Библија v.s. Куран

KST

Член од
8 септември 2008
Мислења
76
Поени од реакции
3
Nema nisto sprotivno vo raskazuvanjeto na cetvoricata evangelisti vo odnos na voskresenieto.Pocnuvame so sporedbi.
Koj zeni vlegle vo grobot?
Spored MAtej.
Dosle Marija Magdalena i drugata Marija.Angel Gospodov im go trgna kamenot od pred grobot i istiot im soopstuva deka Isus voskresnal.Koga trgnale da im kazat na drugite togas go sretnuvaat Isus.

Spored Marko:
Vlegle vo grobot Marija Magdalena i Salom.Vo grobot vidoa mlad covek koj im kaza deka Isus voskresna {znaci vo grobot ne bil Isus, tuku angel)

Spored Luka:
Kazuva deka otidoa zenite (ne gi imenuva) vnatre ne go naogat teloto i angel im soopstuva deka Isus voskresna.

Spored Jovan:
Marija Magdalena otisla sama, i povtorno grobot e prazen.

Sustinata e ista kaj site cetvorica ISUS VOSKRESNA
E sega dali bile Salom i Joana (zapisana samo vo prevodite od latinski) nema nikakvo sustinsko znacenje t.e. nema kontraindikacii, naprotiv pocvrst e dokazot potvrden od cetvorica.

Jovan 19:39
Dojde i Nikodim.......... i go zede Isus so Josif zaedno.

Ova kazuva koga GO ZEMAA OD KRSTOT i se spremaa da Go polozat vo GROBOT.Ova e eden den pred zenite da odat.

mislam deka ke se slozite deka Biblijata ne e kontradiktorna

[zEUs]

Go England!! GO!!
Член од
1 јули 2008
Мислења
4.398
Поени од реакции
535
Da voskresne Bog i da se rasprsnat negovite neprijateli,i da begaat od liceto Negovo,onie sto Go mrazat.....
Леле ме мислиш мене за некој сатаниста ако сум се смеел за тоа, можда беше мн иронично ама мора да признаеш дека е смешно, и ако са покаем вистински за тоа ќе ми биде простено и ќе одам во рајот а пак ти што не веруваш во ништо каде ќе одиш ???

Член од
25 јуни 2008
Мислења
451
Поени од реакции
5
Стих чиј превод е за дискусија.
Оригиналниот коине текст на стиховите 1-5 од глава девет на посланието на Свети Павле до Римјаните:

Најблизок превод којшто можев да го најдам:

1. Во Христа вистина зборам, не лажам, сведочи мојата совест во Светиот Дух,
2 оти голема болка и непрестана мака има во срцето мое,
3. би сакал јас да сум проколнат од Христа заради моите браќа и роднини по тело,
4 кои се Израелити, чиишто се посинувањето, славата, заветите, законодавството, службата и ветувањата
5 и татковците од чиј род е Христос по тело, кој е над сите Бог благословен за векови. Амин.

Стих 5 во македонската библија е преведен поинаку:

Проблемот потекнува од оригиналниот текст:

Изразот ὁ ὢν ἐπὶ πάντων θεὸς εὐλογητὸς може да се преведе како:
“кој е Бог над сите благословен“,
“кој е над сите Бог благословен“
“кој е благословен од Бог над сите“.
.....

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
kako nema razlika site 4 ppisuvaat razlicno za edno isto, ma biblijata e popara.
Сите 4 евангелисти ги опишуваат речиси истите настани но гледани од нивна позиција. Најголем дел од евангелијата имаат иста содржина, со таа разлика што некои од евангелситите опишуваат настани кои во другите евангелија ги нема, сметајќи дека токму тие настани треба да бидат забележани. Нема противречност кај евангелисите: тоа е како 4-ица да гледаат ист филм а да го опишат она кое го сметаат за битно или кое им ставили силен впечаток.

А во што е Библијата попара? Ако некој не ја прифаќа, тогаш така и нека се изјасни. Барањето грешки во Библијата е залудна работа, оти грешките треба да се барата пред се кај сам себе. Библијата ионака веќе е истолкувана. Никој од Светиите не вели дека нашол грешка во Писмото, и сега, одеднаш, во 21-от век, се појавија истражувачи кои велат дека нашле грешки.

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Никој од Светиите не вели дека нашол грешка во Писмото, и сега, одеднаш, во 21-от век, се појавија истражувачи кои велат дека нашле грешки.
Тебе во друга прилика ти поставив неколку прашања за Библијата на кои не добив одговор.

Многу работи се напишани ама може да се толкуваат на неколку начини, впрочем и затоа постои толкаво подвојување на секти и верувања. Но и во Исламот не е премногу поинаку и таму има поделби на вистинските и невистинските.

Досега нема еден што успеал да докаже дека баш неговото толкување на настаните е единствено исправно.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Повели, препиши ги прашањата, можеби не сум ги забележал. Ако ми е познат одоворот, ќе го напишам. Ако не, ќе прашувам по тие кои знаат.

Член од
13 септември 2008
Мислења
70
Поени од реакции
1
Na komentarot na NIHILISTA deka satanista e bolji coek nego risjanin licemer, mozam samo da kazam deka SEKOJ SI GI BRANI SVOITE

Член од
25 јуни 2008
Мислења
451
Поени од реакции
5
Na komentarot na NIHILISTA deka satanista e bolji coek nego risjanin licemer, mozam samo da kazam deka SEKOJ SI GI BRANI SVOITE
Ne treba da ja branis svojata vera tuku da ja sogledas vistinata.
na mnogu mesta pisuva deka Isus e Bog a oni muslimanite sekogas si naogaat losi izgovori. Isus e Bog i na toa ima mnogu stihovi ako Isus ne e Bog nema da dozvoli da go narekuvaat Bog.

Член од
13 септември 2008
Мислења
70
Поени од реакции
1
A bre Marijanco ne me razbra. Se e vo red sto kazuvas, se slozuvam, no bidejki nihilista e tolku samobendisan i odi do tamu sto duri i satanista mu e podobar od eden vernik samo zatoa sto e hristijanin, pa velam sekoj si gi brani svoite. Spored dosegasniot muabet i toj ne e nisto podobar od satanistite.
Za sega tolku od mene, pozdrav

Devil-King

Пациентот од Бардовци
Член од
3 февруари 2007
Мислења
1.009
Поени од реакции
67
A bre Marijanco ne me razbra. Se e vo red sto kazuvas, se slozuvam, no bidejki nihilista e tolku samobendisan i odi do tamu sto duri i satanista mu e podobar od eden vernik samo zatoa sto e hristijanin, pa velam sekoj si gi brani svoite. Spored dosegasniot muabet i toj ne e nisto podobar od satanistite.
Za sega tolku od mene, pozdrav
Е сеа и ти шо кажа NIHILISTA,самобендисан незнам шо.
и тој кажува нешто али не е то шо си мислиш ти.

Член од
17 септември 2008
Мислења
23
Поени од реакции
0
Ајде кажете се што може во Библијата, а што не може во Куранот и обратно и изјаснете се што имате забелешки во двете религии. Јас лично немам забелешки во ниедна од религиите.
Nesto ne mi stima bas da se pravi sporedba pomegu dve religii, mnogu e izliteno. Nikoj e go boli za moite zabeleski za dvete religii taka da nemam so mnogu da kazuvam.

Kajgana Shop

На врв Bottom