Баш се прашувам што ке стани со мене а и со други ако навлезам во тој лавиринт од религии, па филозофии, идеали и што и да се и да почнам да ги проучувам детално не мислиш дека ке дојдам до една изгубеност која само дополнително ке ме збуни и ке ме однеси во неповрат. Во случајов може само да се препираме за то кој е слепиот глушец ? Далеку сум од Исусовата пракса? не вервам дека ти за то мојш да ми дајш соодветен одговор за то можи да ми кажи некој отец или духовно поткавана личност и то само аку добро ме познава. Зарем треба да бидам совршена личност аку вервам во Православието, Еден е совршен Исус Христос и ние можиме само да се стремиме и да го следиме неговиот животен пат кој колку можи и јас му благодарам на Бога за свесноста што ми ја дал да го согледам и нешто барем малку да применам за годиниве што ги имам. Зошто мислиш дека имам потреба покрај толку прекрасна вера покрај животните патишта на многу просветлени старци со огромна духовност и нивните чудотворни мошти јас да се занимавам со проучување на останати религии. Сигурно дека вашата вера учи на морални норми и затоа ја нарекуваме вера а не секта ама покрај Алах требаше да го споминиш избраниот преку кој верувате во него а то е основната разлика помегу двете вери, ок би го проучила малку Мухамедовиот животен пат ама тешко дека ке најдам делче кај него од она што го има Исус Христос.
Draga G-ca Ljubov.
Kur'anot od sekogas i sekogas ke bide dostapen za javnosta. Od sekogas i sekogas im se nudi na lugeto,kako patokaz.
Kur'anot nikogas ne bil nedostapen za javnosta (kako sto e slucaj so Biblijata). Sekoj koj navlegol dlaboko vo toa MORE (svesno so razum) izvadil Biseri od nego. Onoj koj neznae da pliva,ke sedi so penata koja ja cuva necistotijata na povrsina.
Nie Muslimanite blagodarni sme na Sozdatelot sto ne pocasti so Dusa cista kako sto bese Isa a.s (Isus). I od Islamska gledna tocka i od Hristijanska go znam Isaovoto a.s odnesuvanje,ponasanje.... toa bese daleku od omraza prema bilo koj.
Za da se proceni covek i ne treba mnogu da se analizira.
Covekot e sokrien pozadi svojot jazik. Jazikot e zavesa na lezisteto na dusata.
Kako koga veterot ke duvne i ke ja digne zavesata na prozorot pa gledame sto se krie vo kukjata.Takov e covekot koga ke go digne jazikot.
Зошто мислиш дека имам потреба покрај толку прекрасна вера покрај животните патишта на многу просветлени старци со огромна духовност и нивните чудотворни мошти јас да се занимавам со проучување на останати религии.
So sprotivnosta se uci sprotivnoto,G-ca Ljubov. Za da se dokaze majstorijata na Hirurgot nekoj treba nogata da ja skrsi. Da ne bese bakarot nemase da ja znaeme vrednosta na Alhemijata. Da ne bese nokta nemase ubavinata na mesecinata da ja vidime. Kolku e vredno ona sto go imas ke doznaes koga ke gi spoznaes i drugite. Se dodeka sme slepi na sprotivnosta,ne znaeme nisto ! Nema vera vo covek so predrasudi. Fakticki se somneva vo svojata. Kolku grdotii si slusnala za Resulullah s.a.w.s,nie nisto ne krieme,nie ti nudime da PROCITAS. A ti sto si slusnala si slusnala od nekoj koj slusnal od nekogo koj slusnal od nekoj sto izlazal.
Toa e penata od Beskrajnoto more,vo koja si se zaglavila... a ti nemora da citas,no togas sramota e i da kazuvas za ona sto ne sakas da citas.
Isa a.s vo biblijata rekol: "Ako TE udri nekoj po edniot zavrtimu go i drugiot obraz" ne veli: "Ako ME" ne veli za sebe "sovrseniot" tuku ova tebe ti go preporacuva. A ti udiras i places.
Prouci go negoviot pat,G-ca Ljubov,vredi malku da se zainteresiras,ima milioni negovi sledbenici,pa nisto za nego da ne znaes ? Kako god,proveri za ona sto te lazat dali e vistina,ostanisi na svoeto,no barem jazikot ke znaes da si go socuvas.
------
Pobratime Spiros. Sekogas povtoruvas "veruvanje na kniga,angeli,proroci...." ako ova go upatuvas kon nas Muslimanite,togas ne go poznavas Islamot (nemoj sega Vistinskiot Islam,sovrseniot Islam koj vo Isus e otelotvori preku voljata na svetlinata....." Vo Islamot nema obozavanje knigi,proroci,angeli,nema palenje sveki,poklonuvanje,obrakanje na bilo sto SEM NA TVORECOT. Nema obozavanje na svojata ostroumnost,ego....
Del od knigata na Mustafa Mahmud:
Qur'anskata Maksima,LA ILAHE ILALLAH-NEMA DRUG BOG OSVEN ALLAH,mu koristi samo na onoj koj zivotot po nea ke go uredi a ne i na onoj koj samo so jazikot ke ja izgovori.
La Ilahe Ilallah e metod na rabota,stil i program na zivotot.
Koga velime: La Ilahe,togas jasno stavame do znaenje,deka NIKOJ ne e dostoen za Obozavanje,OSVEN ALLAH.
Pomegju "la" i "Illa" pomegju negacijata i potvrdata,koi se naogjaat vo ovaa Maksima,se naogja CELOTO VERUVANJE; so negiranjeto "la" se negira seto bozanstvo sto ni primamuva od ovosvetskite dobra,kako imanje,cest,polozba,vlast,site vidovi uzivanja,raskos,gordost,zeni,pari..... Na seto ova otvoreno velime:NE,NEMA DA TE OBOZAVAM,TI NE SI BOG KOJ TREBA DA SE OBOZAVA. Potoa se obrakjame i kon svoite dusi,koi cesto cezneat za toa uzivanje,zatoa sto covekot cesto samiot sebesi se obozava; go obozava svoeto mislenje,svoite srasti,svojot izbor,svojata volja,svojata ostroumnost,svojata sposobnost... i zamisluva deka so svoite race gi fatil koncite na se' i deka vo negovi race e celata sudbina i taka od sebe pravi bog a da na toa i ne e svesen. Na takvite dusi im velime NE,nema da te obozavame zatoa sto ti ne si Bog. I velime NE na SE' so bara od nas da se obozava,osven na Allah dz.s te. KREATOROT,Onoj,koj e dostoen i Koj zasluzuva da se Obozava.
Zborot "Illahun" e "Failun" a "Failun" znaci ONOJ KOJ SOZDAVA,kaj nas toa e ALLAH dodeka se' ostanato e sredstvo.
Onoj koj e zafaten so berenje na imanje,gomilanje kapital,poltrosntvo prema pretpostaveniot,trcanje za uzitci,podavanje na srasti,obozavanje na svoite misli i svojot stav,toj ne rekol odlucno NE.
La Ilahe Ilallah znaci uste deka nema drug obracunavatel nitu kontrolor osven Allah,koj Edinstveno e dostoen na Strahopostovanje.Onoj koj se plasi od nesto drugo,ne rekol odlucno i od Srce "la"
Ponataka,La Ilahe Ilallah,znaci stil na zivotot i odredeni Filozofski stav.
Sufiite velat: Nie sme vo takvo uzivanje,za koe koga vladarite bi znaele,so mec bi se trudele da ni go odzemaat.
Ova se Qur'anski zborovi,so koi Muslimanite ja zapocnuvaat sekoja svoja misla.
Sega kazete mi zosto vo svetot se raboti za unistuvanje na Islamot i dekodiranje na ovie MOKNI ZBOROVI.
Tesavvuf e zasnovan na EDINSTVOTO NA GOSPODAROT i negoviot izvor e Qur'anot... i NITU EDEN MUSLIMAN NEMA DA GO POREKNE TOA.