Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Schürrle

can't be touched
Член од
19 ноември 2008
Мислења
3.046
Поени од реакции
2.135
Ако не испијам до тренинг околу 2 литра вода тогаш дехидрирам за време на тренинг, уста ми се суши. Па ќе треба за време на тренинг да се надувам со вода по што ич нема да ми се вежба.

Пример професионален фудбалер за време на утакмица губи по 3-4 литри вода. Од кај му е таа вода ако не ја пиел претходно. За време на утакмица може да приметите дека не пијат, туку претежно само плакнат уста и ја плукаат. Ако испие многу толку од него, ќе легне на терен.
Тренираш а не знаеш дека 65% од човечкото тело уствари е вода. Од кај му била ако не ја пиел, која глупост.

Едуцирајте се.

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.062
Поени од реакции
1.551
Kolku povejke voda vnesuvas tolku povejke voda teloto isfrluva. Dnevno zabe piete po 5L voda koga teloto koristi onolku kolku sto e dovolno. Neznam od kade e izvadena taja glupost deka ako pies kreatin treba povejke voda da se pie :confused:

Член од
14 октомври 2017
Мислења
239
Поени од реакции
109
Кога е најдобро да се зема БЦАА + Глутамин? Пред или после тренинг? Ми препорачаа пред тренинг а после тренинг протеин пошто и тој го содржи ова а можело и пред и после ама да не дојди многу пошто и протеин земам за после тренинг.

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.062
Поени од реакции
1.551
Кога е најдобро да се зема БЦАА + Глутамин? Пред или после тренинг? Ми препорачаа пред тренинг а после тренинг протеин пошто и тој го содржи ова а можело и пред и после ама да не дојди многу пошто и протеин земам за после тренинг.
Odma posle trening bcaa so glutamin i kteatin ako imas. Ako ne,samo bcaa i glutamin odma posle trening. Whey pred spienje so masti i vo tekot na denot. Inace podobra opcia ti se eaa aminokiselini.

Член од
23 септември 2015
Мислења
941
Поени од реакции
470
Odma posle trening bcaa so glutamin i kteatin ako imas. Ako ne,samo bcaa i glutamin odma posle trening. Whey pred spienje so masti i vo tekot na denot. Inace podobra opcia ti se eaa aminokiselini.
BCAA и ЕАА е најдобро за време или непосредно пред тренинг...поради брзата апсорпција.

Веj после тренинг.

Иако според мене лично што знам ако имаш добра исхрана и/или земаш протеин мислам нема потреба од амино.

И дали осеќате разлика кога земате BCAA или EAA.

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.062
Поени од реакции
1.551
BCAA и ЕАА е најдобро за време или непосредно пред тренинг...поради брзата апсорпција.

Веj после тренинг.

Иако според мене лично што знам ако имаш добра исхрана и/или земаш протеин мислам нема потреба од амино.

И дали осеќате разлика кога земате BCAA или EAA.
Пред тренинг јадеме месо и имаме доволно аминокиселини така да нема потреба дополнително да се користат амино пред тренинг ниту за време на тренинг. Одма после тренинг имаме потреба да ги надополниме мускулите со амино...за најбрзо искористување на амино ни се еаа и бцаа. Немаат долг процес на варење а веј се вари па тек се претвора во аминокиселини и не само то,прави ситост и намалува апетит после тренинг.

Член од
23 септември 2015
Мислења
941
Поени од реакции
470
Пред тренинг јадеме месо и имаме доволно аминокиселини така да нема потреба дополнително да се користат амино пред тренинг ниту за време на тренинг. Одма после тренинг имаме потреба да ги надополниме мускулите со амино...за најбрзо искористување на амино ни се еаа и бцаа. Немаат долг процес на варење а веј се вари па тек се претвора во аминокиселини и не само то,прави ситост и намалува апетит после тренинг.
Добро можда оваа комбинација за тебе е добра амино+ оброк после вежбање a потоа имаш апетит и за оброк.

Само мене малце ми звучи overkill да се зема BCAA / EAA само ради брза апсорпција...

Но протеинот од друга страна побрзо се апсорбира и од оброкот и е комплетен протеин+ ЕАА.

Затоа прашав дали се осеќа разлика кога земаш ЕАА или BCAA и кога не земаш или не игра голема улога.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
При крај од тренингот може и од двете или веднаш по завршување на истиот, а Глутамин исто и пред спиење.
Автоматски споено мислење:

Изолатот нема преголема разлика од нив, а во однос на парите е подобра опција од ЕАА.
БЦАА од друга страна јас немам земено со години, во однос на изолат, а и во однос на ЕАА се инфериорни и џабе потрошени пари.

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.062
Поени од реакции
1.551
Добро можда оваа комбинација за тебе е добра амино+ оброк после вежбање a потоа имаш апетит и за оброк.

Само мене малце ми звучи overkill да се зема BCAA / EAA само ради брза апсорпција...

Но протеинот од друга страна побрзо се апсорбира и од оброкот и е комплетен протеин+ ЕАА.

Затоа прашав дали се осеќа разлика кога земаш ЕАА или BCAA и кога не земаш или не игра голема улога.
Веј се искористува исто како и пилешкото месо само што кај веј концентрат имаш гратис лактоза. Е сега ако е хидро изолат (пресварен протеин) е почист и се искористува побрзо Али полесна и поевтина варијанта за одма после тренинг ти се еаа. Добивка од еаа побрзо враќање на енергијата,помалку мачнина на желудник. На мускулна маса нема некој woow резултати шо е и нормално пошто сме натуралци а кај батината фејк натурал на инсулин би имале далеку подобри придобивки од еаа. Еаа земам претежно кога се на попуст еве на пример во Арнолд Суплементц 1300 денари 400гр еаа со попуст.

Член од
8 јануари 2013
Мислења
5.178
Поени од реакции
13.459
Дечки да ве прашам дали некаде сте виделе кај нас да се продаваат вакви вреќички, за понатака да си ги полниш со песок и да вежбаш? Конкретно за 45kg (100lb) ме интересира. Брдо пари е на Алиекспрес да ги порачаш, доставата е повеќе од производот, па да видам да не има алтернатива, дури и да е слична цена/нијанса поскапо повеќе ми одговара од тука да земам, отколку да ги чекам.

1718452411093.png

Член од
23 септември 2015
Мислења
941
Поени од реакции
470
Дечки да ве прашам дали некаде сте виделе кај нас да се продаваат вакви вреќички, за понатака да си ги полниш со песок и да вежбаш? Конкретно за 45kg (100lb) ме интересира. Брдо пари е на Алиекспрес да ги порачаш, доставата е повеќе од производот, па да видам да не има алтернатива, дури и да е слична цена/нијанса поскапо повеќе ми одговара од тука да земам, отколку да ги чекам.

Прегледај го приврзокот 420276

Види тука има нешто само што толку голема тежина не гледам како што бараш ти 45кг...е сега ако мора да биде баш и дизајнот како оваа што си ја постирал сигурно би било уште по тешко да се најде

Член од
11 јуни 2021
Мислења
390
Поени од реакции
918
Планирам да сменам теретана па да прашам ако некој бил или оди во Терминатор во Ново Лисиче кај Рамсторот да каже услови, цени и слично.

Kajgana Shop

На врв Bottom