Боза

RaGeAnGeL

KiCk AsS
Член од
23 јануари 2005
Мислења
930
Поени од реакции
7
e vaka ....sorry ama samo na angliski ja najdov ako neso imas problem vo prevod slobodno prashaj :))))
Boza (Millet-Ale)
Ingredients:
5 l cups water
2 cups flour
2 cups sugar
1 cups boza or home-made ferment
1-2 tbsp. slightly roasted flour
1 cup tepid water
1 tbsp. sugar

Directions:This is a popular MACEDONIAN (ispraveno od Macedalien) drink typical also of other Balkan countries. The boza is a thick, fermented beverage (containing up to 4 percent alcohol) with a sourish or sweetish taste. The boza is made of various kinds of flour (barley, oats, corn, wheat), but boza of best quality and taste is made of millet flour. Roast slightly the flour (to become rosy in colour). Take care not to get it burnt. Mix it with a bit of lukewarm water. Pour the mixture into the pot filled with the rest of the water and put it on the plate. Add the sugar and leave the liquid to boil stirring it once in a while. Keep boiling for 5-6 minutes still stirring. Remove the pot from the fire and let it cool. Add 1 teacupful of boza or 1 teacupful of the home-made ferment. Leave the mixture in a warm place for 2-3 days to cause firmentation. When the boza is ready, pour it in bottles and store in a cool place (refrigerator). How to make the boza ferment:Mix the slightly roasted flour (take care to keep it from burning) with the water and stir well. Add the sugar. Leave the mess in a warm place for 2-3 days to ferment, stirring it from time to time. Note: The teacupful of boza or home-made ferment can be replaced by 6-7 moistened and crumbled slices of wholemeal bread /or toast/, or by 6-7 spoonfuls of leaven. In this case before storage the boza has to be filtered (without pressing) :wink: :wink:

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Ah samo boza citam denes ... mi se pie dostate :!: Mnogu obozavam boza znaci :P

Член од
23 март 2005
Мислења
284
Поени од реакции
2
Bozata mi e eden od najgadnite pijaloci, neznam zosto ama samiot miris me ubiva. :?

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Еден мал совет.. бугарската боза е најгадното нешто што човек може да го вкуси. Претерано е блага, и незнам на што оди, накај лешник ли нешто. Како густ леплив шербет во комбинација со нешто непознато. Нема абер со нашата боза и ја предлагам само на похрабите кои навистина имаат желба да пробаат се! Значи рецептата предложена погоре...
Како и да е индиската кујна е една од најдобрите, кинеската е позади неа, јапонската е така-така, но не се споредува со двеве претходни.
и то.. :)

Член од
23 февруари 2005
Мислења
2.460
Поени од реакции
44
RaGeAnGeL напиша:
e vaka ....sorry ama samo na angliski ja najdov ako neso imas problem vo prevod slobodno prashaj :))))
Фала ти RaGeAnGeL!!!! Ти си мој спасител :fly1: :wink:

Ќе пробам да направам кога ќе бидам слободен!!!

Ме отруја овде луѓето, кога бевме во Македонија, ги одведов на боза(ги поминавме сите кафани, па мораше еден ден на благо да се оди :D ) и сега проблеми си имам...Шо да праиш... :D

StenmarC

Скијач
Член од
24 март 2005
Мислења
2.179
Поени од реакции
50
А тоа киселиот вкус знаете од каде доаѓа??? Од нозете со кои се газела(мешала) на времето :lol: :lol: 8) :lol: :lol:
Инаку мене не ми се допаѓа .... сум се чудел у Бугарија кога ги видов како јадат баничка и боза .... бљак :x

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.211
Поени од реакции
34.456
Ние ако дојдеме во Струмица, сигурно нема да биде заради бозата... :mrgreen:

Член од
7 април 2005
Мислења
174
Поени од реакции
0
Да бе, има вкус на евтин протеинско/јаглехидратен пијалок.

Интересна работа, мајка ми тврди дека во 50-те бугарската боза била од тип како нашата, дури и подобра можела да се најде.

А пробал ли некој боза во Турција? Јас сакав да најдам таму кога бев, ама потоа дознав дека само во зима се правело...

Никола напиша:
Еден мал совет.. бугарската боза е најгадното нешто што човек може да го вкуси. Претерано е блага, и незнам на што оди, накај лешник ли нешто. Како густ леплив шербет во комбинација со нешто непознато.

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
113
Боза

Состојки

# 600 gr пченкарно брашно
# 5 l вода
# 3 dkg квасец,
# 1 kg шеќер

Подготовка:

Пченкарното брашно го преливаме со топла водаe и го оставаме еден да стоиi. Наредниот ден смесата се готви 2 часа со повремено мешање. Кога ќе се излади се додава квасецот. Сето ова се остава да поседи до наредниот ден. Следниот ден смесата ја цедиме и во нејзе го додаваме шеќерот. Мешаме се додека шеќерот не се стопи. Го чуваме на ладно место.

Често комбинираме со лимонада.

Iris

Ruzha, ruzhica...
Член од
29 април 2005
Мислења
278
Поени од реакции
7
Natasa za boza i limunada prvat slusam, ama zatoa mesavina od boza i borovnica e extra.
Najubava boza imase (ne znam sega) vo Sheherzada dole vo trgovski.
Inaku kolku da znaete bozata e mnogu hranliv i zdrav pijalok poradi "gabichkite" shto se razvivaat vo nea. :wink:

RaGeAnGeL

KiCk AsS
Член од
23 јануари 2005
Мислења
930
Поени од реакции
7
boza so kugla slagoled od vanila mh mh mh mh

Член од
22 април 2005
Мислења
2.492
Поени од реакции
1.120
Одам во Апче на по едно-две литри боза :)

По слатките не сум..

ragazza

Adorable
Член од
3 јуни 2005
Мислења
2.870
Поени од реакции
29
Boza ne e slatko boza e nekoe matno grdo tecno nesto so meze (troski) vnatre ,Bljak e !!!!
Grozno !!!

Kajgana Shop

На врв Bottom