа темата на муабет.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.388
Поени од реакции
9.297
И да, здравството во САД е подобро, ако имаш да си платиш. Не зборувај за нешто што не го знаеш.
Шо се фати за здравството во САД? Кога ниту си била ниту знаеш како функционира?
Од медиуми рекла казала само. Тоа во Макеоднија вестите се 80% шпекулативни, ти очекуваш од преку океанот вистина да дознаеш o_O

Што не го земеш за пример некој од здравствените системи во западна Европа?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.831
Поени од реакции
8.862
Шо се фати за здравството во САД? Кога ниту си била ниту знаеш како функционира?
Од медиуми рекла казала само. Тоа во Макеоднија вестите се 80% шпекулативни, ти очекуваш од преку океанот вистина да дознаеш o_O

Што не го земеш за пример некој од здравствените системи во западна Европа?
Сум била и знам како функционира.
Моја пријателка мораше да ја напушти државата во која живееше и да се пресели во друга, затоа што имаше сопруг со срцеви проблеми, а осигурувањето нивно никаде во нивната држава не му покриваше негови трошоци.[DOUBLEPOST=1423596383][/DOUBLEPOST]
Ne e bas taka...Ima i za tie sto nemaat da platat normalno ako se drzavjani!
Да, Obamacare. Среќа тоа го имаат, ама за тоа да го имаат треба да се бедни до максимум или да се болни од рак.
За нормален човек што работи и заработува, се зависи од полисата што си ја платил.

Kajgana Shop

На врв Bottom