Богородица?

Член од
11 април 2014
Мислења
138
Поени од реакции
57
„Она што ќе се роди, ќе се нарече свето, БожјиСин“, ѝ рекол ангелот Гавриел на Марија ,Кога Исус се крстил, Јован Крстител видел како небесата се отвораат и чул глас од небото кој рекол: „Ова е мојот Син, љубениот, кого го одобрив“Не е ни чудо што на своите ученици Јован им рекол: „Го видов тоа, и посведочив дека тој е Божјиот Син“ Овие стиови како и многу други јасно казуваат за Божи син а не за Бог...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
„Она што ќе се роди, ќе се нарече свето, БожјиСин“, ѝ рекол ангелот Гавриел на Марија ,Кога Исус се крстил, Јован Крстител видел како небесата се отвораат и чул глас од небото кој рекол: „Ова е мојот Син, љубениот, кого го одобрив“Не е ни чудо што на своите ученици Јован им рекол: „Го видов тоа, и посведочив дека тој е Божјиот Син“ Овие стиови како и многу други јасно казуваат за Божи син а не за Бог...
Према пророците месајата требаше да се вика Емануел а не Јешуа (Исус) то е доказ дека исус не е божји син
Јован крстител не беше сигурен дали исус е месаја, и праќа луѓе кај него да го прашаат “Ти ли си тој што го чекаме или да чекаме другЌ
нема никакви докази дека Исус е божји син

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.

Аничка, БОЖЈАТА првородена и уникатна Мудрост (тоа е БОЖЈИОТ Логос) е многу повеќе од Ангелите и дури од Архангелите БОЖЈИ, затоа сите тие и Му се поклонуваат!

Тој БОЖЈИ Логос (Таа пред сите творби Првородена и Уникатна Мудрост БОЖЈА) Совршениот БОГ Ја отелотвори под верното срце на Дева Марија!

Неговата природа е над Ангелска, над човечка, над секоја творба, бидејќи е Божанствена!

Совршено *Светиот БОГ без Неговата *Света Мудрост и Неговиот *Светол Дух, не би бил Совршен!
Но Тој е Совршен, па затоа и сите Ангели Му се поклонуваат и Неговата Совршеност Ја исповедаат:

*Светол, *Светол, *Светол е ЈХВХ Саваот!!!

п.с. Отелотворенито на вечното Слово БОЖЈЕ е отелотворувањето на вечното Евангелие БОЖЈЕ, преку Кое единствено сега човештвото има можност да не биде повеќе одделено од Бога, туку во Свето Единство со Него! Тоа всушност и значи името Имануел за сите кои веруваат = БОГ со нас!

.

Последно уредено:
Член од
14 февруари 2013
Мислења
33
Поени од реакции
11
Значи Бог го родила Марија
бев некако убеден дека бил вечен без почеток и крај без никој да го роди како Бог....
Bog e Trojstvo, zaboravi? Bog Tatkoto, Bog Sinot i Bog Svetiot Duh. Taka ni e najblisku za razbiranje na nas, zemjanite, coveckiot rod. Coveckiot mozok (um) ne go koristime ni 10% pa zatoa i ne moze da go sfatime celosno trojstvoto (a ne mozeme da si razjasnime "zosto" i uste iljada ednostavni nesta. Na zemjata dojde vo covecko telo bez svojata slava za taka da ja pobedi smrtta zasto samo taka mozese da bideme otkupeni.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Bog e Trojstvo, zaboravi? Bog Tatkoto, Bog Sinot i Bog Svetiot Duh. Taka ni e najblisku za razbiranje na nas, zemjanite, coveckiot rod. Coveckiot mozok (um) ne go koristime ni 10% pa zatoa i ne moze da go sfatime celosno trojstvoto (a ne mozeme da si razjasnime "zosto" i uste iljada ednostavni nesta. Na zemjata dojde vo covecko telo bez svojata slava za taka da ja pobedi smrtta zasto samo taka mozese da bideme otkupeni.
Aко Исус беше бог - не можеше да умре, значи финта ни напраи
А Исус Бог од кој Бог требаше да не откупи?
Ако е едно те исто и син и отец, значи бог кој не може да умре дошол да умри за да не искупи преку себе од самиот себе.

Член од
14 февруари 2013
Мислења
33
Поени од реакции
11
Aко Исус беше бог - не можеше да умре, значи финта ни напраи
А Исус Бог од кој Бог требаше да не откупи?
Ако е едно те исто и син и отец, значи бог кој не може да умре дошол да умри за да не искупи преку себе од самиот себе.
Dojde vo covecko telo bez svojata slabost i stana kako eden od nas, zaboravi? A ne otkuoi od grevot i od smrtta, so toa sto voskresna i kako covek ja pobedi smrtta moze i nie da ja pobedime ako ziveeme praveden zivot, zasto on gi plati i nasite grevovi. Ne otkuoi od smrtta, od satanata, zasto posle padot vo grev na Adami Eva gavolot zavladea so planetata. Bese otkazana poslusnosta kon Bog, no preku zrtvata sme pomireni i otkupeni. A dali ke bideme spaseni toa veke zavisi od nas.
Onoj sto iskreno i so molitva pristapuva kon Svetoto Pismo, Bog ke mi otkrie. Onoj koj so somnez pristapuva i bara "greski"| ke najde iljada nerazbirlivi raboti. Nemoze sekoj da razbere, zaradi pricinata poradi koja cita i razmisluva vo toj pravec.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Dojde vo covecko telo bez svojata slabost i stana kako eden od nas, zaboravi? A ne otkuoi od grevot i od smrtta, so toa sto voskresna i kako covek ja pobedi smrtta moze i nie da ja pobedime ako ziveeme praveden zivot, zasto on gi plati i nasite grevovi. Ne otkuoi od smrtta, od satanata, zasto posle padot vo grev na Adami Eva gavolot zavladea so planetata. Bese otkazana poslusnosta kon Bog, no preku zrtvata sme pomireni i otkupeni. A dali ke bideme spaseni toa veke zavisi od nas.
Onoj sto iskreno i so molitva pristapuva kon Svetoto Pismo, Bog ke mi otkrie. Onoj koj so somnez pristapuva i bara "greski"| ke najde iljada nerazbirlivi raboti. Nemoze sekoj da razbere, zaradi pricinata poradi koja cita i razmisluva vo toj pravec.
то значи дека додека беше на земјата тој си беше само човек, ништо повеќе

Член од
14 февруари 2013
Мислења
33
Поени од реакции
11
то значи дека додека беше на земјата тој си беше само човек, ништо повеќе
"Onoj sto iskreno i so molitva pristapuva kon Svetoto Pismo, Bog ke mi otkrie. Onoj koj so somnez pristapuva i bara "greski"| ke najde iljada nerazbirlivi raboti. Nemoze sekoj da razbere, zaradi pricinata poradi koja cita i razmisluva vo toj pravec." Bese Bog vo covecka priroda, roden od zena kako i nie, ama zacnat od Svetiot Duh.Umre kako eden od nas, ama ne napravi grev i smrtta ne mozese da go zadrzi, zasto plata za grevot e smrt, on ne napravi grev, a ne bese ni roden gresen, oti bese zacnt od Svetiot Duh.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
"Onoj sto iskreno i so molitva pristapuva kon Svetoto Pismo, Bog ke mi otkrie. Onoj koj so somnez pristapuva i bara "greski"| ke najde iljada nerazbirlivi raboti. Nemoze sekoj da razbere, zaradi pricinata poradi koja cita i razmisluva vo toj pravec." Bese Bog vo covecka priroda, roden od zena kako i nie, ama zacnat od Svetiot Duh.Umre kako eden od nas, ama ne napravi grev i smrtta ne mozese da go zadrzi, zasto plata za grevot e smrt, on ne napravi grev, a ne bese ni roden gresen, oti bese zacnt od Svetiot Duh.
16 Кој ќе повеерува и се крсти, ќе биде спасен; а кој не поверува, ќе биде осуден.
17 А знаците, на оние што ќе поверуваат, ќе им бидат овие: со Моето име ќе истеруваат бесови; ќе говорат нови јазици;
18 ќе фаќаат змии и ако Нешто смртомосно испијат, нема да им навреди; на болни ќе полагаат раце и тие ќе оздравувааат.”

12 Вистина, вистина ви велам: кој верува во Мене, делата што ги вршам Јас и тој ќе ги врши, и поголеми од нив ќе врши; оти Ја си одам при Својот Отец;
13 и што и да посакате од Отецот во Мое име, ќе ви го направам, за да се прослави Отецот преку Синот.
14 Ако посакате нешто во Мое име, Јас ќе го направам.

Лесно е да се препознае верник кој искрено поверувал, ќе лекува со полагање на раце, ќе пие отров и тој нема да му нашкоди, ќе зборува странски јазици, ишто и д посака - Бог ќе му исполни, со молитва од искрени верници, нема повеќе да има глад, војна, болести, сиромаштија.

Член од
11 април 2014
Мислења
138
Поени од реакции
57
Дали Библијата која е христијанска го темели Тројството, Дали Исус поучувал за такво нешто кога бил на Земјата, дали рекол ние сме тројца во едно или?(Јован 5:20; 14:31)

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Дали Библијата која е христијанска го темели Тројството, Дали Исус поучувал за такво нешто кога бил на Земјата, дали рекол ние сме тројца во едно или?(Јован 5:20; 14:31)
Матеј28:19 Така одејќи, направете ги сите народи Мои ученици, крштавајќи ги во името на Таткото и Синот и Светиот Дух! Учејќи ги да пазат сè што Сум ви заповедал!
Лука3:22 и Светиот Дух слезе на Него, во телесен облик, како гулаб, и се чу глас од небото: „Ти си Мојот возљубен Син, во Тебе е Мојата милина.”
Лука4:18 ”Господовиот Дух е на Мене, зашто Ме помаза и Ме испрати да им проповедам на бедните; да ги исцелам скрушените по срце,

Член од
11 април 2014
Мислења
138
Поени од реакции
57
Матеј28:19 Така одејќи, направете ги сите народи Мои ученици, крштавајќи ги во името на Таткото и Синот и Светиот Дух! Учејќи ги да пазат сè што Сум ви заповедал!
Лука3:22 и Светиот Дух слезе на Него, во телесен облик, како гулаб, и се чу глас од небото: „Ти си Мојот возљубен Син, во Тебе е Мојата милина.”
Лука4:18 ”Господовиот Дух е на Мене, зашто Ме помаза и Ме испрати да им проповедам на бедните; да ги исцелам скрушените по срце,
ама тројсто рекол? рекол ние сме троеден бог или сто писува во библијата?

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
ама тројсто рекол? рекол ние сме троеден бог или сто писува во библијата?
И да рекол точно како ти што пиша пак немаше да поверуваат оние што го одбиваат Бога. Го видоа и не поверуваа, чуда правеше и не поверуваа.
Во однос на Светото Троиство мислам дека овој стих само е повеќе од доволен(за оној што верува во премудроста Божја).
’’Така одејќи, направете ги сите народи Мои ученици, крштавајќи ги во името на Таткото и Синот и Светиот Дух! Учејќи ги да пазат сè што Сум ви заповедал!’’

Член од
11 април 2014
Мислења
138
Поени од реакции
57
како може таткото и синот да бидат еднакво?А помошникот, светиот дух, кого Таткото ќе го испрати во мое име, тој ќе ве поучи за сѐ и ќе ве потсети на сѐ што сум ви кажал. Ако ме сакате, ќе се радувате што си заминувам кај Таткото, зашто Таткото е поголем од мене. Рекол поголем од мене НЕ еднаков, друг стих-Но јас правам така како што ми заповеда Таткото, за да знае светот дека го сакам Таткото,Чувте дека ви реков: ‚Си одам и ќе се вратам кај вас‘. Ако ме сакате, ќе се радувате што си заминувам кај Таткото, зашто Таткото е поголем од мене, библискиот писател Јован, го рекол следново: „Овие [зборови] се запишани за да верувате дека Исус навистина е Христос СинотБожји“ (Јован 20:31)[DOUBLEPOST=1398621907][/DOUBLEPOST]
како може таткото и синот да бидат еднакво?А помошникот, светиот дух, кого Таткото ќе го испрати во мое име, тој ќе ве поучи за сѐ и ќе ве потсети на сѐ што сум ви кажал. Ако ме сакате, ќе се радувате што си заминувам кај Таткото, зашто Таткото е поголем од мене. Рекол поголем од мене НЕ еднаков, друг стих-Но јас правам така како што ми заповеда Таткото, за да знае светот дека го сакам Таткото,Чувте дека ви реков: ‚Си одам и ќе се вратам кај вас‘. Ако ме сакате, ќе се радувате што си заминувам кај Таткото, зашто Таткото е поголем од мене, библискиот писател Јован, го рекол следново: „Овие [зборови] се запишани за да верувате дека Исус навистина е Христос СинотБожји“ (Јован 20:31)
Ако ме сакате, ќе се радувате што си заминувам кај Таткото, заштоТаткото е поголем од мене“ (Јован 14:28). Исус јасно рекол дека тој и неговиот Татко не се еднакви.▪ „Одам горе кај мојот Татко и вашиот Татко, кај мојот Бог и вашиот Бог“ (Јован 20:17). Исус не рекол за себе дека е Бог, туку зборувал за Бог како за посебна Личност.▪ „Јас не зборував сам од себе, туку самиот Татко, кој ме испрати, ми даде заповед што да кажам и што да зборувам“ (Јован 12:49). Исусовите учења не доаѓале од него, туку од Таткото.ИСУС рекол дека е Божји Син, а не Семоќен Бог. Ако Исус бил Бог, кому му се молел додека бил на Земјата? (Матеј 14:23; 26:26-29). Сигурно не се преправал дека зборува со некого! Значи нема никаква дилема кој е кој!!!!!

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
[quote="Anicka555, post: 6577384, member: 72839"Исусовите учења не доаѓале од него, туку од Таткото.ИСУС рекол дека е Божји Син, а не Семоќен Бог. Ако Исус бил Бог, кому му се молел додека бил на Земјата? (Матеј 14:23; 26:26-29). Сигурно не се преправал дека зборува со некого! Значи нема никаква дилема кој е кој!!!!![/quote]

7 Quoniam tres sunt, qui testimonium dant in caelo : Pater, Verbum, et Spíritus Sanctus : et hi tres unum sunt.
Или точно преведено
Тројца се на небото кои сведочат, Таткото, Речта и Светиот Дух, и троицата се едно

Прво Јованово

Kajgana Shop

На врв Bottom