Богородица?

V

Vlad II Draculea

Гостин
Богородицца ти е словенски термин, Ако не Американцине Мадона ја вика... се вкупно тоа е термин кој се користи, а инаку марија се викала, дека била дева, не ми се верува али то баша тема е...

Копи тоа Исус е поистоветен со Бог, е пак друга тематика... Во библијата се користат сопствените имиња,,, а во населението, се има „прекар ”за се.. Американците го викаат Јесус, ние Христос
Али како сакаш гледај се иди од Јехова„името на бог”

Член од
13 октомври 2005
Мислења
525
Поени од реакции
47
Евангелие според Јован
Прва глава:
1:1 Во почетокот беше Словото, и Словото беше со Бог, и Словото беше Бог. 2 Тоа беше во почетокот со Бог.
3 Се' стана преку Него, и без Него не стана ништо од она што настана. 4 Во Него имаше живот и животот им беше светлина на луѓето. 5 А светлината свети во темнина, и темнината не ја опфати.
6 Се јави човек, испратен од Бог, по име Јован. 7 Тој дојде за сведоштво, да сведочи за Светлината, та сите да поверуваат преку него. 8 Тој не беше Светлината, туку дојде да сведочи за Светлината. 9 Вистинската светлина, Која го осветлува секој човек, доаѓаше на свет.
10 Тој беше во светот, и светот стана преку Него, но светот не Го позна. 11 Дојде кај Своите, но Своите не Го примија. 12 А на сите што Го примија, им даде власт да станат Божји деца - на оние кои веруваат во Неговото име, 13 кои не се родија ниту од крв, ни од телесна похота, ниту од волја на маж, туку од Бог.
14 И Словото стана тело кое се всели меѓу нас и ја видовме Неговата слава, славата што ја има како единствен од Таткото - полн со благодат и вистина.
15 Јован сведочеше за Него и извика, велејќи: „Еве Го Оној за Кого реков: Оној Кој доаѓа по мене, поголем е од мене, зашто постоеше пред мене!” 16 И сите ние примивме од Неговата полнота благодат врз благодат. 17 Зашто, Законот беше даден преку Мојсеј, а преку Исус Христос дојдоа благодатта и вистината. 18 Бог никој никогаш не Го видел; Единородниот Бог - Кој е во прегратката на Таткото, Тој Го објави.”

Значи Исус е Бог

Во Библијата терминот Богородица не постои. Настанат е во Црквата. Според мене е логичен, зашто ако Исус Е Бог, тогаш таа која Го родила во ред е да биде наречена Богородица

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
Крстителот напиша:
Во Библијата терминот Богородица не постои. Настанат е во Црквата. Според мене е логичен, зашто ако Исус Е Бог, тогаш таа која Го родила во ред е да биде наречена Богородица
Фала на одговорот Крстителу конечно некој да ја разбере поентата шо ми беше на темата

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
Copyof death напиша:
Исус не е Бог Исус Е синот На Бог Бог е поголема титула од Господ Бог е АЛфа и Омега Почетокот и крајот Тој е творецот кој е пред Исус Инаку Богородица тоа е Вметнато од народот не е Богородица Богородица во Библијата не постои Незнам зошто Никој не ми Објасни зошто зборот Богородица го нема во Библијата:ija:
a сега за да ти одговорам на ова ќе се цитирам себеси од друга тема со извадок од библијата

Dani^^^ напиша:
За христијаните е најголем грев да кажес дека ИСУС не е БОГ .А за Муслиманите дека Исус е БОГ.

толку од мене за овој цитат твој:)

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
Дани колку да ти објаснувам некои работи неверувам дека ке ме сватиш

Исус е синот Божји кој е испратен на земјата да пати За да ги очисти Гревовите на лугето...

Инаку темата е ЗА Богородица Дека е ставено името од Црквата Дека зборот Богородица го нема во Библијата

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
CopyOfDeath напиша:
Дани колку да ти објаснувам некои работи неверувам дека ке ме сватиш

Исус е синот Божји кој е испратен на земјата да пати За да ги очисти Гревовите на лугето...

Инаку темата е ЗА Богородица Дека е ставено името од Црквата Дека зборот Богородица го нема во Библијата

Aма тоа и јас ти го кажувам од преска дека во библијата стои Дева Марија и дека тој термин е користен кај католиците а кај нас православните е земен терминот Богородица (добро заборавив да напоменам дека тој термин е изведен кај православните а не превземен од библијата сори за тоа) бидејќи Исус е БОГ во човечки облик-Господ-Бог зема дел од себе го вдахува во Марија и таа го раѓа делот од Бог во човечки облик.Исус е БОГ.

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
Секој различно ја свака религијата а и секој различно ја разбира библијата коа ја чита

ВМРО

Loved By Few, Hated By Many, Respected By All
Член од
12 септември 2005
Мислења
1.863
Поени од реакции
26
CopyOfDeath напиша:
Секој различно ја свака религијата а и секој различно ја разбира библијата коа ја чита

Сега читам една книга "Кодот на Библијата". Група научници прават програма која преведува од јазикот иврит на англиски и се појавуваат многу чудни работи... земете ја да ја прочитате ме мрзи да ви раскажувам. Книгара е од Мајкл Дроснин.

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
сакам да додадам уше нешто на темава

Дали во Библијата се сретнува поимот Богочовек?
Отец Синот И Светиот Дух---Со кое право некој ги има споено во Пресвета Троица или Свето Тројство или Троеден Бог
како поими?

Во Библијата пости Отец Синот И Светиот Дух

а сите горе наведени поими--Богочовек,Пресвета Троица, Свето Тројство,Троеден Бог ги нема во Библијата исто како и поимот Богородица затоа нетреба ни да се користат...

NIKA

F.B.I (Fausse Bonne Idée)
Член од
11 април 2006
Мислења
791
Поени од реакции
12
Vo bibilijata ne pi6uva ni hristijani(kolku 6to se sekjavam ako ne e taka nekoj da me popravi molam ne mi e pri raka biblijata vo momentov ta da vidam vo dela apostolski i slednite dela od biblijata ta da se popravam) moze i da ne pi6uva Bogorodica...no fakt e deka Taa go rodila.E sega 6tom go rodila sigurno moze da zboruvame za Bogorodica.
Kako i da Deva Marija si e Deva Marija Svetata Deva, Presveta Bogorodica i kakvo li ime ne sme i dale( ne izmislile)prosto toa ti se vika Bogat JAZIK!Pa i po drugite jazici e isto.......

Toreador

Spectacular Apocalypse
Член од
24 јуни 2005
Мислења
3.374
Поени од реакции
48
верник сум само еееееееееден мал факт ќе потенцирам за Богородица. Таа е преееееееемногу блиска со Божицата, која се слави во Виканската религија (Wicca), која што, рака на срце, ја поштуем ко религија, баш е филм.

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
CopyOfDeath напиша:
Отец Синот И Светиот Дух---Со кое право некој ги има споено во Пресвета Троица или Свето Тројство или Троеден Бог
како поими?

Во Библијата пости Отец Синот И Светиот Дух

а сите горе наведени поими--Богочовек,Пресвета Троица, Свето Тројство,Троеден Бог ги нема во Библијата исто како и поимот Богородица затоа нетреба ни да се користат...
”Зашто Троица се,Кои сведочат на небото: Отецот, Словото и Светиот Дух, и Троица се едно”
Прво соборно послание на свети апостол Јован Богослов 5:7

Инаку Марија, Мајка божја, Девицата прорекната в стариот завет дека ќе го роди Месијата, значи еден назив за Мајка (онаа што го роди) Исуса (Бога) не е ништо чудно ниту невообичаено, култот на мајката, на големата мајка, е присатен во сите цивилизации, интересен е податокот дека култот на Артемеда која е продолжение на култот на големата Мајка и чии храм во постоеше во Ефес во истиот град каде е подоцна од Христијаните го воспоставуваат култот на Марија, мајката Божја, боготодица, вековните реки на ходочасници кои се поклонуваа на кипот на Артемеда во храмот во Ефес, сега се поклонуваат на Мајката Божија Марија, - на Богородица, значи култот на раѓањето опстана само се сменаа ликовите.

Член од
29 јануари 2006
Мислења
53
Поени од реакции
3
ok

Kao prvo shto e bitno na krajot na kraishteta kako kje gi vikame, biblijata nema sto iljadi obrazlozhenija ima samo edno i edinstveno, toa e deka eden e bog, svetiot duh e pak on samo shto e vo nashite dushi(vo sekoj vernik odmomentot koa kje poveruva), a pak Isus koj nekoj ljubi da go narekuva sin(i toa aludira na toa deka e poslab) e pak toj istiot Bog od pochetokot na muabetov samo vo chovechka forma za da na glupive zemjani da dojde i da im kazhe(zashto chest komentar im e "koa kje go vidam kje poveruvam).
E sea... Shto se tiche bogorodica vi teknue sea nesho taa shto go rodila Bog a u. Epa ako ne vi odgovara vikaj te ja Marija sigurna sum deka nema da odite u pekolot poradi toa.
Ajt so zdravje.

Infra

Мојот Пастир
Член од
26 ноември 2005
Мислења
141
Поени од реакции
2
CopyOfDeath напиша:
ТЕ МОЛАМ, објасни ми на колку различни начини можеш да ја разбереш реченицата: „Не убивај„?!

И аман више со Богородица, не секој ќе ти објаснува зашто така се вика! Сфативме што ти беше целта, ОК е! Секоја нова тема ти е „зашто овој вака се вика, зашто оној онака„. И разбери дека не е целта во спелувањето, туку во она што го веруваш како такво!

Фала.:party1:

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
Infra напиша:
ТЕ МОЛАМ, објасни ми на колку различни начини можеш да ја разбереш реченицата: „Не убивај„?!Фала.:party1:
па незнам на колку начини би го разбрал тоа НЕ УБИВАЈ!!! кога за време на крстоносните војни се заклани многу луге и со сила се Христијанизирани објасни ми ја таа појава!!!

Kajgana Shop

На врв Bottom