како може таткото и синот да бидат еднакво?А помошникот, светиот дух, кого Таткото ќе го испрати во мое име, тој ќе ве поучи за сѐ и ќе ве потсети на сѐ што сум ви кажал. Ако ме сакате, ќе се радувате што си заминувам кај Таткото, зашто Таткото е поголем од мене. Рекол поголем од мене НЕ еднаков, друг стих-Но јас правам така како што ми заповеда Таткото, за да знае светот дека го сакам Таткото,Чувте дека ви реков: ‚Си одам и ќе се вратам кај вас‘. Ако ме сакате, ќе се радувате што си заминувам кај Таткото, зашто Таткото е поголем од мене, библискиот писател Јован, го рекол следново: „Овие [зборови] се запишани за да верувате дека Исус навистина е Христос
СинотБожји“ (
Јован 20:31)[DOUBLEPOST=1398621907][/DOUBLEPOST]
како може таткото и синот да бидат еднакво?А помошникот, светиот дух, кого Таткото ќе го испрати во мое име, тој ќе ве поучи за сѐ и ќе ве потсети на сѐ што сум ви кажал. Ако ме сакате, ќе се радувате што си заминувам кај Таткото, зашто Таткото е поголем од мене. Рекол поголем од мене НЕ еднаков, друг стих-Но јас правам така како што ми заповеда Таткото, за да знае светот дека го сакам Таткото,Чувте дека ви реков: ‚Си одам и ќе се вратам кај вас‘. Ако ме сакате, ќе се радувате што си заминувам кај Таткото, зашто Таткото е поголем од мене, библискиот писател Јован, го рекол следново: „Овие [зборови] се запишани за да верувате дека Исус навистина е Христос
СинотБожји“ (
Јован 20:31)
Ако ме сакате, ќе се радувате што си заминувам кај Таткото, заштоТаткото е поголем од мене“ (
Јован 14:28). Исус јасно рекол дека тој и неговиот Татко не се еднакви.
![Black small square :black_small_square: ▪](https://twemoji.maxcdn.com/2/72x72/25aa.png)
„Одам горе кај мојот Татко и вашиот Татко, кај мојот Бог и вашиот Бог“ (
Јован 20:17). Исус не рекол за себе дека е Бог, туку зборувал за Бог како за посебна Личност.
![Black small square :black_small_square: ▪](https://twemoji.maxcdn.com/2/72x72/25aa.png)
„Јас не зборував сам од себе, туку самиот Татко, кој ме испрати, ми даде заповед што да кажам и што да зборувам“ (
Јован 12:49). Исусовите учења не доаѓале од него, туку од Таткото.ИСУС рекол дека е Божји Син, а не Семоќен Бог. Ако Исус бил Бог, кому му се молел додека бил на Земјата? (
Матеј 14:23; 26:26-29). Сигурно не се преправал дека зборува со некого! Значи нема никаква дилема кој е кој!!!!!