Блицови

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Se e toa ubavo, AMA, jas sakam da napravam nesto za 1000-2000 den. a ako bese rabotata za 300 evra ima i tuka vo PIX :nesum:
би дал и 500 евра пред недела два кога сликав околу 400 фотографии и тоа ми требаше 4 дена. Најголем проблем е да наместам вистинско светло со еден блиц на апарат и еден блиц на статив за да нема сенки и предметот да биде добро осветлен. Ми требаа и по 4-5 слики додека наместам па ќе удрев серија од 10 сетина предмети па ќе дојдоа поголеми, со подруг облик од друг материјал, па менувај објектиив, подеси апаратот на стативот и одма губиш и светло па пак мести сликај пробвај па пак.....

Ако ти е за зезање и домашна употреба тогаш можеби и ќе завршиш работа со некој блиц како слејв, али ако имаш озбилна работа.... тешко.
Јас користам канонов 430 ЕХ и Нисин 466 блиц, двата коштаат заедно повеќе од комплет расвета од 300-400 евра, и пак одвај завршиф работа.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
hmm a zasto 1 blic na aparat jas na primer stavam 2 blica na slave i so toj od aparat gi okinuvam taka sto toj na aparatot mi e namesten na 1/64 power i ne se ni primetuva. Ke zemam u bliska idnina nekoi od kineskive trigeri ali ponatamu

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
hmm a zasto 1 blic na aparat jas na primer stavam 2 blica na slave i so toj od aparat gi okinuvam taka sto toj na aparatot mi e namesten na 1/64 power i ne se ni primetuva. Ke zemam u bliska idnina nekoi od kineskive trigeri ali ponatamu
Зато што предмети сликав од 10-100 сантими далечина така да и 1/100 ќе ми сметаше
Вака канонот на апарат, вперен горе, нисинот под разни агли и одалечености исто воглавном вперен горе и штракај.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
aha jasno. nesto za makro i takva od blisku fotografija imase vo prethodniot broj na refoto od skener toa lampata da se izvadi i da se napravi za takvo osvetluvanje

DzULA

Nikonian
Член од
31 мај 2007
Мислења
125
Поени од реакции
2
Za fotografiranje na predmeti spasuva samo LIGHTBOX, dva wireless blica levo i desno i uzivaj, nema macenje, ako nemas probano, probaj, pa kje vidis. Mozete i sami da si napravite od golema kartonska kutija, izrezete gi stranicite (samo vo sredinata za da ostane konstrukcijata) i prazninite kje gi oblozete so PAOS hartija i gotovo...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Za fotografiranje na predmeti spasuva samo LIGHTBOX, dva wireless blica levo i desno i uzivaj, nema macenje, ako nemas probano, probaj, pa kje vidis. Mozete i sami da si napravite od golema kartonska kutija, izrezete gi stranicite (samo vo sredinata za da ostane konstrukcijata) i prazninite kje gi oblozete so PAOS hartija i gotovo...
Ќе се повторам, то е во ред за ипровизација или за хоби... али ако сакаш поозбилно да се занимаваш со фото и дури да извадиш некој динар од тоа, не можеш да се појавиш кај муштерија со картонска кутија обложена со хартија. Денес ќе сликаш предмети, утре луѓе, задутре ентеријер, возило, .......

Ова што јас го имам како опрема е на аматерско и полупрофи ниво за западни поими, али кога видов како “профи“ фотограф од една печатница кај нас дојде да слика предмети за каталог со самсунг поинт енд шот, се осетив како крал меѓу фотографите

Член од
19 април 2013
Мислења
1
Поени од реакции
0
http://microstock.blog.hr/

Скролај малку, има што опрема користи дечково. Yongnuo YN-460 i Yongnuo YN-460 II наводно му завршиле работа. Во постарите постови може да се најде и фотка од Шутер па да го прегледаш портфолиото. За тие пари тешко да е лош.
Овој би требало да е уште подобар, плус со вграден ресивер.
http://dx.com/p/yongnuo-yn560iii-2-8-lcd-2-4ghz-ir-wireless-10w-5600k-1-led-speedlite-photoflood-lamp-black-188954
И јас сум на два ума што да купам. А паланирам да се истакнам после одмори.

Само треба да се пази при порачка поголема од 45 евра, може да испадне 35% поскап:)

Kajgana Shop

На врв Bottom