by
Tomi Dimovski
on Friday, April 20, 2012 at 11:54pm ·
Единственото нешто во живото шо ме напрегаше и шо осеќав одговорност дека мора да го напрам во овај град, низ целиот мој живот беше притисокот на ПЕТОК и САБОТА. да!! ПЕТОК и САБОТА и морањето да се се излези навечер во овие деној!!
-Како мал до мојта 11та -12 та година не патев од овој МОРАЛЕН КОМПЛЕКС, пошто доволно ми беше топка улица и сендвич со ајвар изеден на тротоар, ама како шо првиот хормонско дркачки нагон ми го освои курето еден убав летен ден под туш во мојта када, и рачното упознавање со самиот себеси на до тогаш непознат начин,ПОТРЕБАТА да го носам курето шо подалеку од мојта куќа и населба се зголемваше.Во средношколските денови, Битолскиот кафански локал дух, и КОМПЛЕКСО широк сокак тотално ме обзеде и испра, не само мене туку сите мои врсници, и тие шо допрва идеа, а најсреќни беа ГАЗДИТЕ на кафичите иНОЌНИТЕ КЛУБОЈ. Роботското чувство дека СААТОТ е центар на светот а десетте чекори од ТОБАКО до вепеши на Битолчани-ки се поќе и поќе му станваја СВЕТИ 10 ЧЕКОРИ. Чувството на ДОТЕРАНОСТ, цел тој труд прошаран со брендон фризура, нови патики, штикли шминки курци и палаци тогаш се истакнуваја во вистинска смисла, очи те гледат и од десно и од лево, ХОЛИВУДСКИ огномет фешн тиви модна писта се појави тој период. Недај боже тренерки да имаш клаено ПЕТОК САБОТА, или врвцата да ти излегва од патиката.
-И еден ден се случе НАЈНЕОЧЕКУВАНОТО!! беше сабота навечер а јас не излегов удолу..(почнува страшна музика) грутка ми легна на срце, очи ми се свија кораво, болест ме вгради искина!! ЗАМИСЛЕТЕ беше САБОТА НАВЕЧЕР а јас седев дома, гледав нешто на првата АНАЛИЗА НА ШАХ ПАРТИЈА!! КАСПАРОВ-КАРПОВ. Почна да ме јади нерва!! Ги замислував сите тие прекрасни кафичи како пука музика и кубанки вртат со газињата на ритамот, а другарчињата пијат до бесвест и играт со кубанките. И секогаш ко ќе беше ПЕТОК САБОТА а јас останев дома се осеќав невредно, и секогаш коа јас не бев излезен другарите ми постанваја најголеми ПИЧКАРИ, за ко ќе излезиме да прекинат да бидат ПИЧКАРИ,и пак беаПИЧКАРИ секогаш кога ПЕТОК САБОТА бев дома.
-Овај нагон и епидемијата ПЕТОК САБОТА НАВЕЧЕР во мојот град се ширеше се повеќе и повеќе, луѓето добиваја НАГОН, ПЕТОК САБОТА навечер да мора се РАСЧЕКОР ИНФИНИТИ позитив, иако беа слободни во сите други дена и немаја никаква друга работа, истиот вирус ме тероризираше и мене. Роботското чувство на ПЕТОК И САБОТА миго прицкаше мозокот, и иако не ми се одеше никаде понекогаш , морав да одам!!! без разлика дали седам заспан на шанко, или мирисам смрдени мишки или гледам усти како се мрдат сакајќи да ми кажат нешто али џабе не се слуша, ама секој ПЕТОК И САБОТА ИСТО!!!
Времето врвеше, цигарите поскапија, птиците умреа од вирусот ХА1А1, бензино кошташе 10 леба од мигрос, но старото чувство на ПЕТОК И САБОТА и комплексо да се излези по секоја цена ГО ДРМАШЕ ГРАДОТ!!! зАТВОРОТ ВО СОПСТВЕНИОТ МОЗОК НА БИТОЛСКАТА НЕИНВЕНТИВНА младина и границата зацртана кај СААТОТ и 200 те метри улица(смисдлата на нивните животи)
-Арно ама јас секој ден пијав млеко од скапото. Она со чупе на пакофката, почнав да тренирам поќе спортој,да запознавам поќе чупенца, и поќе да ме заебват, да немам пари, да читам многуу книгии, и чувството за ПЕТОК - САБОТА навечер како единствената СМИСЛА во мојот дотогашен ЖИВОТ, полека но сигурно ИЗБЛЕДВАШЕ и се кубеше во диапазонот наМОРАЛНИ НОРМИ, кои ги практикував. Гледав на секој ден како петок и сабота, еден обичен ФТОРНИК! глуп радосен досаден ми стана ПОМИЛ од петок и саботам а ПОТРЕБАТАда се излези во воие 2 дена навечер почна да ми ствара КОНТРАЕФЕКТ и да ги мразам овие дена, каде многу поможе едно друго ЧУВСТВО И КОМПЛЕКС таканаречен БЕСПАРИЦА!!
-Времето врвеше, јас си запознавав слични на мене ЏЕДАИ кои го прележавме вирусотПЕТОК-САБОТА, и наоѓафме убавина во секој метар во градот, сосем контра од сите шаблон уобичаени ПРЧВАРНИЦИ за ЗАРАЗЕНИТЕ ОД ВИРУСОТ БИТОЛЧАНИ.
-И то е то, јас сум еден од ретките кои ја победе болеста и комплексо на ПЕТОК-САБОТА навечер, кој убавината на живото ја најде во други работи, кои зафаќаат поголема површина и подруга агрегатна состојба од корзо 200 метра ,ЗАТВОРСКИТЕ РЕШЕТКИ НА МОЈТА ПСИХАГИ ИСКРШИВ!! ТОА ГО МОЖЕТЕ И ВИЕ!! а ДОКАЗ ЗА ТО Е ОВАА ВЕЧЕР ПЕТОК НАВЕЧЕР!!(СТРАШНА МУЗИКА)
Томи д ( афторо не е писател ама се дрогира поќе од ЕДГАР АЛАН ПО)